Home » Huis en tuin » Huishouden » Energie besparen is helemaal niet zo moeilijk! *

Energie besparen is helemaal niet zo moeilijk! *

We gaan richting de wintertijd en dat is duidelijk te voelen. De lucht voelt ijziger, je trekt de rits van je winterjas dichter dan voorheen en stiekem verlang je misschien al naar wollen handschoenen. Ook in huis staat de verwarming weer aan. Maar hoe voorkom je dat je jezelf op kosten stookt? Ik geef in dit artikel 7 tips om duurzaam energie te besparen. 

Besparen op de stookkosten

Een krap maandje geleden vond ik het een lumineus plan om te besparen op stookkosten. Dit jaar zou de verwarming gewoon niet aangaan, tenzij het buiten vriest. Die kou valt toch reuze mee? Nou, ik kan je vertellen: daar ben ik gigantisch op teruggekomen. Terwijl ik dit tik, zit ik erbij als een soort reuze-worstenbroodje – ingewikkeld in mijn warme, blauwe dekentje. De kachel brandt en ik vraag me inmiddels af waar ik met mijn hoofd zat toen ik ons levend wilde invriezen. Maar goed, we willen ook niet komende maart met een torenhoge rekening zitten. Je kan uiteindelijk echt wel besparen op de kou!

7 tips om energie te besparen tijdens de winter

Zet de verwarming op 19 graden

We verwarmen ons huis wel, maar net op een temperatuur dat je niet met een T-shirtje kan rondlopen – althans ik niet. Zo dwing je jezelf om andere voorzorgsmaatregelen te nemen én je denkt aan het milieu.

Investeer in warme kleding

Ik kan bijvoorbeeld niet meer zonder mijn Soxs, die heerlijk warm zijn. En ik heb een paar dikke truien in de kast liggen die ik vaak over een shirt heen trek. Het hoeft allemaal niet heel duur te zijn, maar het scheelt enorm als het buiten te koud is.

Beweeg veel

Gratis én doeltreffend. Ik merk na een dag werken bijvoorbeeld dat ik het echt heel koud heb. Mijn handen voelen bijna versteend (wel grappig om Ro mee te pesten, maar erg lekker is het niet). Om dat te voorkomen is het goed om zo nu en dan even op te staan en flink te bewegen. Paar keer naar boven lopen, springen of dansen zorgt ervoor dat je bloedsomloop weer goed op gang komt; daardoor krijg je het automatisch warmer. Ook goed trouwens voor je geest: ik merk dat ik na een halve dag zitten echt helemaal instort. Ga ik even een stukje wandelen, dan voel ik me daarna fitter en kan ik er weer tegenaan.

Zorg voor voldoende plaids in huis

Ik zweer erbij. We kregen een paar jaar terug de allerlekkerste warme deken van De Bijenkorf. Babyzacht en gevoerd met teddy. Weliswaar oogt hij twee baby’s later wat smoezelig en kan je mijn lichaam er bijna in uittekenen, maar ik zou nog steeds niet anders willen. Door jezelf te bedekken met een dekentje hoef je minder hoog te stoken.

Schaf rolluiken aan

Zonwering kan ook tijdens de koude wintermaanden heel lucratief zijn. Voor het verminderen van je kosten welteverstaan. Een goede investering zijn rolluiken. Wanneer je kwaliteit koopt, zal je merken dat de isolatie aanzienlijk beter wordt. Geen overbodige luxe met de vrieskou ‘s nachts. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat ze goed verduisteren, waardoor je beter slaapt. Nooit meer last van verlichte lantaarnpalen die net langs dat reepje luxaflex of rolgordijn komen.

Ga even naar buiten

Niks is lekkerder dan vanuit de kou naar binnen gaan, toch? Waar je eerst nog zat te vernikkelen, blijkt het huis veel warmer als je weer terugkomt. Bij ons thuis in de schuur gaan staan, heeft ongeveer hetzelfde effect 😉

Vul een lekkere warme kruik

Helpt helemaal niks? Bouw jezelf dan in op de bank met dekentjes, kussens en een warme wintertrui. Hou een heerlijke warme kruik tegen jezelf aan en leg een verwarmde pittenzak in je nek. Mocht je het dan nog steeds koud hebben? Tja, dan zou ik geloof ik de thermometer er maar even bij pakken!

Wat zijn jouw tips om energie te besparen?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Afbeelding – Shutterstock

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

Een gedachte over “Energie besparen is helemaal niet zo moeilijk! *”"

  1. Heerlijke tips! Vooral die plaids. Heerlijk als een worstenbroodje (hilarisch ook) op de bank zitten. Niks is fijner. Van die rolluiken daar had ik nooit over nagedacht, slim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten