Tegenwoordig is de inloopdouche niet meer weg te denken uit de Nederlandse huishoudens. Mede door populaire woonprogramma’s zien we hoe mooi ze staan in de badkamer. Maar is het dé keus? Of is een douchecabine in bepaalde gevallen fijner? In dit artikel gaan we in op de keuze tussen een douchecabine en de inloopdouche en welke voor- en nadelen beide hebben. Welke heeft jouw voorkeur? Laat het ons weten in de comments.
Wat is het verschil tussen een inloopdouche en een douchecabine?
Wanneer je kijkt naar douchecabines zie je meteen dat het een duidelijk, afgesloten cabine met een douchebak is waarin je kunt douchen. Een inloopdouche heeft die afsluiting niet. Je hoeft hiervoor geen aparte douchebak aan te schaffen en kunt zo de douche inlopen, zonder deur. Beide vormen hebben hun eigen voor- en nadelen, zoals je hieronder kunt lezen.
Voor- en nadelen van een inloopdouche
De belangrijkste voordelen van de inloopdouche
Om te beginnen is bijna iedereen het erover eens dat een inloopdouche er chic uitziet. Je krijgt meteen het gevoel alsof je in een hotel zit, zeker als je ook nog eens zorgt voor die luxueuze (regen)douchekop en heerlijk zachte handdoeken. Daarnaast hoef je niet apart in een douchebak te stappen of over een randje en is de kans dus minder groot dat je struikelt. Dit kan een voordeel zijn voor mensen die slechter ter been zijn. Je hebt verder veel vrijheid in het ontwerp, omdat je niet vast zit aan standaardmaten. En tot slot is het eenvoudiger schoon te houden, omdat je over het algemeen maar één glazen wand hebt. Als je die met een trekkertje bijhoudt en af en toe een anti-kalkbehandeling, heb je daar weinig onderhoud aan.
Nadelen van een inloopdouche?
Met deze voordelen kan je je misschien bijna niet voorstellen dat er ook nog nadelen te verzinnen zijn. Toch kan het, door het gebrek aan een deur, fris zijn in je inloopdouche. Wanneer je een minder goed geïsoleerde badkamer hebt en/of graag warm doucht, is dit de overweging waard. Daarnaast is het belangrijk dat je de glazen wand ver genoeg laat doorlopen om te voorkomen dat je halve badkamer volloopt. En in een gezin kunnen kinderen vrijuit naar buiten banjeren als ze geen zin hebben in de douche (of jouw ontspannende douchesessie verstoren). Bij een douchecabine kun je ze iets makkelijker op één plek houden.
Voor- en nadelen van een douchecabine
Belangrijke voordelen van een douchecabine
Heb je een iets kleinere badkamer? Dan kan een inloopdouche onnodig veel ruimte in beslag nemen en is een douchecabine juist weer praktischer. Het is dan meteen een afgesloten ruimte (ook handig vanwege de eerdergenoemde kinderen) en oogt netjes. Daarnaast blijft het water op één plek, waardoor je badkamer niet onnodig nat wordt en de warmte hangen, wat prettiger doucht. Verder hoef je geen douchegordijn op te hangen, wat, als je het niet graag bijhoudt, na verloop van tijd toch vaak een beetje smoezelig oogt en het geeft je daardoor, net als een inloopdouche, toch een luxer gevoel.
Iets minder handig aan een douchecabine
Misschien het belangrijkste nadeel van een douchecabine is dat het meer onderhoud vergt. Het is belangrijk om de wanden na elke douchebeurt even te drogen met een trekkertje. Verder heb je met een douchecabine nu eenmaal te maken met vaste maten, waardoor het ontwerp iets minder flexibel is en je goed moet opletten of dit in jouw badkamer past.
Tip! Maak je badkamer helemaal af in één stijl
Welke keuze je ook maakt, of je nu gaat voor een ruime en luxueuze inloopdouche of een iets compactere, maar net zo weldadige douchecabine, bij een goede sanitairspecialist, zoals Sanitairwinkel, vind je allerhande extra’s om je badkamer af te maken in dezelfde stijl. Het voordeel is dat je op een eenvoudige manier eenheid creëert. De mogelijkheden zijn eindeloos: van wc-brillen tot thermostaat- en wastafelkranen of badkamerkasten, je kan alles kiezen in eenzelfde stijl. Zo krijg je écht de badkamer van je dromen.
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?
©Afbeeldingen bij dit artikel Sanitairwinkel.nl, deze mogen in geen geval zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van rechthebbende worden gebruikt