Tandemkinderwagen? Alle voor- en nadelen!

Twijfel je of je een dubbele kinderwagen moet aanschaffen voor je tweeling (of kinderen die weinig in leeftijd schelen). Deze blog gaat over algemene informatie, alle voor- en nadelen van een duowagen, het zogenaamde ’tandemrijden’ en de onderlinge verschillen. Ook vertel ik over onze eigen ervaring.

De zin en onzin van een dubbele kinderwagen

Met een tweeling of twee kinderen die nauwelijks van elkaar schelen, ontkom je eigenlijk niet aan zo’n bakbeest van een kinderwagen. Wij ook niet. Onze jongste dochters schelen namelijk niet meer dan elf maanden en de zorgvuldig uitgekozen, peperdure kinderwagen van Rose bleek niet geschikt om twee kinderen mee te vervoeren: een extra zitje paste niet en een meerijdplankje voor de kinderwagen was ook geen optie. Beetje jammer. 

Nadat we alle opties goed hadden overwogen, kozen we uiteindelijk voor een goedkope tandemwagen van het merk Topmark: een van de weinige modellen die geschikt was voor zowel een baby als een groter kind en geen fortuin kostte (volgens mij zo’n € 200,00). In deze wagen was ruimte voor een liggend kindje (later om te bouwen naar een zitje) en een zitje vooraan. Onze jongste dochter lag daardoor het dichtst bij mij, maar echt zicht op haar – zoals bij een gewone kinderwagen – had ik niet. De constructie is zo gemaakt dat de wieg met het hoofdje naar je toe ligt. Geen idee wie dit heeft ontworpen…

Kijk naar de mogelijkheden die je al hebt

Gelukkig zijn veel kinderwagens tegenwoordig uitgerust met de mogelijkheden om er een extra zitje bij te kopen als je, verwacht of onverwachts, een baby krijgt die weinig in leeftijd scheelt met je andere kind. Kijk dus goed of je daadwerkelijk een nieuwe wagen nodig hebt. Misschien kan je oudste binnenkort al op een meerijdplankje staan? Meer alternatieven vind je onderaan dit artikel.

Ga je wel voor een dubbele wagen (duo of tandem) dan levert dat zowel voor- als nadelen op: elke wagen kent zijn eigen manier van vervoeren. Sta jij voor de keus om wel of geen dubbele kinderwagen te nemen? Lees hieronder over de mogelijkheden en kijk vooral goed welke optie bij jullie situatie past.

duowagen tandemwagen verschillen
©Li_Al – Shutterstock

Twee kinderen, één kinderwagen: wat zijn de opties?

Als je twee kinderen wil vervoeren in dezelfde kinderwagen, dan kan je gaan voor maar liefst drie verschillende opties. 

  • Naast elkaar
  • Achter elkaar
  • Boven en onder

Houd in gedachten dat zo’n duowagen vooral handig is voor de eerste fase, waarin je baby nog weinig kan en je dreumes te klein is om zelfstandig met je mee te wandelen. Vanaf het moment dat je oudste kindje beter luistert en langere stukken kan lopen, is het de overweging waard om je dubbele kinderwagen in te ruilen voor een kleinere buggy of je eerste wagen.

Bovenstaande gaat uiteraard niet op voor tweelingen: dan zal je doorgaans sowieso een dubbele wagen nodig hebben.

Budgettip

Doordat je de dubbele wagen minder lang gebruikt, is het niet onverstandig om eens op Marktplaats te kijken naar een goede tweedehands. Dat kan aanzienlijk in de kosten schelen. Weet je vooraf al dat je hopelijk twee kinderen krijgt binnen afzienbare periode of verwacht je een tweeling? Dan kan je ook een duurdere wagen aanschaffen waarbij uitbreiding mogelijk is (zoals Bugaboo, Easywalker en Joolz).

Geertrude: ‘Ik had (maar dat is lang geleden) een dubbele wagen voor de tweeling. Echt een enorm bakbeest, Twee volwaardige wagens (met twee reiswiegjes en later twee stoeltjes) naast elkaar. Heerlijk om mee te wandelen, maar je kon er geen bijna enkele winkel mee in. In de lift van de flat paste hij niet (maar gelukkig waren we al bezig met een ander huis) en opslaan was ook een ramp. Bovendien was hij erg zwaar. Toen ik zwanger werd van de derde (die is maar anderhalf jaar jonger dan de tweeling) kregen we zo’n baby-peuter wagen met de zitjes achter elkaar. Wat een bevrijding was dat! Die wagen heb ik overigens ook gebruikt met twee peuters en een baby: ik had de maxi-cosi op het voorste stoeltje vastgezet en de tweeling zat tegenover elkaar in het bedje achterin. Nog een tip: ga niet op de aangegeven maten af: soms steken er dingen uit die niet meegerekend worden, bij ons waren de knoppen van de regenkap de oorzaak van het probleem met de lift.’

duowagen kinderen naast elkaar tandemwagen
©Evgeniya Grande – Shutterstock

Duowagen 1: kinderen naast elkaar

Misschien wel de bekendste van allemaal is de kinderwagen waarbij beide kinderen naast elkaar kunnen zitten. Sommige varianten zijn verkrijgbaar met wieg, andere alleen in buggyvorm. Laat je daarom goed voorlichten voor je iets koopt en maak een proefwandeling om te zien hoe makkelijk (of lastig) hij te hanteren is. 

Voordelen

  • De kinderen kunnen elkaar vermaken (alhoewel dit ook een nadeel kan zijn, zie hieronder)
  • Je hebt zicht op beide kinderen, mits ze naar je toe gericht zijn

Nadelen

  • Probeer een rondje door de Kruidvat en je begrijpt wat ik bedoel: die winkel is vaak al een hindernis zonder dubbele wagen, maar helemaal wanneer je zo´n bakbeest door de winkel moet manoeuvreren. Onmogelijk! 
  • De kinderen kunnen ruzie maken met elkaar. Continu! 
  • Doordat het een flinke wagen is, heb je vaak flink wat opbergruimte nodig in de auto. Wij hadden een Fiat Panda, dus dat ging hem sowieso niet worden. 
  • Terugkomend op de breedte; overal waar je komt neem je veel ruimte in beslag (de stoep, in winkels). Heel praktisch is dat niet. 
duowagen kinderen achter elkaar tandemwagen
©frantic00 – Shutterstock

Duowagen 2: achter elkaar (tandemwagen)

Het model waar wij voor kozen werd een tweelingkinderwagen waarbij de dames op dezelfde hoogte achter elkaar zaten. Dit type noem je de tandemwagen (naar de gelijksoortige fiets) en is vooral geschikt bij kinderen die verschillen in leeftijd, maar nog wel allebei vervoerd moeten worden met de kinderwagen. Op de foto zie je overigens het type wagen waarbij je al twee baby’s kunt vervoeren. De meeste goedkope tandemwagens hebben deze optie echter niet.

Voordelen

  • Ze zitten niet constant in elkaars vaarwater. Daardoor kon May (toen nog baby) lekker slapen en Rose de wereld bekijken vanaf haar voorste stoel. 
  • Even breed als een normale kinderwagen, dus makkelijker door winkels heen te rijden. 
  • Goed op te bergen in je auto
  • Prima te gebruiken bij twee kinderen in verschillende leeftijdscategorieën, soms ook bij tweelingen
  • Flinke ruimte voor een boodschappenmand – iets waar moderne kinderwagens vaak op besparen, om de wagen zo compact mogelijk te kunnen opvouwen

Nadelen

  • Je ziet je kinderen vaak niet, omdat de zitting naar een andere kant gericht is dan waar jij loopt. 
  • Door de constructie werd onze Topmark Tandem Buggy Luxe topzwaar, waardoor hij bijna kantelde als je de stoeprand op wilde gaan (zeker als je ook nog boodschappen bij je hebt). Allesbehalve ideaal. 
  • Bochten kosten meer moeite. Je moet bovendien een grotere cirkel maken bij een draai, dus het is allemaal een beetje omslachtig. Zeker wanneer je een hypermoderne lichtgewicht Quinny gewend bent. 
  • Niet altijd te gebruiken bij een pasgeboren tweeling, omdat het kindje voorop sowieso moet kunnen zitten.
  • Als je in een dorp woont met dijken en holletjes, wil je eigenlijk sowieso nooit meer een dubbele kinderwagen – van welk type dan ook: heuvel op is loodzwaar! 
  • Het achterste kind ziet op iets oudere leeftijd weinig van de wereld wanneer voorin een volgroeide dreumes of peuter zit. 
duowagen kinderen boven onder tandemwagen
©Collab Media – Shutterstock

Duowagen 3: kinderen zitten boven en onder

Dan is er tot slot nog de constructie waarbij één kindje boven ligt en de ander onderin zit. Die hebben we ook tijdelijk gehad (een EasyWalker). Heel handig op te vouwen én geschikt voor twee kinderen, maar er waren ook enkele nadelen. Zeker wanneer de kinderen ouder worden.

Voordelen

  • Net als bovenstaande makkelijk op te bergen en vervoeren. 
  • Minder lang dan de wagen waarbij kinderen achter elkaar zitten en dat maakt dat de draaicirkel kleiner is en soepeler loopt. 
  • Smalle wagen, dus geen moeite om door de winkel te lopen. Ook bochten gaan dus makkelijker. 
  • In dit geval kan je vaak wel twee baby’s vervoeren.

Nadelen

  • De kinderen zitten letterlijk boven/onder elkaar, wat ervoor zorgt dat de onderste helemaal geen uitzicht heeft. Behalve opzij. 
  • De onderste zit een beetje weggestopt waardoor je geen contact met elkaar kunt maken. 
  • Vaak is deze wagen bedoeld voor verschillende leeftijdsgroepen: een baby en een dreumes of peuter. 
  • Let erop dat de wieltjes niet open zijn. Je wil niet dat zo’n klein kinderhandje verdwaald raakt. 

Nog meer kinderen in één kinderwagen?

Stel dat je nu een vierling krijgt of een twee- en vervolgens een drieling, dan kan je speciale wagens halen. Verschillende merken hebben kinderwagens of vier- of meerlingen. Kosten: vanaf € 600,00. 

Conclusie: welke duowagen is het best?

Je ontkomt er met meerdere kinderen in dezelfde leeftijdscategorie dus niet aan om een duowagen te kopen. Alleen welke? Dat hangt volledig af van hun leeftijd, je eigen voorkeur en budget. Met bovenstaande tips kom je hopelijk dichterbij jullie ideale wagen.

Onze ervaring

Vanuit mijn eigen ervaring zou ik toch de tandemwagen aanbevelen. Over de duowagens waarbij kinderen naast elkaar zitten, hoorde ik andere moeders vaak klagen dat ze eigenlijk altijd in de weg liepen en bepaalde winkels niet in konden met deze kinderwagen. De constructie met een kindje boven en eentje onder vond ik zelf nogal onpersoonlijk. Je ene kind ligt echt een beetje weggestopt en kan nauwelijks contact met je maken. En dan tot slot de tandemwagen, die ik regelmatig goed vervloekte.

Toch vond ik dat de beste optie. Je kan met beide kinderen praten, ze zitten al vrij snel achter elkaar en de breedte is prima te doen. Het enige nadeel blijft natuurlijk dat zo’n goedkope vrij log en zwaar is en zelfs kan kantelen met te veel boodschappen. Toch vond ik deze nadelen niet opwegen tegen de voordelen (en de nadelen van de andere duowagens).

Ongevraagd advies

Bestel liever niet zomaar via internet een nieuwe duowagen, maar ga naar een babyspeciaalzaak. Loop een paar rondjes met verschillende modellen, kijk hoe gemakkelijk hij op te klappen is (en laat je niet foppen door de medewerker die hem al honderd keer in elkaar heeft geklapt), voel of hij soepel rijdt en kijk eens hoe voor jou de verdeling van je kinderen voelt. Is het prettig of ervaar je het als onpersoonlijk? Laat het daarna lekker bezinken thuis en maak je keus op een later moment.

Denk ook aan alternatieven

Ik kan niet kijken in je portemonnee, dus ik ga voor het gemak even uit van een gemiddeld inkomen. Wanneer je al een kinderwagen hebt staan en de duowagen eigenlijk alleen maar bedoeld is voor een overbruggende periode, kijk dan naar alternatieven:

  • Je kan een draagzak of -doek aanschaffen en je jongste daarin vervoeren tot hij of zij oud genoeg is om te zitten. Je dreumes is wellicht tegen die tijd ook oud genoeg om zelf te lopen of op een meerijdplankje te staan. Dit scheelt je in de kosten.
  • Zoek op Marktplaats naar een betaalbare tweedehands. Wij deden onze Topmark weg voor € 50,00. Dit is een gangbare prijs voor tandemwagens.

Het is namelijk toch zonde als je al een goede wagen hebt staan. Die zijn vaak toch vrij duur in aanschaf en lopen het lekkerst.

Hebben jullie een dubbele kinderwagen gehad? Wat waren jouw ervaringen? En heb je misschien nog tips voor anderen? 

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Uitgelichte afbeelding ©Olexandr Panchenko – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven