Eerste Hulp bij Opvoeden | Dit moet je weten!

Eerste Hulp bij Opvoeden

Is houten speelgoed altijd beter dan plastic? Hoe kom je écht aan hoofdluis (en hoe kom je er weer vanaf) en wanneer begin je eigenlijk met seksuele voorlichting? Allemaal vragen waarop ik antwoord wilde krijgen. Daarom ging ik op onderzoek uit. En om het makkelijker te maken, staan alle edities van Eerste Hulp allemaal in het artikel hieronder!

Meer over onze aanpak lees je in de nuchtere handleiding: opvoeden doe je zo 

Inhoudsopgave

Merel Onderzoekt  / EHBO

Een aantal jaar geleden startte ik met de serie Merel Onderzoekt (inmiddels Eerste Hulp bij Opvoeden). Uit nieuwsgierigheid vooral: wat kon ik leren van andere opvoedmethoden dan de mijne? Klopten mijn vooroordelen of andermans spookverhalen? Want is het echt waar dat een teek zomaar uit de boom op je hoofd kan springen? In deze serie bied ik Eerste Hulp Bij Opvoeden: je hoeft niet langer te zoeken naar antwoorden op je vragen! 

Eerste Hulp bij Opvoeden: zwangerschap en bevalling

Eerste Hulp bij Opvoeden | Waar komen bakerpraatjes eigenlijk vandaan?

Als je zwanger bent en besluit om het geslacht nog even voor je te houden, zal je omgeving er van alles bij halen. Glanzend haar en een stralende huid wijzen op een jongetje, de manier waarop je je buik draagt zou van alles zeggen, net als hoe moe je bent. Sommige mensen geloven zelfs dat je het geslacht zou kunnen beïnvloeden door bepaalde dingen te doen of eten! In dit artikel over bakerpraatjes tijdens de zwangerschap vind je waar ze eigenlijk vandaan komen, een Chinese geboortekalender én de leukste (internationale) bakerpraatjes.

Eerste Hulp bij Opvoeden | Eindelijk pijnloos bevallen dankzij hypnobirthing?

De eerste keer dat ik las over hypnobirthing was ik meteen enthousiast. Wat klonk het allemaal prachtig en rustig. Dat wilde ik ook! Jammer voor mij dat ik toen al voor de derde keer bevallen was… Toch bleef het fascineren en ik besloot eens uit te zoeken of je écht pijnloos kan bevallen met behulp van hypnobirthing – zoals weleens wordt beweerd. 

Eerste Hulp bij Opvoeden | Waarom zou je de navelstreng laten uitkloppen na de geboorte?

Voor Rose’ geboorte schreef ik een uitgebreid geboorteplan. Eén van de dingen die ik vastlegde, was dat we de navelstreng wilden laten uitkloppen. Bij May precies hetzelfde. Maar waarom eigenlijk? Ik besloot het tot op de bodem uit te zoeken. Heeft het echt voordelen voor je baby? En hoe zit het eigenlijk met een lotusgeboorte (waarbij je de placenta bewaart tot hij afvalt)?

Eerste Hulp bij Opvoeden | Wie is er aanwezig bij de bevalling?

Misschien heb je een doula? Of wil je juist het liefst niemand anders dan je man (of vrouw) bij de bevalling? In dit artikel lees je alles over wie er bij de (ziekenhuis)bevalling aanwezig mag zijn

Eerste Hulp bij Opvoeden | Anticonceptie na de bevalling: wat zijn je opties?

Kort na de bevalling is anticonceptie misschien niet het eerste waarmee je bezig bent. Of wel natuurlijk. Wat zijn je opties? Ik zette alle mogelijkheden op een rijtje – inclusief de voor- en nadelen; van koperspiraal tot de anticonceptiepil. 

Eerste Hulp bij Opvoeden: baby

Eerste Hulp bij Opvoeden | Groener je kraamtijd door

Halverwege de kraamtijd sturen veel ziektekostenverzekeringen je een kraampakket toe. Dat zit vaak vol met plastic matjes en andere spullen die niet altijd even goed zijn voor het milieu. Wat zijn je opties wanneer je groener de kraamtijd door wil? Lees het in dit uitgebreide artikel! 

Eerste Hulp bij Opvoeden | Waarom moet je een pasgeboren baby wekken voor zijn voeding?

Onze jongste twee dochters sliepen eigenlijk vrijwel meteen na de geboorte door. Wat baalden we dus dat we ze moesten wakker maken voor voedingen. Waarom eigenlijk? Moesten we niet gewoon met de natuur meegaan, zoals bij zo’n beetje alle andere aspecten van borstvoeding? Ik zocht het uit! In dit artikel vertel ik je dan ook waarom je een pasgeboren baby toch zou moeten wekken voor een voeding

Eerste Hulp bij Opvoeden | Zijn wasbare luiers voordeliger dan de wegwerpvariant?

De vraag der vragen: zijn wasbare luiers voordeliger dan de wegwerpvariant? En zijn ze echt zoveel milieuvriendelijker? 

Eerste Hulp bij Opvoeden| Waarom je van vaccins geen autisme krijgt en andere vooroordelen

Ik kon me er nooit iets bij voorstellen dat mensen besluiten hun kind niet te laten inenten. Dat leek me meer iets voor de bible belt. Maar langzaamaan hoorde ik steeds vaker dat mensen kritisch tegenover vaccinaties stonden. Voor dit artikel dook ik in de wondere wereld van zowel voor- en tegenstanders én sprak ik een arts. 

Eerste Hulp bij Opvoeden | Waarom zou je tweetalig opvoeden?

Zoals de titel al zegt: alles over tweetalig opvoeden. Waarom, hoe je het aanpakt en hoe goed de kinderen beide talen beheersen na een paar jaar. 

Eerste Hulp bij Opvoeden | Leer je baby echt begrijpen met Dunstan Babytaal

Weh! Meh! … Weet jij hoe je moet reageren op verschillende huiltjes van je kind? Ik had lange tijd geen idee, tot ik in aanraking kwam met Dunstan BabytaalOverigens wist ik daarna nog steeds bar weinig over de oorzaak van de onrust, maar in theorie en met wat oefening zou je het moeten kunnen leren. 

Eerste Hulp bij Opvoeden | Over smaakbeleving en waarom baby’s zulke zure bekkies trekken

Tijdens de Negenmaandenbeurs 2017 mochten we plaatsnemen bij het Pure Baby Plaza. Hier leerden we hoe baby’s hun eerste hapjes ervaren, over hun smaakbeleving en waarom ze zo geschrokken kunnen kijken. Zelfs van banaan. Erg leuk om te weten hoe het werkt! 

Eerste Hulp bij Opvoeden | Eten à la Rapley, hoe moet dat eigenlijk?

Je bijna-pasgeboren baby (want zo voelt het soms nog steeds) een stronk broccoli in handen geven? Ouders die hun kindje willen laten wennen aan vaste voeding kiezen voor de Rapleymethode. Ik zocht uit hoe het werkt en waarom het niet gevaarlijk zou moeten zijn. 

Eerste Hulp bij Opvoeden | Zindelijkheidstraining vanaf de babyleeftijd?

Zindelijk worden begint vaak rond de peuterleeftijd. De een heeft er wat meer moeite mee om de luier weg te doen, de ander stopt gewoon. Maar het kan dus nog sneller! Een uitgebreid artikel vol tips en tricks om je kindje zindelijk te maken. Zelfs vanaf de babyleeftijd dus. 

Eerste Hulp bij Opvoeden: dreumes, peuter, kleuter 

Eerste Hulp bij Opvoeden | Ik ben twee en zeg nee!

De beruchte leeftijd! Ik ben twee en zeg nee. Maar er is hoop: als je weet wat erachter zit, scheelt dat écht. 

Eerste Hulp bij Opvoeden | Seksuele voorlichting aan peuters?

Nog even op het hart drukken dat je nooit iets tegen je zin moet doen. Of uitleggen dat de pil niet tegen een SOA beschermt… Je associeert seksuele voorlichting toch snel met oudere kinderen. Toch is het helemaal niet gek om al op de peuterleeftijd te beginnen; in dit artikel leg ik uit waarom. 

Eerste Hulp bij Opvoeden | Waarom houden kinderen zo van poep- en plashumor?

Oké, volwassen mannen zijn er soms ook dol op. Maar bij kinderen kun je zeker niet meer stuk als je poep- en plashumor gebruikt. Waarom is dat eigenlijk? 

Eerste Hulp bij Opvoeden | Is houten speelgoed echt zoveel beter dan plastic?

Toen ik nog in verwachting was van June wilde ik heel graag alleen maar houten speelgoed. Maar als je me had gevraagd waarom? Ik wist het eigenlijk niet. Andere mensen zeiden dat en ik praatte het na omdat het logisch klonk. Twaalf jaar later besloot ik het toch eens uit te zoeken… 

Eerste Hulp bij Opvoeden | De do’s en don’ts van sensopathisch spelen

Ik had nog nooit van sensopathisch spel gehoord, tot ik er op een andere blog over las. Klonk logisch: lekker rustgevend spelen met materiaal zonder vaste vorm (zoals zand of klei). Of het dat ook was? Laten we het zo zeggen: niet voor Ro… 

Eerste Hulp bij Opvoeden | Wanneer en hoe stap je over van ledikant naar peuterbed?

Rose was net anderhalf toen ze met enige regelmaat uit haarbed klom. Zelfs met haar slaapzak aan. De overstap naar een peuterbed werd onvermijdelijk, maar we hadden er een hard hoofd in. Kon dat nog goedkomen? Ik vroeg hulp aan andere moeders! Hun antwoorden lees je in dit artikel.

Eerste Hulp bij Opvoeden | Hoeveel slaap heeft een kind eigenlijk nodig?

Kijk, ik zou best tien uur per nacht kunnen slapen. Onze oudste dochter helaas niet. Die was als baby al een nachtbraker en dat is eigenlijk nooit weggegaan. Moet ik me zorgen maken? In dit artikel lees je alles over de slaapbehoefte van kinderen en per leeftijd hoeveel ze nodig hebben.

Eerste Hulp bij Opvoeden | Waarom achterwaarts vervoer zoveel veiliger is

Op uitnodiging mocht ik met Maxi-Cosi kijken in een testcenter. Daar werd met 50 km/u een stoeltje met dummiepop achterwaarts afgevuurd om een botsing binnen de bebouwde kom te simuleren. Ik schrok enorm van de impact. Maar vooruit was het nog heftiger. Daarop schreef ik dit artikel over achterwaarts vervoeren en de regels in Nederland

Eerste Hulp bij Opvoeden | Welke verschillende soorten basisonderwijs zijn er in Nederland?

Montessori, Jenaplan, Dalton, openbaar, reformatorisch, katholiek, vrije school… De onderwijsvormen op basis van levensopvatting en religie lijken eindeloos. Daarom verzamelde ik alle soorten en leg je uit wat de achterliggende gedachte is. Zodat je keus voor de juiste basisschool hopelijk iets makkelijker is.

Eerste Hulp bij Opvoeden | Schoolgaande kinderen (6-9 jaar)

Eerste Hulp bij Opvoeden | Waarom stellen kinderen zoveel vragen?

Tijdens een televisieprogramma vroeg June ons de oren van het hoofd. ‘Wat gaan ze doen?’ ‘Wie is dat?’ ‘Waarom hebben ze een paars pakje aan?’ Allemaal zaken waarop ik ook geen antwoord wist. Na navraag bleek ik dat ik er niet alleen in stond. Bovendien zijn al die vragen best nuttig

Eerste Hulp bij Opvoeden | School ondersteunen? Zo doe je dat!

Misschien vindt je kindje het lastig op school? Of wil je helpen omdat hij of zij wat meer uitdaging kan gebruiken? Hoe dan ook, je wil daarmee liever niet de school zelf in de weglopen. In dit artikel vertel ik hoe je school een handje kan helpen.

Eerste Hulp bij Opvoeden| Alles over heimwee bij kinderen en hoe je ermee omgaat

Vindt je kindje het lastig om ergens anders te slapen? Of heb je een huilende logee? Gelukkig is er over het algemeen wel een oplossing tegen heimwee

Eerste Hulp bij Opvoeden | Springen teken uit bomen?

Teken zijn van die parasieten waarvan je hoopt dat je er nooit mee te maken krijgt. Maar omdat ze tegenwoordig vaker voorkomen, bestaat de kans wel. Dus lees hier hoe je ermee omgaat en of ze echt uit bomen kunnen springen! 

Eerste Hulp bij Opvoeden | Tieners

Eerste Hulp bij Opvoeden | Alles dat je moet weten over CITO toetsen, entreetoetsen en het voorlopig schooladvies

Terwijl je kind steeds sneller lijkt door te groeien, krijg je op school ook nog eens een bulkhoeveelheid toetsen over je heen. Wat betekenen ze nu eigenlijk? Wat kan je ermee als ouder en hoe belangrijk zijn ze? En hoe zit het eigenlijk met het voorlopig schooladvies? Geen stress! Na het lezen van dit artikel ben je weer helemaal op de hoogte! 

Eerste Hulp bij Opvoeden | Wat is de pre-puberteit en hoe ga je ermee om?

Het begint met nukkig op de stoel hangen. Of verveeld zeuren over hoe weinig er te doen is. Misschien huilen om niks. De pre-puberteit is opeen gegeven moment niet te ontkennen. Maar hoe ga je daar eigenlijk mee om alsouder? En wat gebeurt er eigenlijk allemaal in dat lijf(je)? Met dit artikel ben je weer helemaal op de hoogte!

Eerste Hulp bij Opvoeden | Hoeveel zakgeld geef je aan je tiener?

Konden ze op de basisschool nog wel af met een paar euro, opde middelbare komen er ineens nieuwe kosten. Misschien wil je kind wel een mobiel abonnement? Zomaar shoppen met vrienden? Of af en toe iets lekkers kopen in de kantine? Nieuwe dingen om over na te denken dus. Daarom zocht ik uit hoe het zit met zak- en kleedgeld in de puberteit.

Eerste Hulp bij Opvoeden | Hoe maak je seksuele voorlichting minder ongemakkelijk?

Kletsen over seksualiteit met je kind wordt met de jaren steeds ongemakkelijker. Toch is het niet onverstandig het gesprek van de seksuele voorlichting nog eens aan te gaan. Zeker wanneer het er langzaam steeds meer toe gaat doen. Maar hoe? Dat lees je in dit artikel. 

Eerste Hulp bij Opvoeden | Hoe ga je om met de eerste menstruatie?

Een andere mijlpaal die toch anders voelt dan de eerste stapjes: de allereerste menstruatie. Op een gegeven moment gebeurt het toch. Maar hoe kan je je daar vast op voorbereiden? Hoe werkt het ook alweer precies in jeeigen lijf? Alle vragen én antwoorden voor je op een rij!

Eerste Hulp bij Opvoeden | Ouderschap algemeen

Eerste Hulp bij Opvoeden | Wat houdt genderneutraal opvoeden nu écht in?

Als het over genderneutraal opvoeden gaat, denken mensen vaak aan jongetjes in een jurk. Of meisjes die met een boor spelen. Maar klopt dat wel? Deze vooroordelen weerlegd én andere zin en onzin over genderneutraal opvoeden vind je in dit uitgebreide artikel. 

Eerste Hulp bij Opvoeden | Spelen we wel genoeg?

Afgelopen 27 oktober was Nationale Binnenspeeldag. Waarom dat nodig is? Lees snel verder; inclusief originele binnenspeelspelletjes.

Eerste Hulp bij Opvoeden | Na de loedermoeder vreest kind nu voor curlingouders

We kennen misschien allemaal het woord loedermoeder inmiddels wel. Maar curlingouders? Ze bestaan: de ouders die overbezorgd achter hun kind aanhobbelen en ze overal voor willen behoeden. Herkenbaar? Lees alles over deze vorm van ouderschap (en hoe het in sommige gevallen dus niet moet)

Eerste Hulp bij Opvoeden | Positief opvoeden? Dat je nooit nee zegt, toch?

Positief opvoeden klinkt heel leuk, maar is het dat ook? Betekent dat echt dat je nooit nee zegt? En hoe zit het dan met straffen? Antwoorden op deze en andere vragen vind je hier!

Eerste Hulp bij Opvoeden | Is Vaderdag minder belangrijk dan Moederdag?

Ik wilde een jarenlange discussie met Ro beslechten. Daarom, in het kader van Vaderdag dat jaar, zocht ik uit of Vaderdag inderdaad het ondergeschoven kindje van Moederdag is

Eerste Hulp bij Opvoeden| Waarom het trainen van je bekkenbodemspieren zo belangrijk is (ook voor mannen)

Wie een keer bevallen is, weet waarschijnlijk alles over bekkenbodemspieren. Of het ontbreken daarvan. Maar wist je dat het voor je man ook heel nuttig is om ze te trainen? De moeite waard!

Heb jij nog vragen? Stel ze gerust!

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Yuganov Konstantin – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

6 thoughts on “Eerste Hulp bij Opvoeden | Dit moet je weten!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten