Eerste trimester van je zwangerschap

eerste trimester van je zwangerschap

Bijzonder goed nieuws: mijn zusje en gastblogger Sophie is inmiddels 12 weken zwanger van ons neefje of nichtje! In deze serie neemt ze jullie daarom mee in de wondere wereld van kwaaltjes, gedachten en eventuele hindernissen die daarbij komen kijken. in deze blog alles over het eerste trimester.

Het eerste trimester van je zwangerschap

De eerste twaalf weken dat je in verwachting bent, zijn eigenlijk het spannendst. Wanneer je voor de eerste keer zwanger bent, is het sowieso een bijzondere periode waarin je af en toe misschien niet goed weet wat je overkomt. Zo kan je tijdens de eerste weken al een buikje krijgen, terwijl je baby op dat moment nog maar de grootte heeft van een pinda. Dat komt allemaal doordat je organen een nieuw plekje moeten zoeken. En wat dacht je van ochtend-, avond- of gewoon de hele dag door misselijkheid?

Hoe weet je of je zwanger bent?

Terwijl je wacht op de NOD (dag waarop je ongesteld zou moeten worden), kan je soms enorm verlangen naar een soort knopje op je lijf dat je gewoon vertelt of je zwanger bent. Die onzekerheid is namelijk echt enorm irritant. Bovendien kan de wens vader van de gedachte zijn en lijkt het aan alle kanten dat je in verwachting bent, terwijl je vervolgens gewoon menstrueert. Dit noem je in bepaalde gevallen een schijnzwangerschap.

Toch zijn er een aantal symptomen. Hieronder kan je vinden waaraan je kan merken of je misschien zwanger bent, maar ik plaats hier wel een kanttekening bij. Probeer je er niet blind op te staren, hoe moeilijk dat ook is, want een groot deel van de symptomen ervaar je ook (in mindere mate) voor je ongesteldheid. De enige échte aanwijzing is een positieve zwangerschapstest.

Symptomen van een zwangerschap

 • Grotere borsten (gespannen, doen al pijn als je ernaar kijkt)
 • Misselijkheid (hoeft trouwens niet zo te zijn, kan ook pas komen na de vier weken)
 • Veranderende trek
 • Vaker moeten plassen
 • Heel moe zijn (en zomaar in slaap vallen ‘s avonds)
 • Beter reukvermogen
 • Obstipatie
 • Uitblijven van de menstruatie (je kan door stress ook later ongesteld worden, dus pin je er niet te veel op vast, maar het is over het algemeen het duidelijkste kenmerk van een zwangerschap)

De uitgerekende datum

Je berekent de uitgerekende datum gemakkelijk met een calculator op internet, zoals deze. Het komt erop neer dat je veertig weken rekent voor een totale zwangerschap. Daarbij is de eerste dag van je laatste menstruatie het startpunt (omdat dat de enige zekerheid is die je hebt).

Ontwikkeling van je zwangerschap tijdens het eerste trimester

Week 1-3

Pas in de derde week (na de ovulatie op gemiddeld dag 14 van je cyclus) kan de eicel worden bevrucht. Als dat lukt, versmelten de cellen en gaan zich delen tot ze op dag 23 de baarmoeder bereiken en innestelen in de baarmoederwand. Vanaf dat moment gaat je lichaam het hormoon hCG aanmaken, dat met een zwangerschapstest te detecteren is vanaf het moment dat je ongesteld had moeten worden. Meer weten? In deze zwangerschapskalender lees je precies wat er gebeurt in week 1-3 van je zwangerschap.

Ovulatie

Let op: sommige vrouwen ovuleren vroeger of juist later dan gemiddeld. Het moment waarop jij een positieve test in handen kan hebben, verschilt daardoor. Een methode waarmee je kunt bijhouden wanneer je eisprong is, is het bijhouden van je temperatuur. Een andere manier is door ovulatietesten te gebruiken (je hebt analoge of digitale varianten).

Week 4

Eind week 4 is het moment dat je eigenlijk ongesteld zou moeten worden. Vanaf dag 28 kan een zwangerschapstest in je urine detecteren dat je lijf hCG aanmaakt. Toch kan het goed zijn iets langer te wachten. Bij een late ovulatie kan het namelijk weleens wat langer duren. Test je negatief, maar voel je je wel zwanger? Doe dan na 3-4 dagen een nieuwe test.

Lichamelijk kan je last krijgen van een opgezet gevoel, zwangerschapsmisselijkheid en een beter reukvermogen. Je baby is met het blote oog nauwelijks te zien, maar is al volop in ontwikkeling.

Week 5

Ben je zwanger? Dan is de kans groot dat je in deze week in elk geval een positieve test in handen hebt. Je ziet nog weinig van de baby in je buik, maar lichamelijk ben je hard aan het werk om hem of haar het beste te kunnen geven van jezelf. Daarom zijn zwangere vrouwen nu vaak erg moe en soms sneller geïrriteerd dan normaal: je hormonen moeten ook een plekje zoeken. Intussen is je baby zo groot als een maanzaadje en wordt het hartje deze week aangelegd.

Week 6

Het bijzondere van week 6 is natuurlijk dat het gezichtje langzaam vorm krijgt. En hoewel je baby nu net een garnaaltje of kikkervisje is, ligt hier duidelijk de aanleg voor zijn latere lijf. Vanaf nu ligt er een verbinding met jouw bloed waaruit hij zijn voedingsstoffen kan gaan halen.

In jouw lijf blijft er ook van alles gebeuren. Zo moet je vaker plassen (niet alleen omdat je groeiende baarmoeder op je blaas kan drukken, maar ook omdat het hCG daarvoor zorgt). Ook kan je echt last krijgen van misselijkheid en heb je misschien helemaal geen trek meer in vlees of koffie. Hoort er allemaal bij!

Week 7

Je borsten hebben inmiddels waarschijnlijk een indrukwekkend formaat bereikt. Niet dat je man daar veel plezier van zal hebben, want wat kan het zeer doen! Ze maken zich klaar voor de borstvoeding na de bevalling. Je baby heeft inmiddels het formaat van een doperwt en wordt steeds completer. Best bijzonder toch, aangezien hij officieel nog 33 weken moet blijven zitten.

Week 8

Inmiddels eet je het liefst een specifiek soort crackers, fruit, groenten of juist chocola en hamburgers… Kortom, je hebt vaak rond deze tijd ook een sterke behoefte aan eten. En dan niet altijd de meest logische combinaties. Althans, die kans is groot. Sommige vrouwen hebben nergens last van.

Je gaat deze week waarschijnlijk ook voor het eerst naar de verloskundige. Zij meet je bloeddruk, controleert je ijzergehalte en schrijft je gewicht op. Ook moet je vaak na afloop op controle bij de prikpoli, om te zien of je geen seksueel overdraagbare aandoeningen hebt die een gevaar vormen voor de baby en om je bloedgroep vast te stellen.

Week 9

Je bent misschien hartstikke moe, hebt nergens zin in en je emoties schieten nu echt alle kanten op. Het kan helpen om je partner een beetje uit te leggen hoe jij je voelt en te vertellen dat je er niet veel aan kan doen. Bovendien is het handig om in deze periode wat smoesjes klaar te hebben staan voor feestjes, zeker als je normaal wel van een wijntje houdt.

Week 10

Je embryo begint er steeds meer uit te zien als een klein mensje. Misschien mag je hem al gaan bewonderen tijdens de eerste echo? Daarbij is het weleens lastig om in die spartelende witte vlek ledematen te kunnen onderscheiden, maar gelukkig kan de echoscopiste dat prima 😉 Het blijft bijzonder om voor de eerste keer te zien dat er echt leven in je groeit. Leven dat inmiddels de grootte van een kers heeft aangenomen.

Week 11

Vanaf deze week is je baby een foetus: de basis is klaar, vanaf nu ontwikkelen lichaamsdelen en organen zich verder. Een andere belangrijke mijlpaal is dat je vanaf deze week ook het hartje kan horen kloppen tijdens de echo of een bezoek aan de verloskundige. Zelf voel je je waarschijnlijk iets beter dan hiervoor. Je krijgt hopelijk weer iets meer energie.

Week 12

Het einde van je eerste trimester blijft een bijzondere mijlpaal. Veel mensen vertellen hun omgeving op dit moment dat ze in verwachting zijn, omdat het grootste risico op voortijdig zwangerschapsverlies nu geweken is. Je hebt de baby waarschijnlijk gezien op de echo en de kans is ook groot dat je buik nu steeds zichtbaarder is.

Al hoef je je niet druk te maken als dat bij jou niet het geval is (of juist heel erg): elk lichaam en iedere zwangerschap is anders. En hoewel de buitenwereld daar vaak een (irritante) mening over heeft, moet je je dus niet druk maken of het goed zit aan de hand van je buik. Een echo en controles bij de verloskundige zeggen veel meer.

Wat moet je wanneer regelen in het eerste trimester?

 • Huisarts inlichten en verloskundige bellen: 6 weken (kijk voor de zekerheid ook altijd even op de website)
 • Gratis babydozen aanvragen (Blije Doos, Baby & Mama tas van Kruidvat, Babypoint pakket, Ouders van Nu – op internet vind je vast wel een mooi uitgebreid overzicht voor alle mogelijke boxen)

Het eerste trimester voor Sophie

Geen kinderwens meer? Of toch wel?

Ons zoontje is inmiddels 2 jaar. En hoewel ik kort na de zwangerschap nog overtuigd riep geen kinderwens meer te hebben, begon ik daar gaandeweg toch anders over te denken. Als het ons gegund zou zijn, wilde ik toch wel graag een broertje of zusje voor hem krijgen.

Kinderen leren zoveel van broers en zussen: delen, ruzie maken, spelletjes spelen of samenspannen tegen de rest. En je hebt iemand die je kan beschermen, waarmee je kan praten, bij wie je altijd jezelf kan zijn en tijdens vakanties heb je ook altijd een maatje. Dat gevoel begon zich althans steeds meer te vormen.

De volgende stap

Misschien werd het toch maar eens tijd. Ik liet mijn spiraaltje verwijderen en moest gaan afwachten. Toch probeerde ik het zoveel mogelijk los te laten, omdat je in de aanloop naar een zwangerschap jezelf zo makkelijk gek kan maken. Dat wilde ik niet. Met kerst dronk ik dus ook nog gewoon lekker wat wijntjes, omdat ik er eigenlijk vanuit ging dat ik toch ongesteld zou worden.

Maar op oudjaarsdag was ik toch wel wat dagen te laat en met oog op die avond, besloot ik voor de zekerheid een zwangerschapstest te doen. Een beetje onverwachts kwam er toch een plusje tevoorschijn.

Wanneer was mijn NOD ook alweer?

Het was een beetje lastig in te schatten hoelang ik nu zwanger was. Ik wist namelijk niet meer wanneer ik voor het laatst ongesteld was geweest. Daarom wachtte ik twee weken en heb toen de verloskundige gebeld voor een afspraak. Toch best spannend trouwens, want wat moest ik precies zeggen? Maar gelukkig verliep het allemaal als vanzelf en eind januari kon ik terecht.

Afspraken bij de verloskundige

Eerste afspraak

De eerste afspraak bij de verloskundige was vooral formeel. Alle gegevens werden gecontroleerd, ik moest helaas op de weegschaal gaan staan en mijn bloeddruk werd gemeten.

Tweede afspraak: de termijnecho

Onze tweede afspraak was in de avond. Er werd een termijnecho gemaakt, waarop zijn (of haar) armpjes en beentjes te zien waren, het hoofdje, de navelstreng (met veel fantasie) en we hoorden het hartje voor de eerste keer. De embryo was op dat moment 2,5 cm, eigenlijk te klein voor het aantal weken dat we hadden berekend. In plaats van 2 september, is de verwachtte bevallingsdatum nu 9 september. Weer een zomerbaby dus! Er was bovendien nog een klein vliesje te zien, waardoor ik de week erna moest terugkomen.

Derde afspraak: is het vliesje weg?

Tijdens de derde afspraak kreeg ik weer een echo, dit keer dus om te controleren of het vliesje was weggetrokken. Gelukkig wel, alles zag er goed uit! Ik was tijdens deze afspraak 9 weken zwanger.

Hoe gaat het nu?

Inmiddels ben ik 12 weken. Mijn zwangerschapsklachten hebben zich redelijk beperkt tot avondmisselijkheid. Zodra ik avondeten moet klaarmaken, kruiden ruik of onbewerkt vlees zie, begint mijn maag wild te draaien. Als we uit eten gaan of wanneer we iets bestellen, heb ik hier overigens geen last van. Maar het liefst eet ik elke dag sla, brood of lasagne als avondeten. Beetje jammer dus dat ik J. het goede voorbeeld moet geven door gevarieerd te eten 😉

Vermoeidheid

Behalve mijn duidelijke voorkeur voor sla, brood en lasagne, ben ik op het moment nog erg moe en is het ondertussen (13 weken) ook echt al zichtbaar. Dat komt ook door de ruimte die er nog was van mijn vorige zwangerschap en wat extra kilo’s. Toch probeer ik 1 à 2 keer per week fanatiek te blijven Zumba’en en binnenkort start ik met zwangerschapszwemmen. Sporten geeft positieve energie en ik hoop mijn gewichttoename een beetje te beperken.

Een cursus ga ik dit keer echter niet doen. Aan de vorige zwangerschapscursus had ik uiteindelijk weinig. Bovendien zorgden de rugweeën ervoor dat ik niet meer helder kon nadenken en bleek de hulp die ik in het ziekenhuis kreeg veel waardevoller voor mijn ademhaling en het wegzuchten van de weeën.

Komende maand

Positiekleding

Komende weken volgt een nieuwe uitdaging: zoeken naar leuke zwangerschapskleding. Ik heb nog wel wat van de vorige zwangerschap, maar daarvoor moet mijn buik nog een flinke groeispurt maken. M’n ‘oude’ bh kan ik wel weer aan, maar ook daarvan heb ik te weinig. Mooie reden om snel te gaan shoppen, nu nog hopen dat ik er een beetje hip uit blijf zien.

Komende controle bij de verloskundige

Aankomende week gaan we luisteren naar het hartje bij de verloskundige en volgt er weer een algemene controle. Bij 13 weken volgt er bovendien nog een echo, omdat wij bewust kiezen om geen NIPT of nekplooimeting te doen. We zullen verder nog moeten zoeken naar geschikte kraamhulp, maar daarover allemaal later meer.

Benieuwd hoe het nu met Sophie gaat?

Wat vond jij het leukst aan het eerste trimester van je zwangerschap?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Lees ook:
Eerste trimester
15 weken: eindelijk iets minder misselijk
20 weken: update en gender reveal
24 weken: Sophie vertelt hoe het nu met haar gaat
28 weken: op zoek naar een goede zwangerschapsbeha
32 weken: suikertest en spannende beslissingen
36 weken: nog even (en een bijzonder nieuwtje!)
40 weken: nare reacties, aftellen en ziekenhuisbezoek
Sophies bevalling: gepland en zo bijzonder!
Update 4 weken: hoe gaat het nu met Sophie?

Afbeelding, Pressmaster – Shutterstock

About Sophie

Ik ben Sophie (33), getrouwd met Lionel, moeder van twee geweldige zoons (3 en 0). Op Lotus Writings schrijf ik over mijn werk als juf in het Jenaplanonderwijs, maar ook over mijn zwangerschap en het leven als vrouw in een mannenhuishouden.

2 thoughts on “Eerste trimester van je zwangerschap

 1. Wat een geweldig nieuws.
  Sophie,hartelijk gefeliciteerd! Je hebt al een geweldige zoon en nu komt er nog zo’n wonder!
  En Merel,je bent al zo’n trotse tante,dus je zal wel gloeien,nu!
  En Oma Corina,je kinderschare wordt nog groter. Gefeliciteerd!!!Heerlijk genieten!????

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten