Ernst, Bobbie en de Rest – Een Spannende Verjaardag voor Sinterklaas

Dat Sint ieder jaar ons koude kikkerlandje weer aandoet, mag geen verrassing heten. Maar wist je dat Sinterklaas zelf nog nooit een feestje heeft gekregen? Wij gingen met zijn drieën op pad naar Ernst, Bobbie en de Rest – Een Spannende Verjaardag voor Sinterklaas in de Stadsgehoorzaal, Vlaardingen. Een show waarin Ernst en Bobbie de Goedheiligman willen verrassen met een feestje. Alleen liep onze tocht niet helemaal van een leien dakje: we kwamen onverwacht in een ellenlange file te staan, waar geen eind aan leek te komen… 

Dol op Ernst en Bobbie!

Afgelopen dinsdag komt de reclame voorbij van Ernst, Bobbie en de Rest – Een Spannende Verjaardag voor Sinterklaas. ‘Die show wil ik zien, mama,’ juicht Rose. ‘Ikke ook, ikke ook!’ May danst uitgelaten door de huiskamer. Stiekem glimlach ik achter hun rug: ze weten nog niet dat we inderdaad naar het theater gaan deze week. Ze zijn echt helemaal gek op Ernst, Bobbie en de Rest en sinds ze alle Sintfilms op Netflix ontdekten, kunnen de Goedheiligman en zijn Pieten ook niet meer stuk. Perfecte combinatie dus.

Onverwachts in de file…

Woensdagochtend, 12.00 uur. Ik heb de kleintjes net verteld dat we vandaag naar Ernst en Bobbie gaan. Glinsterende oogjes en een indianenkreet, blijer had ik ze geloof ik niet kunnen maken. Die blijdschap zakt echter in als een plumpudding zodra we de file inrijden, vlak voor de afslag richting de A4. Hoewel we in theorie op tien minuten afstand van de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen staan, tikken de minuten sneller weg dan ik zou willen. We moeten 13.30 uur daar zijn, maar Google Maps verklapt vast dat we dat niet meer gaan halen.

En inderdaad, om 13.30 uur precies rijden we voorbij het theater – op zoek naar een parkeerplek. Uiteindelijk sjouw ik met Rose aan mijn hand en May op mijn arm van de garage tot de kassa. Ik baal als een stekker, voel me een beetje plaatsvervangend verdrietig en natuurlijk hartstikke schuldig: ik had gewoon eerder moeten vertrekken! Al snel weet ik weer dat dit vooral overmacht was en weinig gebrek aan timemanagement: normaalgesproken duurt een ritje 25 minuten en we waren ruim op tijd vertrokken.

Of toch een beetje geluk?

Maar er blijkt toch een engeltje op onze schouder te zitten. De vrouw aan de kassa draait de tickets uit. ‘16.00 uur begint de voorstelling,’ deelt ze ons mede. Ik kijk op de kaarten en het staat er echt. Oververhit en met twee peuters slaak ik een zucht van verlichting. Ze legt uit waar we wat kunnen gaan drinken en dat doen we. De meisjes helemaal trots omdat ze hun eigen bordje krijgen met een halve wafel erop en ik dolblij dat ik ze niet vanmorgen blij heb gemaakt met een dode mus.

Een spannende verjaardag voor Sinterklaas

‘Sint zal heel blij zijn met mijn tekening!’

Iets voor 15.00 uur vertrekken we weer richting de Stadsgehoorzaal en eenmaal binnen kunnen ze lekker gaan spelen. Er is levensgroot mikado, ze kunnen blikjes omgooien met pittenzakjes, skippyballen, kleuren én hun schoen zetten. Tja, daar worden ze allebei wel heel blij van. We scheuren snel twee blaadjes uit mijn notitieboekje en met pen maken ze ijverig hun tekeningen. Rose kijkt me overtuigd aan: ‘Sint zal heel blij zijn met mijn tekening!’ – bescheidenheid is haar vreemd. Direct daarna papegaait May haar: ‘Sint is heel blij met de tekening.’ ‘Ja dames, dat weet ik wel zeker,’ beaam ik ze met een grijns.

De eerste ontmoeting met Piet

En dan is het bijna zo ver. Weer met May op mijn arm (echt, laat die sportschool nu helemaal maar zitten, binnenkort kan ik gaan bodybuilden) wachten we geduldig tot de deuren opengaan en we de zaal binnen mogen. Twee gespannen kindergezichtjes houden de deur nauwlettend in de gaten, tot Piet ineens voorbij huppelt. ‘Ik durf daar wel op af,’ beweert Rose. Toch kijkt ze een beetje beduusd wanneer er echt één voor haar neus staat. Ze fluistert of ik wil vertellen over de tekening. Lachend geeft Piet de meisjes iets lekkers uit de zak en stoer zegt onze peuter dat ze heus wel met haar durfde te praten.

Daar zijn ze: Ernst en Bobbie!

In de zaal kijken ze hun ogen uit. We zitten werkelijk perfect: midden voor het podium. Ik twijfel nog of May niet toch wat jong is, zeker omdat bijna alle kinderen 4+ zijn, maar veel tijd om daarover na te denken heb ik niet. Al snel dimmen de lichten en springen de Pieten het toneel op. En wie zijn daar? Op twee grote beeldschermen aan de zijkanten van het podium verschijnen de grote helden van onze peuters: Ernst en Bobbie. Zodra ze daadwerkelijk het toneel op komen, zie ik naast me Mays ogen groot worden als schoteltjes. Haar helden bestaan echt! Heerlijk toch? Alleen daarom al geniet ik driedubbel.

Een Spannende Verjaardag voor Sinterklaas

Het verhaal

Vervolgens vertellen ze meer: Sinterklaas komt elk jaar naar Nederland om kinderen te voorzien van mooie cadeaus, maar heeft zelf eigenlijk nog nooit zijn verjaardag gevierd. Gelukkig zijn daar Ernst en Bobbie die vinden dat hij dat feestje meer dan verdient. En ze hebben allemaal plannen: van het vertellen van een rustig verhaal tot bowlen. Ze worden het niet met elkaar eens, maar gelukkig heeft Sint de oplossing. Ze krijgen allebei hun zin.

Bowlen met het publiek

Bowlen dus. Maar hoe moet dat? Al snel stelt Bobbie voor om de bowlingbal het publiek in te rollen. Natuurlijk niet met een echte. Hij loopt met de kegels de zaal in en eindigt pal naast Rose, die meteen een kegel in haar handen gedrukt krijgt. Ze is zo trots, terwijl May een beetje sip naast me zit: ‘Ik wil ook eentje vasthouden.’ Rose’ dag kan niet meer stuk. Al is ze even teleurgesteld als ze later niet wordt uitgekozen om bij Sint op schoot een liedje te komen zingen. In tegenstelling tot haar moeder trouwens! Zodra Ernst en Bobbie de zaal in lopen op zoek naar een moeder om te komen zingen, duik ik veilig weg achter May 😉

Ontgoocheld

Het wordt nog even spannend als Sint mag kiezen hoe hij zijn verjaardagsfeest het liefst invult: de goochelaar die Ernst en Bobbie daarop inhuren, geeft het feest een onverwachte wending. Maar tot mijn verbazing blijven beide peuters geboeid kijken én zonder tranen. Ze vinden het fantastisch! Zelfs May houdt haar aandacht vast tot het doek iets na 18.00 uur valt. Knap, zeker omdat ik zie dat alle indrukken haar doodop hebben gemaakt. Ik draag haar opnieuw tot aan de auto (met inmiddels flink verzuurde armen) en we praten na.

Hoe is de voorstelling ‘Een Spannende Verjaardag voor Sinterklaas’?

Wat de peuters het allerleukst vonden?

Rose zegt zonder blikken of blozen: ‘Dat de Pieten een cadeautje in mijn schoen hebben gedaan.’ Kleine materialist! May beaamt dat en zegt vervolgens: ‘En de Ernst en Bobbieshow.’ Gelukkig, hebben ze niet ruim anderhalf uur voor niks op het toneel gestaan. Thuis komen de verhalen mondjesmaat los. Hoewel ze het niet willen toegeven, zijn ze allebei hartstikke moe van alle indrukken van vandaag. Maar ik zie aan hun gezichten dat ze enorm hebben genoten en dat maakt elke seconde vandaag waard.

Hoe is De Spannende Verjaardag voor Sinterklaas voor volwassenen?

Sommige shows voor kinderen zijn wat vermoeiend en flauw, maar Ernst en Bobbie vervelen niet. In hun televisieshows vind ik ze vaak al grappig, op het toneel doen ze daar nog een schepje bovenop. Fantastisch! Het decor is prachtig, ik heb een paar keer oprecht hard zitten lachen en heb niks dan complimenten voor het duo dat mijn dochters bijna twee uur stil kreeg. Ook weleens lekker 😉 

Algemeen oordeel over Ernst, Bobbie en de Rest – Een spannende verjaardag voor Sinterklaas

De show steekt goed in elkaar. Muziek en toneel wisselen in lekker vlot tempo af, de show is dynamisch en erg grappig. Bovendien een goede opfrisser voor je geheugen: ook de lastigere Sinterklaasliedjes komen voorbij. De interactie met het publiek is een mooie toevoeging en de volwassen grappen tussendoor ook – het ontging de kinderen, maar mij gelukkig niet. Echt heel leuk dus! Rose vroeg onderweg naar huis meteen of we morgen weer konden gaan, dus wat dat betreft kan je wel stellen dat we het allemaal heel geslaagd vonden.

Eigenlijk slechts een kleine opmerking: één Piet leek wat apathisch. Weet niet of ze geen zin had, zich niet goed voelde of moest lijken op de Zielenpiet, maar het zag er een beetje apart uit en ik hoorde om me heen ook een aantal mensen zich hardop afvragen wat het idee erachter was. Maar goed, ik had weinig tijd om me daarop te focussen: de show was veel te leuk.

Ernst, Bobbie en de Rest – Een Spannende Verjaardag voor Sinterklaas

Ernst en Bobbie gaan een verjaardagspartijtje voor Sinterklaas organiseren. Sinterklaas viert elk jaar in Nederland zijn verjaardag, maar hij heeft nog nooit een partijtje gehad! Het partijtje voor Sint wordt heel erg leuk met kadootjes, veel zingen en natuurlijk bowlen. Sinterklaas zou ook wel graag een goochelaar op zijn partijtje zien. Natuurlijk gaan Ernst en Bobbie dat voor Sinterklaas regelen. Maar de goocheltruc die Bobbie uithaalt heeft wel hele vreemde gevolgen… Het wordt nog een heel spannend avontuur om alles weer goed te laten aflopen

Het populaire kinderheldenduo wordt gevormd door Erik van Trommel (als de serieuze Ernst) en Gert-Jan van den Ende (als de impulsieve en een beetje ondeugende Bobbie) die al ruim 25 jaar met hart en ziel bezig zijn met het maken en spelen van kinderprogramma’s en kindervoorstellingen (zoals Geklungel in de Jungle). Voor hun creaties Ernst en Bobbie schrijven ze alle teksten en liedjes zelf. Net als Ernst en Bobbie zijn Erik en Gert-Jan ook in het dagelijks leven goede vrienden, wat je terug ziet in het speelplezier dat van het podium afspat tijdens de Ernst en Bobbie-shows.

Wil je kaarten kopen voor Ernst, Bobbie en de Rest – Een Spannende Verjaardag voor Sinterklaas?

Speeldata

25 november Schaffelaartheater, Barneveld
26 november Cultureel Centrum de Nobelaer, Etten-Leur
2 december Theater De Stoep, Spijkenisse

Trailer

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Commerciële redactie

Onze commerciële redactie zoekt voor je uit wat je moet weten op het gebied van tof speelgoed, de leukste kledingtrends van het moment en bijvoorbeeld welke bioscoopfilms zeker de moeite waard zijn!

11 thoughts on “Ernst, Bobbie en de Rest – Een Spannende Verjaardag voor Sinterklaas

  1. Ik ben zelf niet in het Ernst en Bobbie tijdperk opgegroeid, maar mijn nichtjes wel en ik zit er zwaar over na te denken om ze eerdaags mee te nemen naar één van hun shows 🙂

  2. Vroeger kon je toch ook Ernst bobbie en de rest met sinterklaasshow toch ook op tv zien? Ik denk altijd aan het lied Soepkip als ik die namen voorbij zie komen. Je bent een soepkip! 😀

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten