Column | Die pijnlijk lege stoel aan het kerstdiner

dierbare

Ik twijfelde vooraf. Dit is zo’n onderwerp waarover ik wel wil schrijven, maar tegelijkertijd iets dat ik lange tijd voor me uitschoof. Misschien vooral omdat ik weet wat het teweeg kan brengen bij anderen. Ik wil eigenlijk niemand verdrietig maken met de teksten die ik schrijf, maar soms ontkom je er niet aan denk ik. En in dit geval vind ik het onderwerp toch te belangrijk om geen aandacht aan te besteden. Waarover ik het heb? De feestdagen terwijl je een dierbare mist. Zo erg dat je diep van binnen weet dat deze tijd van het jaar een stuk minder mooi lijkt zonder deze persoon.

Mijn oma was zo iemand. Met kerst zorgde ze, als stralende spil van de familie, voor een heerlijk kerstdiner, warmte en een knusse dag samen. Ze kookte de lekkerste tomatensoep en zelfs spruitjes waren bij haar thuis een feest. Misschien is het de tand des tijds die zorgt voor mijn geromantiseerde herinneringen aan de feestdagen, maar eigenlijk denk ik van niet. Mijn hersenen mogen dan aangetast zijn door de zwangerschapsdementie, volgens mij heeft mijn hart een prima geheugen.

Inmiddels hebben we de tweede kerst zonder onze dierbare oma achter de rug. Het feest zelf organiseren deed ze al een aantal jaren niet meer, maar ik mis haar aanwezigheid. Elke dag wel hoor, maar nu nog meer. De hand die de mijne vastpakte als we naast elkaar zaten. Een liefkozend tikje op mijn wang wanneer we elkaar zagen. Opbeurende woorden, haar humor… Alles. Kon je iemand nog maar even terughalen, gewoon voor een dag. Even knuffelen en laten zien hoe het hier gaat. Of niet? Misschien zou het afscheid dan nog moeilijker zijn dan het al was?

Terwijl de tranen inmiddels tijdens het schrijven van deze tekst over mijn wangen stromen bij mijn eigen herinneringen, sta ik ook stil bij wie we allemaal missen. Niet alleen ik, maar velen met mij. Moeders, vaders, opa’s, oma’s, overgrootouders en misschien zelfs helaas ook kinderen. Sterkte! En onthoud dat het bijna januari is.

Liefs,
Merel

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto van de brandende kaarsjes is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

12 thoughts on “Column | Die pijnlijk lege stoel aan het kerstdiner

  1. Vandaag herdenken wij onze collega, die 4 jaar geleden plots vermist raakt. Elk jaar nog komen mijn collega’s en ik samen om op haar te proosten en herinneringen op te halen.

    1. Heftig, zag net ook je bericht op Facebook. Bijzonder dat jullie allemaal vier jaar later nog steeds samenkomen, mooi! Maar niettemin triest dat ze nooit op haar werk is verschenen (zo begreep ik uit het verhaal) en dat ze niet meer gevonden is. Wat moet dat onwerkelijk zijn geweest!

  2. Natuurlijk mis ik mijn lieve betrokken oma ook met deze dagen, maar zij heeft de mooie leeftijd van 93 mogen bereiken. Ik was vooral in gedachte bij vriendin, die net voor kerst te horen heeft gekregen dat haar moeder uitbehandeld is en nog maar een paar weken heeft.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten