Eerste trimester van je zwangerschap? 10 momenten die we allemaal herkennen

Het eerste trimester van je zwangerschap

Voor mij waren die eerste maanden de meest onwerkelijke van de hele zwangerschap. Er groeit een heus kindje in je buik! Ook al zie je tijdens het eerste trimester van je zwangerschap niets (of niet veel) aan de buitenkant, van binnen gebeurt er van alles. Inmiddels mag je ook bepaalde dingen niet meer eten of wil je het niet, omdat je er misselijk van wordt. Je bent doodop en het feit dat je weinig ziet, maakt je misschien ook onzeker: beeld je jezelf de zwangerschap niet gewoon in? Dat eerste trimester is in al zijn facetten natuurlijk gewoon heel bijzonder. Waarom?

Lees ook: De eerste keer: je hebt een positieve zwangerschapstest in handen

Eerste trimester van je zwangerschap
Vermoeidheid – Shutterstock

Herkenbaar: eerste trimester van je zwangerschap

 1. Vermoeidheid

  Denk je in: terugreis na een stapvakantie op je twintigste; twee volle weken geen nachtrust én veel drank. Zo voel je je hele dagen lang. Toen ik nog werkte, viel ik zelfs een keer bijna in slaap op het toilet. Zo moe was ik! En na achten was het sowieso gedaan met mijn gezellige aanwezigheid. Ik sliep (en snurkte) overal doorheen.

 2. Misselijkheid

  Met een beetje geluk valt het mee, maar als je meer tijd doorbrengt met het toilet dan je partner: sterkte! Het wordt bovendien aanzienlijk lastiger om die zwangerschap te verbergen voor collega’s wanneer je vergaderingen bijwoont met je hoofd in een emmer.

 3. Reukvermogen

  Geuren waarvan je niet wist dat ze bestonden vinden ineens de weg naar je reukorgaan. Dat kan variëren van heel lekker (ik genoot bijvoorbeeld intens van aardbeiengeur) tot smerig (pas toen ik zwanger was, ontdekte ik dat er een heel weeïge lucht uit de verpakking van afbakbroodjes komt). Ook lichaamsgeuren (b)lijken helaas sterker.

 4. Afwachten. Maar echt, AFWACHTEN

  Persoonlijk vond ik de eerste twaalf weken tergend traag gaan, ondanks de bonus van vier tot vijf weken die je cadeau krijgt met het doen van je test. De weken daarop kan je navelstaren tot je een ons weegt, die buik groeit misschien wel wat. Maar niet in het mooie bolletje dat er over een paar maanden wel zit.

 5. Buik

  Als gezegd, op die ronde toeter moet je nog even wachten. Maar toch kun je al kleine verschillen zien. Tijdens de zwangerschap van Rose maakte ik keurig elke week een foto van mijn buik en na twaalf weken zwangerschap leek hij aanzienlijk gegroeid. Dat viel natuurlijk in het niet bij de latere verandering, maar dat drukte de pret absoluut niet.

  Eerste trimester van je zwangerschap
  Ssst! – Shutterstock
 6. Geheim

  Hoe sla je onopvallend dat wijntje af tijdens het eerste trimester van je zwangerschap? En hoe bedek je die beginnende buik? Maar goed, dit zijn kleinigheidjes. De gedachte dat je eigenlijk steeds met zijn tweetjes bent zonder dat anderen het weten, is toch het speciaalst in deze periode?

 7. Hormonen

  Als ze je al niet maandelijks plaagden, dan nu wel. Non-stop! Plotseling zit je in een tweede puberteit met jeugdpuistjes (die ongetwijfeld nu gewoon acne heten, maar dat klinkt zo naar), huil je om alles en reageer je geagiteerd tegen iedereen die je dwars zit.

 8. Onstilbare of opmerkelijke trek

  Misschien heb je door de hevige misselijkheid nergens trek in, maar het kan ook zomaar zijn dat je extreem geniet van een bepaald gerecht, fruitsoort of ijs. In mijn geval kon ik ongelimiteerd eten wat ik ook in niet zwangere staat het lekkerst vindt: pasta. Maar daarbij kreeg ik een onbegrensde behoefte aan aardbeien, gele kiwi’s en chocola. Heerlijk! En nu mag het (met mate).

 9. Beperking 

  Behalve de lekkere trek is er ook een beperking aan je voedselinname. Vanaf dit eerste trimester mag je geen rauwmelkse kazen meer, net als alcohol natuurlijk, filet américain, matig met leverworst… Gelukkig kan je na een paar weken haarfijn uitleggen waarom. Tot die tijd kun je het best een leverworstallergie veinzen.

 10. Lezen over zwangerschappen

  Niet iedereen doet dit trouwens, zo heb ik me laten vertellen. Toch ken ik redelijk wat moeders die vanaf het moment dat ze zwanger waren elk beetje informatie uitplozen over hun kleine spruit.
  Voor de mannen: een uitspraak als “de baby is nu al 4 mm.” inclusief bewondering en ontzag hoort erbij. Knik braaf en enthousiast mee, ook als dit onnatuurlijk aanvoelt. Als vrouw is dit echt heel speciaal!

Hoe heb jij het eerste trimester van je zwangerschap ervaren?
Of heb je misschien wel aanvullingen op deze lijst?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

14 thoughts on “Eerste trimester van je zwangerschap? 10 momenten die we allemaal herkennen

 1. Toch leuk om te lezen, ondanks dat het vreselijk was. Ik was de eerste 16 weken misselijk en vaak overgeven in de avond. Gatver. De geur van gehakt en ander vlees was smerig. Ik lustte heel mijn zwangerschap overigens geen kip, echt heel raar. Wij hebben het onze ouders meteen verteld toen we terugkwamen uit Zuid-Afrika. Daar hadden wij namelijk de positieve test 🙂

  1. Wat een mooie plek om die test in handen te hebben! Delen met je ouders is toch het mooist hè? En vervelend van die misselijkheid! Heb het inderdaad vaker gehoord van die kip. Inmiddels wel weer?

 2. Blij dat ik er weer vanaf ben! Maar toch ook bijzonder om mee te maken en natuurlijk dankbaar dat het allemaal goed ging.

 3. Dat wachten vond ik verschrikkelijk en de misselijkheid ook natuurlijk. Dat buikje viel bij de eerste nog mee maar bij de tweede kon ik het al gauw moeilijk verstoppen, als ik een appel at leek het even later alsof ik een meloen ingeslikt had. Twee keer zat ik in het eerste trimester tijdens de feestdagen, valt meteen op dat je geen alcohol drinkt en zo natuurlijk. Steeds excuses verzonnen zoals last van mijn maag of net aan de antibiotica,…

  1. Ja moeilijk he? Je wil gewoon over die magische 12-wekengrens heen zijn. Dan heb je nog geen zekerheid natuurlijk, maar in elk geval een mijlpaal die je kunt afstrepen (zo vond ik het voelen althans).

   Haha! Inderdaad dat zie je dan stukken sneller. En hadden mensen het door? Het valt inderdaad vlugger op tijdens de feestdagen.

   1. Ja, het voelde echt als eindeloos in een wachtrij staan of zo. Niemand had het echt door maar dat was dankzij mijn aangepaste party outfits denk ik 🙂

    1. Leuk, dan blijft het nog echt even geheim 😊 en scheelt dat je wel met vestjes eea kan verbergen of een wat wijder shirt. Ik had bij de laatste tot 23 weken een bescheiden buik, omdat ik geen commentaar wilde (2 kinderen in een jaar tijd) kwam me dat wel goed uit 😊 mensen schrokken alleen wel toen ze me plotseling met enorme buik zagen haha!

     1. Dat effect heb ik nu soms ook wel aan de schoolpoort bijvoorbeeld bij t-shirt weer:)

 4. Misselijk!!!!! Één grote, enorme, onophoudende misselijkheid….
  Aangevuld met een bizar verbeterd reukvermogen 😨😱😵

  1. Vervelend lijkt me! Was het wel over na die eerste maanden?

   En dat vind ik nog steeds bizar ja, hoe je ineens veel sterker ruikt. Vooral dingen die je daarvoor nooit opvielen (ik had een heel sterke voorkeur voor nat zand haha, dat vind ik tot op de dag van vandaag nog steeds vreemd)

   1. Nee het ging niet meer over! 😷 Maar mijn zwangerschap was echt ‘één uit een boekje’. Een horrorboek welteverstaan 😉 Toen de misselijkheid over zou moeten gaan kwamen er andere complicaties (suiker, pre-eclampsie, HELLP en nog meer lastigheid). Maar uiteindelijk wel een heel mooi kind gekregen 😍
    Nat zand is een zalig luchtje! Ik kan me daar wel iets bij voorstellen 😊

    1. Jeetje, dat is echt alles inderdaad wat je niet wil hebben. Gelukkig is het uiteindelijk allemaal goedgekomen.

     Haha ben blij dat je me begrijpt 😉

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten