donornier

Nationale Donorweek | ‘Mijn moeder kreeg een donornier.’

Deze week is de Nationale Donorweek. eze week is nationale donorweek. Hiermee hopen verschillende organisaties en overheidsinstanties aandacht te krijgen voor het tekort aan orgaandonoren en mensen te stimuleren zich te laten registreren als donor. Vandaag vertelt Marije van Mrs. Mama over haar moeder, die langer mocht leven dankzij een donornier van haar broer.

Ben je geregistreerd donor? Zo ja, wat voor: bloed, stamcel, orgaan?

Ik ben op dit moment alleen orgaandonor, ik heb daarbij niks uitgesloten van donatie wat mijn organen betreft. Ik ben ook meerdere jaren bloeddonor geweest, maar vanwege een operatie werd me afgeraden dit nog te doen.

Op welke leeftijd/welk moment nam je de beslissing? Waarom?

Ik ben bloed gaan doneren toen ik op mezelf ging wonen. Ik was toen 18. Eigenlijk weet ik niet meer wanneer ik geregistreerd orgaandonor ben geworden, maar ik neem aan dat dat op hetzelfde moment was. Ik heb besloten orgaan- en bloeddonor te worden omdat mijn eigen moeder meerdere malen bloedtransfusies heeft gehad. Als bloeddonor kan je zoveel levens redden en het geeft mij een goed gevoel iets voor een ander te kunnen doen. Dankzij de goedheid van een ander persoon leefde mijn moeder immers nog. Wat een geschenk! Orgaandonor worden lag in het verlengde daarvan.

‘En toen bleek ze ineens een donornier nodig te hebben’

Dat mijn moeder jaren daarna ook een donororgaan nodig had had ik nooit kunnen bedenken. Ze had een nierziekte en na jaren dialyseren kreeg ze uiteindelijk een nier van één van mijn broers. Ze was op dat moment 65 en vanwege haar leeftijd kwam ze niet bovenaan de wachtlijst. Omdat ze die nier wel heel hard nodig had en mijn broer een match was heeft hij een nier afgestaan. Wat mij betreft is dat het grootste geschenk wat je iemand kan geven: een mogelijkheid om nog verder te kunnen leven. Ik ben mijn broer hier dan ook heel erg dankbaar voor.

Gister verscheen op Mrs. Mama dit blog over de Nationale Donorweek.

Wat vind je van het omstreden donorplan op initiatief van D66? 

Hoewel ik vind dat iedereen zijn of haar eigen keuzes mag maken in het leven vind ik het plan van D66 een mooi initiatief. Het lijkt me wel lastig voor de nabestaanden. Stel nou dat jij zeker weet dat je overleden naaste geen donor wilde zijn, maar die persoon heeft dit nooit aangegeven? Aan de andere kant: er zullen nu wel meer mensen na gaan denken of ze wel of geen donor willen zijn en dat schroeft, als het goed is, het aantal beschikbare donoren alleen maar op. Dat is hoopvol voor alle mensen die een donororgaan nodig hebben!

Lees ook

‘Ik ben stamceldonor’

‘Ik ben al jaren bloeddonor’

‘Zodra het kon, meldde ik me aan’

‘Ik ben geregistreerd donor: voor wat, hoort wat’

Author: Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

7 Replies to “Nationale Donorweek | ‘Mijn moeder kreeg een donornier.’

  1. Wat mooi dat je broer dat heeft gedaan! Echt respect.

    Ik ben ook donor, maar ik vind absoluut niet dat je automatisch donor moet zijn. Ik vind daarnaast ook dat als je besluit geen donor te willen zijn, dat je dan ook geen “recht” heb op een donororgaan. Geven en nemen toch?
    Lori (Mama’s Jungle) onlangs geplaatst…Peuterboeken wishlist 5xMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge