Ergernissen op de basisschool: van groep 1-8

Ergernissen op de basisschool

De mijlpaal van 4 jaar betekent onlosmakelijk dat je kindje naar de basisschool mag. Hartstikke leuk en – gelukkig – over het algemeen een prachtige aaneenschakeling van mijlpalen die je het liefst in een doosje zou willen doen. Maar er zijn momenten die je het liefst meteen zou willen vergeten… Wat is jouw grootste irritatie?

Inspiratie voor dit artikel

Vanaf het moment dat je zoon of dochter naar de basisschool gaat, verandert er veel. Ineens is je kleine spruitje al groot en loopt stoer met een eigen rugzak, fruit en misschien lunch naar groep 1. Ze gaan hele dagen naar school en dat merk je aan alles. Ik vond het allemaal prachtig om te zien, maar er waren dingen die we wat mij betreft best hadden mogen overslaan. Eigenlijk was ik al veel vergeten, tot ik laatst een instastory zag van Kimberley. Het vriendenboekje van haar dochter was zoek. Drama! Maar zo was wel meteen de inspiratie voor deze blog geboren.

Mijn 11 grootste ergernissen op de basisschool

Grote-mond-fase

Herkenbaar? Je hoort woorden die je zelf niet gebruikt, ze zijn opstandig en gedragen zich onherkenbaar. Gelukkig gaat de fase vanzelf weer voorbij, maar in eerste instantie schrik je jezelf rot: wie is dat draakje in het lichaam van mijn kind?

Vriendenboekje

Laat voorop staan: hier heb ik mezelf zeker ook weleens schuldig aan gemaakt. Maar ik ontdekte pas hoe irritant het is wanneer iemand laat is met teruggeven van een vriendenboekje, toen het ons overkwam. Sindsdien geven we hem altijd binnen een week terug. Nou ja, gaven, want in groep 8 doen ze niet meer aan vriendenboekjes. En eigenlijk vind ik dat helemaal niet zo erg.

De lading papier en knutselwerkjes

Ik vind het echt heel erg leuk dat kinderen zo lekker knutselen op de basisschool, begrijp me niet verkeerd. Ook fantastisch voor de motoriek natuurlijk en leuk om creatief bezig te zijn met allerlei thema’s. Maar waar laat je het? Ik vond het in het begin zonde om alles weg te gooien, wat resulteerde in een verzameling mappen waar June nooit naar omkijkt. Inmiddels ben ik hier al beter in geworden en bewaar alleen nog mooie tekeningen.

Nare klasgenootjes

Er zijn van die kinderen waarmee je liever niet te lang in dezelfde ruimte verblijft. Hebben andere ouders misschien ook bij onze kinderen (al kan ik het me niet voorstellen natuurlijk, maar zo realistisch durf ik best te zijn). En ik heb dat dus ook. Waar ik me dan precies aan stoor bij playdates? Smiespelen waar je bij staat, kinderen die speelgoed kapotmaken en/of je huis slopen, werkelijk niks leuk vinden, met jouw spullen willen spelen (lees: laptop, telefoon) en zomaar laatjes opentrekken. Maar denk wel dat het scheelt dat ik dat allemaal al eens doorlopen heb; bij die kleintjes is het 2 strikes, you’re out (alleen omdat iedereen een tweede kans verdient).

Lichamelijke ongemakken

Waterpokken, honderdduizenden verkoudheden en nare griepjes, hoofdluis… Allemaal mijlpalen die je waarschijnlijk een keertje moet doorstaan, maar die me echt gestolen hadden kunnen worden.

Andere ouders

Nu heb ik eigenlijk weinig te klagen hoor, want zowel op de vorige basisschool als deze hebben we het enorm getroffen. Als ik daar één of twee paar ouders ontmoette die ik een beetje vreemd vond, is dat veel. Maar ik hoor weleens verhalen… Wat dat betreft, gedragen mensen zich soms niet heel anders dan toen we zelf die basisschoolleeftijd hadden. Ook als ze veertigplus zijn.

Verven

Ergens in groep 1 en 2 werd op school heel vaak geschilderd. Hartstikke mooi allemaal, alleen zaten de schorten niet altijd goed. Daardoor kwam June heel vaak thuis met kleding die onherstelbaar beschadigd was en toevallig meestal net de kleren die ze net nieuw had. Minder fijn in een periode waarin je niet altijd evenveel te besteden hebt!

Hypes

Het gevoelsmatig niet zo vaak als ‘in onze tijd’ met de kettingen vol speentjes, Panini stickerboeken en klaparmbanden. Wat wel jammer is? De tegenwoordige hypes zijn vaak veel duurder, zoals de Heelys een tijdje terug. Gelukkig waren er ook een tijdje loom-elastiekjes en fidget spinners, die waren een stuk betaalbaarder.

Huiswerk begeleiden

Niks ten nadele van het huiswerk trouwens, want dat moet gebeuren. Dit heeft vooral te maken met mijn gebrek aan geduld. Ik kan er niets aan doen, maar vind het zo vervelend als ik ook maar enigszins het idee heb dat er niet is geleerd. Dan ben ik er eigenlijk alweer klaar mee. Ook spreekbeurten, surprises en andere zaken waarbij aanspraak wordt gedaan op de zelfredzaamheid van het kind zijn niet favoriet.

Kinderfeestjes

Elk jaar is dat kinderfeestje weer een nieuw zwaard van Damocles. Het fijnst was een ruim jaar geleden, toen June 10 jaar werd. We huurden de indoor speeltuin af en nodigden de hele klas uit voor een surpriseparty. Ik heb heel de tijd rondgelopen met hapjes en drankjes, zag tussendoor alleen maar blije gezichten en hoefde maar enkele keren klein leed op te lossen. Uitbesteden to the max, ik teken ervoor.

Kerstdiner op school en trakteren

Ik vond het kerstdiner op school echt een beproeving. Het liefst wilde ik gaan voor de makkelijke kersthapjes, maar eindigde vaak met iets lastigs omdat alle leuke opties al vergeven waren tegen de tijd dat ik doorhad dat je kon gaan intekenen. En laatst, toen June haar laatste kerstdiner op de basisschool had, rekende ik me even rijk. Maar volgend jaar mogen we alsnog weer door met Rose…

Traktaties vind ik trouwens ongeveer een gelijksoortige ramp. Sommige ouders proberen elkaar te overtreffen met hun Pinterest Perfect creaties. Waarom? Dat dwingt mij als niet-knutselaar bijna om mee te gaan en ook zo’n exorbitant bouwwerk mee te geven. Gelukkig gaan de kinderen naar een afvalvrije school en zijn afvalvrije traktaties al een stuk beperkter.

Wat zijn jouw grootste ergernissen op de basisschool?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

15 thoughts on “Ergernissen op de basisschool: van groep 1-8

 1. Nog geen basisschoolmoeder hier, maar de eindeloze verfwerkjes met bijhorende vieze kleding ken ik ook op de peuterspeelzaal. Als leerkracht vind ik soms de hoeveelheid die mee naar huis gaat ook te gek worden, maar ja, om het zelf nou maar gewoon weg te mikken.

 2. Dat smoezen, of smiespelen zoals jij dat zo leuk zegt.. echt HAAT! En idd die grote bek, waar komt die opeens vandaan? Ben ik met de oudste zo goed als van alles wel een beetje af, de kleine gaat volgende maand beginnen. Gaan we weer

 3. De hypes van tegenwoordig vind ik echt erg. Je moet iphone 7 hebben of je hoort niet bij hoor ik mijn buurmeisje van 14 altijd zeggen. Vroeger waren dit gewoon goedkope flippos

  1. Dat was idd een stuk betaalbaarder 🙂 Gelukkig valt dat van die telefoon op de basisschool hier nog wel mee. Vind het ook apart, waarom zou je je kind zo’n duur cadeau geven? Ze kennen de waarde van geld helemaal niet als het allemaal zo makkelijk gaat.

 4. Wat een grappig artikel. Dit brengt mij weer helemaal terug naar mi jn eigen basisschooltijd. Ik ben zelf geen moeder maar die hypes vond ik als kind best lastig om mee om te gaan, want ik deed er niet echt aan mee. Oh en vriendenboekjes, hmmm, vooral irritant dat ik weinig vrienden had. IK weet nie tof mijn ouders mjn knutselwerkjes bewaarden. In groep 2, ten ik van een gewone school naar het speciaal onderwijs overging, kreeg ik een door de juf gemaakt plakboek met al mijn werkjes. Vrees dat mijn ouders dat hebben weggegooid, maarja, had ik het maar mee moeten nemen toen ik uit huis ging.

 5. Ik moet dat allemaal nog gaan ontdekken al heb ik dat nu al met al die tekeningen en knutselwerkjes op de peuterspeelzaal haha.. Maar het wordt nog erger dus? Help!

 6. Hier in het noorden zijn er niet veel vriendenboekjes. Het afgelopen jaar geen een gezien! Terwijl ze in Brabant niet aan te slepen waren in groep 1 en 2. En natuurlijk vullen de ouders het in want die kinderen kunnen nog nauwelijks een letter herkennen….dat vond ik ook zo zonde.
  Het helpen. Heb je eindelijk iets gevonden waarmee je, zonder dat het teveel georganiseer is, een bijdrage kunt leveren aan het schoolleven, gaat de activiteit niet door en voel ik me schuldig omdat ik het hele jaar niets heb uitgevoerd als ‘betrokken ouder’.
  Die knutselwerkjes verzamel ik per jaar en aan het eind gaan de mooiste naar zolder. Anders kan ik ons huis (huizen nog steeds, helaas 😉 ) 3x behangen met kindergekras.
  Liefs x

  1. Scheelt in elk geval weer invullen 😉 Enige dat ik wel leuk vind om terug te zien is dat je kan kijken wat kinderen in groep 1 wilden worden. Maar verder… En heel herkenbaar, ik had het toen onze middelste net geboren was en ik weer zwanger raakte. Voelde me te beroerd om iets te doen, maar ook schuldig.

   Slim, dat ga ik bij die jongste twee ook maar doen! Anders groeien we uit ons huis haha. Wel balen dat het andere huis nog niet verkocht is, hoop dat het snel lukt!

   Liefs xx

 7. Deon word in mei 6 en gaat na de zomer naar de Grundschule (basisschool). De vriendenboekjes hebben ze nu al, wij niet trouwens maar ik wilde vroeger de mijne al direct terug… En die lading papieren knutselwerkjes blijft altijd lastig, want ik kan moeilijk ergens afstand van doen.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten