Met drie kinderen toch op tijd op school? Zo doe je dat!

Op tijd

Voor ik mijn advies geef, zal ik eerst eerlijk bekennen dat het me ‘vroeger’ bijna nooit lukte om op tijd te komen. Gênant genoeg kwam June dus vaker wel dan niet na de bel binnen. Nu was ze niet de enige, ter mijn verdediging: op haar vorige basisschool kwamen net na half 9 regelmatig nog wat auto’s aan. Je was pas echt laat rond 8.40 uur. Dat motiveert natuurlijk niet bepaald om iets te veranderen aan je gedrag, zeker niet als je van nature een laatkomer bent. Toch lukt het wel nu we drie kinderen hebben. Behalve dat Ro een notoire op-tijd-komer is en hij me daarmee inspireerde, leerde ik zelf ook een en ander.

De tijd van aanmodderen is voorbij

Wanneer je ‘slechts’ één kind hebt, bestaat het gevaar dat je te relaxed wordt. Je hoeft namelijk alleen te zorgen dat je allebei doucht, je aankleedt en haren netjes zitten. Vervolgens samen eten en hup naar school. Het klinkt in theorie makkelijk; als iets dat nauwelijks kan misgaan. In de praktijk bestaat echter de neiging om te kalm aan te doen, waardoor je tien minuten voor schooltijd toch moet stressen. En in dit geval stootte deze ezel zich dus vrijwel elke schooldag aan diezelfde steen.

Stuk efficiënter

Inmiddels gaat dat een stuk efficiënter. Anders lukt het namelijk met geen mogelijkheid om drie kinderen strak in de kleding op tijd aan de wandel te krijgen. Natuurlijk rent June weleens alleen richting school, als het bij de rest misgaat, maar vrijwel elke dag stappen we aangekleed én gevoed de deur uit met nog tien minuten op de klok.

Zo kom jij ook op tijd op school met drie kinderen!

Op tijd opstaan is noodzaak

Om voorgaande reden kan je met geen mogelijkheid meer in bed blijven liggen wanneer je óók ambieert om op tijd te komen. Waar ik dus met alleen June ‘s winters soms bleef snoozen tot half 8, sta ik nu uiterlijk 7.05 uur op. Je hebt geen keus meer met meerdere kinderen.

Een goede planning is het halve werk

Zet waar mogelijk de avond ervoor de tassen klaar, leg alvast alle kledingsets neer en dek de tafel. Kleine kinderen kan je het best al ‘s avonds laten douchen, dat scheelt enorm veel tijd. Smeer brood voor de kinderen voor je zelf begint, probeer zo goed en kwaad als het kan te multitasken tussendoor en stick to the plan! Dat laatste is in mijn geval handig om me aan te houden, aangezien ik weleens de neiging heb af te dwalen.

Easy peasy dus!

Althans, in de zomer: dan is het geen straf om op te staan. In de winter daarentegen vecht ik elke ochtend tegen de weerzin en mijn neiging me nog eens om te rollen. Geloof niet dat het ooit verandert. Maar aan de andere kant levert het ook wat op: door op tijd op te staan, heb ik nog iets aan mijn dag. En dat -zo weet ik inmiddels- is bijzonder fijn. Zeker met drie kinderen.

 Heb jij ook drie kinderen?
En hanteren jullie in de ochtend ook zo’n strak ritme?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (5) en May (4).

12 thoughts on “Met drie kinderen toch op tijd op school? Zo doe je dat!

 1. Plannen en strakke schema’s. Met 2 kleintjes leg ik zo veel mogelijk avond vantevoren al klaar. Zo hoef ik in de ochtend alleen datgene te doen wat niet eerder kon, eten geven en kinderen aankleden.

 2. Yep, 3 koters en ‘s ochtends kan het hier inderdaad best wel druk zijn.
  Maar we proberen dit zo goed mogelijk op te vangen door hen ‘s avonds te laten douchen, kledij de dag ervoor al klaar te leggen, lunch en tussendoortjes zo goed mogelijk op voorhand al voor te bereiden en de ontbijttafel al klaar te zetten.
  Scheelt al een heleboel 😉
  Alleen het zelf op tijd uit bed geraken is soms nog wel eens een dingetje… 😀

  1. Dat scheelt inderdaad echt de helft, dan hoef je dat in de ochtend allemaal niet meer te doen. Maar dat het uit bed gaan wat moeite oplevert, ja, daar kan ik best inkomen 😀

 3. Ik sta elke dag om 5.30 uur op. Ik heb een hekel aan te laat komen. Het is wel erg vroeg en zou ook graag wel iets langer willen blijven liggen, maar helaas pindakaas.

 4. Ik vind het al een uitdaging om met één kind op tijd te komen 😉 Maar inderdaad, op tijd opstaan is gewoon het allerbelangrijkste. Als ik ergens echt op tijd moet zijn, dan wil ik het liefst gedoucht hebben voor de kleine wakker wordt.

  1. Hahaha ja dat vond ik ook altijd hoor 😀 En dat is zo, je kan dat beter niet combineren. Zeker niet met kleine kinderen, die trekken alles overhoop in de paar minuten dat jij gehaast staat te douchen…

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten