Huisdieren | Een dwergkonijn als huisdier? Dit zijn de kosten!

DWERGKONIJN ALS HUISDIER – Een konijn als huisdier klinkt hartstikke leuk. Vandaag ga ik in op het nemen van een konijntje, omdat Rose laatst ineens besloot dat ze er dolgraag eentje wil op haar verjaardag. Of wij dat ook een puik plan vinden? Lees snel verder! ย 

‘Ik wil een konijn, mama!’

Rose wil een dwergkonijnvoor haar verjaardag. Geen idee wanneer en waarom, maar dat idee heeft zich in haar hoofd gepland en wil er niet meer uit.ย May wil hierdoor trouwens heel graag een dinosaurus krijgen wanneer ze jarig is, maar dat terzijde.ย Eerlijk gezegd had ik nooit zo heel veel met knaagdieren. Ze vinden mij ook niet leuk: ik ben een keer aangevallen door een konijn en de dwerghamster van een vriendinnetje beet ooit in mijn vinger. Dus ik liep niet direct warm voor haar nieuwe wens.

Toch plantte ze een zaadje in mijn hoofd dat onwillekeurig begon te groeien. Want zo’n huisdier is wel goed voor de ontwikkeling. Ze leren zorgen voor een ander wezen, consequent zijn en het is natuurlijk lekker zacht, zo’n pluizig bolletje. Bovendien zag ik bij een vriendinnetje van June hoe lief dwergkonijntjes zijn. Hoewel Ro pertinent niet wil, ben ik toch maar eens op onderzoek uitgegaan.

Op welke kosten moet je rekenen bij de aanschaf van een (dwerg)konijntje?

Aanschaf van het dier zelf

Zelf vind ik het altijd belangrijk om te weten waar een dier vandaan komt. Ik zal dan ook niet zo snel ergens een gratis konijntje afhalen als ik niet weet uit welke gezinssituatie hij komt. Bovendien kan goedkoop ook duurkoop zijn: je zal dan soms de dierenartskosten nog moeten betalen voor inentingen etc.

Dierenartskosten

Ik noemde de inentingen al, maar ook een sterilisatie kost geld net als mogelijke operaties. En zoals je waarschijnlijk wel weet is de dierenarts niet goedkoop.

Accessoires

Als je een dwergkonijn koopt, moet je natuurlijk ook een aantal accessoires in huis hebben die speciaal voor konijnen bestemd zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Konijnenhok, eventueel met ren
  • Tuigje (voor als je het konijntje iets vrijer wil laten spelen in de tuin)
  • Transportbox
  • Speelgoed
  • Verzorging (vacht, nagels)
  • Hooi en stro
  • Speciale spray om de kooi mee te reinigen

Je kan ze heel makkelijk online kopen bij Zoobio.be, waar ze een aparte afdeling hebben voor alle soorten knaagdieren. En dus ook voor het door Rose zo gewilde dwergkonijntje.

Voeding

Koop altijd je voeding bij een erkende dierspeciaalzaak. En mocht je twijfelen over de juiste voeding, laat je dan vooral informeren door een expert. Uiteindelijk kies je bewust voor een huisdier en die verdient je allerbeste zorg, toch? Op internet kan je bovendien veel informatie vinden over de juiste hoeveelheden en het beste voer.

Verzekering

Om onvoorziene kosten een beetje binnen de perken te houden, kan je een dierenverzekering overwegen. Overigens ligt het er dan maar net aan of je voordeliger uit bent dan zonder. In de gunstige gevallen kan je waarschijnlijk beter zelf het geld sparen dat je normaal zou uitgeven aan de dierenarts.

Krijgt ze nu haar konijntje?

Dat is de hamvraag natuurlijk. Ik weet het niet. Aan de ene kant denk ik dat het in elk geval slim is dat we nu een beetje weten waar we op moeten rekenen en dat we voor onszelf kunnen beslissen of we het geld willen en kunnen missen. Tegelijkertijd is het de overweging waard of je een kleuter de verantwoordelijkheid wil geven over een klein konijntje. Aangezien Ro en ik niet direct de behoefte voelen om zelf altijd bezig te moeten zijn met de verzorging en het kroelen. Misschien nog maar even wachten? Komende juli krijgen jullie in elk geval het antwoord wat ze voor haar verjaardag krijgt ๐Ÿ˜‰ย En of ik Ro heb kunnen overhalen natuurlijk…ย 

Hebben jullie huisdieren?
(En als je een dwergkonijn hebt: hoe betrokken zijn de kinderen?)

Afbeelding, kazoka – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

5 thoughts on “Huisdieren | Een dwergkonijn als huisdier? Dit zijn de kosten!

  1. Hoe leuk! En tof dat je dit zo op een rijtje gezet hebt. Toevallig heb ik een vriendin die van de week vertelde dat ze zo graag een konijntje willen hebben. Ik stuur deze link meteen naar der door! Haha

  2. Ik ben echt dol op dieren dus een huis zonder dieren kan ik me niet echt voorstellen. We hebben 4 kippen, 2 konijnen, 1 hondje en een pony. Maar je hebt wel gelijk over de aanschaf. De konijnen, en de kippen zijn krijgertjes omdat het toch niet zo leuk was. Je moet er wel op rekenen dat jonge kinderen niet de zorg alleen kunnen dragen. Ik controleer altijd het water en voer. En ik help altijd met het hok schoonmaken. Mijn dochter knuffelt wel altijd graag met de dieren of verwent ze graag met iets lekkers.

  3. Wat goed dat je fit allemaal op een rijtje zet. Goed nadenken voor koop is heel belangrijk. Wij hebben sinds twee weken weer een kat, na vier jaar. We wilde dit al eerder maar ik zat met de vakanties. Nu heb ik een goede oplossing gevonden voor de vakantie en daarna kwam er ook heel snel een kat!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten