Eerste Hulp bij Opvoeden | Hoe ga je om met de eerste menstruatie?

menstrueren

Bijna alle vrouwen worden ongesteld. Het is goed om je dochter dit te vertellen vóór het zover is en ze zich een rolberoerte schrikt. Maar hoe vertel je over de eerste menstruatie? En wat moet ze gebruiken? In deze blog vind je een overzicht vol tips en mogelijkheden. 

Nee, het is nog niet zover!

Om vooraf maar even alle misverstanden uit de wereld te helpen: nee, deze blog is niet geschreven uit ervaring. Die hebben we hier namelijk nog niet met menstruerende dochters. Gelukkig voor Ro: één hormonale vrouw in huis is nog wel even genoeg. Daarnaast moet ik zeggen dat als dat wel zo was, het de huiselijke sfeer weinig goed zou doen wanneer ik besloot daar ineens over te gaan bloggen. Daarom doe ik het dus maar vooraf. Wel zo handig, ook voor mezelf. Want hoe pak je dat aan, zo’n gesprek over de allereerste menstruatie?

De eerste menstruatie

Ik ken geen meisje dat zich niet ongemakkelijk voelde toen ze haar eerste menstruatie ontdekte. Daarom denk ik persoonlijk dat het heel goed is om hier vooral geen taboe van te maken en je dochter in te lichten vóór ze ongesteld is. Lijkt me anders toch best een shock als je ineens blijkt te bloeden en dat je werkelijk geen idee hebt waar het vandaan komt. Bovendien is het ook een mijlpaal in het leven van je dochter. Haar eerste stappen richting volwassenheid zijn nu gezet.

Hoe bespreek je de eerste menstruatie met je dochter?

Let wel: dit is natuurlijk onze aanpak, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. 

1. Duik de literatuur in!

Hoe kan je iets vertellen als je zelf niet precies weet hoe het werkt? Mocht je geen zin hebben nu internet af te struinen, dan hierbij kort de belangrijkste zaken:

 • Maandelijks rijpt een eicel in één van je twee eileiders. Wanneer deze loskomt (de ovulatie) en niet bevrucht wordt, zal je lichaam hem afstoten middels de menstruatie.
 • In je baarmoeder zit slijmvlies. Bevruchte eitjes nestelen zich in dit slijmvlies en zo kan een zwangerschap ontstaan. Bij een meisje van 14 mag je toch hopen dat hier geen sprake van is en dat het eitje dus maandelijks samen met het onbruikbare slijmvlies en bloed (want: geen zwangerschap) wordt afgestoten via de vagina. Dit noem je de menstruatie.
 • Je bent elke maand maar kort vruchtbaar. Dat neemt niet weg dat je alsnog een SOA kunt oplopen van onveilige seks. Ik geloof er heilig in dat je dit laatste niet vaak genoeg kunt benadrukken bij pubers. Al hoop ik natuurlijk ook dat onze dochters hier lekker mee wachten tot ze er mentaal ook aan toe zijn. 
 • Je eerste menstruatie komt gemiddeld tussen je 11e en 14e jaar, duurt ongeveer 4-5 dagen en eindigt pas wanneer je in de overgang komt. Desondanks is het niet erg als je eerder of later bent en de menstruatie korter of langer duurt. Ieder lichaam is anders.
 • De symptomen? Ik vermoed dat je hier geen website voor hoeft te bezoeken. Gewichtstoename, buikpijn, gevoelige borsten, vermoeidheid, hoofdpijn, algeheel gevoel van misère… Zoiets 😉

2. Vertel het tussen de bedrijven door

Niks zo ongemakkelijk als een vader of moeder die zegt: ‘Kom eens zitten, we moeten praten…’ Brr! Nee, we maken daarom van ons hart geen moordkuil. De dames weten wanneer ik ongesteld ben, alleen al omdat ik een paar dagen extreem chagrijnig en overgevoelig ben. Maar ook omdat ze dan weten dat het bij het leven hoort. Wanneer ze vragen hebben, geven we eerlijk antwoord. Of verweef het in je verhaal over kindjes krijgen. Want die vraag gaat ook gegarandeerd een keertje komen – en meestal sneller dan je verwacht.

3. Bespreek de mogelijkheden

Of je het nu leuk vindt of niet, je dochter gaat een keer seksueel actief worden. Zorg dat ze dan van de spreekwoordelijke hoed en de rand weet. Misschien vindt ze het een prettig idee om aan de pil te gaan of gebruikt ze liever condooms? Neem de opties door en laat haar daarin, met jouw begeleiding, een keus maken. Zoek ook samen eens op internet naar wat er bij voorbehoedsmiddelen gebeurt in je lichaam. Zo heeft de anticonceptiepil invloed op je menstruatie en is het spiraaltje laten plaatsen in je tienertijd waarschijnlijk vrij pijnlijk.

Neem meteen even alle aannames door die ze misschien van vriendinnetjes meekrijgen. Dan weten ze in elk geval dat je van zwemmen in hetzelfde bad als een jongen niet zwanger kan raken en je beter geen frikandel kunt gebruiken. Hij zou maar afbreken 😉

Wat kan je gebruiken tijdens de menstruatie?

In ‘mijn’ tijd was de keuze simpel: je gebruikt tampons of maandverband, maar net wat je prettig vindt. Inmiddels zijn er behoorlijk wat keuzes bij gekomen en het is volgens mij goed om bewust stil te staan bij wat je dochter gaat gebruiken. En met de nieuwste ontwikkelingen kan je ook nog eens prima ‘groen’ menstrueren. Hoe mooi is dat?

Tampons

Geregeld lees je op internet berichten over de schadelijkheid van tampons. Vrouwen die ze massaal afzweren omdat ze asbest zouden bevatten en kankerverwekkend zijn. Inmiddels zijn er officiële onderzoeken gedaan waaruit naar voren kwam dat deze uitspraken niet kloppen. Maar waar minder bij stil wordt gestaan, is dat regulier katoen vaak wordt behandeld met pesticiden en gebleekt met chloor. Daarom is het nog niet zo gek om een biologisch alternatief aan te bieden, zoals Yoni. Deze zijn gemaakt van biologisch, fairtrade katoen. Waarom zou je het niet meteen goed aanbieden?

Maandverband

Die dikke verbanden van vroeger bestaan al lang niet meer. Wel zijn er verschillende soorten. Aan de druppeltjes op de verpakking zie je hoe goed ze beschermen. Een voordeel aan maandverband is dat je kunt zien wanneer ze aan vervanging toe zijn. Ook zijn ze beter voor ‘s nachts (omdat je een tampon beter niet te lang kunt inhouden). Tegelijkertijd kan je het soms voelen zitten en is het onprettig tijdens een gymles. Maandverband kun je trouwens ook kopen van biologisch katoen.

Wasbaar verband

In tegenstelling tot regulier maandverband is deze soort niet voorzien van een plastic laagje en een plakstrip. Dat maakt hem ademend en beter voor het milieu. Ze kunnen namelijk gewoon in de machine op 40 graden gewassen worden.

Menstruatiecup

Ik heb de menstruatiecup zelf gebruikt en was op zich tevreden, maar vond het ook een hoop gedoe. En daarom ligt hij nu al een tijdje schoon en droog in zijn pauwblauwe zakje. Tja, kan hem moeilijk op marktplaats zetten… Aan de andere kant denk ik wel dat het prima is je dochter de optie mee te geven. Misschien niet als eerste middel, maar om in overweging te nemen voor als ze gewend is.

Sponsje/tampon zonder touwtje

Naast tampons, maandverband en menstruatiecup kan je ook gaan voor een Beppy – de tampon zonder touwtje. Dit is een soort sponsje dat je inbrengt. Wil je meer weten over het gebruiksgemak en of het daadwerkelijk een succes is? Klik dan even op de link voor een review van Joyce.

Hoe zou jij omgaan met de eerste menstruatie?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

Afbeelding, Jana Kollarova – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

15 thoughts on “Eerste Hulp bij Opvoeden | Hoe ga je om met de eerste menstruatie?

 1. Jeetje dit onderwerp is voorlopig nog een ver van m’n bed show.. Ik zou sowieso alles bespreekbaar maken en al eerder dan 11 jaar want ik was ook 10…

 2. Dit gesprek zal ik ooit met mijn dochter moeten houden. Ze is pas 2,5 jaar dus ik heb nog even. Maar het is belangrijk om het goed te bespreken! Ik vond het wel heftig toen het ik het meemaakte.

 3. Ik trakteerde dan altijd op gebak om het te vieren. Zo werd het een positieve gebeurtenis. Dat deed mijn moeder ook met mij en mijn zussen en dat vond ik zo leuk dat ik het heb overgenomen bij mijn dochters.

 4. Jij schrijft altijd leuke artikels. Deze vind ik ook erg goed. Ik heb geen relatie/kinderen ik woon nog thuis (studentenleven 😍). Maar mijn moeder die had me van te voren verteld dat een vrouw haar periode krijgt. Dat deed ze heel goed door eerst een leuk verhaaltje te vertellen en daarna ombouwen naar dit gesprek. Daarna ging ik tijdschriften en boeken lezen. Ik moest meer weten over dit onderwerp er bestaat een boek voor het eerst ongesteld of zo dat is zeker een handig boek. Dus ik schrok toen niet toen het gebeurde. Maar al mijn vriendinnen wel zij hoorden het pas nadat ze het waren, dat vind ik wel jammer. Het is handig als moeders hun dochters vroeg inlichten dan kun je er betet mee omgaan.

 5. Ik heb tussendoor af en toe wat uitgelegd. Bij mijn oudste kwam het vrij laat en ik had haar inmiddels al meerdere keren wat voor de zekerheid meegegeven (met vakantie en een schooluitwisseling). Zelf ben ik al 10 jaar niet meer ongesteld, dus het was voor mij ook weer even wennen. Moest gewoon even zoeken bij de drogist waar het ook alweer stond.

 6. Ik kreeg de eer *eyeroll* Het was de bedoeling dat Stiefdochterlief de uitleg al een tijd terug ging krijgen van haar moeder, maar dat is nooit gedaan. En op een avond stond ze voor mijn neus met de mededeling ‘Allemaal bloed’. Schrok me te pletter. Ik had altijd gedacht dat ik zulke toestanden niet ging moeten doormaken, boy’s mom enzo en ik wou zoiets overlaten aan de mama (mama-dochter gesprekjes, je weet wel), maar kijk…. Gewoon rustig uitleg gegeven, mèt een goede dosis humor ertussen gedraaid en het kind was geïnformeerd en bovenal gerust 😉
  Ik daarentegen sloeg achteraf nog net geen 5 flessen wijn achterover 😀

 7. Mijn dochter van 3,5 jaar is er inmiddels zo’n 2 jaar bekend mee, denk ik. Dat is dan weer een voordeel van nooit alleen naar de wc kunnen 😉

 8. Ooh, ik weet mijn eerste keer nog zo goed. Was echt stom, op vakantie in Frankrijk. En m’n vader had zo’n grote Transporter-bus en had achterin zo’n pottie-pottie neergezet met een tafel opgeklapt zodat ik tijdens de stranddagen naar m’n eigen toiletje kon. Wat een drama, haha. Zo heet was ‘t ook en ik was zo slecht! Hoh… Blij dat ik een jongen krijg. Blijft ‘m dat in ieder geval bespaard #traumaatje

 9. Heel erg nuttige tips, ik weet nog zelf dat ik een pakketje toegestuurd kreeg van Always maar dat maakte me echt erg ongemakkelijk! Ik wou dat het iets meer besproken werd met mijn ouders of zelfs op school want ik wist er bijna niets van en voor mij was het dan ook een grote schok toen het ‘zover’ was.

 10. Handige tips, duurt nog heel lang voordat ik het uit moet leggen dus ik ben benieuwd hoe alles tegen die tijd is maar voor nu, interessant om te lezen 🙂

 11. Goed artikel! Ik heb een dreumes zoon, dus hier niet aan de orde, maar ik denk dat aanpak die je beschrijft goed is. Maandverband en tampons van biologisch katoen lijken mij het handigst als je net ongesteld bent. Ik zou mezelf jaren geleden namelijk niet graag gezien hebben met vies stuk maandverband in mijn tas, wachtend tot ik weer thuis ben. Ook de menstruatiecup waar ik nu fan van ben, had ik toen waarschijnlijk niet aan moeten denken haha. Wel goed als ze weet dat er verschillende keuzes zijn uiteraard!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten