drie kinderen

Met drie kinderen toch op tijd op school? Zo doe je dat!

Op tijd

Voor ik mijn advies geef, zal ik eerst eerlijk bekennen dat het me ‘vroeger’ bijna nooit lukte om op tijd te komen. Gênant genoeg kwam June dus vaker wel dan niet na de bel binnen. Nu was ze niet de enige, ter mijn verdediging: op haar vorige basisschool kwamen net na half 9 regelmatig nog wat auto’s aan. Je was pas echt laat rond 8.40 uur. Dat motiveert natuurlijk niet bepaald om iets te veranderen aan je gedrag, zeker niet als je van nature een laatkomer bent. Toch lukt het wel nu we drie kinderen hebben. Behalve dat Ro een notoire op-tijd-komer is en hij me daarmee inspireerde, leerde ik zelf ook een en ander.

De tijd van aanmodderen is voorbij

Wanneer je ‘slechts’ één kind hebt, bestaat het gevaar dat je te relaxed wordt. Je hoeft namelijk alleen te zorgen dat je allebei doucht, je aankleedt en haren netjes zitten. Vervolgens samen eten en hup naar school. Het klinkt in theorie makkelijk; als iets dat nauwelijks kan misgaan. In de praktijk bestaat echter de neiging om te kalm aan te doen, waardoor je tien minuten voor schooltijd toch moet stressen. En in dit geval stootte deze ezel zich dus vrijwel elke schooldag aan diezelfde steen.

Stuk efficiënter

Inmiddels gaat dat een stuk efficiënter. Anders lukt het namelijk met geen mogelijkheid om drie kinderen strak in de kleding op tijd aan de wandel te krijgen. Natuurlijk rent June weleens alleen richting school, als het bij de rest misgaat, maar vrijwel elke dag stappen we aangekleed én gevoed de deur uit met nog tien minuten op de klok.

Zo kom jij ook op tijd op school met drie kinderen!

Op tijd opstaan is noodzaak

Om voorgaande reden kan je met geen mogelijkheid meer in bed blijven liggen wanneer je óók ambieert om op tijd te komen. Waar ik dus met alleen June ‘s winters soms bleef snoozen tot half 8, sta ik nu uiterlijk 7.05 uur op. Je hebt geen keus meer met meerdere kinderen.

Een goede planning is het halve werk

Zet waar mogelijk de avond ervoor de tassen klaar, leg alvast alle kledingsets neer en dek de tafel. Kleine kinderen kan je het best al ‘s avonds laten douchen, dat scheelt enorm veel tijd. Smeer brood voor de kinderen voor je zelf begint, probeer zo goed en kwaad als het kan te multitasken tussendoor en stick to the plan! Dat laatste is in mijn geval handig om me aan te houden, aangezien ik weleens de neiging heb af te dwalen.

Easy peasy dus!

Althans, in de zomer: dan is het geen straf om op te staan. In de winter daarentegen vecht ik elke ochtend tegen de weerzin en mijn neiging me nog eens om te rollen. Geloof niet dat het ooit verandert. Maar aan de andere kant levert het ook wat op: door op tijd op te staan, heb ik nog iets aan mijn dag. En dat -zo weet ik inmiddels- is bijzonder fijn. Zeker met drie kinderen.

 Heb jij ook drie kinderen?
En hanteren jullie in de ochtend ook zo’n strak ritme?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

11 Replies to “Met drie kinderen toch op tijd op school? Zo doe je dat!

 1. Plannen en strakke schema’s. Met 2 kleintjes leg ik zo veel mogelijk avond vantevoren al klaar. Zo hoef ik in de ochtend alleen datgene te doen wat niet eerder kon, eten geven en kinderen aankleden.

 2. Yep, 3 koters en ‘s ochtends kan het hier inderdaad best wel druk zijn.
  Maar we proberen dit zo goed mogelijk op te vangen door hen ‘s avonds te laten douchen, kledij de dag ervoor al klaar te leggen, lunch en tussendoortjes zo goed mogelijk op voorhand al voor te bereiden en de ontbijttafel al klaar te zetten.
  Scheelt al een heleboel 😉
  Alleen het zelf op tijd uit bed geraken is soms nog wel eens een dingetje… 😀
  Anneke onlangs geplaatst…DIY: tijdschriftenstandaardMy Profile

  1. Dat scheelt inderdaad echt de helft, dan hoef je dat in de ochtend allemaal niet meer te doen. Maar dat het uit bed gaan wat moeite oplevert, ja, daar kan ik best inkomen 😀

  1. Hahaha ja dat vond ik ook altijd hoor 😀 En dat is zo, je kan dat beter niet combineren. Zeker niet met kleine kinderen, die trekken alles overhoop in de paar minuten dat jij gehaast staat te douchen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge