eerste keer naar de basisschool

Eerste keer naar de basisschool? Deze 7 dingen moet je weten!

 

Eerste keer naar de basisschool

Voor de kleintjes ligt deze stap nog in de verre toekomst, maar ik weet nog als de dag van gisteren hoe ik me bij June voelde. Ik vraag me oprecht af wie er zenuwachtiger was: zij of ik? Nou ja, als ik heel eerlijk ben weet ik het antwoord daarop: ik natuurlijk. Omdat ze eind zomervakantie jarig is en er een nieuwe locatie kwam, leek vooraf wennen me geen handige zet. Maar daardoor zat ik natuurlijk ook boordevol vragen. Wat voor kindjes zouden er in de klas zitten? Hoe zou ze zich in de groep voelen? Zou de juf lief zijn? Allemaal vragen waarbij je op het antwoord zult moeten wachten. Om te zorgen dat je verder met militaire precisie bent voorbereid op dat allereerste moment en in navolging op gisteren hierbij nu ook 7 handige tips.

Eerste keer naar de basisschool? Dit moet je weten!

Voorzie alle fruitbakjes, broodtrommels en bekers van naam

Je kan daarvoor een permanent marker gebruiker, speciale stickers of een label. Je zal ze na verloop van tijd wel moeten vervangen, dus hou een voorraadje apart. Daarnaast is het goed om een voorraad in huis te zijn. Ze raken kwijt, gaan stuk of blijven op school hangen in de luizenzak en met een beetje pech kom je daar pas op zondagavond achter.

Moet je kind trakteren?

Omdat June 4 werd tijdens de zomervakantie, wist ik niet goed of ik dan meteen moest trakteren. Na urenlang dubben en het risico dat de juf me meteen een loedermoeder zou vinden (ja, daar was ik echt bang voor), besloot ik het maar niet te doen. Mocht het nodig zijn, dan kon ik altijd nog later die week iets bedenken. Gelukkig bleek mijn gok juist. Kleuters hoeven op de meeste basisscholen in groep 1 nog niet te trakteren. Zeker niet op de eerste dag, die toch al heel spannend is.

Zet rugzak en kleding de avond ervoor klaar

De eerste keer naar de basisschool is namelijk spannend zat. Ook zonder dat je ‘s ochtendsvroeg een dramatische discussie voert over de kleur van de sokken. Bovendien ben je zelf misschien ook heel nerveus, waardoor een kleine ruzie nooit ver weg is. Zeker niet nu iedereen onder hoogspanning staat. Dus zorg voor een goede voorbereiding, zodat de ochtend soepeler verloopt.

Spreek samen een paar keer door wat je kindje te wachten staat

De meeste kinderen vinden het heel prettig om houvast te hebben. Dus vertel hen vooraf wat precies de bedoeling is, in hoeverre jij erbij bent en wanneer je terug bent om hem of haar op te halen. Probeer ook een positieve benadering.

 • Ik ken niemand = Je hebt alle mogelijkheden om heel veel nieuwe vriendjes te maken
 • Ik durf niet = Weet je nog toen … gebeurde? Dat vond je ook spannend, maar dat liep uiteindelijk heel goed af.
 • Ik wil bij jou blijven = Lastig, zeker als je het zelf ook zo ervaart. Probeer in dit geval vooral te focussen op het feit dat je na school alle tijd voor elkaar neemt. Komt vanzelf goed! Hij of zij zal niet de eerste zijn die heel verdrietig is bij vertrek, maar binnen een paar minuten rustig op zijn stoel zit.

Sta op tijd op

Niks is zo vervelend dan de eerste keer naar de basisschool te beginnen met een achterstand. Bovendien zijn kinderen sowieso vaak al lastig vooruit te branden, zeker wanneer ze vol spanning zitten. En wat dacht je van ouders die graag op tijd willen komen? Als je moet haasten, word je daar vaak niet echt vrolijker van en dat heeft ook weer zijn weerslag op je kind. Dus zet je wekker. Of drie, als het nodig is.

Vergis je niet in de hoeveelheid vrije tijd die het zou opleveren

Dat valt namelijk in de praktijk behoorlijk tegen. Waar je misschien de eerste dag nog denkt ‘hoe ga ik de dag in vredesnaam volkrijgen’ en je toeleeft naar het moment dat je weer naar school mag, kan je zomaar een paar dagen later al denken: ‘Waarom duurt het zo kort?’ Want die paar uurtjes blijken vaak net goed voor een beetje stofzuigen en Facebook bekijken; het sorteren van je boekenverzameling of uitmesten van de zolder blijkt echt te veel werk.

Stel na afloop niet te veel vragen

Hoewel je kind in deze fase vaak juist vol vragen zit, vallen de verhalen na zo’n eerste dag op de basisschool vaak een beetje tegen. Bedwing je nieuwsgierigheid en vraag niet te veel door. Laat je kindje maar eerst wat bijkomen. Speel misschien een spelletje ter afleiding. En dan hoor je vanzelf wat hij heeft gedaan, hoe leuk het was, welke kinderen aardig deden en hoe hij de juf vindt. Vraag je te veel, dan hoor je waarschijnlijk alleen maar korte antwoorden: het was leuk en ze hebben niks gedaan.

Ben jij klaar voor de eerste keer naar de basisschool?

Author: Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

7 Replies to “Eerste keer naar de basisschool? Deze 7 dingen moet je weten!

  1. Ja, onze oudste zit er al een tijdje (groep 6), maar dit soort stappen blijven echt mijlpalen 🙂
   Gelukkig, zoals met alles, wen je er snel genoeg aan.

  1. Ja klopt, maakt het makkelijker voor ze om te beantwoorden.
   Ik heb door de jaren heen geleerd dat onze oudste eerst thuiskomt, iets drinkt en dan weer naar buiten gaat. Dan krijgen we tijdens het avondeten vaak wel van alles te horen.
   Geduld is alles (jammer alleen dat het me daar soms aan ontbreekt haha)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge