7 redenen waarom het fantastisch is samen te wonen met een tiener

Sinds twee dagen hebben we een tiener in huis. En hoewel ik het er soms moeilijk mee heb dat de tijd zo verschrikkelijk snel gaat, is het ook fantastisch om een tiener in huis te hebben. Ik geef 7 redenen wat me dan zo blij maakt!

Te eenzijdig beeld van tieners

Regelmatig schrijf ik dat ik het allemaal best spannend vind, dat hele opgroeien. Van afhankelijke baby naar steeds zelfstandiger meisje ging vrij geleidelijk, maar op de één of andere manier tegelijkertijd ook ontzettend snel. Daar zit meteen de crux van mijn zorgen waarschijnlijk.

Maar tegelijkertijd besefte ik laatst dat ik met berichten waarin ik HELP! roep omdat we een tiener in huis hebben, waarschijnlijk wel een behoorlijk eenzijdig beeld schets. Tieners in huis zijn namelijk ook hartstikke leuk.

Een tiener in huis is fantastisch!

 1. Je hoeft vrijwel nergens mee te helpen ‘s ochtends vroeg

  Je kind smeert en eet inmiddels zelfstandig, kleedt zichzelf aan en kiest eigen kleding uit (wat overigens wel kan leiden tot discussies in de ochtend en vertraging, maar dat is weer een ander verhaal). Bovendien kunnen ze rond deze leeftijd zelfstandig naar school als dat nodig is. Het geeft je meer vrijheid en ruimte. (Maar eerlijk is eerlijk, als je dan heel soms weer mag helpen met iets, dan voelt dat toch best fijn!)

 2. Je kunt gesprekken houden op niveau

  Filosoferen over het leven, waarom de aarde rond is, wat het nut is van wetenschap en overeenkomsten en verschillen tussen diverse religies. Persoonlijk geniet ik daar echt van. Onze oudste heeft een brede interesse (nog wel althans) en wil van alles weten. En ik vertel graag wat ik weet; win-win!

 3. De grappen worden steeds leuker

  Hier thuis in elk geval wel. Ze geeft heel gevat antwoord, maakt woordgrappen en kan hilarisch imiteren.

 4. Discussies worden beter

  Kleine kanttekening: dit is niet altijd prettiger. Waar je vroeger nog weg kwam met ‘omdat mama het zegt’, zul je nu toch echt beter je best moeten doen. Soms komt het voor dat ze je op je eigen woorden of regels kunnen pakken, dus wees altijd alert! Maar het geeft ook meer diepgang. Ze kunnen ineens argumenten formuleren waar je van staat te kijken of die jou ook een nieuw inzicht geven en dat vind ik heel mooi om te zien. Vooral als je daaraan merkt dat haar normen en waarden in orde zijn.

 5. Je kunt elkaars make-up lenen

  Al sta ik er niet om te springen dat ze zich met mijn Dior oogschaduw gaat opmaken, andersom is het prettig dat er altijd een tweede flesje nagellakremover in huis is en zij ook prima mascara heeft. En natuurlijk dat ze heel creatief is met nagellak.

 6. Ze volgt de laatste trends…

  …en ik momenteel niet echt meer (iets met gebrek aan tijd en energie). Ik hoef helemaal niemand in te huren voor make-up- en stijladviezen, mijn grootste commentator zit gewoon thuis op de bank!

 7. Je hebt meer onderonsjes met elkaar

  Want ze begrijpt meer dan de kleintjes. Ik vind het zo mooi als ze glunderend lacht omdat zij de (volwassen) grap snapte, maar haar nichtjes, neefjes of zusjes niet. Dan kijkt ze zo trots de wereld in, omdat ze al verder is en we daardoor een soort speciale eenheid vormen.

Wat vind jij het leukst aan de leeftijd waarin je kindje nu zit?
En heb jij ook een tiener in huis?

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

6 thoughts on “7 redenen waarom het fantastisch is samen te wonen met een tiener

 1. Tieners lijken mij hartstikke leuk! Mijn dochtertje is nu 3 en vind het zo mooi om te zien hoe ze elke dag meer weet en leert. Zo vraagt ze altijd aan mij ‘hoe dit of dat gemaakt word’ zo leuk.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten