delen

Over bloggen #7 | Tijd besparen als blogger: delen op social media

Onbewust het nieuwe avontuur tegemoet

Sommige mensen zijn maandenlang bewust bezig met een komend blogavontuur. Ze bedenken zorgvuldig een blognaam, spelen daarmee in op hun niche en zoeken tot in de puntjes uit welke stappen ze straks moeten ondernemen om snel te groeien. En bovendien delen ze hun nieuwe stap met iedereen. Ik ben duidelijk niet één van die mensen. Mijn blognaam werd op een goede morgen bedacht door mijn zwager, een niche had ik niet en groei? Ik vond het eerlijk gezegd al heel wat dat Ro, mijn moeder en zusje, een handvol familieleden, vrienden en kennissen de moeite namen om mijn stukjes te lezen. In eerste instantie vond ik het krijgen van meer lezers heel spannend, dus liet ik mijn blog in de anonimiteit. Tot mijn Facebookpagina begin vorig jaar de 100 aantikte. Waar een ander zijn hand misschien niet eens voor om zou draaien, deed ik een dansje van blijdschap: een nieuw begin.

Lessen leren

Zoals ik vorige keer al schreef, werkte ik steeds meer aan de vormgeving en inhoud van mijn blog. Er bestaat een wondere wereld waarin bloggers elkaar helpen, tips uitwisselen en berichten delen. Wat had ik nog veel te leren! Om maar even de beeldspraak van een ladder te gebruiken: ik stond nog niet eens op de onderste sport. Via blogpromotie begonnen mijn bezoekersaantallen mondjesmaat te groeien. Maar het ging pas echt lekker toen ik overstapte naar een eigen domein. Van ‘een beetje schrijven om een portfolio op te bouwen’ naar serieuzer bloggen werd voor mij een bijzondere reis. En hoewel het erg leuk is, begon het delen van berichten en promotie via verschillende social-mediakanalen steeds meer tijd te kosten. Tijd die je niet bepaald hebt als jonge ouders met drie kinderen.

Om je een beeld te geven

In de praktijk probeerde ik het zo’n beetje als volgt:

 • Mijn blog delen via Facebook in zo’n dertig verschillende groepen, speciaal gericht op bloggers
 • Een foto plaatsen op Instagram van mijn laatste blog #linkinbio (hoewel ik daar inmiddels al langer mee gestopt ben)
 • Mijn blog delen via Pinterest (en dan bewaren op vier groepsborden én de relevante borden die ik zelf heb). Ook tijdrovend: in de vrije tijd die ik heb, probeer ik mijn borden aan te vullen met relevante plaatjes en informatie ik elders op Pinterest vind, zodat deze interessanter worden voor anderen om te volgen.
 • Mijn blog delen via Google+, zowel op mijn eigen pagina als de pagina van Lotus Writings, maar ook in zeven verschillende groepen, speciaal gericht op bloggers. En hoewel hier niet direct veel verkeer van komt (ik heb ook maar een schamele 15 volgers) en ik het medium nog niet zo heel goed begrijp, schijnt het positief te zijn voor je SEO. Daarom ga ik er maar mee door.

Daarnaast vind je me op nog een aantal kanalen. Zo deelt Bloglovin mijn nieuwste blogs automatisch, net als Twitter en LinkedIn en krijgt een handvol mensen e-mail zodra ik weer iets nieuws online heb gezet. Ik ben daar zeker niet de enige in. Veel andere bloggers promoten hun blogs op grote schaal en steken daar veel werk in, sommigen nog veel meer dan ik.

Hoe bespaar je tijd?

Je kan nu eenmaal niet alles tegelijk hebben. Dat was als kind al een wijze les die ouders meegaven, maar geldt nog steeds. En zolang ik de inkomsten mis om iemand mijn social media te laten beheren, moest ik natuurlijk keuzes maken. Het bleek toch niet helemaal gezellig, zo’n moeder die regelmatig haar telefoon gebruikt om blogs te delen. Tijd voor verandering dus. Maar hoe?

Ik besloot voor mezelf om efficiënter te gaan werken – een tip die doorgewinterde bloggers en goede planners waarschijnlijk al tijden automatisch toepassen, maar voor mij een eyeopener. Dat komt dus neer op een volgend schema:

 • Facebook: alleen de blogs die grote informatiewaarde hebben posten in alle groepen, andere alleen in de relevante groepen (zoals die specifiek op moeders gericht zijn of over borstvoeding gaan)
 • Instagram: persoonlijke foto’s, soms ook zakelijk (tips voor de leukste uitjes, hebbedingetjes, waar we zijn of wat we doen)
 • Pinterest: blogs delen, maar ook eens in de week voor de beste blogs een speciaal plaatje bewerken die het makkelijker maakt om te delen (en aantrekkelijker is voor dit medium)
 • Google+ hou ik zo, tot ik tijd heb om echt te gaan uitzoeken hoe je dit medium kunt gebruiken
Waarom zoveel werk voor die paar extra bezoekers?

Het delen van mijn blogs via de verschillende kanalen levert in de praktijk geen bizarre bezoekersaantallen. Waarom doe ik het dan toch? Het doel van mijn artikelen is inmiddels ook om gelezen te worden. Ik hoop namelijk van schrijven mijn beroep te kunnen maken op een manier dat we daarvan goed kunnen leven. Gezien worden, lukt alleen als je in het licht stapt – om er nog maar een beeldspraak tegenaan te gooien. Het voordeel voor lezers is natuurlijk dat ik met hogere aantallen vaker een leuke winactie kan organiseren. Of meer informatie krijg over de leukste uitjes, het nieuwste speelgoed of de gaafste gadgets. Want naast mijn persoonlijke blogs wil ik jullie dat ook bieden: een platform waar je van alles kan vinden. Ik doe mijn best 🙂

Ben jij veel tijd kwijt aan het delen van je blog op social media?


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

4 Replies to “Over bloggen #7 | Tijd besparen als blogger: delen op social media

 1. Ik moet zeggen dat ik niet zo heel veel deel. Op mijn eigen facebook, twitter, linkedin en google+ gaat het automatisch, maar ik deel maar in een handjevol groepen. Twee algemene bloggroepen en als het onderwerp erop aansluit ook nog in twee of drie groepen/pagina’s voor chronisch zieken. Ik ben wel op zoek naar meer gerichte groepen om mijn andere blogartikelen te kunnen delen, bijvoorbeeld als het over onderwijs gaat of kleding naaien. Maar misschien moet ik daar eens wat meer tijd in stoppen, want ik heb ze nog niet gevonden. 😉
  Jacqueline onlangs geplaatst…Gewichtige gesprekkenMy Profile

  1. Beter hoor, gericht delen levert volgens mij ook meer op. Voor die specifieke onderwerpen zullen wel groepen zijn, naaien doet het vast ook goed op pinterest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge