Een betere weerstand door het KDV? | Ingezonden vraag

Soms krijgen we een ingezonden vraag van één van onze lezers. Wil jij ook meer weten over een bepaald onderwerp of heb je een idee voor een nieuw artikel? Laat het in een reactie weten of stuur ons een mailtje. Wie weet staat jouw vraag binnenkort ook op De Mamagids.

Ingezonden vraag: krijgt je kindje een betere weerstand van het kinderdagverblijf?

Vroeger betekende de R in de maand dat je griep kreeg. Maar kinderen op het kinderdagverblijf lijken elke week wel de R in de maand te hebben. Daarom vroeg ik me af: welk effect heeft het kinderdagverblijf op de weerstand van je kindje? Wordt die daar beter van of juist niet?

Weerstand en het KDV: hoe zit het echt?

Kinderen krijgen twee keer zo vaak buikgriep als ze naar de opvang gaan

Lekkere binnenkomer meteen, maar wel iets om je op voor te bereiden. Haal dus snel een paar extra emmers in huis en een fikse voorraad Norit, want uit onderzoek van het RIVM en de het UMC (Utrecht) bleek dat kinderen op de crèche twee keer zo vaak last krijgen van diarree. Fijn vooruitzicht! De totale maatschappelijke kosten hiervan zijn trouwens ook niet mis: maar liefst 25 miljoen euro.

Waarom heerst buikgriep op de crèche zoveel meer dan daarbuiten?

Er zijn een aantal oorzaken voor te vinden, zoals je in het genoemde onderzoek kan lezen. Zo brengen veel ouders hun zieke kind alsnog naar het kinderdagverblijf. Zouden deze kindjes worden geweerd, hoe vervelend dat ook uitkomt met je werk, dan scheelt dat al. Ook kan de algemene hygiëne worden verbeterd en scheelt het als medewerkers zich niet continu tussen de verschillende groepen bewegen om extra besmetting te voorkomen. Ditzelfde geldt ongetwijfeld ook voor andere besmettelijke virussen.

Is het erg dat ze vaker ziek worden op het kinderdagverblijf?

Het lijkt er niet op. Hoogleraar kinderimmunologie Taco Kuijpers (AMC) stelt namelijk in De Volkskrant (27 januari 2014) dat ‘blootstelling aan ziekteverwekkers onontbeerlijk’ is om het immuunsysteem als het ware te trainen. Daardoor zijn kinderen die al op jonge leeftijd (voor 2,5 jaar) naar de crèche gingen op latere leeftijd beter bestand tegen allerlei virussen. De eerste vermoeiende, grieperige jaren betalen zich dus later uit in minder zieke kinderen. Tegelijkertijd werkt een vieze vloer of de aanwezigheid van gisten en schimmels op een boerderij ook. Te schoon zijn is dus eigenlijk in zijn geheel niet best voor de weerstand.

Kleine, maar niet minder belangrijke opmerking: voor baby’s onder de drie maanden kan koorts gevaarlijk zijn. Ze kunnen dit zelf nog onvoldoende oplossen. Blijf daarom extra alert als jullie kindje binnen drie maanden naar het kinderdagverblijf gaat en ga direct naar de huisarts als hij toch koorts krijgt.

Hoe kan je de weerstand zelf zoveel mogelijk verhogen?

Het is natuurlijk leuk en aardig dat je op latere leeftijd profijt hebt van die eerste grieperige jaren. Dat neemt echter niet weg dat geen enkele ouder zit te wachten op een soort virusparade met buikgriep, vijfde ziekte, waterpokken en hand-mond-voetziekte in een halfjaar tijd. Dus hoe verhoog je nou de weerstand?

Rust, reinheid en regelmaat

Eigenlijk net als bij volwassenen: om een sterk(er) immuunsysteem te hebben of krijgen is rust en regelmaat belangrijk. Net als hygiëne natuurlijk. Tijdens de slaap krijgt het lijfje van je baby de kans om te herstellen. Ook verhoog je je weerstand met voldoende rust.

Ga lekker naar buiten

Buitenlucht is goed voor je. Zeker als het iets koeler is. Wanneer kinderen ouder zijn, kunnen ze lekker buitenspelen. En tot die tijd is het goed om te gaan wandelen.

Borstvoeding geven

Het voordeel van borstvoeding is dat het lijf van de moeder inspeelt op de griep bij haar kindje. Een soort op maat gemaakte cocktail vol ziektebestrijders dus. Bijzonder toch? Borstvoeding past zich namelijk aan op de behoeften van de baby. Daarbij schijnt het een ontstekingsremmende werking te hebben: wat voeding in het neusje helpt bijvoorbeeld tegen verkoudheid.

Gezonde voeding

Probeer in de voeding af te wisselen, matig te zijn met (toegevoegde) suikers en je kindje zo snel mogelijk te laten wennen aan groenten. Althans, vanaf vier (of zes) maanden – afhankelijk van jullie eigen voorkeur. Broccoli is een slimme keus: vol vitamine C én geschikt voor ouders die hun kindje laten eten à la Rapley.

Volg het vaccinatieprogramma

Het vaccinatieprogramma van het RIVM is bedoeld om kinderen te beschermen tegen een aantal kinderziekten. Door je kindje te laten inenten vanaf de geboorte werk je eraan mee om de dekkingsgraad in Nederland voldoende hoog te houden en een regionale of landelijke uitbraak van ziekten als de mazelen of bof te voorkomen.

Zorg dat je kindje voldoende vocht binnenkrijgt

Kinderen moeten voldoende drinken. Zeker de eerste maanden, omdat borstvoeding of een fles melk de enige voeding is die ze krijgen, maar ook daarna. Water helpt de vochtbalans op peil houden en dat is beter voor de weerstand. Al geldt dat natuurlijk ook voor volwassenen.

Het virus beleven

Tot slot helpt het ook wanneer je kindje een bepaald virus krijgt. Dan heb je het maar gehad. Een volgende keer is hij hiertegen beschermd, zoals geldt voor waterpokken, vijfde en zesde ziekte, een specifiek verkoudheidsvirus. Uitzonderingen hierop zijn het RS-virus (hevige verkoudheid, bij kleine kinderen gevaarlijk), de bacteriële infectie krentenbaard en het herpesvirus (wat kan leiden tot hersenvliesontsteking).

En: blijf natuurlijk ook aan je eigen gezondheid werken!

Op zich is het voor jullie kindje straks niet verkeerd om op deze manier zijn weerstand op te bouwen. Voor jullie zelf is het echter wel slim om voorzorgsmaatregelen te treffen. Onvoldoende slaap is niet bepaald bevorderlijk voor je weerstand. Probeer dus – voor zover mogelijk – gezond te eten en voldoende te slapen. En als je kindje niet doorslaapt, kijk dan of je op andere momenten rust kunt nemen.

Ging jouw kindje naar het kdv? En merk je daarvan een effect op zijn weerstand? Of valt het allemaal mee?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven