Omdat de grondstoffen voor een smartphone erg kostbaar zijn en deze onder barre omstandigheden worden gewonnen, is het belangrijk dat je op een bewuste manier omgaat met je mobiele telefoon. In dit artikel delen we fijne tips met je die je helpen groenere keuzes te maken op het gebied van mobieltjes.
Duurzamer omgaan met telefoons
Gebruikt toestel
Vind je het niet erg om een gebruikt toestel te kopen? Zoek dan via Google naar, bijvoorbeeld, iPhone 8 refurbished. Deze toestellen zijn nog prima in orde en waar nodig gerepareerd. Ze kunnen dus prima nog een ronde mee en zijn daarom perfect voor kinderen om mee te starten – nadat ze jouw oude toestel hebben opgebruikt. Let erop dat je een refurbished toestel koopt met het Keurmerk Refurbished. Deze voldoen aan hogere eisen en zijn van goede kwaliteit.
Nieuw toestel met langere levensduur
Wil je liever een nieuw toestel? Dan kan je ook een iPhone 12 kopen – of een ander model dat je voorkeur heeft. Je betaalt dan het bedrag voor de telefoon per maand af en kan na afloop je abonnement verlagen tot je een nieuw toestel nodig hebt. De levensduur kan je op verschillende manieren verlengen. Denk aan minder intensief gebruik, het toestel uitzetten tijdens je slaap en het kopen van een stevig, passend telefoonhoesje.
Laat je mobieltje repareren
Gaat je telefoon onverhoopt kapot dan kan je hem vaak nog wel laten repareren bij een specialist. Ook als je merkt dat je batterij steeds sneller opgaat, kan dit een slimme keus zijn: deze is makkelijk te vervangen. Ga dan uiteraard het liefst voor een betrouwbare partij en niet automatisch voor de goedkoopste optie. Verder kan het handig zijn om online te zoeken naar informatie. Soms kan je met een paar simpele tips zelf al ver komen.
Geef je kinderen het bewustzijn mee
Heb je een puber? Dan weet je als geen ander dat de druk op school best hoog kan zijn als het gaat om wie het snelste, duurste en meest flitsende mobieltje heeft. Misschien is het daarom nog meer van belang dat je hen uitlegt hoe grondstoffen worden gewonnen, wie de echte prijs betaalt en hoe je hier zorgvuldiger mee omgaat.
Inzameling voor het goede doel
Is je mobiele telefoon echt helemaal op? Dan kan je deze inleveren bij verschillende goede doelen. Zij geven hem op hun beurt door aan een partij die de kostbaarste grondstoffen uit de smartphone haalt en hergebruikt. Hiervoor krijgen ze geld. Voelt toch fijner dan wanneer je hem gewoon bij de milieustraat afgooit?
Geef jij je kinderen een bepaald bewustzijn mee over het gebruik van hun mobiele telefoon? En ben jij ook zo’n fan van goede refurbished telefoons?
©Lightfield Studios – Shutterstock