ergernissen in het verkeer

Normen en waarden | 5 (onnodig) grote ergernissen in het verkeer

ERGERNISSEN IN HET VERKEER – Van bumperkleven tot die ene persoon die aan zijn mobieltje zit en helemaal niet op de weg let: we kennen ze allemaal. Vandaag mijn top 5 grootste ergernissen in het verkeer! 

Ergernissen in het verkeer

Na jarenlang niet onder te doen voor de gemiddelde autocoureur (iets met standaard veel te laat zijn en daardoor altijd maar moeten racen), tuf ik tegenwoordig veel socialer en op de maximale snelheid richting mijn bestemming. Het aantal ergernissen aan het verkeer dat ik vroeger had, is daardoor aanzienlijk gedaald. Dat betekent echter niet dat ik nooit meer scheldend in de auto zit. Waar ik me nog wel aan stoor?

Top 5 ergernissen in het verkeer

Geen richting aangeven

Ken je dat? Zo’n automobilist die vanuit het niets afslaat. Of die ene bestuurder op een drukke rotonde, die vergeet zijn knipperlicht aan te zetten, waardoor jij nog vijf minuten extra moet wachten tot je kan doorrijden. Vind dit vooral erg vervelend als ik ruim op tijd vertrokken ben en door zo’n situatie alsnog laat dreig aan te komen. Hoewel ik me aan dit gedrag zelf ook soms schuldig aan maak (je hebt nou eenmaal niet overal erg in), stoort het me bij anderen.

Met zijn vijven door een wegversmalling

Ik vind eigenlijk dat je bij een wegversmalling om beurten hoort te rijden. Daarom stop ik vrijwel altijd, tenzij ik echt haast heb, om de ander voor te laten. Dat mensen met zijn tweeën doorrijden, vind ik niet erg. Drie kan ik ook nog wel mee leven. Maar als je nou als zakenman in je dikke bak zit en nog steeds meent dat je voorrang mag nemen op iemand die al een tijdje staat te wachten, puur omdat je sneller aan de aardappelen wil, daar heb ik dus geen begrip voor.

Oudere mannen met te veel geld en een te grote auto

En natuurlijk, er zullen vast ook oudere mannen zijn met een grote auto die wel rijden als een heer in het verkeer. Maar al die mannetjes die menen koning van de weg te zijn en hun stationwagen overal maar voor knallen, die harder gaan rijden als een vrouw ze dreigt in te halen op de rotonde (ja, ze bestaan echt!), die geen voorrang hebben, maar zo pontificaal in het midden van de weg gaan rijden dat jij er niet meer door kunt… Bah!

Bumperkleven en/of afsnijden

Volksirritatie nummer 1 en niet zo gek. Het is levensgevaarlijk, zeker op de snelweg, en je hebt er niet veel aan. Mensen gaan doorgaans niet sneller rijden als je kort op ze gaat zitten, eerder voorzichtiger of zelfs paniekerig. Tegenwoordig probeer ik ze er zo snel mogelijk langs te laten gaan, kennelijk heeft iemand haast en je weet nooit waarom. Maar vervelend blijft het wel!

Ook heel irritant vind ik het als mensen je afsnijden. Laatst reed ik op de snelweg 130 km/u (waar het mocht, voor de volledigheid) en toen schoof een zilvergrijze BMW station van links, zonder kijken voor me de baan op. Hij miste me letterlijk op een paar centimeter na én doordat ik inhield, kwam het gelukkig niet tot een (dodelijk) ongeluk. Een andere keer sneed iemand me bewust zodanig de pas af dat ik bijna tegen de vangrail knalde. Serieus, waarom doen mensen zo gevaarlijk?

Mensen die bezig zijn met hun smartphone

Niemand zou moeten bellen, laat staan app’en, in het verkeer. Ga dan liever even aan de kant van de weg staan als de nood zo hoog is. Ik denk dan altijd aan de slachtoffers die vallen omdat iemand heel ergens anders mee bezig was. Je moet er toch niet aan denken dat het jouw schuld is dat een ander zijn been breekt, botten verbrijzelt of nog erger: het niet meer kan navertellen.

Hand in eigen boezem

Ik beweer echt niet dat ik zelf heilig ben. Soms raak ik hopeloos verdwaald en dan kan ik ook een onverwachte beweging maken die anderen hindert. Of ik ben in gedachten en mis dan bijna een toevallige passant die in mijn dode hoek stond (of in het zicht, nog erger). Op de eerste ergernis na vind ik het dan ook vooral vervelend wanneer anderen in het verkeer bewust asociaal gedrag vertonen. Iets meer rekening met elkaar houden, zou niet erg zijn toch?

Wat zijn jouw grootste ergernissen in het verkeer?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

18 Replies to “Normen en waarden | 5 (onnodig) grote ergernissen in het verkeer

 1. Amen to that. Je hebt ze alle 5! Pas geleden had ik bijna een fietser van links, zonder licht op een rotonde op mijn bumber. Nou vroe ie daar ook om maar dan ook nog zo’n muil trekkken als ik al helemaal niet hard rij maar wel volop in de remmen moet. Overigens heb ik ook een schurfthekel aan mensen die eigenlijk niet meer kunnen fietsen of rijden en daardoor heel langzaam gaan of niet meer over durven te steken.

 2. Mijn lijstje lijkt op het jouwe. Bumperkleven bovenaan, gedeeld met telefoon. Je weet inderdaad nooit precies waarom iemand je trekhaak kust, maar het is zo intens levensgevaarlijk. Als je eigen leven je niet lief is, pas dan op zijn minst op dat van een ander. En dat dan soms al append…
  Ik rij zelf overigens altijd te hard…. Ongemerkt zit ik weer in de racemodus. Erg fout!
  Marije onlangs geplaatst…GeluksmomentMy Profile

  1. Verschrikkelijk ja, vooral met kinderen achterin vind ik het eng. Maar dat hard rijden ken ik wel haha, inmiddels iets afgeleerd, maar soms… Zeker als ik in een auto zit met genoeg vermogen 🙂

    1. Haha! Heel herkenbaar hoor! Hier in de buurt hebben we ook zo’n weg en ik kan er nog steeds niet aan wennen, terwijl de aanpassing al een paar jaar geldt. Gewoonte 🙂 Grappig hoe trots hij dan is!

  1. Ja inderdaad, dat vind ik zo asociaal. Zeker met kinderen in de auto. Dan wil je niet het risico lopen een ongeluk te krijgen dankzij iemand anders’ ongeduld. Haha mensen die niet naar 1 zijn geschakeld, houden zeker de boel op. En voor je het weet, sta je weer voor rood…

 3. Verschrikkelijk!
  Vooral dat bumper kleven of geen richting aangeven op de rotonde ik kan er echt heel boos om worden!
  En dan nog maar niet te spreken over telefoons in het verkeer!
  Echt serieus kan je niet even een uurtje zonder je telefoon!!! Ik begrijp daar echt niks van

 4. Ja, herkenbaar lijstje. Ik kan ook nog een hekel hebben aan mensen die weigeren op de rechterbaan op de snelweg te gaan rijden, maar zelf niet kunnen doorkachelen. Of die jou heel langzaam inhalen terwijl je zelf een vrachtwagen nadert.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Navelbreuk update #1My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge