Van avond- naar ochtendmens: dertig dagen vroeg op!

Laat bioritme

Zoals ik wel vaker schreef, ben ik absoluut geen ochtendmens. Fluiten kan ik best hoor, maar niet voor tien uur ‘s morgens. Maar je hebt weinig te willen met kinderen in de buurt: die stemmen hun bioritme niet af op jouw leefpatroon. Gevolg is dat je na een paar maanden met een beetje pech in zodanig deplorabele fysieke staat verkeert dat je zomaar midden op de dag, waar dan ook, in slaap kunt vallen.

Lees ook: Drie dochters met alle drie een eigen biologische klok 

Einde aan het slaaptekort!

Er moest een oplossing komen, vooral omdat zowel Rose als May geen avondmensen zijn.Daarom struinde ik illustere fora af met tips voor ouders die te kampen hebben met langdurig slaaptekort. Ik ontdekte dat het wel degelijk mogelijk is om je slaapritme te veranderen. Het vergt alleen wat inspanning. Ik besloot de uitdaging aan te gaan; inmiddels kon het immers toch niet echt slechter, meende ik. En Ro (die wel gezegend is met een ochtendritme) had aanzienlijk minder last van de gebroken nachten. Dat wilde ik ook!

Daarom een challenge: dertig dagen vroeg op!

Ik schreef er nog niet eerder over, omdat ik ook al regelmatig liet weten dat de combinatie voornemens en ik niet perse de grootste kans van slagen heeft. Dus ik hield mijn experiment nog even stil en stelde mezelf voor een uitdaging van dertig dagen vroeg op. Mijn ochtenden zouden vanaf nu als volgt verlopen:

06.00 uur: wakker worden! Weer of geen weer, weekend of niet.
06.05 uur: drie keer een plens ijskoud water in mijn gezicht – ook als het buiten koud is en ik geen zin zou hebben! Daarna afsluitend rek- en strekoefeningen (in de praktijk voldeed simpel uitrekken ook)
07.00 uur: na het douchen/aankleden/ochtendritueel tijdens het ontbijt een glas ijskoud water drinken

Gezonde weerzin en argwaan

Eigenlijk had ik er een hard hoofd in. Maar misschien is dat wel mijn sleutel tot succes. Voor iemand die maar kort borstvoeding wilde geven, houd ik het immers ook aardig lang vol. Ik heb deze dertig dagen dus volledig afgemaakt en met succes. Vriend en vijand verraste ik elke morgen weer door stipt zes uur mijn bed uit te rollen. Soms zelfs eerder! En wat ik niet verwacht had: de gebroken nachten krijgen aanzienlijk minder vat op me dan voorheen. Ik sta soms zelfs vrolijk op. Bovendien ben ik vaker op tijd dan ooit. We zitten immers al om 7 uur volledig aangekleed op de bank en dat geeft zeeën van tijd om me met andere dingen bezig te houden. Ik ga morgen de volgende dertig dagen in.

Wie doet met me mee?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

One thought on “Van avond- naar ochtendmens: dertig dagen vroeg op!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten