Spelen met gereedschap? Onze dochters wel!

spelen met gereedschap

Spelen met gereedschap? Waarom niet! Wij denken dat het kan helpen bij de emancipatie van onze dochters en betrekken ze bij alles. In het huishouden, maar ook bij het monteren van een kastje. In deze blog vertel ik je daar meer over! 

Spelen met gereedschap

Laat voorop staan dat ik nog altijd van mening ben dat iedereen vooral zijn hart moet volgen op gebied van opvoeden. Onze methode hoeft de jouwe niet te zijn en vice versa. Maar omdat ik ook denk dat je altijd van elkaar kan leren, wil ik in deze blog graag eens iets belichten dat misschien niet zo gebruikelijk is. Onze dochters ‘spelen’ namelijk met gereedschap en mogen mee helpen klussen. Hoe dat zit?

Waarom onze kinderen met gereedschap leren omgaan

Het klinkt misschien wel heftig: je peuter laten spelen met echt gereedschap. Met punten eraan die ogen kunnen uitprikken of een ander kunnen verwonden. Of, minder ernstig maar niettemin vervelend, de tafel onherstelbaar bekrassen. Kan allemaal en daar staan we zeker bij stil. Ze krijgen natuurlijk geen klauwhamers in handen met twee jaar of voorwerpen met gevaarlijk grote punten. Bovendien mogen ze nooit met gereedschap spelen als wij er niet naast staan. Maar verder? Waarom niet!

De weg naar emancipatie is lang

En daarom willen we hier graag vroeg mee beginnen. Dat heeft 5 redenen!

Genderneutraal spelen

Sinds ik me verdiepte in genderneutraal opvoeden ben ik om. Niet omdat we per se groot voorstander zijn van het genderneutrale toilet of vinden dat speelgoed geen ‘jongens’ of ‘meisjes’ kenmerken mogen hebben. Maar wel omdat we ze graag willen laten zien dat je alles kan wat je maar wilt, ongeacht wat de maatschappij daarvan zou kunnen vinden.

De één doet dat door zijn jongen te laten rondlopen in prinsessenjurken (als hij dat wil) en wij door onze kinderen gereedschap in handen te geven. Want jongetjes worden ook vaak vroeg betrokken bij technische klusjes, dus waarom onze dochters niet?

Emanciperen begint vroeg

Als je op latere leeftijd dezelfde kansen wil krijgen als je mannelijke vrienden, dan moet je van jongs af aan een bepaald zelfvertrouwen meekrijgen en het idee dat je alles aan kan. Ik hoop en denk dat dit namelijk later leidt tot het lef om te eisen dat je die ene bonus krijgt, gewoon omdat je hem verdient. En dat het voorkomt dat je jezelf soms te bescheiden wil opstellen, omdat anderen niet wil lastig vallen (waarbij je empathisch vermogen de noodzaak van hulp dus volledig in de weg staat).

Daar zijn al generaties vrouwen aan verloren gegaan. Nee, wat mij betreft is het goed als onze dames hun mannetje (of vrouwtje) staan en naast hun lieve, zorgzame karakter ook durven vragen om wat ze nodig hebben. En dat begint dus ook met ruwe spelletjes, stoeien en spelen met gereedschap als ze daarom vragen.

Zelfredzaamheid

Dit is iets waar ik persoonlijk een vrij felle voorstander van ben. Ik wil gewoon niet dat onze dochters later hun charmantste stemmetje opzetten, knipperen met die immens grote ogen en lief vragen of die ene jongen het peertje in hun lamp kan komen verwisselen. Nee, dat moeten ze zelf kunnen. Dus niet alleen leren koken en schoonmaken, maar ook een plankje ophangen en een eenvoudig kastje in elkaar zetten op basis van een tekening. Ik ben zelf namelijk heel blij dat ik dat heb geleerd en kan toepassen. En daar kan je maar beter vroeg mee beginnen, als ze het nog leuk vinden.

Beter leren dan verbieden

Misschien heeft je kind helemaal geen behoefte aan het vastzetten van schroeven of helpen van papa of mama. Dat kan en dan lijkt het me weinig zinvol om dat op jonge leeftijd te gaan forceren. Maar ik denk wel dat bepaalde dingen beter begeleid kunnen worden geleerd dan verboden. In ons geval hebben de jongste twee allebei een grote interesse in de techniek. Daarom betrekken we ze erbij wanneer we gaan monteren. Hun ogen stralen wanneer ze de inbussleutel in handen krijgen en iets mogen aandraaien. Of het laatste stukje van de schroef losdraaien.

Techniek is leuk

Door ze bezig te laten zijn met techniek zien ze hoe leuk dat kan zijn. Dit wakkert een heel nieuw interessegebied aan. Dat betekent ook dat je weer een nieuw scala aan musea kan bezoeken of ander soort uitjes kunt doen. Volgens mij is dat ook iets dat je op latere leeftijd verder kan helpen in het leven. Door een brede interesse te hebben, vind je veel meer leuk en is je leven wat dat betreft een stuk positiever.

Leuk technisch speelgoed om mee te ‘klussen’

Laat jij je dochter spelen met gereedschap en oefenen met technische klusjes? Of vind je dat toch meer iets voor jongens?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

15 thoughts on “Spelen met gereedschap? Onze dochters wel!

 1. Het lijkt me ontzettend goed om kinderen dit soort dingen te leren inderdaad. Ik heb geen dochters, maar dat zou natuurlijk ook voor meisjes gelden. Mijn zoon helpt ook ontzettend graag zowel met huishouden als met klussen. Hartstikke goed dus.

 2. Mooi hoe je dit beschrijft!
  Ik heb een zoontje, van 20 maanden en die speelt ook wel met echt gereedschap als wij ergens mee bezig zijn. Of hij pakt de stofzuiger als ik klaar ben met stofzuigen en gaat dan ook nog even stofzuigen.

 3. Merel, dank je wel voor dit mooie blog. Leuk om te zien dat jij je ook zo openstelt voor andere visies. Kindgericht opvoeden zou eigenlijk de norm moeten worden als je het mij vraagt.

 4. Ik heb 3 jongens thuis en ook deze nemen we mee in de wereld van de techniek. Is het niet een techniekdag dan is het wel met helpen als wij iets maken of bezig zijn in de tuin.
  Door ze te leren er mee om te gaan en niet altijd te verbieden geloof ik best dat ze er beter mee om zullen gaan.
  Had ik dochter gehad zou ik hier hetzelfde in staan!
  Techniek is gewoon leuk!

 5. Ik heb dan geen dochter, maar ben het helemaal met je eens. Vooral die zelfredzaamheid vind ik belangrijk. En met een vriend als meubelmaker, wordt het natuurlijk met de paplepel ingegoten 🙂

 6. Ik vind dat jij heel goed bezig bent met hoe je denkt over opvoeding en dergelijk. Kan ik echt iets van leren! Nog geen kids hier, maar wil wel enorm graag een kindje. Dit soort dingen ga ik echt bewaren!

 7. Zelfredzaamheid vind ik ook heel belangrijk. Dat merk ik ook aan mezelf. Dan wel samen met mijn man, maar we doen alles in huis zelf. De badkamer verbouwen tot een nieuwe keuken installeren. En ik doe gewoon lekker mee. Dat wil ik mijn dochter ook meegeven. Het heeft wel even geduurd, want ik heb een lange periode mijn dochtertje in een glazen stolpje gezet, te bang dat haar iets zou overkomen. Dat kan ik nu iets meer loslaten.

 8. Absoluut alleen maar leuk om kids te laten doen wat ze leuk vinden. Mijn kleine man klust en knutselt al jaren heel wat af. Hij wordt er ook steeds beter in. Ik heb hem altijd zijn gang laten gaan. En het grappige is, dat hij overal een oplossing voor vindt. Zelfs als ik denk, dat het onmogelijk is om iets alleen te doen, vindt hij een oplossing. Als ik vraag of ik even kan helpen, is het antwoord meestal nee. En zo leert hij ook heel veel over creatief denken en oplossingen zoeken.

  En wat dat genderneutraal betreft: ik krijg een beetje jeuk van dat woord (sorry…) Maar ik geloof, dat als je kinderen laat doen wat ze leuk vinden en waar ze interesse in hebben, het niet moet afhangen van hun sexe… Daar ben ik het dan wel weer helemaal mee eens! ?

 9. Oudste dochter kreeg Hamertje Tik toen ze 4 werd, sindsdien ons favoriete cadeau dat we ook graag aan andere kleintjes geven. Jongste zoon kreeg op zijn 6e (!) verjaardag een eigen gereedschapskist met onder meer een echte houten zaag. Daar werd om gevochten als er kinderen kwamen spelen, zo leuk vonden ze het om een tak of plankje door te zagen. En niet veel later kwamen de houtsnijmessen in beeld. In Scandinavië waar wij veel komen is het heel gewoon dat kinderen hier al jong mee om leren gaan. Verbijsterde ouders, verrukte vriendjes en vriendinnetjes toen we lieten zien wat je met zo’n mes aan mooie figuren kon snijden in een stukje hout 🙂 Kortom: tuurlijk hoort techniek en leren omgaan met gereedschap erbij als je klein bent, niet alleen voor jongens maar zeker ook voor meisjes!

  1. Wat ontzettend leuk! Kinderen vinden dat inderdaad fantastisch om lekker bezig te zijn, zeker als ze ‘net als volwassenen’ mogen spelen met echt gereedschap.

 10. Helemaal eens! Of het vanuit vroeger ‘een goede meid is op haar toekomst voorbereid’ komt of van het tegenwoordige ‘genderneutraal opvoeden’, onze peuterdochter hobbelt net zo hard achter haar vader aan als haar kleuterbroer om samen te gaan klussen.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten