Stoppen met borstvoeding: sentimenteel geleuter?

doorknippen borstvoedingsnavelstreng

Wanneer moet je stoppen met borstvoeding? Een van de persoonlijkste vragen die er is (en lastig te beantwoorden)! In dit artikel vind je mijn persoonlijke overwegingen, twijfels en redenen om de knoop toch door te hakken.

Twijfel gaat door

Het is alweer even geleden dat ik voor het laatst iets schreef over borstvoeding. De afgelopen weken twijfelde ik opnieuw een paar keer, maar het bewoog me er niet toe te stoppen. Waarom niet? Eerlijk gezegd heb ik geen idee. Misschien is dit wel waar ze het soms over hebben, dat sentimentele geleuter over het verdriet dat komt kijken bij het ‘doorknippen van de borstvoedingsnavelstreng’. De eerste keer dat ik het las, werkte het eigenlijk een beetje op mijn lachspieren. Kom op, je stopt met voeden. What’s the deal? Maar ja, wat was mijn ervaring toen? Zes weken? Dan knip je niet echt iets door; je bent net begonnen.

Wanneer moet je stoppen met borstvoeding?

Inmiddels snap ik wel waarom ze het de borstvoedingsnavelstreng noemen. Het is de laatste verbinding die je één op één met je kindje hebt voor hij of zij zich echt van je losmaakt. De enige manier waarop je nog zelf kan zorgen voor je kleintje zonder tussenkomst van de voedingsindustrie. En waar ik mezelf normaal als vrij nuchter beschouw, voelt dit toch heel bijzonder. Als iets moois dat echt nog even van ons samen is en van niemand anders. Maar het zet me ook aan het denken. Alle meningen daargelaten, ik zie me niet eindigen met een vijfjarige aan de borst. Daarom vandaag 7 redenen om te kunnen stoppen met borstvoeding:

7 redenen om te stoppen met het geven van borstvoeding

Dat ze gaat wennen op de basisschool

Lag voor mij de grens vroeger nog bij lopen en praten, inmiddels denk ik daar iets genuanceerder over. Iedereen moet vooral doen waar hij zich prettig bij voelt. Voor mij ligt de ultieme grens echt bij de basisschool. Of het ermee te maken heeft dat de buitenwereld gekke opmerkingen maakt (al dan niet achter je rug om), heeft daar misschien wel mee te maken. Maar ik kan me ook niet voorstellen dat het dan voor mezelf nog prettig voelt, zo’n groot kind dat aanhapt.

Wanneer mijn wil om te stoppen groter is dan het genieten en mijn schuldgevoel

De dagen dat ik zelf geen zin meer heb, worden nu nog overschaduwd door een immens schuldgevoel naar May toe. Want waarom zou ik mezelf voor haar behoefte plaatsen? Maar misschien denk ik er over een paar maanden heel anders over. Momenteel zijn er gelukkig nog steeds genoeg momenten waarop ik zelf geniet. Favoriet is als ze zo lekker tevreden in mijn armen in slaap valt. Pas als dat niet meer opweegt tegen persoonlijke nadelen, is het tijd om te stoppen.

Als ik de norm van WHO haal

De WHO schrijft twee jaar borstvoeding voor. Het percentage dat deze norm daadwerkelijk haalt, is zeer klein. Ik ben er bijna dus het zou zonde zijn te stoppen voor de eindstreep. Als ik dan toch twijfel om te stoppen, zijn die twaalf weken niks. En het is in elk geval een mooi jubileum.

May wil niet meer

Lijkt me voor de hand liggen. Kan haar moeilijk dwingen 😉

Als mijn naaste omgeving opmerkingen gaat maken

Wanneer vreemden iets zeggen of vinden, is dat toch minder vervelend dan als het je naasten zijn. Het lijkt me best moeilijk als mijn ouders, zusje, laat staan Ro, het ongemakkelijk beginnen te vinden. Ik kan me voorstellen dat het een legitieme reden zou zijn voor mij om ermee te stoppen.

Wanneer ik merk dat ik mijn lichaam terug wil

Met name om gewicht-technische redenen denk ik dat ik dit geen jaar meer ga volhouden. Ik vind het heel mooi om May te blijven voeden, maar één van de gevolgen is wel dat mijn mooiste broeken al jaren mijn naam tevergeefs roepen. Bovendien gieren de hormonen nog steeds op gezette tijden door mijn lichaam en ik vermoed dat dit minder wordt wanneer ik stop. Nergens over na hoeven denken als je eet, drinkt of medicijnen neemt, heeft ook zo zijn voordelen.

Het moment dat mijn gevoel zegt dat het goed is

Wie weet word ik ooit nog eens een echte zweefteef 😉 Eerst al die borstvoedingsnavelstreng, nu ga ik er prat op dat ik mijn innerlijke wichelroede moet volgen… Maar volgens mij voel je als moeder intuïtief echt aan dat het goed is zo. Waarschijnlijk op het moment dat je schuldgevoel geen rol meer speelt of inhoudelijke argumenten als ‘het is beter voor je kindje’ je helemaal niets meer doen. Dat lijkt me een mooi moment om te stoppen, mocht het komende weken/maanden voorbij komen.

Of ik dit ooit nog eens zou doen?

Daar denk ik dus weleens over na. Stel dat we ooit nog een kindje krijgen, zou ik dan opnieuw zolang blijven voeden? Ergens ben ik geneigd te denken van niet. Eigenlijk ook niet eerlijk, maar het geven van borstvoeding is best een aanslag op je lijf en je leven. Die moeilijke eerste maanden waarin je niets anders lijkt te doen dan melk produceren, altijd en overal rekening houden met lekkage of stuwing, pijn, hormonen, schuldgevoel en nooit meer relaxed een wijntje nemen zonder te berekenen of het überhaupt wel kan… Maar goed, aan de andere kant: was ik het niet die aan het begin van deze borstvoedingsperiode nog riep: ‘Dit ga ik mooi niet langer volhouden dan twee weken! Ik vertik het!’ Dus tja, deze woorden zijn misschien niet zoveel waard.

Conclusie

Voorlopig hoeft die borstvoedingsnavelstreng nog niet geknipt. We zijn er allebei niet (helemaal) aan toe. Maar de grens van twee jaar is misschien wel een mooie. Dan heb ik mijn eigen oorspronkelijke streven van een halfjaar (nadat ik toch merkte te willen doorgaan na de eerste twee weken) toch maar mooi vervierdubbeld. En dan kan ik daarna intensief gaan afvallen. Eindelijk die laatste vijf kilo’s eraf!

Waar ligt voor jou het moment om die ‘borstvoedingsnavelstreng’ door te knippen?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

19 thoughts on “Stoppen met borstvoeding: sentimenteel geleuter?

 1. Ik vond borstvoeding geven erg fijn en bijzonder, dus ik snap dat hele borstvoedingnavelstreng idee wel. Voor iedereen een persoonlijke keuze. Ik heb ze alle vier een half jaar borstvoeding gegeven, dat was mijn streven ook.

 2. Ik heb een toevallig van de week over zitten nadenken; hoe lang gaan we hier nog mee door?
  We zitten nu op 16,5 maanden en mijn zoon is een echte boobaholic, drinkt soms nog 6 keer.
  Al zou ik soms willen stoppen kan ik het gewoon niet.
  Dit is mijn laatste baby en dit is echt ONS momentje, heerlijk dat warme lijfje tegen me aan en die handjes die zo aaien.
  ik heb dus besloten dat we stoppen als hij er klaar mee is en dat zal vast wel voor z’n 4de zijn 😉

 3. Ik ben zwanger van de tweede en hoop tot ca. 4 jaar te kunnen voeden (wat mijn partner overigens wat lang vindt). We moeten natuurlijk kijken hoe het loopt. De eerste heb ik twee jaar gevoed, ze wilde toen zelf niet echt meer en ik heb haar ook niet ontzettend meer gestimuleerd. Ik vond het toen echt niet leuk om te stoppen. Houdt May je borst ook vast (op momenten dat ze niet drinkt bedoel ik)? Dat blijven veel kinderen namelijk wel tot een jaar of 6 doen.

 4. Ik kan helaas niet uit ervaring spreken aangezien ik het 2x heb geprobeerd en heb moeten opgeven. Maar ik snap je wel. Ik heb sowieso enorm veel respect voor je dat je nog steeds borstvoeding geeft.

 5. Ik heb dus echt totaaaal geen sentimentele gevoelens bij borstvoeding. Sterker nog, ik vond het helemaal niet zo prettig. Hielp ook niet dat het vreselijke pijn deed. De eerste keer heb ik het 3 maanden volgehouden en nu 10 dagen.

 6. Goede vraag. Bij peuter stopte het voeden vanzelf met 9 maanden, omdat ik zwanger was van dochterlief. Dochterlief en ik zijn nu 9 maanden onderweg en ik geniet er -over het algemeen- met volle teugen van. Wat was ik verdrietig toen de borstvoeding zomaar stopte…Ik hoop hier toch nog lang mee door te gaan.
  Wat gewicht betreft: ik voel met je mee! Ik ben namelijk ook één van die ongelukkigen die níet afvallen tijdens het geven van borstvoeding…

 7. Met grotere kinderen ouder dan 2 jaar vind ik het persoonlijk een beetje vreemd uit zien. Maar doe jij waar jij je goed bij voelt. Ik heb mijn eerste met moeite 2 mnd gegeven. Mijn middelste ruim een jaar. Ik was er nog niet aan toe maar hij wilde niet meer drinken. Mijn dochtertje tot 14 mnd. Laatste maand wel met moeite want ik wilde zo graag nog verder gaan maar madam zelf wilde echt niet meer. Ik vind het nog steeds erg jammer.

 8. Hier hebben wij besloten dat Olivia’s 3e verjaardag de laatste keer was. Die avond ervoor. Dat ook een paar weken lang tegen haar gezegd en ondanks dat haar zusje nog wel dronk, accepteerde ze het wel vrij soepel. Quinn drinkt inmiddels alweer bijna 2.5 jaar en als mini straks geboren wordt stopt ze of gaat door. Zelf. Dan ook tot max de 3e verjaardag. Of ik mini alleen weer zo lang wil voeden weet ik niet .. Het idee van straks dan 6+ jaar bv achter elkaar maakt me een beetje benauwd ofzo?!

 9. Erg mooi! Ik denk dat er maar één ding het allerbelangrijkste is als het om borstvoeding gaat….en dat is dat JIJ de keus maakt. Want hoe je het ook doet, voor je omgeving is het nooit perfect. Ik kon zelf niet voeden en daar heb ik heeeeeeeeeeel veel commentaar op gehad. Daar schreef ik al eens een openhartige blog over… waarbij de laatste alinea eigenlijk de meest belangrijke is 😉 https://annemarel.mamazijn.nl/borstvoeding-janee/

 10. Bij mij doofde het eigenlijk vanzelf langzaam maar zeker uit. De kinderen dronken steeds minder en minder vaak, en op een gegeven moment was het ineens voorbij. Ik heb dus nooit echt een knoop hoeven doorhakken op dit gebied of zo.

 11. Eerlijk gezegd heb ik werkelijk geen idee omdat ik zelf geen borstvoeding heb mogen geven toen Leia net geboren was. Ik vind het er met grotere kinderen wel heel vreemd uitzien. Maar uiteindelijk is het de keuze van de ouder en dat dien je te respecteren toch?

 12. ik vond dit ook erg lastig om ermee te stoppen … mn jongste heeft dit flink volgehouden tot ie 18mnd was, maar had dit nog veel langer willen doen! sterkte meid 😉

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten