Home » Vrije tijd » Dagje weg » De leukste uitjes met kinderen in Delft

De leukste uitjes met kinderen in Delft

Gisterochtend en -middag verkenden we Delft onder leiding van Annemarie (Bloei!) en Linda. Zij lieten ons de leukste uitjes met kinderen zien en dé hotspots van Delft die best wat meer in het zonnetje mogen staan. Ik heb een fantastische dag gehad, veel geleerd en mooie plekken gezien. Kortom: genoeg inspiratie voor een prima dagje weg in de zomervakantie.

Op zoek naar de Botanische Tuin

Het motregent. De kou trekt door de gaatjes van mijn mosgroene vest, terwijl ik een beetje gedesoriënteerd het Vesteplein afspeur naar een herkenningspunt. Volwaardig toerist in eigen land dus. Waarom? Binnen dertien minuten word ik verwacht in de Delftse Botanische Tuin voor onze eerste rondleiding en ik heb geen idee waar ik heen moet. ‘Loop in Zuid-Westelijke richting,’ galmt de vrouwelijke stem van Google Maps. Mijn biologische kompas laat afweten: waar is zuidwest op dit moment? Gênant!

Ik schakel de GPS maar uit en loop op goed geluk achter een groepje anderen aan die lijken te weten waar ze mee bezig zijn.

Mijn kuddegedrag lijkt zijn vruchten af te werpen: verderop staat een wegwijzer met de tuin duidelijk aangegeven. En zo beland ik een paar minuten later op een soort bouwput. Weliswaar geeft het hek aan dat de Botanische Tuin nooit ver weg kan zijn, maar ik geef het op en moet hulp krijgen van organisator Annemarie van Bloei! om het te vinden. Echt, ik geloof dat ik volkomen afwezig was toen het geografisch vermogen werd uitgedeeld.

De Nieuwe Kerk in Delft

Botanische Tuin TU Delft

We krijgen een rondleiding door de tuin met een bevlogen gids die ons werkelijk alles weet te vertellen: van vogelspin Spinoza (die jaarlijks een nieuwe naam krijgt – vorig jaar was het Minion) tot de knuffelsequoia. Vervolgens lopen we langs het blote-voetenpad, verderop het speelhuis met glijbaan en de tentoonstelling van wetenschappelijke kunstwerken in de tuin. We zijn op weg naar het overdekte gedeelte. Hier vind je o.a. de cactussen, cacaoplant en de bananenplant, die maar één keer vruchten geeft.

Het imposante voormalige campusgebouw is prachtig om te zien. We krijgen te horen dat hierboven ook de oudste collegezaal te vinden is. Zeker als historica had ik hier wel even willen kijken.

TU Delft

De oudste technische botanische tuin in Nederland staat in Delft, met als doel planten en bomen te kweken ter ondersteuning van de wetenschap. Dit jaar viert de tuin zijn honderdste verjaardag. Leuk om te zien dat educatie nog steeds een heel groot onderdeel uitmaakt van de doelstellingen van de tuin.

Oordeel: geschikt voor kinderen?

Absoluut! Je kan kleinere kinderen best meenemen. Het is heerlijk rustig in de tuin, je kan er echt even tot rust komen. Kinderen kunnen bij de ingang een speurtocht meenemen. Voor de kleintjes bestaat deze uit een lijst met plaatjes, grotere kinderen doen een uitgebreidere variant met ‘professoren’. Die staan door de hele botanische tuin verstopt en bij elk professor-bordje hoort een opdracht.

Algemene informatie

Adres Poortlandplein 6, Delft
Kosten Volwassenen € 4,00; kinderen 5-14 en 65-plussers betalen € 2,00
Bereikbaarheid 20 minuten lopen vanaf Centraal Station (mits je goed ter been bent, de moeite waard om te struinen door de historische straatjes die Delft rijk is), buslijn 60/64 (stopt bijna voor de deur), auto kan je parkeren op de Julianalaan of in een parkeergarage (hou daarbij rekening met een parkeertarief van € 2,50 per uur en maximaal € 15,00 voor een hele dag).
Website Botanische Tuin TU Delft

Onderweg naar de volgende bestemming

Oostpoort

De wandeltocht van de Botanische Tuin naar onze volgende bestemming is een cadeautje. Ondanks het wat sombere weer ligt de Oostpoort er indrukwekkend bij – de enige overgebleven stadspoort die Delft ooit tegen vijanden moest beschermen. Boven de ingang staat het beeld van een waker (voorheen St. Catharijne). Deze herinnert aan de voormalige functie die de poort vroeger had. Als je dus richting het centrum wil lopen, zou ik zeker voor deze toeristische route gaan.

Delfts Blauw

Waar je in Amsterdam niet ontkomt aan winkels vol tulpen en molens, zo draait de Delftse souvenirhandel, weinig verrassend, op Delfts Blauw. Die handel levert tegelijkertijd ook prachtige details op aan de gevel, zoals bij Heinen Delfts Blauw.

Bakker Suikerbuik

Tja, als bijna professioneel zoetekauw is de naam alleen al een schot in de roos! Dat beloofde wat. We worden hartelijk ontvangen door eigenaars Leon en Mylène Korevaar die ons naar een grote tafel in het midden van de zaak leiden. Eenmaal geïnstalleerd krijgen we een rabarberkruimeltaartje. Ik versta, nog steeds wat suf, appelkruimel, dus het duurt even voor ik begrijp waarom deze ‘appel’ zo’n opmerkelijke structuur heeft. Maar dat maakt voor de smaak niets uit: heerlijk! Zeker sinds ik aan de lijn doe, mis ik dit soort zoetigheid.

Bakker Suikerbuik

Sinds Leon en Mylène de zaak in 2012 openden, is het een succes. Veel inwoners van Delft, maar ook uit de omstreken lopen hier graag binnen voor thee of koffie met een lekker gebakje. De zaak is lekker fris ingericht met toepasselijke accessoires. Zelf vind ik het bord heel grappig waarop staat:

Dear diet, Things just aren’t going to work between us.
It’s not me, it’s you, you’re tasteless, boring and I can’t stop cheating on you

Aanrader is trouwens de optie om een kinderfeestje hier te vieren. Ze versieren eerst cupcakes, doen spelletjes en bakken pizza, dus succes gegarandeerd!

Geschikt voor kinderen?

Achterin de zaak is een aparte ruimte waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Ze hebben hier genoeg te doen en zijn toch dicht bij hun ouders. Ideaal als je nog even wil bijpraten met een vriendin en de kinderen zijn oud genoeg om zichzelf te vermaken. Dus ja, dit is zeker een plek waar je prima naartoe kan met de kinderen. En waarschijnlijk willen zijn ook heel graag nog eens terug.

Algemene informatie

Adres Hyppolytusbuurt 24, Delft
Openingstijden ma gesloten; di-vr 09.00-17.00; za 08.00-17.00 en zo 14.00-17.00 uur
Website Bakker Suikerbuik

Something Extra

Verkleden is echt niet alleen leuk voor kinderen, zo weet ik weer sinds gisterochtend. We stappen het atelier van Something Extra binnen en even twijfel ik of we wel goed zitten. Overal om ons heen zien we prachtige jurken uit de Gouden Eeuw, maar ook kleurrijke gewaden met hoepelrokken en bijpassende sieraden. En het leukste van alles? Wij mogen ook op de foto en zien er niet veel later uit alsof we uit één van Vermeers grote werken zijn gestapt. Deze zaak is voor mij de verrassing van de dag.

Something Extra

Bij Something Extra kan je jezelf verkleden en vervolgens op de foto. Ideaal als vrijgezellenfeestje natuurlijk of gewoon om iemand mee te verrassen. De kosten variëren dus volgens mij kan iedereen hier wel iets vinden dat bij hem of haar past. En je hoeft niet net als wij op de foto als regentes. Wat dacht je van deze jurken? Goed om te weten: de regentessenjurken waren behoorlijk One size, fits all – zoals Charlotte treffend omschreef.

Geschikt voor kinderen?

Persoonlijk zou ik onze dames niet snel meenemen. Nou ja, June wel. Die vindt het vast fantastisch. Maar die kleintjes hebben hier gewoon niet zoveel aan denk ik. Dus naar mijn idee kan je met je tiener hierheen en ontzettend veel lol hebben. Verder is het een beetje afhankelijk van het karakter.

Algemene informatie

Adres Oude Langendijk 36, Delft
Prijs
Varieert van € 7,50 tot € 45,00
Openingstijden
‘Op goed geluk of op afspraak’, zo staat op de website
Website
Something Extra

Moeke

Van al dat wandelen en verkleden krijg je natuurlijk enorme trek. Bij Moeke zaten we gelijk goed. Fijn en vriendelijk personeel, het was heerlijk zitten in de serre en het eten… Ik geloof in dit geval dat beelden echt meer zeggen dan woorden.

Oké, een kleine toelichting. Vooraf kregen we Flammkuchen met vier verschillende smaken: van tomaat en pesto tot geitenkaas. En alsof dat niet genoeg was, bestond het hoofdgerecht uit een complete maaltijd: links een hamburger, dan rosbief van tonijn en daaronder kaassoep (wow!). Aan de rechterkant zie je een kaaskroket met geroosterd brood. Echt een walhalla voor kaasliefhebbers zoals ik!

Grand Café Moeke

Bij Grand Café Moeke kan je terecht voor een lekkere lunch of diner. Daarnaast is het natuurlijk ook leuk om lekker te genieten van een biertje op het terras, zeker in de zomeravonden. ‘Bij Moeke kan alles’ staat op de website en zo voelt het ook wel een beetje. De ongedwongen sfeer in combinatie met het fantastische eten is echt een aanrader als je hier een dagje gaat winkelen.

Geschikt voor kinderen?

Nee, niet per se. Het Grand Café is daarentegen wel meer dan geschikt voor papa en mama. Je hebt hier gratis WiFi voor het geval je even wil peilen of het nog goed gaat met de kinderen thuis. En verder voelt het lekker knus, is het eten echt meer dan heerlijk! Ook voor moeilijke eters als ikzelf dus. Bovendien zit Moeke midden in het centrum en is het de ideale plek om even neer te ploffen en te relaxen na een shopsessie.

Algemene informatie

Adres Beestenmarkt 16, Delft
Openingstijden iedere dag vanaf 10.00 uur; lunch tussen 11.00-17.00 en diner 17.00-22.00 uur
Website Moeke

Atelier Indrukwekkend

Opnieuw een mooi pand. Dit soort gebouwen maken Delft alleen al leuk om doorheen te lopen. Bij Indrukwekkend gaan we zeefdrukken – iets dat ik nog nooit heb gedaan. We krijgen een linnen tasje en mogen daarop drukken. Hoe leuk is dat? We mogen het vullen met een set kleurpotloden en informatie over het atelier.

In actie

Atelier Indrukwekkend

In dit knusse atelier kan je van alles doen. Behalve natuurlijk je eigen drukwerk laten verzorgen, geeft Indrukwekkend ook regelmatig workshops in drukken, demonstraties, lezingen en exposities. De workshops kunnen zowel plaatsvinden in hun eigen ruimte als op locatie.

Geschikt voor kinderen?

Het atelier is meer gericht op oudere kinderen (7-14) en volwassenen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen hier je kinderfeestje te vieren of een workshop te volgen. Maar wat ook heel leuk is: Druktemakers. Elke eerste en laatste woensdagmiddag van de maand zijn kinderen van 7-14 hier welkom om iets te maken. Bijvoorbeeld een poster, tasje of T-shirt.

Algemene informatie

Adres Achterom 94, Delft
Openingstijden di-vr -09.0017.00 en za 11.00-16.00
Website Atelier Indrukwekkend

Het eindresultaat

Bibliotheek DOK Delft

BeFunky Fashion

Misschien denk je: waarom ga je naar een bibliotheek als je die ook in je eigen woonplaats kan vinden. Begrijpelijk, maar dan weet je nog niet dat DOK Delft een geweldige bieb is. We lopen naar binnen en onze tour zet zich al snel voort naar pop-up store BeFunky Fashion. Eigenaresse Wendy van Pamelen legt uit dat ze graag iets wil terugdoen voor de maatschappij. In dit bijzondere atelier werken daarom alleen vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die kleding een tweede leven geven. Bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwe broek, tas of zelfs jasje.

Kinderboeken

Eenmaal bij de kinderboeken vind ik het gelijk jammer dat ik de meiden niet bij me heb. Die zouden dit fantastisch vinden! Echt, aan alles is gedacht: genoeg zitruimte, een lagere balie, afzonderlijke ruimte voor baby’s en dreumesen, veel spelmateriaal en natuurlijk ook heel veel boeken. En verderop, waar June zich wel zou vermaken, vind je de stripboeken. Nu nog, althans, want DOK gaat op de schop.

Dok Designers

De bibliotheek kiest voor een heel eigen manier van vormgeven. Samen met acht enthousiaste kinderen (9-12 jaar) uit Delft gaan ze om de tafel zitten en hun ideeën bespreken. Die worden meegenomen om hier straks echt een bibliotheek voor en door kinderen te hebben staan. En aangezien het nu al een fantastische plek is, gaat dat helemaal goedkomen!

Een tonijn voor Steijn

Als kers op de taart krijgen we een mooi kinderboek: Een tonijn voor Steijn. Auteur Erik Boekesteijn schreef dit boek als ode aan zijn moeder, die begin dit jaar helaas overleed. Hij vertelt ons zijn verhaal en waar we de hele dag al zitten te kletsen, is het nu muisstil. Hij signeert onze boeken en schrijft in elk exemplaar een persoonlijke boodschap.

Geschikt voor kinderen?

Tja, geloof niet dat ik dat nog hoef te zeggen.

Speciale ruimte voor de allerkleinsten

Algemene informatie

Adres direct tegenover garage Zuidpoort
Openingstijden ma 14.00-18.00; di-vr 10.00-18.00 en za 10.00-17.00 uur
Website DOK Delft

Springboon

Behalve een fantastische dag, kregen we ook nog een creapakketje van Springboon: een zonnescherm voor in de auto. En laten we die nu net nodig hebben! Erg leuk is dat je hier zelf op kunt (laten) tekenen en daarmee een heel persoonlijk zonneschermpje krijgt.

Naar huis

Aan alles komt een eind. Met een hoofd vol informatie keer ik weer huiswaarts. Mijn dank voor deze leerzame, gezellige dag en leuke uitjes voor de komende vakantie, gaat naar Annemarie van Bloei! en Linda van Mamaliefde. En natuurlijk ook aan alle ondernemers en iedereen die heeft geholpen om hier een geslaagde dag van te maken.

De komende dagen kun je ook bij de volgende bloggers een artikel lezen over deze dag weg:

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Charlotte
Fleur
Judith
Linda
Lisette
Mahwish
Marguerita
Melissa
Miriam

Redactie

Onze redactie deelt graag tips met je op het gebied van interieur, administratie, trends en reizen.

27 gedachten over “De leukste uitjes met kinderen in Delft

  1. Wat een toffe tour!! Leuk om een stad op die manier te leren kennen zeg! Ik ben eigenlijk nog nooit in Delft geweest, maar zo te zien de moeite waard.

  2. Wat een toffe tour. En wat schrijf je fijn zeg <3 Het was net alsof ik met je mee was tijdens die rondleiding haha. Dank je wel dus daarvoor.

  3. Wat een leuke tour! Ik heb heel lang redelijk in de buurt van delft gewoond en ken het dus wel, maar toch echt een aantal nieuwe dingen. Leuk!

    1. Ja echt een aanrader om even helemaal tot rust te komen. En ook het campusgebouw is mooi om zien. Wil hier zeker nog eens naartoe.

  4. Wow dat zag er zéér leuk uit, fijn dat je er overal hebt bijgeschreven of het leuk is voor kids. Nu kan ik dit artikel gebruiken bij mijn planning voor een dagje Delft! Vooral Suikerbuik staat hoog op het verlanglijstje!

  5. Wat leuk dat jullie in Delft waren. Ik kom ook graag in de bibliotheek in Delft en Klieder. Daar kunnen kinderen lekker spelen, ouders elkaar ontmoeten en het is ook nog een winkeltje met kleertjes en speelgoed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten