Hoe leg je kinderen uit wat ‘de dood’ nu eigenlijk is?

Wij hebben geen huisdieren. Toch wilde ik de dood bij dieren met de kinderen bespreken, maar hoe? De oplossing kwam letterlijk uit de lucht vallen. We vonden een overleden lieveheersbeestje in huis en gaven hem een waardig afscheid in de voortuin.

Dood bij dieren bespreken: hoe dan?

We proberen de kinderen hier thuis te laten opgroeien met een minimum aan ellendige beelden. Dat is niet altijd gemakkelijk in deze digitale wereld waar elke ramp breed uitgemeten op televisie komt, maar we vinden dat ze nog genoeg tijd hebben om zich druk te maken om allerhande ellende. Eigenlijk vond ik het wel heel belangrijk om de kinderen de dood bij dieren mee te geven, maar wist niet goed hoe. Ik ben namelijk nog steeds erg blij dat June laatst niet meekreeg hoe de helft van een tortelduifjespaartje zijn gruwelijke dood vond tegen de voorkant van een bestelbus – ik zie de dwarrelende veertjes nog voor me. Maar onverwachts bleek de oplossing bij ons thuis te liggen.

Lees ook: Dierendag: je viert de dierenliefde (of mist het juist)

UFC

Zo ook gisteren. Afgelopen zondag vloog er een UFC (Unidentified Flying Creature) door de openstaande deur naar binnen. Ik heb een diepgewortelde angst voor alles dat onder de noemer ‘insect‘ valt en geen lieveheersbeestje, vlieg of vlinder is, dus is het hier thuis noodzakelijk zo snel mogelijk in te grijpen als er één in huis is. Normaalgesproken betekent dat ramen open zetten en beestje naar buiten werken, maar in dit geval hadden we behoorlijke haast. De noodoplossing was een tijdschrift. Het doel werd weliswaar geraakt, maar leek vervolgens onvindbaar. Door de haast maakte het ons niet zo uit; we konden  vertrekken.

Opportunist vindt dood lieveheersbeestje zielig

Gisteren was June aan het spelen. Tussen het speelgoed vond ze het dode lieveheersbeestje.  Opportunistisch als ik ben, vind ik het dan toch ineens heel zielig – terwijl ik dus zondag nog blij was dat we van hem af waren. Misschien zijn ergens op de wereld lieveheersbeestjeskinderen nu hun papa of mama kwijt en ineens had ons ‘slachtoffertje’ een gezicht. De oudste was het ermee eens dat hij een waardig afscheid verdiende. Ze knutselde een kruisje in elkaar en begroef hem in de voortuin, naast de voortuin. We hebben hem Tres genoemd, naar de drie stippen op zijn schildje. Gisteren leerden we dus meteen een mooie les uit dit plaatselijke leed: iets (of iemand) dat je in eerste instantie hinderlijk vindt, kan bij nader inzien heel anders zijn dan je dacht.

IMG_20150902_084401

Huisdieren

Voortbordurend op de dood van het lieveheersbeestje: we hebben momenteel geen huisdieren. Officieel omdat Ro er geen zin in heeft om altijd de pineut te zijn met de kattenbak of in de stromende regen die door ons zo gewenste hond te moeten uitlaten. Ik snap het wel hoor. En stiekem ben ik ook wel een beetje blij dat hij er zo in staat. Want diep van binnen weet ik dat ik verschrikkelijk weekhartig ben en dat is sinds de komst van de kinderen alleen maar erger. Ooit lieten we onze kat inslapen en dat heeft me tot in mijn ziel geraakt. Ik weet het niet… Ergens ben ik daarom geloof ik maar blij dat hij zo stellig is. Mijn eigen verdriet kan ik volgens mij best nog wel handelen, maar dat van de kinderen?

Hoe gaan jullie thuis om met de dood van dieren?

Lees ook: 

 


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Lees ook dit ontroerende blog van Barbara over het verlies van haar geliefde Siamees

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

One thought on “Hoe leg je kinderen uit wat ‘de dood’ nu eigenlijk is?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten