tips esta aanvragen verenigde staten

Esta aanvragen voor Amerika? 15 tips & tricks!

Bucketlist: reizen naar Noord-Amerika

De Verenigde Staten staan, ondanks alles, nog altijd hoog op mijn travel bucketlist. Ik wil zeker niet alle staten langs, maar een aantal sowieso (met name New York, Californië en Florida). Waarom? Je hebt nauwelijks last van een taalbarrière en het lijkt me dat de Noord-Amerikanen een cultuur op zich die je een keer moet hebben ervaren. Ook bepaalde toeristische trekpleisters lijken me geweldig om eens te zien.

Maar goed, wil je naar de Verenigde Staten toe, dan moet je als inwoner van Nederland of België wel een ESTA aanvragen – een reisvergunning die geldig is tot 90 dagen. Ze hanteren dit geautomatiseerde systeem om ‘normale’ reizigers makkelijker toe te laten via vliegtuig of wanneer ze reizen over het water.

Nederland en België vallen onder het Visa Waiver Program. Dit is een regeling van de Amerikaanse overheid waardoor inwoners van bepaalde landen een ESTA kunnen aanvragen in plaats van het officiële visum. Dit bespaart zowel tijd als geld.

Een ESTA aanvragen: 15 punten waar je rekening mee moet houden

Vraag je ESTA op tijd aan

Houd rekening met een leveringstijd. In de meeste gevallen is dit redelijk snel geregeld. Maar stel dat hij wordt afgewezen, dan moet je een officieel visum aanvragen bij het Amerikaanse consulaat. Met een beetje pech kan het zomaar een maand duren voor je het visum in handen hebt. Kortom, vraag je ESTA op tijd aan!

De regels rondom de ESTA en visa veranderen regelmatig

Hou daarom de actualiteit goed in de gaten. Kijk op een gespecialiseerde website om controleren of er aanpassingen zijn gedaan. Esta-aanvragen.nl heeft hiervoor een handige pagina met veelgestelde vragen rondom een visum naar Amerika. Hierop vind je altijd de meest actuele informatie, zodat je in elk geval goed voorbereid op pad kan.

Een ESTA is twee jaar lang geldig

Dat betekent dus dat je binnen die twee jaar elke keer maximaal negentig dagen aaneengesloten in de V.S. mag verblijven. Vervalt je paspoort voor die tijd, dan kan je ook je ESTA niet meer gebruiken omdat deze gebonden is aan dit specifieke identiteitsbewijs. Verblijf je tussendoor tijdelijk in Canada, Mexico of de Caribische Eilanden, dan tellen deze mee bij de berekening van maximaal negentig dagen.

Je moet voor al je medereizigers een apart ESTA aanvragen

Logisch natuurlijk, maar wel belangrijk om rekening mee te houden. Vraag voor iedereen in één keer de ESTA aan, dan heb je dat maar gehad.

Let op: een ESTA moet ook worden aangevraagd voor baby’s en kleine kinderen

Je reist per keer maximaal 90 dagen naar de Verenigde Staten

Lijkt me simpel. Wil je graag langer blijven (omdat je alle staten wil bezoeken of om een andere reden), dan zal je toch een visum moeten aanvragen.

Een ESTA is goedkoper en sneller dan een visum

Voor een ESTA betaal je € 25,00 per verklaring per persoon. Deze is doorgaans dezelfde dag nog in je bezit. Ga je echter voor een visum dan zal je langs het Amerikaanse consulaat moeten gaan. Dit is een officiële aangelegenheid en daarbij kost het je ook meer geld (de prijzen gaan vanaf € 160,00).

Als je een tussenstop maakt in de V.S. heb je ook een ESTA nodig

Stel dat je op doorreis bent en tussendoor landt in de Verenigde Staten, dan zal je ook een ESTA op zak moeten hebben. Zelfs als je op de luchthaven in het vliegtuig blijft zitten.

Je kunt onbeperkt een ESTA aanvragen

Mits je voldoet aan de vereisten.

Als je naar de V.S. gaat, is je plan niet om daar te gaan werken, wonen of studeren

Met werk wordt in dit geval een dienstbetrekking bedoeld: in loondienst werken bij een bedrijf dat gevestigd is in de Verenigde Staten. Ook voor wonen of studie heb je andere regelingen. De ESTA is slechts bedoeld voor toeristen en zakelijke bezoeken.

miami beach esta aanvragen
Afbeelding, Alexander Demyanenko – Shutterstock

Je ESTA is gekoppeld aan je paspoort

Het voordeel daarvan is dat je in theorie niets hoeft mee te nemen voor je vlucht richting de Verenigde Staten. Houd er echter wel rekening mee dat je paspoort gedurende je volledige reis geldig moet zijn. Wanneer je paspoort vervalt, komt ook je ESTA te vervallen.

In het recente verleden (vanaf 2011) ben je niet in de volgende landen geweest

 • Irak
 • Iran
 • Jemen
 • Libië
 • Soedan
 • Somalië
 • Syrië

In een aantal gevallen kan je beter een visum aanvraag doen

Ben je van plan langer te blijven? Gebruik je op reguliere basis drugs of heb je een ernstige, besmettelijke ziekte onder de leden? Dan wordt je ESTA aanvraag afgewezen op basis van de vragen rondom veiligheid. Als je vooraf al weet dat je mogelijk tot die risicogroep behoort, verspil dan geen kostbare tijd en vraag meteen een visum aan.

Blijf altijd eerlijk

Ik kan me niet voorstellen dat je op overheidsdocumenten liegt, maar toch is het belangrijk dit wel even te benoemen. Blijf eerlijk over wie je bent, waar je woont, wat je intenties zijn en of je bijvoorbeeld in één van bovengenoemde landen bent geweest. Over het algemeen komen ze er toch wel achter en het zou kunnen betekenen dat je de rest van je leven wordt geweerd bij de aanvraag van een visum.

Weet dat je aan de daadwerkelijke grens nog steeds kan worden tegengehouden

Ook als je zonder problemen een ESTA toegekend kreeg, kan je bij de grens nog steeds worden teruggestuurd. Je kunt dus geen rechten ontlenen aan het document.

Print je ESTA uit

Stel dat je aankomt op de luchthaven en toevallig het systeem eruit ligt. Dan levert dat je een fikse vertraging op en dat is zonde van je reis. Dus print vooraf je ESTA voor de zekerheid uit, zodat je in elk geval zo snel mogelijk kunt verdergaan.

Met een geldig Amerikaans of Canadees paspoort ben je vrijgesteld van de ESTA

Je kunt dan gewoon het land in reizen, zoals elke andere Amerikaan. Mits je uiteraard niet gezocht wordt of op een andere manier geen toegang meer zou kunnen krijgen.

Ben jij weleens in de Verenigde Staten geweest? En wat is jouw absolute aanrader (of wens)?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Afbeelding, Graeme Dawes Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

2 Replies to “Esta aanvragen voor Amerika? 15 tips & tricks!

 1. Handig om te weten, ik wist hier nauwelijks wat van. Ik vind het gek dat je niet in het verleden in die landen geweest mag zijn!
  Liefs,
  Elles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *