Als het middagdutje stopt: 5 handige voordelen

voordelen middagdutje stopt

Het is onvermijdelijk: op een bepaald moment stopt het middagslaapje van je kind. Een heel natuurlijk proces, maar het is wel even wennen. Tot ziens tijd voor jezelf tussendoor en hallo hangerige huilbuien rond 16.30 uur! Maar er zitten zeker ook voordelen aan het stoppen van het middagslaapje. Ik verzamelde de 5 fijnste voor je!

Einde van het middagslaapje

Persoonlijk vond ik het best even wennen. Vooral omdat ik die tijd, die ik normaal tussendoor gebruikte voor het huishouden of om even te werken, moest missen. Gek eigenlijk, want het grootste deel van je leven heb je helemaal niks te maken met middagslaapjes. Het is dus misschien meer een luxeprobleem dan een echte – maar goed.

Er komt dus een dag dat je kind stopt met zijn middagdutjes. Soms sneller dan je eigenlijk had gehoopt. En hoewel dat ook weleens onhandig is, zitten er toch genoeg voordelen aan!

De 5 voordelen aan het stoppen van het middagdutje

Je kan weer een normale planning maken

Waar je voorheen elke keer rekening moest houden met dat slaapje – en dus gebonden was aan de ochtend of middag vanaf 15.00 uur – kan je nu weer min of meer doen waar je zin in hebt. Niet echt natuurlijk. Maar je kunt in elk geval de dierentuin bezoeken en blijven hangen tot na 12.00 uur. Het geeft, kortom, weer wat vrijheid terug.

Je kindje slaapt ‘s nachts weer wat beter

Vaak merk je dat kinderen op een gegeven moment slechter beginnen te slapen ‘s nachts. Dat hangt vaak samen met het einde van het middagdutje. Wanneer ze daarmee stoppen, zie je over het algemeen dat ze in de nacht weer beter beginnen te slapen en/of vroeger in slaap vallen. Heel prettig, als je het mij vraagt.

Ze worden vaak vervelend als je man of vrouw weer thuiskomt van het werk

Perfect moment om de opvoeding uit handen te geven πŸ˜‰ Zij stappen binnen en jij trekt je even terug.

Je geniet extra wanneer ze toch nog een keer een middagslaapje doen

Je waardeert het meer en haalt ook meer uit die tijd. Of je nu even onderuit zakt met een goede film, een boek leest of je nuttig maakt met het huishouden. Puur omdat je niet heel vaak die kans meer krijgt. Met een beetje mazzel liggen ze nog tegen je aan ook! Althans, ik vind het heerlijk.

Je bent flexibeler

Niet alleen kan je weer een normale planning maken wanneer je kindje stopt met zijn middagdutje, ook heb je weer de mogelijkheid om verder weg te gaan. Bijvoorbeeld een dagje pretpark. Waar je normaal gesproken vanwege de afstand niet snel daarheen zou gaan (want de overgang van slapen in de auto naar bed verloopt meestal moeizaam), kan het weer. Hoera!

Hoe het bij ons ging?

(Zondag) Einde van het middagslaapje?

Het is al na achten als een peuterstemmetje over de bovenverdieping schalt: ‘Ik kan niet slapen!’ Een knap staaltje nep huilen volgt en we kijken elkaar aan. Die ruim twee uur vanmiddag was misschien toch geen goed idee. ‘Dat was het dan,’ zeg ik mysterieus tegen Ro. Na een wazige blik van zijn kant verduidelijk ik: ‘Die middagslaapjes. We gooien ze er maar uit.’ Hij knikt. Een tijdje geleden opperde hij het al, maar toen sliep ze ineens weer wonderbaarlijk goed en lieten we het maar zo. Tot nu dus.

(Maandag) Dat gaat best lekker…

Rose speelt rustig. Ze toont geen enkel symptoom van vermoeidheid. Dit sterkt ons besluit, het doet me goed dat we inderdaad zijn gestopt met die middagslaapjes. We hebben een gezellige middag, spelen met de ‘kaartjes’ (memory op een peutermanier) en bouwen hoge torens. Onze dreumes May vindt het ook allemaal machtig interessant en besluit dat ze, behalve een ochtenddutje, vandaag ook geen slaap meer heeft. Wat ik ook probeer, ze houdt zich sterk.

…of toch niet?

Tot een uurtje of drie/vier. Met hun vader in aantocht, wraps (‘pannenkoekjes’) op het aanrecht en kennelijk berentrek stuitert onze peuter ineens door het huis. Gillend, welteverstaan. Ik ben een onmens, omdat ik zeg dat we nog niet aan het avondeten beginnen. Het alternatief, een rijstwafel, smijt ze boos op de grond.

May vindt het trouwens niet erg, die pakt hem snel op en wandelt naar een hoekje om hem rustig op te knabbelen. Onze tweejarige vindt het echter allemaal maar een stom plan dat we moeten wachten. ‘Als papa er is dan wachten we nog even en daarna gaan we koken,’ beloof ik haar. Mokkend blaast ze de aftocht.

Lekker thuiskomen!

Dan stapt Ro binnen. Geen idee van wat hier zich allemaal heeft afgespeeld, loopt hij de huiskamer in en verwacht een knuffel. In plaats daarvan trekt onze peuter hem gelijk mee aan zijn hand. ‘Nu gaan we pannenkoekjes eten!’ Leuk, zo’n ontwikkelend geheugen… Ik probeer nog eens uit te leggen dat het geen tijd is, maar dat raakt opnieuw de verkeerde snaar. Kwaad stampvoet ze door de huiskamer en probeert dan zelf maar een stoel tegen het aanrecht te schuiven. Dat die rare ouders van haar geen zin hebben in een lekkere wrap moeten ze zelf maar weten, lijkt ze te denken.

Wel, niet, wel, niet…

Ro schakelt snel.

‘We gaan fietsen langs de paarden en boodschappen doen.’
‘Ik wil niet fietsen.’
‘Jammer, dan gaat papa wel alleen.’
(huilend) ‘Ik wil mee!’
‘Dat is goed, dan gaan we nu je broek aantrekken.’
‘Ik wil niet mee!’
‘Ok.’
‘Ik wil mee hoor papa. Ik doe mijn slippers aan.’
‘Nee, je doet je kaplaarzen aan of je gympen.’
‘Ik ga niet mee.’
‘Prima, dan gaat papa nu boodschappen doen.’
(weer huilend en met kaplaarzen in haar handen) ‘Ik wil wel mee, kan je helpen papa?’

Rust in huis, maar voor hoelang?

Even later keert de rust weer terug in huis. May ligt inmiddels voor een uurtje op bed en ik overdenk wat hier zojuist gebeurde. Ergens krijg ik een vermoeden dat die middagslaapjes toch nog maar niet overgeslagen moeten worden. De volgende dag bewijst dat wel. Zonder morren, wandelt ze mee naar boven en klimt nog net niet zelf in bed. ‘Slaap lekker mama,’ zegt ze. Binnen vijf minuten verstomt haar gebabbel en is het stil.

Vreemde jongens, die peuterpubers!

Wanneer namen jullie afscheid van de middagdutjes? Of slaapt je kindje nog steeds lekker door?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Oleg Kozlov – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

17 thoughts on “Als het middagdutje stopt: 5 handige voordelen

 1. Bij mij sliepen ze denk ik vaak eventjes op de bank als het middagdutje overgeslagen werd. En dan maakten we ze wakker voor het eten. Daarna konden ze ook wel in de avond slapen zover ik mij herinner. Het ging vrij geleidelijk denk ik, want ik herinner me geen echte bijzonderheden. Wel dat de ene veel eerder zonder kon dan de ander en dit dus per kind kan verschillen.

  1. O, gezien het dwarse gedrag rond 16.00-17.00 uur is dat misschien ook nog een idee: een soort powernap voor het eten.
   Ja dat kan zo verschillen! De oudste was geloof ik net een jaar, toen sliep ze al niet meer. Dus wat dat betreft is dit eigenlijk ook al best luxe πŸ™‚

 2. Hier stopten de middagdutjes abrupt rond haar 2e verjaardag. Maar dan ook ECHT abrupt! Nu valt ze af en toe nog wel in slaap, maar dat heeft gelijk gevolgen: bedtijd rond 22.00 is dan heel normaal. Kortom, ik mis het soms wel dat middagdutje maar mijn avonden zijn me ook dierbaar!

  1. Oei, dan heb je geen tijd om jezelf erop voor te bereiden.
   Ja dat is inderdaad het gevolg. Dan maar overdag wakker, want als je een avond kwijt bent naast een peuterbed heb je helemaal geen tijd voor jezelf. En dat is ook belangrijk!

 3. Hier is het (gelukkig) nog geen tijd om de middagdutjes af te schaffen… In het weekend is het toch heerlijk om midden op de dag een moment voor jezelf te hebben ?.
  Op vakantie hebben we 1 keer z’n middagdutje overgeslagen en toen viel hij om kwart over 5 als een blok in slaap; niet meer wakker te krijgen ?

  1. Houden zo!
   Je hebt gelijk hoor, dat dutje tussendoor is (zeker met een lief, maar temperamentvol kind) fijn om zelf ook even bij te kunnen komen. Of, zoals hier, te kunnen werken.
   Haha, dat is inderdaad het gevolg dan.

 4. Wij hebben na het middagdutje het tv-uurtje ingelast. In ons geval kwam dat ook omdat ik dat uurtje nodig had om te werken, maar Anna had gewoon ook even wat ‘relax-tijd’ nodig. Eigenlijk gebruiken we dat nog steeds op de dagen dat ze twee keer naar school moet, zodat ze tussendoor even kan ontspannen.

 5. De ene dag is toch precies de andere niet πŸ˜€ Ik ga dit stuk nog moeten afwachten… Ben eens benieuwd πŸ™‚ Voorlopig slaapt Lenne nog altijd, maar ik merk wel dat als zij zegt dat ze niet moe is, ze daadwerkelijk niet meer slaapt. Dat is ook al net wat anders dan pakweg 2 maand geleden.

  1. Ja die fase hebben wij hier ook gehad. Dat was voor de huidige zeg maar πŸ™‚
   Trouwens, wel apart. Ik zette mijn blog online en prompt sliep ze die dag weer niet…

 6. Wij zijn hier nu een klein maandje mee gestopt. Als ze thuiskomt uit de creche en aanschuift aan tafel vallen de luikjes nog net niet dicht. Dat vind ik wel jammer. Binnen een mum van tijd is ze tegenwoordig vertrokken en slaapt ze een soort van door. Dat is een enorm pluspunt. Dus ik ben er al met al wel blij mee.

  Ze gaat over 2 maandjes naar school, dus het moest ook wel. Gisteren heeft ze samen met de jongste een dutje gedaan en het was weer hommeles bij het naar bed gaan.

  1. Heeeel herkenbaar!
   Ja het voordeel is inderdaad dat ze de nachten wel lekker doorslapen (meestal).
   Spannend hoor, maar ook fijn. Herinner me nog dat de basisschool bij de oudste behoorlijke vermoeidheid veroorzaakte. Dat scheelt in elk geval in de avonden.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten