Europa-Park gekozen tot ‘Beste uitje over de grens’ (deel 2)

Vorige week kon je lezen in deel 1 welke landen en attracties we bezochten en dat we uiteindelijk vol adrenaline neerploften bij het Spaanse restaurant Bodega. Vandaag neem ik je weer mee naar het volgende deel van onze reis: van romantiek in de zweefmolen tot een sprookjesachtige indoor achtbaan die je zeker niet mag missen. 

Oostenrijk

Na een tweede ronde in de Alpenexpress ploffen Lisette, Esmée en ik op een bankje bij de zweefmolen. De kinderen zitten nog vol energie, maar bij ons begint het langzaam een beetje af te nemen. Terwijl we wachtten, zien we twee oudere mensen (70+) instappen en dolgelukkig, als tieners naar elkaar glimlachen terwijl de attractie begint te draaien. Aandoenlijk; zo wil ik ook worden als ik later groot ben.

Omdat de droogcabines druk bezet waren, besloot June gewoon de handendroger in het toilet te gebruiken. Ging niet bepaald vlot, maar scheelde wel iets!

Nu we hier toch zijn gaan we na afloop meteen in de Tiroler Log Flume. Hoewel ik er niet echt zin in had (want: weer water) was ik niet veel later toch blij dat de kinderen me hadden overgehaald. Je stapt in een boomstam die je meeneemt door een onverwachte wereld en daalt tussendoor twee keer af. Ik maakte me gewoon klein en bleef nagenoeg droog. Het tweede ritje gelukkig ook. Stond ook niet zo’n lange rij, maar is zeker de moeite waard!

Rusland

Via Griekenland keerden we terug naar Rusland, waar we voor de grap een rondje Snowflake Sleigh Ride. Na alle fantastische dingen die we hadden gezien, was dit wel beduidend minder spannend. Gelukkig duurde het ritje kort en vielen we bij uitstappen met onze neus in de boter. Of beter gezegd: in de parade. Een lange stoet dansende mensen en mascottes, praalwagens en jongleurs: een feestje om naar te kijken!

Griekenland

De laatste stop van vandaag: Poseidon. En omdat ik me voorgenomen had geen nee meer te zeggen tegen June, ga ik toch maar mee. Je denkt hier in een soort splash te stappen, maar niks is minder waar: het is gewoon een heuse achtbaan mét water. Echt heel erg leuk! En gelukkig opnieuw echt heel erg droog gebleven. Ook hier is aan alle details gedacht. Het is zo mooi: je waant je helemaal in Griekenland.

Italiaans buffet in Hotel Colosseo

We zijn allemaal moe en willen ons nog even opfrissen voor het avondeten: Italiaans buffet in Hotel Colosseo, Italië. Net op tijd schuiven we aan bij de rest van de groep en gaan met de monorail door het park richting het hotel. Ook hier is alles weer even mooi: de detaillering klopt overal, zoals bij het plafond op de foto. Het is ook alsof ik in een snoepwinkel sta. Ik ben zo dol op Italiaans en kan eigenlijk niet goed kiezen. Maar alles dat ik neem is even lekker: spaghetti met geroosterde paprika en courgette, (vegetarische) gehaktballetjes in tomatensaus en Parmezaanse kaas.

Toetjesbuffet

Als je dacht dat het niet beter kon, dan moet je langs het toetjesbuffet lopen. En als ik je een persoonlijke tip mag geven: de profitteroles zijn de lekkerste dat je ooit op hebt. Roomsoesjes met een dikke laag ganache. Paar aardbeien erbij… De witte wijn bij het avondeten maakt de ervaring compleet. Ik voel me intens dankbaar dat ik dankzij mijn passie/werk zoveel bijzonders mag meemaken.

Campinglife

Dat gevoel wordt versterkt als we weer terug zijn op het Camp Resort. De kinderen, die eerder nog een soort gamenight wilden houden in de blokhut met hun tablets, spelen Marco Polo, kaartspelletjes, vies-en-lekkertje en andere spelletjes. Lisette, Linda en ik zitten licht uitgeblust met chips en wijn op de veranda bij Esmée en haar man en genieten.

Dag 3

Onze laatste ronde

Dat genieten is wel over om half 7 de volgende ochtend trouwens: mijn hoofd bonkt en ook June vindt het veel te vroeg. Godzijdank heeft Lisette een halve apotheek meegenomen en voel ik me twee paracetamol later weer een beetje oké. Ook het gebakken ei met spek in de Silver Lake Saloon blijkt een prima anti-katerontbijt. Eigenlijk zou ik het recept wel willen hebben voor thuis: het is zo ontzettend lekker!

Eenmaal buiten besluit ik gewoon als een diva mijn zonnebril zoveel mogelijk op te houden. Gelukkig is het goed weer – staat het in elk geval niet belachelijk. Om half 9 spreken we af bij de uitgang van het Camp Resort. June en ik gooien onze laatste spullen in de koffer en zetten alles in de auto, leveren de pasjes in en sluiten aan bij Lisette en de jongens. We hebben een strak schema:

 1. Silver Star
 2. Blue Fire
 3. Arthur
 4. Samen lunchen
 5. Als er nog tijd is: Voletarium

Frankrijk en Rusland

Hoe ontzettend populair de hoogste achtbaan van Europa-Park is, blijkt wel uit de hoeveelheid mensen die van ongeduld trappelen tot de poorten in Italië opengaan. Al snel beginnen ze te rennen richting de Silver Star: allemaal omdat ze als eerst in het karretje willen zitten. Ik snap het wel. Zeker voor echte achtbaanliefhebbers: je moet hier gewoon in geweest zijn. En bovendien staat er binnen een halfuur al een rij van een kwartier.

Lisette neemt June en haar oudste zoon mee, terwijl ik me vrijwillig ontferm over haar jongste en de tassen. Twee keer zo’n immens hoge achtbaan in een paar dagen is me echt te veel van het goede. Daarna stoppen we bij de Euro-Mir waar de jongens een ritje maken en Lisette en ik nog even wat foto’s maken voor de blog. Omdat we nog lekker vroeg zijn, vallen de wachtrijen overal mee.

IJsland

Zo ook in IJsland, waar ze maar tien minuten hoeven te wachten. Het zonnetje schijnt heerlijk, ik maak wat foto’s van het prachtige park en geniet. Ik ga het hier nog missen, besef ik. Ons gezelschap, het eten, de omgeving… Alles klopte. Niet veel later staat de rest weer bij me en we besluiten onze reis voort te zetten naar Arthur in The Minimoys Kingdom – gebaseerd op een sprookjesachtig verhaal uit Frankrijk.

The Minimoys Kingdom

Daar aangekomen, staan Esmée, haar man en dochter al in de rij. Voor de tweede keer: de darkride is fantastisch! En ze hebben geen woord gelogen. Je zweeft door een sprookjesachtige wereld, blijft steeds verrast en vliegt dan ineens weer keihard over de rails. Het is de combinatie van Droomvlucht en een hangende achtbaan (zonder over de kop te gaan trouwens), maar dan beter. Zeker een aanrader om te doen!

Grimm’s Enchanted Forest en Adventure Land

Hoewel we er kort doorheen lopen, is al duidelijk dat Grimm’s Enchanted Forest ook eigenlijk de moeite waard is om te bezoeken. Zeker met kleinere kinderen. Bovendien kan je hier vandaan dan ook direct doorlopen naar Ierland, waar nog meer te beleven is voor de kleintjes. Adventure Land bestaat uit een groot meer waar je een boottochtje kunt doen en even kan bijkomen. Het is dat we niet zoveel tijd meer hebben.

Lunch

We willen net neerploffen in Griekenland als we ontdekken dat je hier alleen een broodje gyros kan halen. Wel lekker, maar niet waar we zin in hebben. Daarom lopen we nog een stukje verder (uiteraard niet onder leiding van mij, aangezien we dan in Spanje waren geëindigd) naar Nederland voor oer-Hollandse poffertjes. Zo lekker! Zonnetje erbij, leuke mensen en dan klinkt zelfs de orgelmuziek lekker nostalgisch. De jongste twee maken nog even een ritje in de theekopjes en wij genieten.

Duitsland: Voletarium?

Vlakbij de ingang staat het Voletarium: een onvergetelijke attractie – ‘misschien wel de mooiste die ik hier gedaan heb,’ aldus Esmée – die bovendien niet echt een wachtrij heeft op dat moment. Maar ik weet dat we nog zo’n 620 kilometer voor de boeg hebben en besluit verstandig te zijn. We gaan naar de auto’s. Met dikke knuffels nemen we afscheid en ploffen dolblij in de auto. Wat een dagen!

Europa-Park

Ons eindoordeel

Zoals bij elke review ook hier een eindoordeel. Maar in plaats van een herhaling van mijn lyrische relaas, geef ik je gewoon liever tien redenen waarom je Europa-Park zeker moet bezoeken:

 1. Boek een weekje weg in het Zwarte Woud (prachtige omgeving) en verwerk daar twee tot drie dagen Europa-Park in. Het is je geld écht meer dan waard!
 2. Als je van achtbanen houdt, kom je hier ruimschoots aan je trekken. De diversiteit is groot, de variëteit in spanning ook en er is voor ieder wat wils. Van Arthur, die eigenlijk niet eens voelt als een achtbaan, tot de spectaculaire VR-ride in de Alpenexpress en gigantische Silver Star.
 3. Er is veel meer dan de achtbanen. Voor kleine kinderen zijn er attracties, je kan ontspannen in de bootjes, meer spanning opzoeken in de wildwaterbaan en genieten van één van de spectaculaire shows.
 4. De detaillering is prachtig. Alles klopt gewoon. Je waant je het ene moment in pittoreske Griekse straatjes en niet veel verder sta je te kijken naar een replica van de MIR.
 5. Zelfs in een paar dagen kan je niet alles bezoeken: genoeg reden om nog eens terug te keren. Overigens doet 82% van de bezoekers dat ook, bleek uit onderzoek van Europa-Park. 
 6. De horeca is goed. Je kan het zo duur maken als je zelf wil: voor een paar euro lunchen, bijzonder in het Foodloop-restaurant (waar je met een heuse mini-achtbaan je eten op tafel geserveerd krijgt) of exclusief in het 2-sterren restaurant. Ook positief: als je een voedselallergie hebt of andere dieetwensen, dan komen ze je daarin tegemoet. Zo is er glutenvrij eten bij de buffetten en zijn er vegetarische hapjes.
 7. Er zijn overal toiletten. Eigenlijk had deze misschien wel op één moeten staan, want ik vind dat vaak een gemis in pretparken. Alles is schoon, er komt aangenaam warm water uit de kranen en op iedere wc hangt een soort dispenser waarmee je de bril nog even kan schoonmaken.
 8. Een moment dat me bijblijft was onze tweede ochtend. Om iets voor negen uur liepen we naar de kassa en werden daar verwelkomd door een man op stelten die we de vorige dag ook al zagen. De passie voor zijn werk spatte van zijn gezicht af. Zo mooi!
 9. Je kan hier met het hele gezin naartoe. De oudere kinderen kunnen in de achtbanen, jongere kinderen vermaken zich in één van de (binnen)speeltuinen of andere attracties (zoals de mini botsauto’s of theekopjes in Nederland).
 10. Ben je moe? Dan ga je gewoon met één van de treintjes of de monorail door het park naar een ander gebied. Scheelt je echt lopen.

  Nog een laatste aanrader: de replica van de MIR. Te vinden in Rusland – uiteraard – en aan de voet van achtbaan de Euro-MIR. Bijzonder toch? En handig! Want gaan je vrienden of familieleden een rondje draaien, dan heb jij ook nog genoeg te doen in de tussentijd.

Algemene informatie over Europa-Park

Adres

Europa-Park
Europa-Park-Straße 2
77977 Rust
Duitsland

Bereikbaarheid

 • Met de auto kan je kiezen voor de route via Duitsland (A5 en A61); via België rij je naar Luxemburg en dan door Frankrijk naar de Duitse grens.

  Let op: je komt via de laatste route een aantal tolwegen (contant betalen of creditcard) tegen en controleer voor vertrek of je alle verplichte zaken aan boord hebt, zoals evt. verbanddoos, hesjes, gevarendriehoek en een jerrycan à 5 liter. Verder is het in een aantal Duitse steden verplicht een milieuvignet op de auto te hebben.

 • Er zijn een aantal vliegvelden in de buurt van het park. Hier vandaan kan je verder reizen met openbaar vervoer, huurauto of de shuttlebus reserveren via Europa-Park zelf.
 • Tot slot kan je ook reizen met een (internationale) trein en het laatste stuk met de bus. Tip: zoek op internet naar voordelige aanbiedingen. Op de website van Europa-Park vind je meer informatie.
Ben jij ook gek op achtbanen?

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten