Menstruatiecup | Hoe bevalt hij na een paar maanden?

ervaring met de menstruatiecup

Ik schreef eerder over mijn ervaring met de menstruatiecup. Waarom ik eraan begon? Een beetje interesse, maar vooral bewustwording: het milieu moet gespaard blijven van alle chemische rommel die we constant weggooien. En al ben ik vooralsnog small tot medium groen bezig, alle beetjes helpen denk ik. Om die reden schrijf ik soms over dit soort oplossingen. Maar hoe bevalt het nu, drie maanden nadat ik zo enthousiast was?

Eerder..

Begin dit jaar schreef ik nog lyrisch over mijn ervaring met de menstruatiecup! Ik vond nog net niet dat iedereen hem verplicht zou moeten proberen, maar ik hing op het randje.

Waarom ook niet? De voordelen waren groots voor mens en milieu: makkelijk in onderhoud, duurzaam, beter voor het milieu in productie en gebruik, goed voor de portemonnee en bovendien verkrijgbaar in kekke kleurtjes. Bovendien geef je het goede voorbeeld aan je dochter. En het leeft! Niet alleen is het één van mijn best gelezen artikelen, ook vertelden andere gebruiksters dat ze om waren: ze wilden niet anders. Zeker geen tampons meer in hun foef! Wat kon er misgaan?

Drie maanden ervaring met de menstruatiecup

Ik had maar liefst drie maanden lang kunnen genieten van de geneugten die de menstruatiecup met zich meebrengt. Drie hele cycli proberen welke ongenoemde voordelen hij nog meer had. Maar op de één of andere manier belandde hij eenzaam in zijn pauwblauwe bewaarzakje om zo’n twee maanden lang het daglicht niet meer te mogen aanschouwen.

Nadat de eerste euforie was weggeëbd bleef namelijk een kleine frustratie over. Het gehannes om dat ding goed te kunnen inbrengen, de angst dat ik de verkeerde maat had genomen (ik vond het serieus geen fijn idee dat ze in de webshop zouden weten dat ik geen standaard ben – stel je voor…), toen de ontdekking dat hij via een andere inbrengmethode gelukkig toch beter zat en tot slot dat hij, als ik heel eerlijk was tegen mezelf, in geen enkel opzicht het gemak van tampons wist te overtreffen.

Is het dan een aanfluiting?

Kijk, dat zou ik dus ook weer niet willen zeggen. Mijn geliefde cup is waanzinnig mooi vormgegeven (want even, wie wil er geen patrolblauwe cup?) en levert voor mens en milieu dus enorm veel voordelen op. Dat stimuleerde me afgelopen cyclus om toch een hele dag weer rond te lopen met cup. En echt, je voelt hem niet zitten en geeft eigenlijk geen viezigheid verder. Maar toch houdt iets me dus tegen.

Is het een mismatch? Misschien toch wel. Ik wil gewoon helemaal ergens van op aan kunnen en dat lukt nu niet. ‘s Nachts lekte ik een paar keer door, waardoor ik dus ook meteen niet goed meer sliep. En het is net even die paar extra handelingen die je moet verrichten, die bij mij een soort weerstand opwekken. Ik ook gewoon ben een beetje lui wat dat betreft.

Overigens moet ik hierbij wel opmerken dat ik door mijn koperspiraal een bovengemiddeld heftige menstruatie heb. Misschien wanneer ik die heb laten verwijderen, dat ik het nog eens probeer – met hopelijk meer succes.

Wat is de volgende stap?

Komende maanden ga ik het gewoon nog eens proberen. Ik ben het aan mezelf en de aarde verplicht. Bovendien kan ik hem moeilijk nog terugsturen of tweedehands op marktplaats zetten. Misschien kan ik met mezelf tot een compromis komen: die twee zware dagen, veroorzaakt door mijn koperspiraal, kan ik iets anders gebruiken en de overige dagen mijn cup? En als het echt niet werkt zijn er wel twee redelijk milieuvriendelijke alternatieven te bedenken:

Wasbaar maandverband

Persoonlijk trekt deze optie me niet. Al schijnt het een stuk gezonder te zijn, omdat je een verbandje hebt dat langer meegaat én het niet broeit. Maar dat je ergens in huis dus een emmertje hebt staan met wekende verbandjes (nou ja, zo zie ik het voor me als leek)… Aan de andere kant vind ik ook dat je geen oordeel moet vormen als je iets niet geprobeerd hebt. Dus als iemand me op dit punt kan vertellen wat jouw ervaringen zijn met wasbaar maandverband, dan hou ik me aanbevolen!

Biologische tampons

Heb ik al eens geprobeerd van het merk Yoni. Voor zo’n € 4,00 heb je 16 stuks in huis. Valt eigenlijk reuze mee qua prijs en ze zijn bovendien veel beter voor het milieu en naar verluid ook voor je eigen ‘onderkantje’. Dus we houden ze even in het achterhoofd als mijn komende ervaring met de menstruatiecup dus opnieuw op niks uitdraait.

Wat gebruik jij? Heb jij ervaring met de menstruatiecup?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

27 thoughts on “Menstruatiecup | Hoe bevalt hij na een paar maanden?

 1. Ik gebruik de cup nu een jaar en het bevalt mij heel goed! Ook ik heb zware dagen maar dan leeg ik ‘m gewoon wat vaker. Dat gaat overigens prima op het toilet! Het is wel handig als je een fonteintje in het toilet hebt zodat je de cup na het legen kan schoonspoelen. Het inbrengen en eruit halen is niet veel moeilijker dan het inbrengen van een tampon.

  1. Bedankt voor het delen van je ervaring. Ik denk dat ik het gewoon nog eens moet proberen nu mijn spiraal eruit is. Mijn zwaardere dagen waren bovengemiddeld (om het uur/anderhalf uur tampon én maandverband verwisselen, omdat ik dan al begon door te lekken), dus misschien dat dat ook enorm scheelt. Lijkt me in elk geval prettig om een milieuvriendelijk alternatief te hebben voor mijn reguliere producten. In de bio-hoek heb ik nog niet veel gevonden helaas.

 2. Oh jee. Nu weten ze bij de webshop tóch dat je niet standaard bent… 😉

  Nee, maar even serieus: we hebben een heel uitgebreide klantenservice en dat doen we met een reden. En menstruatiecup moet gewoon perfect zitten, anders krijg je de problemen die je zelf beschrijft hierboven.

  Doorlekken hoort er NIET bij en als je een goed passende cup hebt, gebeurt dat ook niet.

  Maar als je ons niet de juiste informatie geeft omdat je niet wilt dat wij weten dat je ‘niet standaard’ bent (en geloof me: standaard bestaat niet), kunnen we je natuurlijk ook niet goed helpen… wij hebben alles al een keer gehoord en we vinden niks gek. Misschien een idee om toch nog een keer te bellen en wél de perfecte cup te proberen? 😉
  Wíj zitten voor je klaar!

 3. Zou het een gewoon een kwestie van wennen kunnen zijn en geen mismatch? Ik weet t niet. Je hebt t geprobeerd. Dat alleen al vind ik super goed van je. Ik hou het bij maandverband omwille hevigheid.

 4. Goed zo’n update! Ik moet heel eerlijk zeggen; ik ben nog niet om? Precies om de dingen die je omschrijft… ik gebruik elke maand tampons van zelfde merk, enige waarmee ik me zeker voel en niet doorlek. Die paar dagen in de maand voel ik me al zo belabberd, dat ik geen zin heb om ingewikkeld te doen of me onzeker te voelen.. Maarre dat wil ook weer niet zeggen dat ik niet geef om t milieu☺️

 5. Ik ben eerlijk gezegd niet te spreken over de cups. Ik heb het na 3 dagen gewoon heel snel in de vuilbak gegooid. Ik vind het een verschrikkelijk ding. Al vind ik inderdaad ook dat we op zoek moeten gaan naar een milieuvriendelijkere oplossing. Maar nee wasbaar maandverband, daar waag ik me ook niet aan. Hahahaha

 6. Ik heb al veel over zo’n cup gelezen en meestal wel positief. Het is alleen echt niet voor mij, vooral het leegmaken lijkt me zo een gedoe en zeker op publieke plaatsen. Doe mij maar een gewone tampon of zelf een simpel verband.

 7. Geen ervaring met de cup. Het is weer 2 jaar geleden dat ik gemenstrueerd heb, zwanger, borstvoeding en nu weer zwanger. Maar ik wil het toch proberen als het moment weer daar is. Ik heb altijd gewone tampons gebruikt maar nu ik bewuster met mijn lichaam bezig ben, wil ik dat echt niet meer. Maandverband heb ik nooit aangenaam gevonden, dus lijkt de cup me nog het beste alternatief. Ik wil het er wel op wagen!

 8. Geen ervaring met de cup maar hij lijkt me ook niet iets voor mij. Lijkt veel gedoe en dat ding schoonmaken.. ik heb nu al een hekel aan iets afwassen en om m nou in de vaatwasser te doen ? ik houd het bij tampons maar misschien dan biologische!

 9. Ik heb hier nog geen ervaring mee, maar een vriendin van mij is helemaal fan. Ikzelf ben een beetje sceptisch, ik denk niet dat het iets voor mij is.

 10. Ik gebruik de yoni tampons zelf, maar zat al op te zoeken voor zo een cup. Ik zie al dat ik het laat vallen en zo voor me, dus ben er nog niet helemaal uit!

 11. Ik ben blij dat ik er nu 9 maand vanaf ben haha! Maar ik moet zeggen het lijkt me niet echt wat.. Ik heb je vorige stuk hierover ook gelezen en kon toen ook niet echt een mening vormen of het wat voor mij zou zijn. Ik weet het niet…

 12. Ik heb dat vorige stuk idd gelezen toen dacht ik al; hmmm ik weet het niet. Wat Marieke al zegt hierboven, ben denk ik ook te lui om te wassen. Het is allemaal al “gedoe” dus zoiets moet voor mij snel en makkelijk gaan.

 13. Geen ervaring met de cup of het wasbare maandverband. Ik ben ook lui en vind zo’n cup inbrengen teveel moeite en zie net als jij, bij wasbaar maandverband, ook een emmertje staan met wekende verbandjes. En dat icm een nieuwsgierige peuter en kleuter…. nee laat maar!
  Wie weet komt het ooit nog!

  1. Haha nee zo’n nieuwsgierig stel werkt inderdaad niet mee! Daar had ik nog niet eens aan gedacht, maar ik vermoed dat het hier niet heel anders zou gaan.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten