Europa-Park ‘Beste uitje over de grens 2018’. Terecht?

Op uitnodiging mochten we naar attractiepark Europa-Park in Rust, Duitsland (Zwarte Woud/Elzas) reizen, waar de ANWB namens haar leden de prijs voor ‘Beste uitje over de grens’ uitreikte. Dé uitgelezen kans voor June en mij om te kijken of het terecht is: we zijn allebei dol op achtbanen en andere attracties, dus we grepen hem met beide handen aan. In deel 1 van ons verslag lees je wat we allemaal beleefden. 

Overweldigd

Afgelopen dagen waren zo fantastisch, ik weet alleen even niet goed waar ik moet beginnen. We hebben namelijk zoveel gedaan in Europa-Park. Misschien is het nog het leukst om jullie helemaal mee te nemen in onze beleving.

Perspresentatie

Na een nogal verhitte rit (iets met plots opdoemende tolwegen, onverwachts diepe dalen en pittoreske, maar levensgevaarlijke Franse dorpjes) en een paar verkeerde afslagen, rennen we Hotel Santa Isabel in. Een prachtig gebouw waar we op dat moment in alle stress nog weinig van meekrijgen. We schudden Henk Groenen de hand, voorlichter van Europa-Park voor de Benelux, en rennen nog snel even naar de wc.

Pas dan besef ik hoe luxe het hotel is waar we zijn. Authentieke details, schone toiletten en zelfs warm water uit de kraan. Iets opgeluchter schuiven we aan bij de anderen waarmee we kort bijkletsen over de rit. Sommige bloggers waren slim: die zaten al sinds gisteren in een hotel in de buurt en konden vandaag het park al verkennen. Ik sla de champagne vriendelijk af: ik moet nog rijden en vrees dat ik na één drankje al in de lamp hang, zo moe ben ik.

Geschiedenis

De zaal waar we vervolgens plaatsnemen had niet toepasselijker kunnen zijn. Hij past precies bij het stukje ‘Confertainment’ dat Europa-Park ook biedt: de mogelijkheid om conferenties te houden. Onder toeziend oog van alle pausen aan de muur, krijgen we meer te horen over het park zelf dat het enige familiebedrijf is in de top 25 best bezochte attractieparken ter wereld. Europa-Park ligt in handen van de familie Mack en fungeert sinds 12 juli 1975 ook als showroom voor achtbanenspecialist MACK Rides uit het nabijgelegen Waldkirch. Veiliger kan bijna niet – toch prettig als je behoorlijke hoogtevrees hebt, maar wel van achtbanen houdt

Toekomstplannen

Uiteraard krijgen we ook te horen welke toekomstplannen Europa-Park heeft. Genoeg reden om eigenlijk deze zomer alweer te willen terugkeren. En in de herfst. En de winter… Nou ja, kijk het filmpje maar voor een impressie! Op eigen risico 😉 De kans is groot dat je het liefst vandaag nog richting het Zwarte Woud rijdt.

Camp Resort

Inchecken

Na de presentatie mogen we kiezen: inchecken of het park verkennen. Maar na de dollemansrit door heuvelachtig Frankrijk ben ik blij zo even te kunnen relaxen. Ik baal wel een beetje, zeker na de enthousiaste verhalen van alle anderen, maar ben ook nieuwsgierig naar ons verblijf komende dagen. Uiteindelijk ben ik geen kampeerder en komt dit toch aardig in de buurt.

Bij je blokhut zit namelijk alleen het hoognodige: bedden (voorzien van hoeslaken en kussen), een kledingkast, een soort kaptafel met spiegel en twee krukken. Toiletten en douches zijn gedeeld en verderop. De jongen bij de receptie overhandigt onze toegangskaartjes, de pas om onze blokhut te kunnen openen en geeft nog een routebeschrijving naar de parkeerplaats. Je raadt het misschien al: vermand door oververmoeidheid verdwalen we een beetje en duurt het nog een halfuur voor we de hut eindelijk in kunnen. 

Wanneer June het vel aan de muur spot, besluit ze subiet in het onderste bed plaats te nemen 😉

We zitten gezellig bij elkaar, ontdekken we bij het naar buiten gaan. Tegenover ons zit Esmée van Website4mama met haar man en dochter. Lisette (bekend van haar Lieve Syl parodieën en Lisetteschrijft.nl) met beide zoons verderop. Bijna alle blokhutten grenzen aan het centraal gelegen meer, daarachter staan de tipi-tenten en verspreid over het terrein nog een paar huifkarren. Geen hut is hetzelfde, al zijn ze allemaal gebouwd in dezelfde westernstijl. Ondanks het verdwalen op de heenweg, vinden we de Silver Lake Saloon gelukkig in één keer en op tijd. Niet heel moeilijk trouwens, maar het mag maar gezegd zijn.

Europa-Park Silver Lake Saloon

We schuiven in de saloon aan bij Linda van Mamaliefde, haar man, zoon en dochter en kletsen uitgebreid bij over van alles en nog wat. Het eten is heerlijk: verschillende soorten vlees, patat en maiskolfjes en een heerlijk uitgebreid toetje. Vol en moe schuifelen we terug naar de blokhut. Voor een keer ben ik verstandig en waag me niet meer aan een wijntje voor de blokhut van Linda of Lisette. Om 22.00 uur dommel ik in. Kan ik mooi een beetje bijslapen, denk ik dan nog optimistisch.

Onze Europa-Park beleving

Kwetterende vogeltjes

Het is net 04.00 uur als ik mijn ogen open. Een eerste vogeltje kwettert er al vrolijk op los. Ik voel me nog steeds moe, maar kan de slaap niet meer vatten. Uiteindelijk geef ik de hoop anderhalf uur later op en beantwoord wat app’jes. Half 7 maak ik June wakker die zich knorrig afvraagt waarom in hemelsnaam zo vroeg. Maar ik wil niets aan het toeval overlaten: we mogen vanaf 9 uur Europa-Park in en het ontbijtbuffet start al om half 8. En aangezien we meestal de allerlaatsten zijn, wil ik het nu een keer goed doen.

Frankrijk

‘s Ochtends spreken we af om samen met de drie gezinnen op pad te gaan. Naar goed gebruik onder de bezoekers (en achtbaanliefhebbers) in Europa-Park starten we in Frankrijk bij de Silver Star: de befaamde achtbaan die 73 meter de lucht in gaat om daarna ook keihard naar beneden te storten. En dat zo’n vijf keer. Niet bepaald een succesnummer voor iemand met hoogtevrees, maar ik offer me op in de wetenschap dat June anders niet zou gaan. Met de handen stevig om de beugel geklemd en de ogen stijf dicht ratelen we naar boven. De achtbaan is het engste dat ik ooit gedaan heb, al geeft dat na afloop natuurlijk een enorme kick.

Zwitserland

Nog natrillend schuiven we aan in bobsleebaan Swiss Bob Run. Persoonlijk vind ik hem niet zo’n succes: elke bocht voelt alsof je eruit kan vliegen en het getril van de baan maakt me zelfs een beetje misselijk. Wel leuk is trouwens de hoge snelheid, maar ik besluit bij het uitstappen dat ik voorlopig even rustig aan doe. Toch het voordeel aan op stap zijn met meerdere gezinnen: altijd wel iemand die vrijwillig meegaat.

Rusland

Via verschillende landen lopen we door naar Rusland. Lisette neemt de kinderen mee in de Euro-Mir: een ruim 28 meter hoge toren waar je met vier karretjes doorheen rijdt en in ronddraait. Vanaf de grond leek het me wat misselijkmakend, maar het is echt heel erg leuk vinden ze. Misschien een volgende keer. We hebben nog genoeg te zien namelijk en moeten ‘helaas’ door!

Nederland

Door naar ons koude kikkerlandje. Onder het genot van heerlijke poffertjes en patat zijn we aanwezig bij een officiële prijsuitreiking. De heer Jürgen Mack (7e generatie) neemt de ANWB award in ontvangst voor ‘Beste uitje over de grens’. Meer dan 100.000 leden mochten stemmen en het attractiepark in Rust kwam als duidelijke winnaar uit de bus.

De kinderen staan na het laatste poffertje weer te trappelen om door te lopen. Er is ook nog zoveel te ontdekken! En nu we toch in Nederland zijn, kunnen we natuurlijk best een kijkje nemen bij Piraten in Batavia: een rondvaart die je meeneemt in de piratenwereld. Prachtig gemaakt. Zelfs aan de specifieke geur van specerijen is gedacht, waardoor je je echt waant in een andere tijd. Aanrader om te doen als je eventjes een leuk alternatief zoekt voor al dat achtbanengeweld 😉

Scandinavië

Uitgerust kunnen we verder naar de wildwaterbaan Fjord Rafting. Een beetje zenuwachtig neem ik plaats. Zo warm is het niet en de kans is groot dat ik straks een lading water over me heen krijg. En inderdaad. Nog geen halve minuut water sijpelt ijskoud water over mijn rug, maar wat hebben we een lol! Mooi gemaakte baan ook, compleet met watervallen en verrassende wendingen waardoor je net niet nat wordt. Of net wel – afhankelijk hoeveel geluk je hebt. We hadden ook poncho’s kunnen kopen (vanaf € 2,50), maar dat vond ik eigenlijk een beetje prijzig. Bovendien mis je dan toch de echte beleving en spanning of je heel nat wordt.

IJsland

In de wetenschap dat de achtbanen in IJsland razend populair zijn, besluiten we meteen door te gaan naar Blue Fire. Hoewel de rij zo’n 35 minuten zou duren, loopt alles vrij vlot door en vliegt de tijd voorbij. Het geeft echter wel genoeg tijd om op je gemak te zien hoe hard die karretjes worden afgeschoten. Niet normaal! En daar moet ik nog in?

Maar het valt me alles mee. Van een looping ga je door naar meerdere kurkentrekkers, je wordt constant verrast en bent steeds benieuwd wat er nu weer gaat komen. Het grappige is ook dat je hartslag gemeten wordt gedurende de rit. Die van mij blijft consequent op 97 hangen. Dikke stress dus 😉 Dat is ook te zien op het filmpje na afloop. Want zo’n foto is leuk, maar zien hoe je brede glimlach verandert in doodsangst hilarisch. Wat een toffe achtbaan! Als je naar Europapark gaat écht doen!

Vervolgens staat de Wodan op het menu, maar ik heb al gezien hoe verschrikkelijk hoog hij is. En van hout. Lisette neemt haar kinderen en die van mij mee, terwijl ik lekker bij Esmée en haar gezin blijf. Wij offeren ons wel op voor de tassen. Omdat de wachtrij hier ook nog 35 minuten bedraagt, lopen we intussen vast verder.

Spanje

Onderweg kletsen we over achtbanen en bekent Esmée me dat ze een schommel eigenlijk al niks vindt. Niet veel later stappen we nietsvermoedend in Kolumbusjolle. De attractie oogt als een rups (op de kermis), maar bestaat uit allemaal bootjes. We hobbelen even voort als de snelheid plots inzet. In volle vaart vliegen we door de ruimte heen, constant op en neer. We krijgen de slappe lach. De man van Esmée draait aan het stuur en zit ineens achterstevoren. Briljant! Alleen niet als je niet zo van dat gevoel in je maag houdt dus 😉

Oostenrijk

Bij de Alpenexpress blijft Esmée dan ook lekker relaxen op het bankje terwijl haar man en ik de VR-ride proberen. Je betaalt € 2,00 en krijgt dan een kaartje waarmee je een VR-bril kan lenen. Hij kiest voor Sky Explorers (een futuristische vlucht over landschappen) en ik voor Schellen Ursli: een ritje door de sneeuw waarbij je over glijbanen vliegt en door bochten. Helemaal lyrisch stappen we uit. Wat was dit ongelooflijk gaaf om mee te maken! De combinatie tussen het afdalen en meegenomen worden in een virtuele wereld is iets dat je gewoon ooit moet proberen.

Wil je meer VR-rides proberen? Wacht dan tot zomer 2018: dan opent Europa-Park de Eurosat CanCan Coaster in Frankrijk. 

Spaanse tapas 1

Tijd voor een pauze. Door de constante toevoer aan adrenaline merkten we eigenlijk niet hoeveel trek we inmiddels hebben. We schuiven aan in het Spaanse selfservicerestaurant Bodega op de loungebank. Wat kan zitten toch lekker zijn! Niet veel later komende anderen erbij.

Portugal

Ze vertellen enthousiast over hun ervaringen. Ze hebben naast de Wodan ook de Atlantica Supersplash geprobeerd. Ook een attractie die ik met liefde aan me voorbij wilde laten gaan vanwege de hoogte, maar het blijkt mijn gemis. Hij was echt geweldig, vertellen ze. En de wachtrij viel reuze mee (5 minuten).

Spaanse tapas 2

We bestellen pizza margarita (althans, de kinderen en ik). Voor € 4,50 krijgen we een flink stuk, maar het gaat helemaal op. We knappen er allemaal van op en het is tijd om de volgende stop te bespreken.

Wat de volgende stop werd? Dat lees je volgende week in deel 2 van ons verslag! 

Kende jij Europa-Park al?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (13), Rose (5) en May (4).

Summary
Review Date
Reviewed Item
Europa-Park, Rust
Author Rating
51star1star1star1star1star

16 thoughts on “Europa-Park ‘Beste uitje over de grens 2018’. Terecht?

  1. Wat een park joh! Je omschrijft het allemaal heel beeldend! Al veel enthousiaste verhalen gehoord over dit park, benieuwd naar deel 2!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten