Hoe leer je kinderen eten volgens de Rapley methode?

eten volgens de rapley methode

Eten volgens de Rapley methode: waar komt het vandaan? Hoe leer je je baby eten à la Rapley? En hoe veilig is het eigenlijk om kleine kinderen grote stukken vast voedsel te geven in plaats van een prakje? In dit artikel uitleg en tips over deze methode.

Eten volgens de Rapley methode?

Baby leren eten

Wanneer je kindje naast de borst– of flesvoeding ook vaste voeding gaat eten, zijn er verschillende mogelijkheden.

 • Babyvoeding vanaf vier maanden: fijngemalen fruit of zachte groenten (zoals wortel)
 • Beginnen met zes maanden: zachte fruit- en groentensoorten; fijngemalen of aangeboden à la Rapley

Beginnen met vast voedsel: fijngemalen of à la Rapley?

Wanneer je baby begint te eten kun je natuurlijk een potje opentrekken en het eten opgewarmd geven. Of zelf stomen, blenden, pureren… De opties zijn in die zin vrij eindeloos. Maar wist je dat je kinderen ook vanaf het begin vast voedsel kunt geven? Hoe dat precies zit en wat eten volgens de Rapleymethode precies inhoudt, lees je verderop.

Wat is eten volgens Rapley?

Zes maanden exclusieve borstvoeding

Laat voorop staan dat wanneer je deze methode hanteert, je tot de leeftijd van zes maanden exclusief borstvoeding zou moeten geven. Daarna mag je je kindje bijvoeding gaan geven (fruit en groenten). Dit heet bijvoeding omdat de hoofdbron van voeding nog altijd de borstvoeding blijft. Je geeft dus voornamelijk voeding om je baby te leren proeven en eten.

Bijvoeding à la Rapley

Wanneer je kiest voor de Rapley methode dan kan je groenten en fruit in stukken geven. Je kindje kan er zelf op sabbelen of stukjes van bijten. 

Wat zijn de voordelen van het eten van vast voedsel? 

Door vast voedsel te eten, kunnen baby’s oefenen met hun motoriek. Ook leren ze het eten kennen volgens de natuurlijke structuur. En bovendien kunnen ze op deze manier echt zelf ontdekken. Qua hoeveelheid mag je uitgaan van een stuk groente of fruit ter grootte van hun vuistje. 

Handige voeding om mee te starten bij de Rapley methode

Denk eraan dat kindjes in deze fase vooral eten moeten krijgen dat ze makkelijk kunnen fijnmalen. Dus geen partjes appel of wortel. Gladde voeding is trouwens ook niet verstandig (zoals avocado).

 • Broccoli 
 • Banaan
 • Broodkorst
 • Paprika
 • Komkommer

Erg handig om te gebruiken is dit voedingsintroductieschema

Zit er een risico aan eten à la Rapley?

Verstikkingsgevaar

Zoals bij elke theorie zijn ook bij het leren eten volgens de Rapley methode genoeg tegenstanders van te vinden. Zij wijzen vooral op verstikkingsgevaar. Toch schijnt dat in de praktijk een verwaarloosbaar risico te zijn. Zolang je erbij blijft staan en niet in paniek schiet wanneer je kindje begint te kokhalzen, gaat het goed. Een baby met een normale motorische ontwikkeling is namelijk heel goed in staat om bewust en rustig met zijn eten om te gaan.

Let extra op: snoeptomaat en druiven

Wel even speciale aandacht voor snoeptomaat en druiven, die gemakkelijk in de keel blijven steken. Hierbij is het wél belangrijk ze op de juiste manier aan te bieden: snij ze vooraf in de lengte doormidden (en als je het niet vertrouwd in vier partjes).

Wat is de Rapleymethode precies?

Gill Rapley: onderzoek naar bijvoeding

Rapley onderzocht wanneer kinderen zelfstandig kunnen aangeven wanneer ze toe zijn aan bijvoeding. Dat bleek vrijwel zonder uitzondering met zes maanden te zijn, na een exclusieve borstvoedingsperiode van een halfjaar. Baby’s hoeven daarbij helemaal geen gepureerde hapjes, maar kunnen grovere stukken eten. Ideaal is bijvoorbeeld een stronkje broccoli, broodkorst of een reep appel.

Wie graag een stuk wil lezen van de Nederlander Stefan Kleintjes, klik hier (je moet trouwens wel een beetje door de aanmatigende toon prikken, maar hij deelt zijn informatie uitgebreid en helder)

Hoe gaven andere moeders hun kinderen te eten? 

Ik besloot verschillende lezeressen te vragen hoe zij hun kindjes te eten gaven. Gepureerd? In stukjes? Of gewoon een stronk broccoli in hun knuistjes? 

Charlotte: ik gaf in het begin gewoon potjes

Consultatiebureau: Olvarit is net zo goed als verse voeding

Charlotte herinnert zich als de dag van gisteren het moment dat haar zoon voor het eerst toe was aan groenten. ‘Uiteraard streef je ernaar de beste moeder ooit te zijn, dus stond ik daar toepasselijk peentjes te zweten om dat eerste hapje vers te bereiden. Koken, pureren, afkoelen. Tja, en wat vond hij ervan? Na drie hapjes was het genoeg. Zoals zijn oma zegt: het was sneller op dan gemaakt’.

Gelukkig bleek hij al snel een gulzige eter, maar toen er aardappel, rijst of pasta bij kwam en vlees, gooide ze de handdoek in de ring. ‘Het consultatiebureau zei dat potjes net zo goed zijn. Je mist alleen variatie. Met een baan, huishouden, hond, mezelf en een relatie vond ik het allemaal best.’

Stap naar brood vond ik doodeng

Alleen die stap naar brood. ‘Hij bleef maar kokhalzen, vreselijk. Ik was bang dat hij zou stikken. En dan kunnen ze wel zeggen dat een baby natuurlijke reflexen heeft, maar zeg dat lekker tegen die broodkorst die eigenwijs klem zit. Bah. Ik heb doorgezet, maar het duurde echt even voor de grotere stukken moeiteloos naar binnen gleden. Inmiddels zijn we over op vast voedsel. Met tien maanden glijden de stukken komkommer, brood en soepstengel gelukkig wel moeiteloos naar binnen.’

Patricia: vanaf vier maanden vers fruit

Patricia, moeder van een inmiddels tweejarige dochter, koos ook voor gepureerde hapjes. ‘Na vier maanden kreeg ze eerst vers fruit en later gestoomde groenten. Nooit uit potjes, omdat we haar een zo gezond mogelijke basis willen geven. Overigens stapte ze. zodra ze tandjes kreeg vlot over op grover voedsel, zoals stronkjes bloemkool uit de hand waar ze op kon kauwen.’

Kitty: had ik maar eerder gehoord van Rapley!

Kitty werkt al een aantal jaar in de kraamzorg en is bekend met de methode. Zelf paste ze het nooit toe, omdat de kennis ontbrak: ‘Ik groeide op met potjes en zakjes, dus toen ik kinderen kreeg, ging ik daarin mee. Ze kregen wel sinaasappel met Ligakaak, maar verder puree uit potjes. Later, toen ik vond dat ze eraan toe waren, stapte ik over op verse groenten met wat grovere structuur.

Inmiddels baal ik soms weleens dat ik destijds niet beter wist. Eigenlijk is het best logisch om verschillende grotere stukken aan te bieden. Ze kunnen zo zelf kiezen waar ze aan toe zijn en op eigen wijze kennis maken met het voedsel. We mogen best meer vertrouwen op de natuurlijke ontwikkeling en minder ‘dwang’ toepassen. Ga maar na: er is geen zoogdier dat de porties eerst fijnmaalt voor zijn kind. Ze doen hun ouders na zodra de tijd rijp is.’

Hoe we zelf ‘scoren’ op de schaal van Rapley?

Wij deden eigenlijk al aan eten volgens de Rapley-methode, zij het onbewust. We gaven stukken paprika, banaan en reepjes appel al weleens uit de hand tijdens het koken. Inderdaad kunnen kinderen al vanaf jonge leeftijd best wat hebben, al snap ik volkomen wat Charlotte bijvoorbeeld zegt. Ik vond het bij de oudste doodeng en ook bij de andere twee gaf ik liever broodkorsten om op te sabbelen dan die kleine stukjes brood waar ze in leken te stikken.

Toch bestond het fruithapje en avondeten uit potjes Olvarit en later zelfs met liefde gepureerde, verse moes. Achteraf jammer dat ik me er nu pas in verdiep: je hoeft dan niet moeilijk te doen en kan ze veel sneller laten mee eten. Bovendien praktisch met drie dochters, die regelmatig luid door elkaar schreeuwen om aandacht.

eten à la rapley

Wist jij al over eten volgens de Rapley methode? En zou je het eventueel bij je (aanstaande) kindje gebruiken om hem/haar te leren eten?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

26 thoughts on “Hoe leer je kinderen eten volgens de Rapley methode?

 1. Leuke blog met mooie reacties!
  Hier doe ik het ook meer instinctief. Mijn zoontje plukte bij 4 maanden al een banaan uit mijn handen. Je ziet hem kijken naar eten, ik probeerde gewoon vanalles en blijven opletten natuurlijk.

  1. Grappig!
   Ja ik denk idd ook dat ze het vanzelf allemaal wel aangeven als ze eraan toe zijn. En de één is dat sneller dan de ander. Zolang je erbij zit en geen gekke dingen geeft als snoeptomaat in zijn geheel, komt het wel goed 🙂

 2. Ik heb het geprobeerd maar het wordt zo’n kliederboel. Ik stoom alle groente en maak het fijn met de staafmixer. Ik vind het wel een interessante methode maar moet mij nog even over de troep heen zetten dat het heeft. Ik heb het met brocolli geprobeerd, ramp haha!

  1. Haha ja snap ik! Eigenlijk zou je een enorm plastic zeil onder die stoel moeten leggen om je vloer een beetje te beschermen 😉 De jongste voeren wij ook gewoon met lepel hoor. Alleen tussendoortjes eet ze uit de hand.

 3. Hier doe ik het eigenlijk onbewust al moet ik zeggen dat ik het niet met alles doe
  Maar heb het bij al mijn kinderen zo gedaan en heb wel het idee dat ze hierdoor ook eerder zelfstandig konden eten
  Dit vond ik vooral fijn want zo kreeg ik ook weer de kans om diner rustig te kunnen eten ?

  1. Haha ja het geeft inderdaad die ruimte. Ik had geen idee wat het was voor ik ging bloggen. Maar misschien doe je dit soort dingen toch een beetje instinctief?

 4. Ik vind het allemaal een beetje te. Emily heeft nog geen tanden, maar gaar gekookte dingen gaan prima naar binnen. Brood heb ik geprobeerd toen ze 6mnd was en ging niet, vond t dood eng. Toen met 7.5mnd nog ns geprobeerd en ging prima. Als ze er aan toe zijn, zijn ze er aan toe.

  1. Zeg je mooi, ik denk inderdaad ook dat je gewoon per kind moet kijken wanneer ze eraan toe zijn. En misschien ook wanneer je er zelf aan toe bent. Uiteindelijk krijgen ze dezelfde voedingsstoffen binnen, daar draait het in de kern toch om.

 5. Ik kende het niet, maar deed voor een deel ongeveer hetzelfde. Was er al vrij snel achter dat ik dan zelf ook minder omhanden had ?

  1. Ja het geeft jezelf inderdaad ook meer vrijheid en ze kunnen kennelijk toch best veel hebben 🙂 Meer dan ik in eerste instantie dacht.

 6. Hoe deden mensen dat in al die mixerloze eeuwen? Voorkauwen. Mondflora komt automatisch mee en helpt de vertering. Het kan daardoor al vrij snel, granen (brood, rijst) vanaf een maand of 4. Deze manier van doen heeft, als alles, voor- en nadelen.

  1. Ik wilde daar inderdaad ook over schrijven, maar kon veel te weinig informatie vinden op internet. Daarom dit keer maar bij Rapley gehouden.
   Ik deed dat trouwens ook wel bij mijn oudste, als we bijvoorbeeld iets aten dat voor haar nog te groot was (bepaalde pasta’s) kauwde ik voor haar (staafmixer was kapot). Later kwam Alicia Silverstone ermee in het nieuws, maar echt navolging leek het niet te krijgen destijds. Gek eigenlijk.

   Hoe wist u (je?) dit eigenlijk allemaal?

   1. Zullen we jijen :)?

    Ik denk dat er heel veel mensen zijn die af en toe voorkauwen – het ligt zo voor de hand, is makkelijk ook. Het hoeft niet van mond tot mond, kan ook op een lepeltje. Maar het is taboe want niet ‘hygiënisch’. Je mond zit vol bacteriën. En dat is maar goed ook. Het denken over bacteriën is aan het veranderen.

    Hoe ik dit weet? Heb het uitgezocht toen mijn oudste klein was. Werd niet blij van de instructies van het consultatiebureau: Liga met Roosvicee vanaf 6 weken, destijds. Ik dacht, als ik hem al die suiker ga geven, krijgt hij net zulke beroerde tanden als ik.

    In die tijd had je geen internet waar je dingen kon uitzoeken, maar wel bibliotheken. Het was meer werk, maar je kwam er ook. Verder heb ik aan veel mensen vragen gesteld. In dit geval o.a. mijn moeder, mijn schoonmmoeder en mijn oma. Hoe werd dat vroeger gedaan? Toen bleek het dus op allerlei verschillende manieren te kunnen. Ook de instructies van het consultatiebureau verschilden per tijd en per plaats. Wat was wijsheid?

    Ik leerde dat een kind speeksel maakt vanaf een maand of 4. Je kunt dat zien: het kind begint te kwijlen. Speeksel is nodig voor het verteren van complexe koolhydraten. Die vertering gebeurt vooral in de mond. En er zijn bacteriën bij betrokken. Dezelfde bacteriën waar je tandbederf van krijgt. Je hebt ze dus wel nodig, die bacteriën, je lichaam kan er ook mee omgaan, maar je moet ze een beetje binnen de perken houden.

    Om een lang verhaal wat korter te houden, bij mijn moeder thuis gebruikten ze traditioneel voedsel van de streek, en daar hadden ze gave tanden. De kleintjes waren zeer gezond. Mijn broers en ik werden gevoed volgens instructies van de dokter; wij hadden van het begin af aan rotte tanden en we waren vaak ziek. Gelukkig hadden de dokters inmiddels penicilline en vaccinaties uitgevonden 🙂

    Bij traditionele voeding hoort ook voorkauwen. Ik heb zelf geen voorgekauwd eten meer gekregen, maar mijn moeder waarschijnlijk nog wel. Het is het makkelijkst en het goedkoopst. Het is uit de mode geraakt vanwege de bacteriefobie die inmiddels om zich heen gegrepen had.

    1. Is goed 🙂

     Ja die bibliotheek is inderdaad jammer genoeg uit de mode geraakt, moet er eigenlijk vaker naartoe. Internet is handig, maar maakt ook gemakzuchtig.

     Interessant! Het is apart inderdaad hoe sterk de adviezen wisselen. Ene keer moet je beginnen met fruit, nu weer met groente. Mijn oudste moest slapen op haar zij, de jongste twee op hun rug. Uiteindelijk bleken het alle drie buikslapers en ik heb dat maar zo gehouden. Dat advies van de Liga met Roosvicee kan ik me nu niet meer voorstellen (inmiddels naast bacteriefobie ook een suikerfobie, wat in dit soort gevallen natuurlijk niet onterecht is).
     Bedankt voor het delen, ik leer er ook weer van. Misschien een goed onderwerp voor zo’n blog als deze, ik zal verder op onderzoek uitgaan! Kan ik je dan misschien t.z.t. wat vragen stellen omtrent het voorkauwen?

   2. Je mag mij best vragen stellen, je hebt een mailadres van mij. Blijft natuurlijk de vraag of ik alle vragen kan beantwoorden. Over voeding valt heel veel te zeggen; over voorkauwen een stuk minder.

    Suikerfobie, inderdaad. Zelfs vruchtensap is nu volledig in de ban.

    Wat mij betreft is niets volledig goed of slecht; het gaat om hoeveelheden en verhoudingen. En dan nog: wat op het ene moment, bij het ene kind, goed is, kan op een ander moment, of bij een ander kind, onwenselijk zijn.

    1. Bedankt!
     Ja klopt, niks mag meer. Hier krijgen ze het wel, maar gedoseerd. Volgens mij kun je beter aanleren er goed mee om te gaan, dan het bij voorbaat neerzetten als vergif. Mochten ze het ooit bij een ander krijgen, dan wordt de aantrekkingskracht des te groter volgens mij. (Hoewel deze opvatting natuurlijk niet voor alles opgaat)

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten