Erwin wordt papa | Hoe lang is borstvoeding wenselijk?

De vraag van deze week

Hoe lang is het geven van borstvoeding wenselijk en sociaal geaccepteerd?

Borstvoeding geven

Borstvoeding is natuurlijk een heerlijk discussieonderwerp. De voorstanders krijsen bijna dat het de enige juiste manier is om je kind te voeden, liefst tot het einde der tijden. En de tegenstanders claimen dat er hele generaties groot werden op de fles. Dus.

Ik wil me met dit artikel niet in die ongenuanceerde, soms kinderachtige discussie mengen. Wat ik wel ga doen is je een heel eerlijk antwoord geven. Niet sociaal wenselijk opgepoetst, maar gewoon zoals ik het zelf heb ervaren.

Allereerst: wil én kan je ermee beginnen?

Belangrijke vraag is in eerste instantie natuurlijk: kan óf wil je met borstvoeding starten? Is het antwoord nee, lees dan dit artikel met tips voor flesvoeding na de geboorte. Ook dan is het namelijk belangrijk om je kind op verzoek te voeden en niet koste wat het kost die fles leeg te laten drinken.

Als je na de bevalling wel met borstvoeding start dan is het ook belangrijk te weten waar je aan begint, wat nu eigenlijk het beste voor je kindje is en waarom.

Tot wanneer geef je borstvoeding?

De WHO (Wereld Gezondheids Organisatie) schrijft twee jaar borstvoeding voor. Of je die twee jaar in de praktijk volhoudt, is afhankelijk van meerdere factoren:

  • Werk je in loondienst en veel buitenshuis?
  • In hoeverre krijg je de kans om te kolven op je werk en hoelang reageren collega’s daar begripvol op?
  • Lukt het kolven?
  • Hoe voel je jezelf bij de borstvoeding (zowel mentaal als fysiek)?
  • Ben je opgewassen tegen de mening van de buitenwereld?

Op een aantal punten kom ik straks terug, maar eerst iets meer uitleg over de termijn van twee jaar.

Waarom zolang?

Twee jaar borstvoeding heeft belangrijke gezondheidsvoordelen voor je kindje. Behalve afweerstoffen (die toenemen naarmate je langer voedt), bevat moedermelk ook bestanddelen die helpen bij de ontwikkeling van de hersenen en diverse organen. Die zitten niet in kunstvoeding – om het zo maar even te noemen.

Daarbij geeft borstvoeding je baby/dreumes troost. Door zo dicht bij zijn of haar moeder te zijn, voelen ze zich geborgen en veilig. Andersom kan het je als moeder een heel fijn en waardevol gevoel geven en een wederzijdse band opleveren die daadwerkelijk anders is. Is mijn ervaring althans, ik heb alleen May twee jaar borstvoeding gegeven. De andere twee maximaal zes weken.

Hoe is het om twee jaar lang borstvoeding te geven?

Bijzonder, vermoeiend – zowel positief als negatief.

Zo heb ik het gedeeltelijk echt ervaren als een aanslag op mijn lijf, maar dat kan ook komen doordat ik binnen twee jaar twee kinderen kreeg. Het nachtelijke voeden brak me op: omdat kolven volkomen mislukte, kon Ro het niet van me overnemen en gaf ik soms vier tot vijf voedingen per nacht. Dat hele proces duurde bijna anderhalf jaar – achteraf gezien natuurlijk veel te lang.

En dan kunnen buitenstaanders aanraden te gaan slapen als je baby slaapt, maar met twee kleine kinderen die elk een ander slaapritme hebben, is dat gewoon onmogelijk. Ik was de overtreffende trap van kapot.

Pas toen May begon door te slapen (na anderhalf jaar) veranderde de borstvoeding in een speciaal momentje van ons twee. Iets dat ik wél koester. Ze beet me niet meer (ook best prettig haha), lachte zo gelukzalig wanneer ze dronk en leerde om niet in het openbaar aan mijn shirt te trekken. Daar heb ik wél goede herinneringen aan en dat bracht ons iets heel bijzonders.

Maar met twee jaar zijn we we; gestopt. Ik wilde mijn lijf terug en vond dat ik genoeg van mezelf had gegeven. Misschien zelfs te veel. Daarom raad ik andere vrouwen die twee jaar alleen aan als ze er zelf gelukkig van worden.

Toch zitten er wel een aantal voordelen aan borstvoeding ten opzichte van een flesje, vind ik:

  • Je kan altijd en overal voeden: de melk is precies op temperatuur en je bent niet afhankelijk van een magnetron/thermosfles. Bij hoge nood trek je gewoon je shirt omhoog, zeg maar.
  • De borstvoeding is precies ‘op maat gemaakt’ voor je baby. Ik vind het echt nog steeds een wonder dat je lijf zo exact aanvoelt wat jouw kleintje nodig heeft.
  • ‘s Nachts ben je sneller klaar. Zeker als je een co-sleeper aanschaft en je kindje op jullie kamer laat slapen – wat overigens ook bepaalde gezondheidsvoordelen kan hebben voor je baby – hoef je niet van alles te regelen voor een voeding.

Is het sociaal gezien geaccepteerd om lang te voeden?

Daar kan ik heel kort over zijn: nee.

En dat vind ik eigenlijk best krom. Je doet als moeder iets waarbij je echt het beste voorhebt met je kindje, soms zelfs ten koste van jezelf. Maar vrijwel iedereen veroordeelt je daarop – tenzij ze zelf ook langer voedden of gewoon heel open-minded zijn.

Op een gegeven moment vertelde ik daarom niet meer dat ik nog borstvoeding gaf. Alleen als ik er niet omheen kon. Je wordt een soort sociale paria, zeg maar, en ik ben dan kennelijk toch niet zelfverzekerd genoeg om die blikken van me af te laten glijden.

Misschien juist ook omdat ik zelf voorstander ben van leven en laten leven. Als iemand anders vertelt dat ze de fles gaf, denk ik ook niet automatisch dat ze een slappe opgever is die haar kind vergif toedient. Waarom word ik dan wel gezien als een rare zweefteef die haar kind smerig lang borstvoeding geeft?

Conclusie: hoelang is borstvoeding wenselijk en is dat haalbaar?

De conclusie van dit verhaal is dus dat minimaal twee jaar borstvoeding geven heel goed is voor je kind, maar het in de praktijk simpelweg niet altijd haalbaar is. Zeker niet in onze maatschappij.

Je moet vaak op een gegeven moment weer gaan werken (en de melkproductie bij kolven kan aanzienlijk minder zijn dan wanneer je je baby ‘live’ voedt), collega’s hebben nauwelijks begrip of je wordt op een raar achteraf kamertje geplant, krijgt opmerkingen of rare blikken en je wil na verloop van tijd mogelijk je nachtrust en/of lijf weer terug. Het is dus een afweging die je moet blijven maken. Word jij nog gelukkig van borstvoeding? Wil je een bepaald doel halen en is dat binnen handbereik? Zijn de omstandigheden om vol te houden ideaal?

Er zijn maar twee mensen op deze wereld die mogen beslissen wat het beste is en dat zijn jullie twee. Ik heb zo eerlijk mogelijk antwoord gegeven op je vragen en hoop dat je hier iets aan hebt bij het maken van jullie keus.

Gaf jij borstvoeding? Hoe lang? En heb je daar weleens opmerkingen of vooroordelen over gekregen?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, shurkin_son – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten