Eerste maand als zzp’er | 7 uitdagingen en bereikte doelen

Eerste maand als zzp'er

Afgelopen maand was best een bewogen maand. Want hoewel er feitelijk niets verandert, is het gevoelsmatig toch echt een omslag om aan de slag te gaan als zzp’er. Voor mij althans. Ik vertel vandaag waar het gevoelsmatig een beetje tegenviel, waar ik juist progressie boekte en welke doelen ik mezelf stel na deze eerste maand als zzp’er. 

Omslag: officieel ondernemer

Gek genoeg denk je bij het inschrijven van je eigen bedrijf dat je het allemaal wel weet. Je gaat gewoon de koers doorzetten die je al was ingeslagen en verder wijzigt er weinig. Toch? Dat bleek dus in de praktijk een beetje tegen te vallen. Althans, voor mij. Misschien dat anderen daar andere ervaringen mee hebben. Bij mij sloeg namelijk ineens de druk toe om te moeten presteren. En zo waren er nog wel wat uitdagingen waar ik ineens mee te maken kreeg.

7 grote uitdagingen in mijn eerste maand als zzp’er

Prestatiedrang

Tot een maand geleden voelde mijn blog wel als volwaardige baan, maar was het puur technisch gezien nog steeds een hobby. Ik had me immers nog niet ingeschreven bij de KvK als zelfstandig ondernemer. Toch verwachtte ik vooraf niet dat de inschrijving zelf enige impact kon hebben op me. Uiteindelijk veranderde er in de praktijk toch niet veel? Daar bleek ik het behoorlijk mis te hebben. Voor mij wel. Ineens móest ik presteren en vroeg ik me op 3 januari (ja echt) al af waarom ik nog geen nieuwe opdrachten had kunnen regelen. Een week later keek ik naar mijn bedroevend lage bezoekcijfers en weer iets later voelde ik me echt een beetje teleurgesteld.

Administratie bijhouden

Iets waar ik wel even aan moest wennen is het bijhouden van de administratie. Met name het invoeren van bonnetjes wil ik nog weleens vergeten. Daarnaast kreeg ik mijn eigen bankpas, maar was de pincode vergeten. Daardoor kreeg ik het dus binnen 24 uur voor elkaar om die pas al te blokkeren. Je moet het maar kunnen! 

Telefoontjes afhandelen

Na de inschrijving kreeg ik plots een telefoontje: hoe ons zakelijk energiecontract is geregeld. Fijn! Gelukkig heb ik een pasklaar antwoord, omdat het moeilijk te meten is welk deel van de energierekening nu zakelijk en wat persoonlijk gebruikt wordt. Hoop trouwens wel dat het een beetje beperkt blijft, maar vermoed dat dit niet de enige zal zijn die me een fantastische aanbieding kan doen.

Zakelijker worden

Waar ik vroeger gemakkelijker iets voor niets deed of even snel tussendoor, mag ik mezelf nu beschouwen als bedrijf. Ik ben geen liefdadigheidsstichting en mag mijn eigen grenzen bepalen. Dat is echt aftasten. Al moet ik zeggen dat het helpt om een KvK-nummer achter me te hebben staan; daardoor dwing je jezelf toch iets strakker de teugels in handen te nemen.

Schuldgevoel bedwingen

Maar echt naar iedereen toe:

 • Ro: als de kleintjes hun dag niet hebben en hij de ene na de andere ruzie beslecht (en ja ik weet dat ik precies hetzelfde doe doordeweeks wanneer hij werkt; er is weinig verschil in principe, behalve dat ik het daadwerkelijk hoor)
 • June: wanneer ze te horen krijgt dat haar telefoontijd is afgelopen en ik zit vervolgens wel weer een mailtje af te handelen. Dat voelt niet eerlijk en is het natuurlijk ook niet.
 • Mijn moeder (en vader in mindere mate): omdat ik regelmatig last minute vraag of ze kan oppassen. Gelukkig lukt dat bijna altijd wel en genieten de kinderen en zij enorm van elkaar. Dat hou ik me maar voor, al blijft het toch lastig steeds hulp te moeten vragen.

Duidelijk zijn naar iedereen

Mede door dat laatste punt vind ik het lastig om steeds hulp te moeten vragen. En soms stel ik dat een beetje uit – met alle gevolgen van dien. Inmiddels leer ik steeds beter om vooraf mijn wensen uit te spreken. Mochten mensen het daar niet mee eens zijn, krijg ik dat vanzelf wel te horen.

Agenda nog beter bijwerken

Vooral omdat de events weer gaan beginnen, ik een aantal bioscoop- en theaterbezoeken op de planning heb en toch redelijk wat opdrachten heb staan. Ik publiceer soms drie blogs op een dag en daar gaat natuurlijk best veel werk in zitten. Zeker wanneer je op het laatste moment ontdekt dat je er nog eentje had staan. Het is even wennen. Ondanks dat ik dus al best een tijdje meeloop.

Wat bereikte ik wél in die eerste maand als zzp’er?

Het was gelukkig niet alleen kommer en kwel. Sterker nog, het ging eigenlijk beter dan ik verwachtte:

Leuke barterdeals en betaalde opdrachten

Terwijl ik zat te miepen over het gebrek aan opdrachten, stroomden ze ongemerkt toch binnen. Van de heerlijke nieuwe FuzeTea tot vogelvoerdennenappels. Niks om over te klagen dus.

Een iets betere balans tussen werk en privé

Misschien juist omdat mijn werk zo intensief is en ik er heel veel liefde en tijd in steek, lukte het me beter om de balans te houden. Al sliep ik wel vrij weinig, maar we spraken meer af met vrienden dan voorheen en ik ervoer meer rust tijdens de weekenddagen op dinsdag en woensdag. Erg prettig!

Bewustzijn

Dankzij het bloggen kreeg ik een boekje waarin ik dagelijks in een paar zinnen mijn dag beschrijf. Je kent het waarschijnlijk wel, zo’n One Line a Year dagboek dat vijf jaar meegaat. Daardoor voel ik me bewuster van wat ik meemaak en bovendien weet ik aan het eind van de week tenminste weer wat ik maandag deed. Is weleens anders geweest 😉

Rust om te kunnen aanmodderen

De eerste maand is toch een beetje zoeken naar je strategie, doelen en het pad dat je hoopt te kunnen gaan bewandelen. Een aantal dingen werden duidelijk en ik hoop komende maanden verder te kunnen groeien.

Gigantische productiviteit en inspiratie

Waar ik een tijdje geleden maar weer eens moedeloos in mijn eigen inspiratielijstje dook, leek de stroom aan inspiratie nu eindeloos. Ik heb vier lijstje liggen met potentiële onderwerpen en plande een nieuwe serie Merel Onderzoekt in tot halverwege mei. Genoeg te doen dus. Daarnaast begon ik vol frisse moed aan het bewerken van oude blogteksten tot SEO-waardig materiaal en krijg ik het idee dat ik een steeds steviger fundament bouw. Ik hoop dit natuurlijk nog wel even vol te houden.

Gastbloggers

Inmiddels zijn de eerste gastblogs al voorbij gekomen. Zo schreef Annemarel over haar leven op wielen en de vooroordelen waarmee ze soms te maken krijgt en introduceerde Rianne zichzelf: zij is bezig met een strijd tegen de kilo’s. Ik ben ontzettend blij dat ze mijn team maandelijks komen versterken.

Quality-time

Een van mijn voornemens was wel om meer tijd door te brengen met de kinderen. En dat lukt gelukkig wel. We genieten van elkaar, ik voel veel meer rust om iets te ondernemen en probeer daarbij ook echt de relaxte moeder te zijn die ik ooit voor ogen had. Ik merk dat ze er zelf ook van genieten (al blijft woensdag op de één of andere manier steeds een lastige dag, dan zijn ze moe en kunnen nergens nog enthousiasme voor opbrengen). Daarnaast krijgt het huishouden wekelijks de aandacht die hij nodig had. Ook niet verkeerd 😉

Mijn voornemens voor komende maand

Ik stel mezelf graag een aantal doelstellingen waar ik aan wil werken. Zwart op wit, zodat ik er niet onderuit kan:

Statistieken

 • 100 nieuwe volgers op Facebook
 • 50 nieuwe volgers op Instagram
 • Minimaal 9.000 unieke bezoekers

Evenementen

 • Filmpremière TED
 • Theaterpremière Lang geleden
 • Negenmaandenbeurs
 • Huishoudbeurs
 • Kijkje in de keuken van de kindermode voor lente/zomer 2018

Schrijven 

 • 100 oude blogs nalopen en waar nodig bijwerken op SEO
 • Wekelijks een nabespreking op WIDM
 • 4 nieuwe gastblogs schrijven voor Mamaliefde
 • € 1000 verdienen

Misschien te ambitieus, daar kom ik komende maand wel achter. Maar ik wil heel graag van dat gevoel af dat ik grotere stappen moet gaan maken. We gaan ervoor!

Wat zijn jouw doelen?
Weet jij nog hoe die eerste maand als zzp’er voelde?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Peppinuzzo – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

17 thoughts on “Eerste maand als zzp’er | 7 uitdagingen en bereikte doelen

 1. Wat lief dat je zo je gevoelens en ups en downs met ons deelt. Ik heb meerdere malen een kvk nummer gehad (in Frankrijk) oa een restaurant, freelance vertaler en stroopwafel verkoop op de markt (dat was echt leuk). No stress, je bent van je hobby je werk aan het maken en dat is echt geweldig! Enne ..vooral je administratie goed bijhouden 😉 dat was in het begin ook echt mijn zwakke plek, daar heb ik leergeld voor betaald 😉
  Heel veel succes meid, komt helemaal goed xx

 2. Ik heb een eigen praktijk (voor Remedial Teaching) en ik herken het gevoel dat het opeens allemaal echt is. Ik was ook heel trots dat ik deze stap had gezet.. Maar al die extra dingen zoals alles bijhouden, aangifte doen dat hoeft dan weer niet van mij haha

  Ik ben zondag ook in Leiden!

 3. Dit vind ik fijn om te lezen! Er komt toch best veel bij kijken he? Ik hoop ook ooit mezelf als ZZP-er te kunnen inschrijven hoor. Dus als je nog meer tips hebt, graag 🙂

 4. Ik heb mijn blog onlangs ook ingeschreven en opeens daalden mijn bezoekersaantallen. Opeens twijfelde ik of ik er wel goed aan had gedaan? Gelukkig stijgt het weer iets. Je doelen zijn super, gaat je vast lukken!

 5. Wat leuk en interessant om te lezen. En wat een mooie doelen heb je voor jezelf opgesteld. Ik herken wel veel, ondanks dat ik (nog) geen zzp-er ben. Dat eeuwige schuldgevoel en de prestatiedruk zijn hier ook altijd aanwezig. En ook ik vraag me regelmatig af waar de samenwerkingen blijven terwijl ik ze bij anderen wel regelmatig voorbij zie komen. Misschien dat ik binnenkort ook naar eens een doelen lijstje voor mezelf op ga stellen.

 6. Oh jouw verhaal is enorm herkenbaar. Ik hou mezelf steeds voor dat ik de tijd mag nemen om iets op te bouwen, dat scheelt enorm in druk moet ik zeggen!

 7. Hoe gek ook maar dit artikel is inspirerend! Ook wel eens fijn om te lezen dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is nadat je als zzp’er begonnen bent! Heel veel bewondering voor je openheid en eerlijkheid.
  Het maakt het onderwerp meer bespreekbaar. Zelf ben ik ook bezig met een aantal dingen en dit is zeker goed om te lezen én te realiseren!

 8. Ojee, die geblokkeerde pas. Iets wat mij zomaar zou kunnen overkomen. Ik bewonder je erg hoor Merel, hoe je dit allemaal voor elkaar bokst. Ik weet dat ik ook doelen zou moeten stellen. Of in ieder geval beter. Maar ik geloof heel erg in de flow van de dingen meegaan. Klinkt niet heel zakelijk, dat klopt. Voor mijn gevoel komt alles op zijn tijd. En ondertussen ga ik inderdaad door. Want groeien wil ik zeker.

 9. Toch super dat je de stap hebt gezet. Ik blijf het als hobby doen maar toch blijf ik strugglen met Mn lezers aantallen. Ze blijven stabiel en krijg ze ma niet groeiend. Ik ben dus jaloers op jouw aantal

 10. Mooie doelen! En wat ben je onwijs productief, zelf lijk ik maar niet aan schrijven toe te komen. Steeds als ik bij ben loop ik een dag later alweer achter de feiten aan. Leuk om te lezen!

 11. Ik vind t wel leuk om te lezen. Je maakt voor mijn gevoel ook meer dingen bespreekbaar dan een gemiddelde blogger. Voor een blogger met ambities is dit super interessant. Moet je overigens btw aangifte doen per kwartaal?

  1. Dank je wel!
   Ja per kwartaal inderdaad. Dus april wordt de eerste keer. Ben benieuwd, vooralsnog hou ik alle verdiensten apart om niet voor verrassingen te staan straks. Leek me, zeker de eerste keer, het beste. Hoe deed jij dat destijds?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten