gilt

Dreumes gilt hoog en hard | Lees hier hoe je er vanaf komt!

Onze dreumes Rose heeft haar stembanden ontdekt. In het begin was dat nog gezellig: lekker brabbelen, af en toe herkenbare klanken en hardop schateren. Maar vanaf een maand of zeven slaat het om. Ze gilt hoog en hard, het liefst zo vaak mogelijk. Wie dit niet heeft meegemaakt, weet niet hoe frustrerend het is om je kind zo vaak te horen krijsen en hoe wanhopig het je kan maken. In deze blog onze ervaring. Klik op de link voor handige tips en andere artikelen over dit onderwerp.

Het gegil van onze dreumes gaat door merg en been

Irrrrrrr irrrrrr!! Op ongelooflijk hoge toon gilt onze middelste dochter mijn trommelvliezen aan gort. Ze is net elf maanden en begrijpt voor geen meter wat de woorden ‘stop eens met gillen’ betekenen. Wel weet ze al een maand of vier precies hoe ze haar stembanden moet gebruiken en het wordt steeds erger. Ze drijft ons zo nu en dan tot wanhoop! Met haar gegil hoopt ze haar zin te kunnen doordrijven en het erge is, dat het soms nog werkt ook. Op een gegeven moment doe je bijna alles om dat gegil maar te laten stoppen. Ironisch genoeg dacht ik vroeger altijd dat dit soort gedrag automatisch voortvloeide uit de opvoeding – of het gebrek daaraan. Boy was I wrong! 

Lees ook: Laat je kindje stoppen met gillen in 7 simpele stappen!
dreumes gilt hoog
Jongen gilt – Shutterstock

Mijn dreumes gilt hoog en hard. Wat moet ik doen?

Er zijn dagen dat ik vermoeid schreeuw dat het eens moet ophouden. Of dat ik bijna toejuich hoe ze als een bezetene met blokjes op de tafel staat te timmeren – alles lijkt beter dan die verschrikkelijke, hoge tonen. Regelmatig zoek ik tussendoor via Google op termen als: ‘Help! Mijn kind gilt hoog en hard!’ of ‘Ultieme tips om kind te laten stoppen met gillen’. Ik lees dat het bij de ontwikkeling vanaf 4 maanden hoort (bron). Maar niemand heeft de gouden tip, alleen ‘terug gillen’, ‘negeren’ en ‘fase uitzitten’. Durf te wedden dat die mensen geen krijsend kind hebben: terug gillen is het verkeerde voorbeeld geven, negeren verergert de situatie ook alleen maar. En ik mag toch verwachten dat deze fase niet duurt tot haar zestiende(of dan krijgen we wellicht een opleving; laten we het maar niet hopen), alleen biedt dat nu geen enkele oplossing.

Voorlezen tot je omvalt

Natuurlijk, onze dreumes gilt hoog en hard, maar niet elke minuut van de dag. En toch is het vaak genoeg om me hoorndol te drijven. Het enige dat ik kan bedenken is dat ze gilt uit onvermogen: zolang ze nog niet kan praten is dit blijkbaar haar manier van communiceren. En daar doe je niets aan, behalve stug blijven voorlezen en alles benoemen dat je tegenkomt. Alles om die woordenschat maar in rap tempo op niveau te brengen. Tot dan moeten we geloof ik maar zien te overleven met oordoppen.

Sterkte als je in dezelfde situatie zit.
Inmiddels kan ik je melden dat het ooit stopt, maar vermoeiend is deze fase wel.
Heb jij misschien nog tips voor anderen?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

In dit blog kun je verschillende oplossingen vinden voor het geval jouw kindje ook zo gilt.

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

3 Replies to “Dreumes gilt hoog en hard | Lees hier hoe je er vanaf komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge