Column | Ik zakte bijna voor mijn EHBO diploma

Al een aantal keer ging het bijna mis. Toch kan ik nog altijd geen EHBO toepassen, zeker niet bij baby’s of kinderen. Waarom eigenlijk niet?

Bijna gezakt voor het EHBO diploma in groep 8

In groep 8 maakte ik het nagenoeg onmogelijke bijna mogelijk. Verbandjes aanleggen verliep probleemloos, ik kon op die leeftijd nog met droge ogen een openhartoperatie bekijken en vond dat zelfs fascinerend, de theorie lepelde ik zo voor je op, maar mond-op-mondbeademing? Verschrikkelijk! Het lukte me maar niet om mijn mond goed op die van de pop te plaatsen en genoeg lucht in te blazen. Ik vond het ook een beetje viezig. De pop rook heel sterk naar kunststof en iedereen zat er maar met zijn mond aan – al werd hij natuurlijk gewoon schoongemaakt tussendoor. Desalniettemin is me dit gebrek vergeven. Nadien nam ik me voor het in een noodsituatie gewoon te houden bij 112 en het roepen van omstanders.

Lees ook: EHBO doe je zo: een handige spoedcursus voor drukke ouders

Hoogzwanger ging het opnieuw bijna mis

We gingen zelf patat bakken. Dol op lekker eten, zeker na bijna acht maanden zwangerschap, keek ik ontzettend uit naar verse frietjes. De pan met olie stond op het vuur, de patat was drooggedept en ik nam deze taak op me. ‘Kan ik prima, haha, wat kan er nou misgaan?’ tartte ik het lot. En met een voorzichtige beweging, liet ik een portie friet in de pan glijden. Zag er keurig uit. Lachend zei ik tegen Ro: ‘Kijk, je hoeft mij niets te vertellen over natuurkundige wetten. Ik weet echt wel hoe je die patat het lekkerst krijgt.’ Nog een portie later sloot ik de pan af met het deksel. Ik vergat echter dat zich aan de onderkant condensdruppels hadden gevormd. Over natuurkunde gesproken… Bovendien ben ik eigenlijk de laatste persoon op aarde die moet claimen dat ze weet hoe het zit met natuurkunde, want ik snapte er op de middelbare geen bal van.

Olie + waterdruppels = …

Juist ja, een enorme steekvlam. We hadden nog geluk dat de afzuigkap gespaard bleef. Ik krijste hard: ‘WAT MOETEN WE DOEN?’ en rende de keuken direct uit voor iemand de vraag ook maar kon beantwoorden. Gelukkig heeft Ro zijn BHV. Hij liep kalm naar het fornuis, draaide het gas uit en haalde het deksel van de pan. Binnen de kortste keren was het vuur gedoofd en ons probleem opgelost. Maar wat als hij er niet was geweest? Ik moet echt heel eerlijk bekennen dat ik het waarschijnlijk zou hebben geprobeerd te blussen met water. Echt het allerlaatste dat je in deze situatie zou moeten doen. Iets met natuurkunde en zo…

EHBO bij baby’s en jonge kinderen

Bij onze drie dochters ben ik altijd alert geweest op kleine voorwerpen. Ik moest er niet aan denken dat ze bijvoorbeeld een knikker of steentje grind in hun mond zouden stoppen. Dat ging lange tijd goed, tot laatst. June had op school iets gemaakt met knutselfoam -zoals dat tegenwoordig heet, wij noemden het gewoon rubber- en liet dat rondslingeren in de huiskamer. May pakte het in een onbewaakt ogenblik en pulkte er één van de opgeplakte frutseltjes af. Ze stopte het in haar mond. Opnieuw schoot Ro te hulp en haalde het er rustig weer uit.

Het belang van EHBO

Ik vind het eigenlijk beschamend: waarom doe ik hier niets aan? Het is zo ontzettend belangrijk dat je in elk geval de basis kent, zodat je je kinderen kan redden van de meest basale ongelukjes. Een pleister plakken kan ik nog wel, voedsel uit de keel vissen of op de rug slaan ook. Maar verder? Met intuïtie kom je niet zover als je dochter van net zeven maanden dreigt te stikken in een knikker. En hoewel mijn EHBO-resultaten op de basisschool natuurlijk geen beste indicatie zijn, is het nog slechter als je alleen kan roepen om je vriend. Die is uiteindelijk ook niet altijd aanwezig. Toch maar een certificaat halen dus?

Kan jij EHBO toepassen bij kinderen (en baby’s)?

EHBOkit – Shutterstock

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (5) en May (4).

7 thoughts on “Column | Ik zakte bijna voor mijn EHBO diploma

  1. Ik heb voor mijn werk EHBO voor kinderen gehad. Maar ik hetb het nog nooit hoeven gebruiken. Ik zou denk ik ook niet zo kalm kunnen blijven, ook al heb ik ooit een keer gehoord wat ik moet doen. Als je in paniek raakt en je moet je gaan proberen te herinneren wat je ook al weer moet doen, heb je niet zo veel aan een EHBO diploma. Ik denk dat daar gewoon niet iedereen voor is weggelegd. Maar misschien vergis ik me en red ik nog een keer een leven ermee.

    1. Hm, als ik dit lees dan geloof ik dat het in mijn geval weinig zin heeft. Misschien past het inderdaad gewoon bij de een beter dan bij de ander, moet ik me daar maar bij neerleggen. En een basiscursus zal nooit verkeerd zijn, maar dan moet het daar maar bij blijven (en gewoon hopen dat vriend altijd dichtbij is in geval van nood!) Hoop voor je dat het niet nodig is in elk geval!

    1. Hier precies zo. En de noodzaak lijkt te ontbreken omdat mijn vriend zo kalm en beheerst alle problemen te lijf gaat. Goed voornemen voor de tweede helft van 2016 misschien. En in jouw geval weet je natuurlijk wel e.e.a., dat scheelt allicht!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten