Wat moet je doen tijdens je zwangerschapsverlof?

zwangerschapsverlof

Een aantal weken voor de uitgerekende datum ga je met zwangerschapsverlof. Weken van leegte strekken zich voor je uit. Wat moet je doen tijdens de laatste loodjes van je zwangerschap? Hoe maak je de laatste vier tot zes weken vol?

Met zwangerschapsverlof

Gek genoeg valt er bijna geen peil op te trekken hoe snel de zwangerschap voorbij gaat. Aan de ene kant kan het gevoelsmatig wel jaren lijken te duren voor je eindelijk in je derde trimester zit, aan de andere kant vliegt de tijd ook weer voorbij.

Misschien heb je je gender reveal party en de babyshower al achter de rug; het officiële rusten kan dan tijdens je zwangerschapsverlof echt beginnen. Toch zijn er nog een aantal dingen die je moet regelen tijdens de laatste weken. In deze blog vertellen we hoe het zit met zwangerschapsverlof, wat je deze weken kunt ondernemen, maar ook hoe je het optimale uit je verlof kunt halen.

Wat houdt zwangerschapsverlof in?

Afhankelijk van je lichamelijke conditie en je baan stop je met werken tussen de 34 of 36 weken zwangerschap. Dit is wettelijk verplicht. 

De tijd die je vooraf minder opneemt, mag je na de bevalling aan je verlof plakken. Bij zwangerschapsverlof met 34 weken betekent dit dat je nog 10 weken na de bevalling hebt en met 36 weken nog 12 weken. In totaal krijg je dus 16 weken vrijaf. Dat lijkt nu misschien een eeuwigheid, maar eenmaal bevallen zal de tijd vliegen.

WAZO-uitkering en ZEZ

Wist je dat je ook recht kunt hebben op betaald zwangerschapsverlof wanneer je contract afloopt voor je bevalling? Het gaat hier om de WAZO-uitkering. Mijn derde contract werd destijds niet verlengd: de tijdelijke werkzaamheden waarvoor ik was aangenomen, waren voldoende opgelost om zonder mij door te kunnen.

In eerste instantie kreeg ik het daar behoorlijk benauwd van, maar vanuit mijn werkgever werd ik heel vakkundig begeleid. Zij wezen me op dit recht en hielpen waar nodig. Als zelfstandige kun je ook aanspraak maken op een uitkering: de ZEZ – waarbij je maximaal het minimumloon krijgt uitgekeerd.

Extra zwangerschapsverlof

In bepaalde situaties kun je extra zwangerschapsverlof krijgen. Het gaat dan in totaal om maximaal tien weken erbij en uitzonderlijke gevallen waarin een kindje langer dan een week in het ziekenhuis moet verblijven. Meer informatie vind je op de website van UWV.

Belangrijke zaken om te regelen tijdens je zwangerschapsverlof

Geboortekaartjes

Zorg dat je een aantal zaken nu alvast regelt:

 • Adressenlijst
 • Ontwerp voor jullie geboortekaartje
 • Gedichtje
 • Eventueel een tekening die je oudere kind maakt (wij lieten June een tekening maken, die we scanden en aan de binnenkant plaatsten – zo werd ons kaartje nog persoonlijker)

Als je nu alles klaar zet, dan hoef je straks na afloop alleen nog maar op verzenden te klikken. Ideaal! Je zou ervoor kunnen kiezen om de kaarten zelf te versturen, maar makkelijker is nog dat je dat online voor je laat doen. Dan heb je er echt geen omkijken meer naar.

De naam van jullie kindje

Ik hoop voor je dat je die allang samen hebt uitgedokterd. Maar omdat wij met 29 weken vrij laat waren om de juiste babynaam te kiezen, geloof ik oprecht dat er genoeg stellen zullen zijn die nog later zijn. Je hebt nu in elk geval alle tijd!

Maak je vluchtkoffer in orde

Want de vluchtkoffer moet klaarstaan, ook als je van plan bent thuis te bevallen. Je zou last minute toch niet willen dat je man in blinde paniek wat strings in je koffer gooit voor na de bevalling?

Zorg dat de slaapkamer in orde is voor de kraamzorg

Misschien staat vooraf al vast dat jullie in het ziekenhuis bevallen en na afloop naar een kraamzorghotel gaan? In dat geval is het niet nodig. Ga je liever voor een thuisbevalling dan moet je het bed vast op klossen zetten. En een krukje in huis halen, anders is het bijna niet te doen om in bed te komen.

Bereid je voor op de borst- of flesvoeding voor na de geboorte

Ga je borstvoeding geven? Haal vast zoogcompressen in huis en een tube Calendula tegen kloven, dan ben je in elk geval ook voorbereid als je in het weekend moet bevallen. En ga je voor de flesvoeding, dan is een fijne babyfles handig, net als een pot Nutrilon (of welk merk jullie ook gaan gebruiken).

Haal vast beschuit en muisjes in huis voor het kraambezoek

Of misschien wil je wel een kraamfeest organiseren, omdat je niet zo’n zin hebt in kraamvisite? Je hebt tijdens je zwangerschapsverlof alle tijd om hier eens rustig over na te denken. Wat wil je? Hoe zie je het voor je? En moet je eventueel nog een ruimte huren of catering regelen?

Schrijf je geboorteplan

Waarom een geboorteplan zo handig is en hoe je het schrijft, lees je in de blog die ik eerder over dit onderwerp schreef. Echt de moeite waard om te doen: kan je tijdens de bevalling stress schelen.

Maak gebruik van je nesteldrang

Omdat nesteldrang een hormonale aangelegenheid is, bestaat de kans dat de drang tot schoonmaken na de bevalling snel wegebt. Maak er gebruik van zolang het kan.

Wat doe je verder eigenlijk tijdens je zwangerschapsverlof?

Behalve bovenstaande punten, is het vooral belangrijk om rust te nemen. Nu het nog kan, wilde ik bijna tikken. Na je bevalling wordt het namelijk zo druk met jullie nieuwe leven dat grotendeels wordt gedicteerd door de aanwezigheid van jullie kleine spruit. Je hebt nauwelijks nog tijd voor rust en een moment voor jezelf.

Kortom:

 • Lezen in een vrolijk boek
 • Zonnen (uiteraard goed ingesmeerd) en loom voor je uit staren
 • Film kijken of een leuke serie
 • Goede gesprekken voeren met je partner (van begin tot eind)
 • Boodschappen doen zonder dat je een complete backpack aan babyspullen moet meenemen (waarvan je de meest essentiële dingen met een beetje pech thuis laat liggen)
 • Naar de wc gaan zonder schuldgevoel of onbestemd gevoel, omdat het ineens stil is
 • Genieten van de schopjes van je baby
 • Mijmeren over de toekomst
 • Middagdutjes doen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan
 • Je toegeven aan alle hulp die je ontvangt: straks moet je het zelf doen, neem het er dus van zolang het kan
 • Genieten van jullie laatste avondjes samen: dit is zowel het einde van een periode als een nieuw avontuur
 • Mindful eten (de meeste baby’s lijken het aan te voelen dat je lekker zit te genieten en beginnen spontaan te huilen van de honger zodra jij je eerste hap wil nemen)

Mijn eigen zwangerschapsverlof?

Eén grote chaos

Zoals het een goed raadgever betaamt, verliep mijn zwangerschapsverlof nogal chaotisch en was de helft van eerder genoemd lijstje nog niet in huis. Bij June, omdat we naar het kraamzorghotel gingen en daar alles aanwezig was. En bij Rose, omdat ik al met 37 weken beviel: drie weken na het begin van mijn verlofperiode.

We zouden weer starten in het kraamzorghotel, wat snel een fiasco bleek. De slaapkamer was niet kraamzorg-proof, beschuit en muisjes niet gehaald en aan zoogcompressen dacht ik pas toen het al te laat was. Gelukkig regelde mijn moeder vrijwel alles, waardoor we toch een onbezorgde thuiskomst kregen. En bij May freelancete ik als tekstschrijver, waardoor van een echt zwangerschapsverlof geen sprake was. Alles liep nogal in elkaar over.

Spijt

Achteraf heb ik echt spijt dat ik niet meer heb genoten van de rust tijdens het zwangerschapsverlof. Het is er per slot van rekening speciaal voor bedoeld. Ik nam weinig rust en moest dat na de bevalling bekopen. Nu zou ik het compleet anders doen: meer genieten, bewust de tijd nemen en ook meer aan mezelf (en mijn lijf) denken.

Wat doe je als partner tijdens het zwangerschapsverlof?

Behoed je zwangere vriendin of vrouw van te gekke acties ten gevolge van de nesteldrang! Hoewel die buik best prominent is, willen vrouwen zich nog weleens enorme klussen op de hals halen. Zelf zie je dat gewoon niet altijd, weet ik uit ervaring. De badkamer moet toch schoon? Waarom kan je dat dan niet doen? (Lees: overdosis chemicaliën in een slecht geventileerde ruimte is nooit een goed plan, maar nu al helemaal niet)

En wat te denken van die zolder die weleens een poetsbeurt kan gebruiken… Bescherm haar tegen zichzelf, ondanks de hormonale aanval die je misschien wel over je heen krijgt, en doe het zelf. Zet haar intussen voor de televisie met Netflix of laat haar gewoon rustig de huiskamer stoffen.

Als je het alleen doet

De laatste drie maanden zijn voor veel vrouwen zwaar. Als je het alleen doet, of dit nu een bewuste keus was of niet, zal je echt hulp moeten vragen. Zware boodschappen kan je beter in twee keer (laten) tillen dan alles in één flinke tas of schaf een boodschappenkarretje aan. Sta anderen echt toe je bij te staan in deze periode, want het kan behoorlijk pittig zijn. Eigenwijsheid koop je nu weinig voor. En als je echt niemand hebt, neem dan zo vaak als lukt je rust. De energie kan je straks goed gebruiken!

Genoot jij van je zwangerschapsverlof of vond je het maar moeilijk om hele dagen niets te hoeven?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

9 thoughts on “Wat moet je doen tijdens je zwangerschapsverlof?

 1. Ik heb maar een paar dagen zwangerschapsverlof gehad, maar die paar dagen waren superleuk! Nog een tip voor wie een WW-uitkering heeft die afloopt voor je normaal gesproken met verlof zou gaan: zet je WW eerder in je zwangerschap tijdelijk stop, zodat je in de verlofperiode wel recht hebt op WW en daarmee ook op de WAZO-uitkering. Heb ik ook gedaan 🙂

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten