Een jaar ondernemen: hoe bevalt dat?

Jubilieum

Laatst kreeg ik een mailtje van mijn bank waarin ze me feliciteerden met mijn éénjarig bestaan. Misschien gek, want het is een behoorlijke mijlpaal, maar het was me eigenlijk volledig ontgaan. Terwijl het toch niet niks is: een jaar lang ondernemen. Daarom leek het me toch een mooi moment om de balans op te maken van de afgelopen twaalf maanden. Want welke valkuilen kwam ik tegen? Hoeveel verdiende ik tijdens dat eerste jaar? Is het elke seconde waard? En zijn er zaken waar ik tegenaan liep? Of die ik het tweede jaar anders wil gaan doen?

Een jaar lang ondernemen: hoe is dat?

Tegen welke valkuilen liep ik aan?

Om maar meteen te beginnen met de belangrijkste twee: stress en een gebrek aan structuur. Hoewel het over het algemeen meeviel, vond ik december een verschrikkelijke maand. Naast tientallen betaalde opdrachten, had ik ook nog een berg spullen die ik moest reviewen. En ineens voelde werk als werk. Ik wilde niet meer.

Dat maakt het werken als zzp’er natuurlijk anders. Je kan jezelf niet ziek melden en het loopt altijd door. Ik ving het nu op door echt een stap terug te doen en alleen te schrijven wanneer ik daar zin in had – uiteraard na het afhandelen van alle verplichtingen – en nam meer tijd voor mezelf. Het gebrek aan structuur speelt me soms ook parten. Dat heb ik an sich niet zo, maar je loopt er extra tegenaan wanneer je voor jezelf begint.

Wat leerde ik van het eerste jaar als zzp’er?

  • Grenzen aangeven wanneer het niet meer gaat én daarnaar handelen. Op een gegeven moment kon ik zelfs geen vakantiegevoel meer oproepen en had ik het idee continu aan het werk te zijn. Dat ben ik nu gelukkig kwijt.
  • Jezelf zakelijker opstellen. Als iemand maar € 50,00 wil neertellen voor een bepaalde opdracht, dan is dat prima. Maar niet op mijn blog. Ik werk keihard voor alles dat ik doe en weet beter wat ik waard ben.
  • Wie ik wil zijn op social media. Een tijdlang probeerde ik een gelikt profiel op te zetten – ook omdat bepaalde opdrachtgevers steeds meer volgers van je vragen enzovoorts, maar het past helemaal niet bij me. Inmiddels deel ik weer wat ik wil.
  • Dat hard werken de moeite loont.

Hoeveel verdiende ik in 2018?

Ik vind het niet zo relevant om precieze bedragen te noemen – uiteindelijk vraag ik dat ook niet aan anderen 😉 Maar ik kan me goed voorstellen dat je graag wil weten wat je kan verwachten. Misschien twijfel je zelf om je blog in te schrijven bij de Kamer van Koophandel? Of wil je daarnaast als tekstschrijver aan de slag – een stap die je ook regelmatig ziet.

Mijn blog loopt inmiddels goed genoeg om werkzaamheden als tekstschrijver te weigeren. Daarmee wil ik niet zeggen dat dit altijd zo blijft, want uiteindelijk blijft het hard werken, maar het is zeker een luxe.

Of het bloggen een vetpot is? Nee, dat zeker niet. Ik val bijvoorbeeld nog steeds binnen de KOR en heb nog geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar het geeft ons als gezin net de extraatjes die het leven mooier maken. Dat ik daarnaast de ene helft van de week thuis kan zijn voor de kinderen en Ro op de andere dagen met ze op pad gaat, maakt dat we in een hele fijne positie verkeren.

Barterdeals

In het geval van bloggers gelden barterdeals soms ook als een vorm van betaling. Dat betekent dat je een review schrijft over speelgoed, kleding of bijvoorbeeld verzorgingsproducten en je daarna het product mag houden. Dat klinkt superleuk – en vaak is het dat ook.

Er zit alleen één maar aan. Een zakelijke ‘maar’. Met je Poopsie Slime Surprise Unicorn kan je de bakker niet betalen en bij mijn weten neemt de supermarkt ook nog steeds geen spelletjes aan als wettig betaalmiddel. Daarentegen kosten deze reviews vaak wel verhoudingsgewijs veel tijd. Je maakt mooie foto’s en moet goed testen of het product aan je verwachtingen voldoet. Daarnaast is het toch lastiger om een objectief oordeel te vormen over iets dat je krijgt – eerlijk is eerlijk. De kosten wogen dus lang niet tegen de baten op. Daarover trouwens later meer.

Hoeveel tijd ben ik wekelijks kwijt aan mijn werk?

Waar ik in het begin nog weleens zei dat ‘een eigen bedrijfje’ was begonnen, werk ik inmiddels meer dan genoeg uren om het te zien als volwaardig bedrijf. Wanneer je start als zelfstandig ondernemer dan heb je de vrijheid je tijd in te delen op een manier die jij prettig vindt. Mijn ambities liggen vrij hoog. Daarom besteed ik minstens dertig uur per week aan schrijven, fotografie en SEO en daar bovenop minimaal twintig uur aan randzaken (social media, afhandelen mailtjes, bezoeken van evenementen etc.)

Soms is het pittig dat mijn werk zoveel tijd kost. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn gezin. Want hoewel ik relatief veel vrijheid heb, betekent het inleveren van je middag ook dat je die avond weer aan de bak moet. Alles in balans houden blijft een uitdaging. Maar tegelijkertijd ben ik dolblij met wat ik doe en mag doen. Dus het kost misschien veel tijd, maar het is het vooralsnog allemaal waard.

Heb ik ooit spijt gekregen van mijn beslissing om zzp’er te worden?

Nee, geen moment. Behalve afgelopen december dan, maar we hebben denk ik allemaal weleens een dip. Zolang die niet te lang aanhoudt, is het goed.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen: wat gaat anders in 2019?

  • Ik ga nog meer inzetten op het verbeteren van oude content. Zeker omdat ik niet langer afhankelijk wil zijn van een al dan niet gunstig gezind algoritme.
  • Barterdeals wil ik eigenlijk alleen nog maar aangaan met instanties en producten die ik een heel warm hart toedraag.
  • Lotus Writings moet dichter bij mezelf komen te liggen
  • Vaker samenwerken met andere bloggers. Eén keer per maand of twee maanden moet zeker te doen zijn.

Daarnaast wil ik halverwege het jaar gaan inzetten op mijn werkzaamheden als tekstschrijver en blogcoach (of hoe ik het ook ga vormgeven). Enorm veel zin in! En nu weer terug aan het werk 😉

Ben jij zelfstandig ondernemer? Of twijfel je misschien nog? Wanneer je ergens vragen over hebt, stel ze gerust!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

4 thoughts on “Een jaar ondernemen: hoe bevalt dat?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten