Dora

Bekentenis | Dora, je bent bij nader inzien toch best oké!

Vroeger (dat wil zeggen, voor ik moeder was) vond ik Dora the Explorer één van de afschuwelijkste animatiefiguren die kindertelevisieland ooit had voortgebracht. Mooi dat mijn kind(eren) daar niet naar zouden gaan kijken! Bij June verstopte ik de dvd’s nog met succes, waardoor ik niet tot het uiterste getergd hoefde te luisteren naar Boots en De Kaart. Inmiddels is Dora echter topfavoriet bij Rose (en mondjesmaat inmiddels ook bij May). En eigenlijk vind ik haar veel minder irritant dan ik ooit dacht. Sterker nog, ze is zelfs best te pruimen,vooral vanwege de toegevoegde educatieve waarde. Kwestie van omdenken:

Dora leert kinderen Engels spreken

Ik zeg niet dat het mijn favoriete hits voor kids zijn, maar al die liedjes en afleveringen zorgen wel voor kennis van de Engelse taal. Zo zegt Rose weleens ‘Let’s go up!’ of ‘Jump’ vanuit het niets of telt in het Engels One, two three. Volgens mij kan het alleen maar handig zijn om nu vast te proeven van een andere taal.

Dora en haar vrienden helpen elkaar

Elke aflevering is wel één van haar vrienden in nood: Bennie de stier zit in een ballon die langzaam leegloopt, ze zoeken verloren speelgoed in de Verloren Stad en bezorgen de Oude Trol dingen waar hij gelukkig van wordt om hem vrolijk te maken en zijn dansje te laten doen. Lief toch? En meteen het goede voorbeeld!

Dora vergeeft

Hoewel Zwieber elke keer weer hardnekkig blijft proberen, vergeeft ze hem telkens dat hij hun spullen wil stelen. Groots, als je beseft hoe vaak hij daar niet mee bezig is. Hiermee leert ze onze kinderen gelijk een waardevolle les in vergeven. En hoe positief is het eigenlijk: dit voorkomt meteen dat je kind naar een nare serie moet kijken waar een wraakzuchtige Dora die vervelende vos samen met haar vrienden te grazen wil nemen.

Dora leert je kindje van alles

Beginselen van het rekenen, cijfers, normen en waarden… Als je iets maar vaak genoeg ziet, blijft het vanzelf hangen.

Dora zingt catchy liedjes

Of je er blij mee bent of niet, je zal niet de eerste ouder zijn die vanuit het niets ‘Op de kaart’ neuriet terwijl de kinderen allang op bed liggen. Hoewel je dit waarschijnlijk niet vrijwillig doet en hierdoor misschien juist een gruwelijke hekel krijgt aan de tekenfilmserie, kun je het ook omdraaien: hoe knap is het niet dat tekenfilmmakers dit voor elkaar krijgen? Dat is toch een prestatie? En je kind leert ook van alles, omdat liedjes langer blijven hangen.

Conclusie

Moraal van dit verhaal is dus dat je soms je ‘vijanden’ maar beter kunt omarmen. Tegenstribbelen heeft weinig zin, je ontkomt uiteindelijk toch niet volledig aan Dora met jonge kinderen. Althans, hier is die missie compleet mislukt. En het is oké, ik heb me erbij neergelegd. Bovendien ontdekte ik laatst dankzij Josan dat je baas boven baas hebt: Peppa Pig, die is pas erg!

Welke tekenfilmserie (of welk karakter) kun jij niet uitstaan?


De foto van Boots is afkomstig van Shutterstock

Lees ook eens dit hilarische blog van Josan over de tekenfilmhelden van haar kinderen

Author: Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

9 Replies to “Bekentenis | Dora, je bent bij nader inzien toch best oké!

    1. Haha ik vermoed dat ze het gewoon aanvoelen! Wat vindt mama niet leuk, dan ga ik me daar volledig op storten. En koop jij bewust niks, dan doet een ander dat wel..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge