Ro | Zal ik onze dochters ooit helemaal snappen?

dochters

Na de bevalling staar ik apathisch voor me uit. Vaderschap? Het dringt allemaal niet zo tot me door. Ja, we hebben nu twee dochters, maar verder? Wat het inhoudt om voor meisjes te zorgen ontdek ik pas later. Maar of ik ze ooit helemaal ga begrijpen?

Postnatale ontreddering: wat een bevalling…

Ik zit lamgeslagen naast Merel. Zo’n bevalling is heftig. Zelfs als je alle lectuur over zwangerschappen braaf hebt gelezen. Je ziet je vriendin door een afschuwelijke pijn heengaan en kunt niets doen. Ja, een handje vasthouden, maar dat gaat natuurlijk nergens over. Ik heb het over echt iets doen, zoals de pijn overnemen.

Met bewondering zag ik haar de pijn weg zuchten. Als een man zou ik bijna willen zeggen, maar ik vrees dat als dat hele bevallen aan ons mannen werd overgelaten, de wereldbevolking rap zou dalen. Bovendien hadden we dan nu geen twee dochters. Heftig!

Terwijl zij knetterstoned van de pethidine probeert ons kraambezoek te woord te staan, zit ik in mezelf gekeerd te verwerken wat we net hebben meegemaakt.

Lees ook: Foute schoonzoon? 7 tips om hem buiten de deur te houden! 

‘Wat lijkt ze op je!’

June bewondert haar kleine zusje en komt dan naar me toe. Ze feliciteert me met een hele dikke knuffel. Ook opa, oma, oom en tante kijken ontroerd. Ze complimenteren ons met de nieuwste aanwinst en herhalen een paar keer dat Rose zo ontzettend op mij lijkt. Ja, daarin kan ik ze geen ongelijk geven. Haar gezicht lijkt een kopie van dat van mij, maar lichter en met blondere haartjes.

Alleen dat vadergevoel waarover iedereen sprak, ontbreekt op dit moment. Alsof ik een toeschouwer ben van mijn eigen leven. Pas wanneer ik een paar dagen later onderweg ben naar het gemeentehuis, dringt het echt tot me door. We hebben een dochter. Ik ben papa. De overweldigende liefde en beschermingsdrang overvallen me: ik weet meteen zeker dat ik tot het uiterste zal gaan voor dit kleine meisje.

Hoe het is om dochters te hebben?

Met June had ik natuurlijk al oefening, maar twee dochters is andere koek. Een jaar later zijn het er zelfs drie. Alleen maar vrouwen in huis, denk daar maar eens over na (of lees gewoon hier wat onze eigen gedachten waren bij drie dochters)!

Al snel merk ik hoe anders meisjes zijn dan jongens. Zo hebben ze zachtere karakters en zijn voorzichtiger. En omdat ik zelf minstens drie volledige dagen per week thuis ben, maken we elkaar veel mee. Onze band is hecht; ze komen net zo makkelijk bij mij zitten als bij Merel.

Maar dit alles heeft op mij ook invloed. Mijn karakter is zachter dan het was, ik zie vaker gevaar in de wereld. Schijnt ook een wetenschappelijke oorzaak voor te zijn: mannen krijgen meer vrouwelijke hormonen nadat ze een kind krijgen.

Wat je moet weten als meisjespapa

Kijk, dat (maandelijkse) zeuren en kibbelen om niks, snap ik nog steeds niet. Douchen met gloeiend heet water? Ook niet. Al die hormonen voegen daar bovenop weinig toe aan mijn begrip. Maar dat geeft ook helemaal niets. Soms willen vrouwen alleen maar gehoord worden. Ik leerde het al snel af om oplossingen aan te dragen, want die willen ze gewoon niet.

Ik hou mijn mond, zwijg, hum op de juiste momenten en laat ze weten dat hun problemen heus belangrijk zijn. Ook al gaan ze over die ene irritante klasgenoot die volgende week haar vriendin weer is of issues met haar gewicht, terwijl ze intussen drie koekjes eet. Ik laat ze voelen hoe belangrijk ze zijn en daar zullen ze later naar zoeken in hun toekomstige man. Hoop ik tenminste…

Heb jij dochters? En veranderde dat jouw leven ook enorm?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Ro

Ik ben Ro (34), vriend van Merel en (stief)vader van June (13), Rose (5) en May (4). Naast mijn werk als uitvoerder voor een grote energiemaatschappij, steek ik veel tijd en liefde in ons gezin. Op Lotus Writings schrijf ik over onze moderne kijk op ouderschap, mijn hobby's (voetbal en Formule 1) en andere dingen die me bezighouden.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten