Dankzij het co-sleepen slaapt May (1) niet door

doorslapen

Eindelijk een beetje doorslapen

Al een week hoest ik de longen uit mijn lijf. Op zich niks geks, verkoudheid heerst, maar wel hinderlijk. Daarom besloot ik afgelopen zondagnacht apart te gaan liggen van de rest – dan kon ik in elk geval niet de oorzaak zijn van wakkere kinderen. Zo gezegd, zo gedaan. Het bedje op de bank is in elk geval lekker warm, om maar iets positiefs te noemen; lekker ligt anders. Maar ach, naast een wakkere dreumes is het ook niet altijd feest. In elk geval kon ik nu eindelijk weer iets beter doorslapen dan afgelopen maanden.

Borstvoeding leidt vaker tot gebroken nachten

De natuur schijnt het zo geregeld te hebben: borstgevoede baby’s worden ‘s nachts vaker wakker dan kindjes die de fles krijgen. Dat is normaal. Als moeder ben je daarom gezegend met het hormoon oxytocine dat bevorderend werkt om weer in slaap te komen. En inderdaad, het werkt als een trein! Ik val vaak als een blok in slaap na de voeding, soms zelfs tijdens. Zoals je hier kunt lezen is het normaal dat kindjes die borstvoeding krijgen pas na drie tot vier jaar gaan doorslapen.

Maar of dat leuk is?

Je kon in mijn blog van vanmorgen al lezen dat we behoorlijk last beginnen te krijgen van het niet doorslapen. En dan kan het inderdaad wel heel natuurlijk zijn dat May elke nacht de samba probeert te dansen op onze voorhoofden, maar prettig is anders. Bovendien hebben we nog twee dochters. Ik merk aan mezelf dat ik sneller geprikkeld raak, heb veel minder energie en concentreren is iets uit het prenatale tijdperk. Dus hoewel niet doorslapen misschien zelfs wenselijk is vanuit fysiologisch oogpunt, zo voelt het niet.

Terug naar het hoesten

Afgelopen dagen lag ik dus te creperen op de bank. En wat blijkt? May werd op avond 1 haar gebruikelijke tijden wakker, maar bij het constateren van mijn afwezigheid lag ze al snel weer in dromenland (even ter vergelijking: na een borstvoeding is ze vaak nog een uur aan het spelen of wil af en aan gevoed worden). Avond 2 sliep ze door tot half 4, avond 3 zelfs tot kwart voor 6 (!) en vandaag weer tot half 4. Kortom, het ‘ligt aan mij’.

En dat geeft een nieuw dilemma omtrent al dan niet doorslapen

Wat nu? Moeten we doorgaan met apart slapen tot May haar nachtritme gevonden heeft? Of is het verstandiger om toch weer borstvoeding te gaan geven ‘s nachts – met alle gevolgen van dien? Ik vind het echt heel lastig. Kies je voor jezelf of voor je kind? Of betekent de keuze voor jezelf ook een keus voor je kind (omdat je met meer slaap meer geduld hebt en geconcentreerder kunt zijn)? Ik heb weer eens talloze vragen, maar weinig antwoorden.

Wat zou jij adviseren?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

Afbeelding is afkomstig van Shutterstock

Lees ook:

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

15 thoughts on “Dankzij het co-sleepen slaapt May (1) niet door

 1. Als je al gezwicht bent voor een fopspeen (zoals ik:() :
  Bij mij zoon deed ik op een gegeven moment eerst 1 (of 3 keer in 5 minuten als hij erg hardnekkig was) keer de speen in.
  Werd hij daarna weer wakker of wou hij hem echt niet; dan had hij trek en kwam ik in actie. (nou had ik speen en zoon beide binnen handbereik dus voor de speen hoefde ik er niet uit).

  Maar das echt alleen een optie als ze al aan de fopspeen zijn natuurlijk.

 2. Mijn middelste is nu bijna twee en slaapt nog altijd niet door. Hij krijgt al een jaar geen borstvoeding meer…Slapen doet hij meestal ook tussen ons in, net als de samba overigens…Het ene kind is het andere niet. Ik leef ook volgens het motto: het is pas een probleem als je het zelf zo ervaart. De nachtvoedingen hebben overigens ook nut hè?

 3. Naomi was 9 maanden toen ze langzaam aan door ging slapen. Ik voedde haar in de nacht altijd, ik ging die strijd gewoon niet aan. Ik was ervan overtuigd dat ze wel zou doorslapen als ze daaraan toe is. Ik ken overigens genoeg vrouwen waarbij de baby’s binnen 3 maanden doorsliepen en ook zij gaven borstvoeding. Ik denk dat het aan het kind zelf ligt, ze wil gewoon graag bij je zijn in de nacht. Ik vond het ook pittig hoor en zeg het allemaal heeeeel makkelijk nu. Doe wat goed voelt 😉

 4. Je zou kunnen kijken of ze ook weer in slaap valt als je niet uit bed komt wanneer ze ‘s nachts wakker wordt en jij op dezelfde kamer bent. Of misschien na de voeding meteen in haar eigen bedje leggen zodat ze niet te lang wakker blijft na de voeding. En anders misschien toch op een eigen kamertje. Ons meisje ging al heel snel naar haar eigen kamertje toe en we waren toen ook al vrij snel van de nachtvoeding af.

 5. Hier ook nog een fervente nachtdrinker.
  Gemiddeld komt mijn zoon 2 tot 4 keer en slaapt nergens anders dan in mijn bed.
  Vanacht voor het eerst sinds maaaaaaanden maar 1 keer gedronken, het voelde dus een beetje als doorslapen.
  ik kan je geen antwoord geven op je vragen maar je wel dit meegeven; het is pas een probleem als je er zelf een probleem van maakt.

  Sterkte met de gebroken nachten, als ze 18 zijn slapen ze vast wel door 😉

  1. Kan me voorstellen inderdaad, die ene keer valt dan wel mee.
   Dank je voor je reactie. Verfrissende manier van kijken. Vind het zelf een lastige situatie, niet het wakker worden maar dat ze wakker blijft ervaar ik inmiddels wel als een probleem. En dus is het geloof ik tijd voor een oplossing 🙂
   Haha ja dat is ook zo!

  1. Wat bij ons soms trouwens een tijdje goed hielp was om onze dochter na het voeden bij ons in bed te houden, maar wel aan de kant van mijn man. En ik ben op een gegeven moment consequent niet vaker dan 1 keer borstvoeding gaan geven ‘s nachts. Als ze dan nog een keer wilde gaf mijn man een flesje water. Ik kan mij goed voorstellen dat dat wakker blijven super vermoeiend is!

 6. Oeh, lastig. Ik heb hier ook een kind wat nog iedere drie uur borstvoeding wil, maar hij slaapt dan meteen weer verder (weliswaar niet in zijn eigen bed). Dus ik heb geen last van de samba. Gek dat ze dan zo actief kan zijn ‘s nachts. Ik neem aan dat jij haar’ s nachts toch niet wakker houdt door met haar te knuffelen/praten /spelen? Of zou het allemaal toeval zijn? Misschien toch weer het bed in stappen en kijken wat er gebeurt? Of leg het op tafel bij het consultatiebureau. Die pluizen het evt verder uit. (je krijgt dan waarschijnlijk een hele rits aan vragen om allerlei dingen uit te sluiten).

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten