Geen huilende baby meer dankzij Dunstan Babytaal?

geen huilende baby meer dankzij Dunstan Babytaal

Huilt je baby, maar heb je geen idee waarom precies? Dan is Dunstan Babytaal misschien wel iets voor je. Wat het precies inhoudt en hoe je het praktisch kan toepassen binnen je opvoeding, lees je in dit artikel. Daarnaast vertel ik je iets over mijn (iets minder succesvolle) ervaring.

Communiceren via Dunstan Baby Language

De eerste keer dat ik hoorde van Dunstan babytaal was net na de geboorte van May. Onze kraamverzorgster vertelde erover en liet een filmpje zien. Dat was handig! Kinderen kunnen na hun geboorte natuurlijk nog niet praten, maar wel communiceren. Briljant! Toch?

Toen ik het even later wilde toepassen, bleek het nog steeds lastig. Waar andere ouders aan het huiltje van hun baby uitstekend leken te kunnen horen waar het op dat moment aan scheelde (honger, vieze luier, vermoeidheid), werkte ik toch maar gewoon een standaard riedeltje af:

 • luiercontrole
 • voeden
 • op bed leggen
 • knuffelen
 • op de rug wrijven tegen eventuele buikkrampjes

En dan hield het vanzelf ergens een keertje op. Of niet, dan liepen we met onze baby’s rond. Dus alle pogingen ten spijt, ik leerde ze pas echt begrijpen toen ze konden praten. In het kader beter laat dan nooit. Toch vind ik de materie wel ontzettend interessant. Daarom ga ik in dit artikel dieper in op Dunstan babytaal!

Wat is Dunstan babytaal?

Priscilla Dunstan: fotografisch geheugen voor geluid

De Australische Priscilla Dunstan ontdekte op vrij jonge leeftijd dat ze een fotografisch geheugen heeft voor geluid. In de praktijk betekende dat bijvoorbeeld dat ze op haar vijfde Mozart precies kon naspelen, omdat ze de geluiden nog in haar hoofd had zitten. En op school hoefde ze niet te leren, omdat de woorden van haar docent bleven hangen. Toen ze moeder werd, kwam daar een nieuw voordeel bij. Ze leerde aan de hand van de geluiden die haar baby maakte, welke klachten hij had.

Is Dunstan Baby Language universeel?

In de loop van de tijd ontdekte Priscilla dat elke baby bij de geboorte vijf verschillende geluiden maakt, ongeacht zijn (land van) afkomst. Het is daarbij wel zo dat als je niet op je kindje reageert, ze vanzelf zullen stoppen met deze manier van huilen rond 3-4 maanden.

De vijf geluiden die horen bij de Dunstan Babytaal

Volgens Priscilla Dunstan zijn er vijf manieren waarop je baby kan huilen:

 • Neh (honger)
 • Ohw (moe)
 • Heh (onbehaaglijk)
 • Eair (darmkrampjes)
 • Eh (boeren)

Als je niet op tijd reageert, gaat het geluid over in echt verdriet. Dan ben je dus eigenlijk al te laat. Ik vermoed (en vrees) dat mijn falen op gebied van de Dunstan babytaal hieruit voortkomt.

Hoe herken je de verschillende soorten huiltjes?

Om goed en adequaat te kunnen reageren op de verschillende manieren van huilen, moet je luisteren naar de beginklank waarmee een baby huilt. Je kan dat ook heel goed terugzien in dit filmpje van Oprah  (zo rond een minuut of 4:30). Daar hoor je alle vormen terugkomen bij meerdere baby’s. Ze legt zelf ook heel duidelijk uit waarom dit geluid bij deze ‘klacht’ hoort. Zo leer je zelf ook iets makkelijker en sneller begrijpen hoe het werkt. Je kan eventueel ook een Dunstan babytaal app downloaden.

Wat zijn de voordelen van het kunnen begrijpen van (Dunstan) babytaal?

Je baby voelt zich begrepen en veilig. Dat is sowieso heel fijn. Door te kunnen reageren wanneer ze eigenlijk nog een beetje liggen te pruttelen, krijg je zelf ook een beter gevoel. Je begrijpt je kindje echt. En dat maakt het in bepaalde gevallen ongetwijfeld een stuk prettiger. Niet voor niks reageert je lijf onrustig op babygehuil. Kijk maar eens naar dit filmpje van het populairwetenschappelijke programma Galileo.

Babygehuil leidt enorm af, ongeacht je geslacht en of je zelf kinderen hebt. Je wil het liefst dat het stopt. Dus hoe beter je ermee kan omgaan, des te fijner je baby zich voelt én des te lekkerder je zelf ook in je vel zit.

Wil je meer lezen over het onderzoek over Dunstan Baby Language, klik dan hier. Je vindt hier de bevindingen die zijn gedaan n.a.v. onderzoek door The Leading Edge – een commerciële onderzoeksorganisatie uit Australië. Hieruit bleek onder meer dat 90% van de ouders baat heeft bij het leren kennen Dunstan babytaal.

Zijn er nog andere vormen van babycommunicatie?

Non-verbaal communiceren

Gebruik je gezicht om duidelijk te maken dat iets niet mag. Zeker bij wat oudere kinderen kan het helpen. Ook gebarentaal helpt baby’s. Ze kunnen dat zelf ook nadoen en daarmee met jou communiceren op een moment dat woorden nog iets te moeilijk zijn. Het scheelt in frustratie voor zowel ouders als kind wanneer hij zich gewoon duidelijk kan maken.

Zonder woorden

Je kan je baby bijvoorbeeld corrigeren met een HM! geluid. Of uh-uh. Je hoeft nog geen woorden te gebruiken om hen wel aan te geven dat bepaald gedrag niet de bedoeling is.

Zoek je baby op

Een van de belangrijkste lessen die ik leerde van elf jaar ouderschap, was dat als je iets duidelijk wil maken, je het kind echt moet opzoeken. Van een afstandje roepen, werkt vaak voor geen meter. Loop gewoon naar je zoon of dochter toe, zak door je knieën en communiceer rustig. Haal hem bijvoorbeeld weg bij die prachtige vaas vol interessante tulpen, leid hem af tijdens een poging tot spelen met de dvd-speler en zorg dat hij je ziet.

Conclusie over Dunstan babytaal

Terug naar de manier van communiceren met je baby door goed te luisteren naar de geluidjes. Ik vond de filmpjes op internet heel helder. Maar in de praktijk lukte het me gewoon niet goed om onderscheid te maken tussen Eh, Neh en Heh. Ik werd er zelf juist onrustig en onzeker van, waar ik dat daarvoor niet had. Kortom, ik geloof heilig dat het wel werkt, maar dat mijn gehoor niet zo getraind is. Jammer, want volgens mij kan het echt iets toevoegen aan je opvoeding.

Heb jij ervaring met Dunstan babytaal? Geloof jij dat het werkt (of werkt het bij jullie)? Of vind je het net als ik abracadabra?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, dien – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

20 thoughts on “Geen huilende baby meer dankzij Dunstan Babytaal?

 1. Best handig om te weten als je nog geen ouder bent, maar ook voor de ouders onder ons denk ik. De theorie klinkt best veel belovend, maar of het in de praktijk echt werkt? Dat zal ik dan ooit moeten ondervinden… de ene baby is ook de andere niet.

 2. Ik vind het heel erg bijzonder. Zelf herkende ik ook niet goed het verschil tussen alle klanken. Wel herkende ik verschillende huiltjes en wist ik het verschil tussen honger en moe op den duur wel.

 3. Ik vond het wel behulpzaam, niet dat ik er volledig op vertrouwde maar het was in de meeste gevallen wel een soort bevestiging. Ik vond vooral de Heh (onbehaaglijk) niet te herkennen. De rest eigenlijk wel aardig.

 4. Ik heb er ook voor het eerst over gehoord bij Oprah, maar vond het in de praktijk wel lastiger. Nu hoor ik wel of mijn kind huilt met echte pijn of als ze een beetje last hebben van aanstelleritis 😉 Ook hoor ik wel of het mijn kind is dat huilt of een ander kind

 5. Ik weet wel dat ik op een gegeven moment de huiltjes wel herkende, maar ook bij nummer twee was het weer even zoeken, wat hij bedoelde :).

  1. Het werkt volgens mij wel echt hoor. Alleen moet je het natuurlijk kunnen herkennen en daar schort het een beetje aan. Op een gegeven moment leer je wel wat buikkrampjes zijn, omdat dat geluid zo anders is. Maar eh, neh en heh… Tijdens het Oprah filmpje hoorde ik het, maar in het echt vond ik dat toch een stuk lastiger 🙂

 6. De theorie klinkt goed! Maar ik heb zo mijn twijfels of het in de praktijk ook werkt. Wij hebben twee behoorlijk moeilijke baby’s gehad die veel huilden in de eerste maanden, en door gewoon mijn gevoel te volgen (wat bij de tweede makkelijker was dan bij de eerste omdat je dan minder onzeker bent) en lekker veel te knuffelen is het gelukkig ook goed gekomen. Nu is het een heerlijk blije baby!

 7. Mij lukte het ook niet om het onderscheid te maken. Ik had nog zó gestudeerd op Dunstan Babylanguage en was echt een beetje verdrietig dat het me niet lukte haha. Maar: als het wél lukt, zoals bij vriendinnen van mij, dan is het leren kennen van je baby een stuk eenvoudiger!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten