Natuurspeeltuinen en blotevoetenpaden in Zeeland en Zuid-Holland

Natuurspeeltuinen en blotevoetenpaden Groningen Friesland

Zin om lekker vies te worden en te genieten van natuurspeeltuinen of een blotevoetenpad in Zeeland of Zuid-Holland? Kijk dan snel in de onderstaande (alfabetische) lijst welke in jouw regio te vinden zijn! Ken jij nog een toffe natuurspeeltuin die er niet bij staat? Laat het me weten in de reacties, dan voeg ik hem zo snel mogelijk toe! 

Natuurspeeltuinen en blotevoetenpaden

Je ziet steeds vaker speeltuinen ontstaan waar kinderen alleen kunnen spelen met natuurlijke materialen en hun fantasie. Zeker omdat het beter is voor het milieu, maar ook voor de kinderen zelf. In deze serie met natuurspeeltuinen in heel Nederland (bestaande uit zes delen) kan je lezen waar bij jou in de regio een mooie natuurspeeltuin zit, speelbos of misschien zelfs een tof beleef- of blotevoetenpad.

Zeeland

Axel, Natuurspeelplek Axel

Meer dan de natuur heb je eigenlijk niet nodig om je een dag lang te kunnen vermaken. Daarom zijn de speeltoestellen op natuurspeelplek Axel gebouwd met natuurlijke materialen. Je kan klimmen op het grote klimtoestel, maar ook hutten bouwen. Kortom, genoeg te doen!

Adres: Kinderdijk, Axel
Meer informatie vind je hier

Biervliet, Speelbos De Braakman

Speelbos De Braakman staat onder beheer van Staatsbosbeheer en is gratis en elke dag open voor publiek. Je hond mag niet mee, maar kinderen kunnen hier naar hartenlust genieten met water, een hut bouwen of lekker klimmen.

Adres: Oost Zeedijk, 4521 PW Biervliet
Meer informatie vind je hier

Clinge, Het Clingse Bos (kabouterpad en speelbos)

In het Zeeuwse Clinge kunnen kinderen heerlijk spelen in het speelbos. Zo is er een waterspeelpark, maar kan je ook klimmen en genieten van het openluchttheater. Voor de allerkleinsten is er het kabouterpad: anderhalve kilometer wandelen door de Clingse Bossen.

Adres: Hogegeeststraat 5, 4567 AW Clinge
Meer informatie vind je hier

Groede, Groede Podium (waterspeeltuin)

In Groede vind je een stukje bijzondere historie in en rondom de goed bewaarde bunkers uit WOII. Tegenwoordig doet het gebied ook dienst als wandelroute, speeltuin en natuurgebied. Kom lekker afkoelen in de waterspeeltuin, spelen in de torens of kubussen of wandelen langs de verschillende zeldzame landbouwdieren om je bezoek een educatief tintje te geven.

Adres: Gerard de Moorsweg 4, 4503 PD Groede
Meer informatie vind je hier

Kapelle, Kapelse Bos (natuurspeelplek)

Wil je genieten van alles dat de Zeeuwse natuur je te bieden heeft? Dan zit je in het Kapelse Bos op je plek. Op de natuurspeelplek vind je genoeg om doorheen te klauteren, op te klimmen of overheen te fietsen. Verderop is er voor de rustigere kinderen een insectenhotel en kikkerpoel.

Adres: Vroonlandseweg, Kapelle
Meer informatie vind je hier

Middelburg, Speelhof Hoogerzael

Spelenderwijs kennismaken met de natuur, bouwen, klimmen en ontdekken: het kan allemaal bij Speelhof Hoogerzael in Middelburg. Heel leuk vind ik dat je hier ook terecht kan om fruit te snoepen van de fruitbomen en een moestuintje kan onderhouden. Fietsen en honden mogen niet mee het terrein op, maar het is overdag wel vrij toegankelijk.

Adres: parkeergelegenheid Seispark, 4334 AZ Middelburg
Meer informatie vind je hier

Nieuwvliet, Bos van Erasmus (beleefpad en natuurspeelplekken)

De naam beleefpad alleen al! Hier kan je heerlijk ontdekken met de kinderen en op pad door de natuur. Ondertussen mogen ze overal overheen klauteren en doorheen klimmen, maar ook verschillende opdrachten maken om zo meer te ontdekken over de natuur.

Adres: Vierhonderdpolderdijk 8, 4506 HL Cadzand
Meer informatie vind je hier

Terneuzen, Natuurspeeltuin De Boomhut

Het prettige aan deze natuurspeeltuin vind ik dat hij is onderverdeeld in een deel voor oudere kinderen (vanaf 7 jaar) en jongere (van 0-6). Zo heeft ieder kind de spelactiviteiten tot zijn beschikking die passen bij zijn leeftijd. Van kliederen met water en zand tot klimmen in een boom, het kan allemaal!

Adres: Evertsenlaan 88a, 4535 AD Terneuzen
Meer informatie vind je hier

Zuid-Holland

Barendrecht, Barendbos

Natuurspeelplek Barendbos is een heerlijke plek om lekker te spelen, op avontuur te gaan en bij te komen aan de oever van de ondiepe vijver, die centraal ligt in de natuurspeeltuin. Ideaal: dichtbij ligt het pannenkoekenhuis De Oude Maas waar je echt hele lekkere pannenkoeken kunt eten.

Adres:  Zuidpolder, Barendrecht
Meer informatie vind je hier

Delfgauw, Speelbos De Biesbush

Precies in het midden van Delft, Zoetermeer en Den Haag ligt speelbos De Biesbush (in het Bieslandse Bos). Je kan over het water met een vlot, maar ook lekker klimmen of lopen over een boomstam en hutten bouwen. Genoeg te doen dus!

Adres: kruising Bieslandseweg/Hazenpad, 2645 BM Delfgauw
Meer informatie vind je hier

Delft, Natuurspeelplaats Hammenpoort (Hof van Delfland)

Aan de rand van Delft vind je een bijzondere natuurspeelplaats waardoor je even vergeet dat je in de buurt van een stad zit. Alles draait hier om spelen, genieten en ontdekken. Misschien zie je wel ijsvogels of een ooievaar?

Adres: Rotterdamseweg 270, 2628 AT Delft
Meer informatie vind je hier

Dordrecht, Speelbos De Elzen

De Dordtse Biesbosch staat natuurlijk bekend om zijn bevers. Maar wist je dat je hier ook kunt spelen in Speelbos De Elzen? Lekker verstoppen in de wilgentunnels, varen, klimmen en kliederen… Maar net waar je zin in hebt!

Adres: Oude Veerweg, 3329 KM Dordrecht
Meer informatie vind je hier

Den Haag, Natuurspeelplaats Zuiderpret

In het prachtige Zuiderpark in Den Haag vind je natuurspeelplaats Zuiderpret. De combinatie van water om in te waden, losse takken om mee te kunnen bouwen, tunnels om doorheen te kruipen en bruggen waarover de kinderen kunnen lopen, maakt dit de ideale plek om een dag door te brengen!

Adres: ingang Veluweplein – Henriëtte Ronald Holstweg, Den Haag
Meer informatie vind je hier

Den Haag, Greencourt bij Stadsboerderij De Gagelhoeve

Op Stadsboerderij De Gagelhoeve valt van alles te beleven. Zo kan je fijn knuffelen met de dieren, een kijkje nemen in de moes- of kruidentuin en natuurlijk uitgebreid spelen op de Greencourt – een speelplaats, gemaakt van natuurlijke materialen. Meerdere keren per jaar kan je hier terecht voor evenementen om de natuur een handje te helpen (zoals het wilgen knotten of schapen scheren).

Adres: Mient 210, 2564 KR Den Haag
Meer informatie vind je hier

Gouda, Natuurspeelplaats Groenhovenpark

Natuurspeelplaats Groenhovenpark biedt kinderen alles dat ze nodig hebben: vers fruit plukken uit de bomen en struiken, spelen op een klimwand of met de kabelbaan en natuurlijk bouwen, kruipen en lekker vies worden.

Adres: Groenhovenpark 1, 2803 PH Gouda
Meer informatie vind je hier

Groot-Ammers, Avonturenboerderij Molenwaard

Dompel jezelf onder in het boerderijleven op Avonturenboerderij Molenwaard waar je, samen met Fien en Teun, van alles leert over leven in en op het land. Wij waren aanwezig bij de opening dit jaar en gaan zeker nog eens terug: van schommelen en spelen in de speeltuin tot leren over alles dat de natuur en dieren ons te bieden hebben. Echt een geweldig dagje uit voor jong en oud!

Adres: Wilgenweg 3, 2964 AM Groot-Ammers
Meer informatie vind je hier

Hardinxveld-Giessendam, Natuurspeeltuin ‘t Weitje

Kinderen kunnen heerlijk spelen in Natuurspeeltuin ‘t Weitje in Hardinxveld-Giessendam. Er staat een grote trampoline, je kan klimmen in de uitkijktoren of langs de kabel roetsjen met de kabelbaan. Ook is er de mogelijkheid om te ontdekken hoe honing wordt gemaakt onder leiding van een echte imker.

Adres: Sluisweg 129a, 3371 ET Hardinxveld-Giessendam
Meer informatie vind je hier

Leerdam, De Natuurtuin Varsseveld

Heb je zin om te relaxen aan het strandje aan de Linge? Of wil je ook nog even wandelen door de prachtige natuurtuin? Het kan allemaal bij Natuurtuin Varsseveld in Leerdam.

Adres: Memel, 4141 MN Leerdam
Meer informatie vind je hier

Leiden, De Tuin van Noord

In De Tuin van Noord kan je heerlijk klimmen in de hoge toren, met vlotten over het water varen en spelen met zand. Intussen kan je als ouders sporten of heerlijk relaxen, want ook daar biedt dit natuurgebied ruimte voor.

Adres: Joop Vervoornpad 1, Leiden
Meer informatie vind je hier

Leiderdorp, Natuurspeelplaats De Dwarstuin

Zoals op de website beschreven staat wil Natuurspeeltuin De Dwarstuin kinderen weer laten zien hoe leuk écht spelen is. De natuur biedt immers alles dat je nodig hebt om vrij te kunnen ravotten, bouwen en klauteren.

Adres: De Bloemerd, 2353 BZ Leiderdorp
Meer informatie vind je hier

Maassluis, Avonturis

In dit natuurgebied, gelegen aan de Nieuwe Waterweg, kan je heerlijk tot rust komen tussen de bloemen en planten die het gebied rijk is. De kinderen kunnen zich uren vermaken in het water, maar ook kruipend door de betonnen buizen en verstoppend in het bloemenveld. Ideaal, ook voor kinderfeestjes.

Adres: Merellaan, 3145 EA Maassluis
Meer informatie vind je hier

Naaldwijk, Natuurspeeltuin Prins Heerlijk

Je vindt de natuurspeeltuin aan de achterkant van het Prinsenbos in Naaldwijk (Westland). Het ontwerp lag in handen van scholieren en bestaat uit kindvriendelijke oevers, bomen, takken, riet, klei en zand. Ook kan je de ondergrondse gangen verkennen. Let op: hier is geen toilet of toezicht. 

Adres: Grote Achterweg 15a, 2671 LR Naaldwijk
Meer informatie vind je hier

Noordwijkerhout, De Speelakker

Bijzonder aan de Speelakker is dat deze speeltuin ook toegankelijk is voor mindervaliden. Daarnaast is hij verdeeld in een gedeelte voor kinderen tot en met 5 jaar en vanaf 6, zodat ze elkaar niet in de weg lopen. In dat laatste deel is ook een eilandje waarop de oudere kinderen kunnen spelen.

Adres: Zeereep 1, 2211 EL Noordwijkerhout
Meer informatie vind je hier

Rotterdam, Speeldernis

Misschien wel de bekendste natuurspeeltuin van Zuid-Holland is de Rotterdamse Speeldernis. Gemaakt door dezelfde architect als de speeltuin op Tiengemeten en met dezelfde insteek: kinderen kunnen hier geoorloofd vies worden dankzij de modder, genieten van de prachtige bloemen en planten en spelen met water, zand en hout.

Adres: Roel Langerakweg 25b, 3041 JK Rotterdam
Meer informatie vind je hier

Rotterdam, Speeltuin Binnenstebuiten

Omdat stadskinderen niet zo snel met de natuur in aanraking komen, is in Rotterdam West Speeltuin Binnenstebuiten aangelegd. Hier leren de kinderen waar insecten hun eitjes leggen, zien ze allerlei planten- en bloemensoorten groeien en kunnen ze spelen met (wilgen)takken en andere natuurlijke materialen.

Adres: Schonebergerweg 9, 3023 ZE Rotterdam
Meer informatie vind je hier

Sliedrecht, De Woeste Weide (Dr. Feitsmapark)

Wanneer je in Sliedrecht bent, kan je hier sowieso terecht wanneer de kinderboerderij open is, maar met toezicht is de speeltuin nog leuker. Je kan dan lekker spelen met water en bovendien is de kabelbaan ook in gebruik.

Adres: Dr. Feitsmapark 1, 3362 BZ Sliedrecht
Meer informatie vind je hier

Tiengemeten, Speelnatuur

Op het Zuid-Hollandse eiland Tiengemeten, middenin het Haringvliet, vind je een oase aan rust én de speelnatuur waar kinderen kunnen ravotten en vies mogen worden tot hun oren. Het leuke vond ik zelf dat je er ook kleding kan lenen, zodat je bij onverwachts bezoek niet je nieuwste kleding verpest. Overigens echt een aanrader, voor zowel jong als oud.

Adres: parkeergelegenheid Nieuwendijk 1, 3284 KR Zuid-Beijerland (overvaren met pont, kosten voor de Speelnatuur staan in de eerder geschreven blog, al biedt het eiland genoeg moois)
Meer informatie vind je hier

Vlaardingen, Klauterwoud

Zijn je kinderen gek op klauteren? Dan ben je in Vlaardingen aan het goede adres. Het belangrijkste spelelement is de natuur zelf en kinderen kunnen hun eigen hindernissen bedenken, lopen door het labyrint en het avontuur opzoeken. Even bijkomen kan prima aan één van de picknicktafels.

Adres: Watersportweg, 31138 HD Vlaardingen
Meer informatie vind je hier

Wassenaar, Monkeybos en waterspeelplaats

Zin om de natuur te komen beleven? Niet bang voor een beetje water en dol op klauteren? Je kan van alles doen en beleven in het Monkeybos en de waterspeelplaats bij bezoekerscentrum Tapuit in duingebied Meijendel, Wassenaar.

Adres: Meijendelseweg 42, 2243 GN Wassenaar
Meer informatie vind je hier

Zoetermeer, Speelbos De Balij

Leuk aan deze speeltuin is dat alles in het teken van ridders staat. Net even anders dan de meeste speelbossen dus, maar je kan er natuurlijk evengoed over slootjes springen en hutten bouwen als elders.

Adres: Kurkhout 100, 2917 JZ Zoetermeer
Meer informatie vind je hier

Zoetermeer, De Flierefluiter, De Tipi-tuin en De Vrijbuiter

In de gemeente Zoetermeer liggen nog drie natuurspeeltuinen waar je lekker kan spelen met alles dat de natuur je te bieden heeft. Dat zijn De Flierefluiter, De Tipi-tuin en De Vrijbuiter.

Adres De Flierefluiter: Nesciohove, 2726 BJ Zoetermeer
Adres De Tipi-tuin: Willem van Cleeflaan, 2722 TE Zoetermeer
Adres De Vrijbuiter: Tasmanië 164, 2721 GB Zoetermeer
Meer informatie vind je hier

Welke natuurspeeltuinen in Zeeland en Zuid-Holland heb jij weleens bezocht? En heb je aanvullingen op de lijst? Die zijn van harte welkom!

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Anurak Pongpatimet – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

3 thoughts on “Natuurspeeltuinen en blotevoetenpaden in Zeeland en Zuid-Holland

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten