7 gouden tips om een jaar borstvoeding te geven

een jaar borstvoeden

Een jaar borstvoeden? Nee, ik zou stoppen na een paar weken. Althans, dat was mijn stellige voornemen kort na de geboorte. Uiteindelijk zou ik volhouden tot inmiddels een jaar borstvoeden. En stoppen zit er voorlopig nog niet in. Hoe ik dat doe? Ik geef 7 gouden tips om te kunnen blijven voeden.

Geen borstvoeding

‘Nee joh, ik vind het mooi geweest, heb al twee keer borstvoeding gegeven en ga niet nog een keer door dat gedoe heen. Maximaal twee weken en dan bouw ik het wel weer af,’ vertelde ik de kraamverzorgster overtuigd. Inmiddels zijn we ruim een jaar borstvoeden verder. Wie had dat gedacht? Ik had het me echt nog zo stellig voorgenomen.

Nutrilon voor noodgevallen

Ook Ro had voorbereidingen getroffen en direct een pot Nutrilon Voor Noodgevallen in huis gehaald, als alternatieve voeding achter de hand. Bleek dus niet echt nodig. Soms gaven we flesjes tussendoor als ik erg moe was en kolven mislukte en wanneer ik toch eens een nachtje wilde doorslapen, maar over het algemeen ging het allemaal prima. Inmiddels zitten we zelfs op een (ruim) jaar borstvoeden. Dochterlief vaart er wel bij en zit nog steeds op een keurige groeicurve, ikzelf vind het ook onverwachts heel handig.

(De foto bij dit bericht is afkomstig van Shutterstock)

Geen perfecte moeder

Dit maakt me natuurlijk niet de heilige impersonatie van perfect ouderschap, zoals sommige andere medevoedsters wel van zichzelf lijken te vinden. Dat ben ik zeker niet (lees mijn blogs maar, ik vind het hele ouderschap vaak maar een lastige puzzel zonder voorbeeld). Bovendien doe ik alleen maar wat mijn lichaam kan geven. Maar mocht je zelf ook de behoefte hebben om aan deze reis vol ups (en de niet te vergeten downs) te beginnen, hoop ik je met deze tips te kunnen helpen. En vergeet niet: als je die eerste, soms moeizame fase door bent, wordt het echt allemaal stukken beter! Voor je het weet zit ook jij op een jaar borstvoeden!

Tips om door te zetten tot misschien wel een jaar lang borstvoeding

In eerste instantie komt er ogenschijnlijk niks/nauwelijks uit

Schrik niet, dat hoort: je baby heeft een kleine maag, dus meer dan een beetje heeft hij of zij ook nog niet nodig.

Zoogcompressen

Schaf desalniettemin voor de bevalling en anders vlug erna zoogcompressen aan. Zelfs als je besluit alleen flesvoeding te geven, want die gestuwde melk moet er toch (tijdelijk) uit en het staat niet zo charmant als je middenin de supermarkt staat met grote natte plekken op borsthoogte. Wist je trouwens dat je ook wasbare compressen kunt kopen?

Last van stuwing

Bij aanvang van de stuwing (wanneer je het gevoel hebt dat je borsten van je lichaam gaan knallen) gelijk beginnen met masseren om het overschot aan melk eruit te krijgen. Handige tip van de kraamverzorgster: onder de warme douche gaan staan en ronddraaiende bewegingen maken.

Gouden tip bij beginnende borstontsteking

Bij (beginnende) borstontsteking dé gouden tip: vul twee luiers met warm (heet) water en leg ze op je borsten. Afhankelijk van je borstmaat kan je soms volstaan met maatje 1 en heeft een ander minstens maat 4 nodig. Als je er eenmaal belachelijk bijligt, voel je bijna direct de ergste pijn wegebben. Wat een opluchting!

Borstvoeden doet pijn

Vergeet even alle romantische verhalen die je hoorde van moeders, vriendinnen, nichten en/of tantes. Borstvoeden doet namelijk pijn in het begin (lees: zuigkracht Mach 3). Daar kan ik helaas weinig leuks van maken verder, maar ik had het graag vooraf geweten. Overigens trekt dat na een tijdje helemaal weer weg en blijft, hopelijk, het mooie gevoel achter. Doorzetten is het wat mij betreft waard geweest.

Gebruik internet

Zoek bij kwaaltjes bijvoorbeeld naar informatie op betrouwbare websites als Borstvoeding.com. Mij hielp het om te lezen dat het heel normaal schijnt te zijn dat baby’s niet direct doorslapen. Je wordt toch een beetje onzeker in een wereld waar vrijwel elke baby probleemloos de hele nacht lijkt vol te maken. Het is wat mij betreft de koning onder de borstvoedingssites zelf, want werkelijk alles staat erop. Alleen soms wel even door de betuttelende toon heen lezen.

Wist je dat…?

Behalve de bekende voordelen (melk altijd op temperatuur, direct voorradig en een speciaal op maat gemaakte voeding), is ook het volgende belangrijk om te weten dat borstvoeding:
a) Jouw lichaam automatisch dat van de baby op temperatuur weet te houden bij huid-op-huidcontact. Dit geldt niet voor flesgevoede baby’s.
b) De verbindingen in de darmwand opbouwt (daarom het advies twee jaar lang te voeden). Kunstvoeding breekt deze af.
c) De weerstand van je kind extra opbouwt. En natuurlijk kun je niet alles voorkomen, maar alle beetjes helpen.

Kleine nuance

Ondanks dit pro-borstvoedingsverhaal wil ik hiermee niemand overtuigen. Ik denk dat je namelijk alleen kunt borstvoeden (los sommige vrouwen bij wie het helaas niet lukken mag), als je daar (samen) volledig achter staat. Wat ik vooral hoop te doen is moeders helpen die borstvoeding willen geven en bij wie het wel lukt motiveren! Er zijn dagen dat je er misschien doorheen zit of waarop je jezelf afvraagt of je niet beter kan stoppen. Hopelijk weten zij na het lezen van bovenstaande weer waar ze het voor doen en/of dat de klachten die ze ervaren echt minder worden, al lijkt dat op het moment van lezen een ver-van-je-bed-show. 

Heb jij moeite met de toon van het debat rondom borstvoeding? Wat zou volgens jou beter kunnen?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

15 thoughts on “7 gouden tips om een jaar borstvoeding te geven

 1. Borstvoeding.com heb ik ook dikwijls gebruikt. De tip van de luiers met heet water bij borstontsteking kende ik nog niet, dankje! Ik heb het nu al twee keer meegemaakt. Ik vond wel dat warmte inderdaad hielp. Dat merkte ik wel onder de douche. Bij stuwing schijnen koude compressen of ingevroren inleggers e.d. te helpen, maar ik vind dat warmte dan ook prettiger is. Ach ja, ieder z’n ding.

  Ik kende de borstvoedingsmaffia nog niet, ik heb ze nog nergens gezien op internet. Jij wel? Is het niet iets waar vrouwen gewoon bang voor zijn terwijl ze eigenlijk amper bestaan? Omdat ze zich snel schuldig voelen als iets niet lukt of als ze gestopt zijn en ze zichzelf steeds vergelijken?

  1. Mocht het nodig zijn, ideaal! Ik vond inderdaad warmte ook prettiger, alsof het wegstroomt.
   Haha! Nou ik ken er een paar die zichzelf wel beter voelen dan anderen omdat ze volledig ‘paleo’ eten en gaan borstvoeden tot hun zoon of dochter minstens zeven is (ok dat laatste is overdreven 😉 ) Die vrouwen kunnen op het gemene af praten over anderen die geen borstvoeding geven: “Tja, als je al na een week opgeeft…” – dat soort opmerkingen.
   Denk daarentegen ook dat die moeders die jij beschrijft zeker bestaan: die op basis van andermans succesvolle ervaring zichzelf in aangevallen voelen. Terwijl dat natuurlijk onzin is! Je intentie is het belangrijkst van alles volgens mij.

    1. Ja, denk dat het voordeel met drie of vier kinderen wel is dat je je ook totaal niet druk maakt om zulke vrouwen. Ik lach erom en denk er het mijne van 🙂 Waarschijnlijk zijn die moeders vooral zelf erg onzeker…

 2. Ik heb 4 maanden borstvoeding gegeven en doordat ik weer ging werken liep het enorm terug. Mocht ik ooit nog een kindje krijgen dan wil ik toch proberen om langer te voeden. Hopelijk lukt dat ook!

  1. Dat lijkt me heel lastig ja, dat hoor je vaker. En als juf is het misschien nog lastiger om elke dag te gaan zitten kolven. Maar goed vier maanden is ook mooi en hopelijk lukt t volgende keer weer!

 3. Ik ben enthousiast over borstvoeding, daardoor lijkt het soms dat ik van de maffia ben ? Er zijn nu een aantal vriendinnen zwanger en het ‘advies’ dat ik geef is, je kunt het altijd proberen, stoppen kan altijd nog. hier ging het gelijk van een leien dakje en heb ik nu toch een soort van spijt dat ik met 9 maanden ben overgestapt. Ik snap van andere moeders waarbij het niet zo makkelijk gaat, ook heel goed dat dat erg vermoeiend is.

  1. Je hebt echt een heel mooie mijlpaal behaald hoor met die negen maanden! En vind dat mooi gezegd: overstappen kan altijd nog. Zo is het ook.

 4. Ik word er ook zo verschrikkelijk moe van!
  Van beiden kanten van de discussie trouwens.
  Ik ben Pro-BV en heb mijn drie kleintjes ook BV gegeven, maar dat wil niet zeggen dat ik mama’s waarbij dat niet lukt of kan daar anders voor ga bekijken.
  Ik behandel echt alle mama’s met respect en ben ook overtuigd dat BV zeker niet voor iedere mama/baby de beste keuze is.
  Maar opmerkingen zoals “Wanneer ga je eindelijk stoppen?” – “Is hij nu ondertussen nog niet oud genoeg?” …. daar word ik verdrietig van!

  Ondertussen is de laatste op eigen tempo gestopt met drinken, ze is net 2 geworden.
  Ik blijf pro-bv, maar dat maakt me niet anti-fles ook al denken mensen dat automatisch.

  Ik heb al een aantal mensen in mijn omgeving verbaasd, die bang waren om te zeggen dat ze waren gestopt en over geschakeld, bang wat mijn reactie daarop zou zijn. Die was zo positief dat ze het niet konden begrijpen.
  En net DAT is zo jammer… Die ‘borstvoedingsmaffia’ geeft absoluut GEEN positief beeld aan borstvoeden, integendeel. Met begrip, respect en veel informatie geven bereik je volgens mij meer.
  Maar ach, wie ben ik 😉

  In ieder geval proficiat voor je mijlpaal! 🙂

  1. Ja dat is lastig. Mensen denken inderdaad dat jij ook een soort zendingsdrang hebt als je langer voedt. Terwijl dat niet zo hoeft te zijn, verre van zelfs.

   Je verwoordt het mooi: pro-bv (en daarom ben ik best blij dat het zolang duurde) maar niet anti-fles. Als het niet lukt of je wil het niet, dan is het goed dat je een alternatief hebt.

 5. Ik word doodmoe van al dat dwangmatige over borstvoeding. Ja het is het beste, maar voor sommige vrouwen is het ook gewoon dikke ellende. Ik heb het drie maanden volgehouden, vraag me niet hoe. Wel altijd bijgevoed omdat de pijn niet te doen was anders. Ik had vasospasmen en daardoor is het verschrikkelijk pijnlijk. Heeft niets te maken met doorzetten of wat dan ook, zo is het gewoon 😉

  1. Moest het even opzoeken, afschuwelijk zeg! Dat je het nog zolang hebt volgehouden vind ik een wonder op zich…
   En wat dat dwangmatige betreft, ik snap je helemaal. Is ook irritant!

 6. Waar ik soms moeite mee heb is dat mensen zeggen dat als je maar voldoende doorzettingsvermogen hebt het vast wel lukt. En anders heb je gewoon niet doorgezet. Maar over t algemeen vind ik het wel prima de toon. Ik weet dat de reden dat ik gestopt ben met borstvoeding legitiem was en noodzakelijk. Bij een volgende probeer ik het weer..

  1. Snap ik, je kiest er echt niet altijd zelf voor. Mooi dat je het dan toch weer probeert. En uiteindelijk doe je toch je best voor je kleintje. Dat is vele malen belangrijker, vind ik.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten