Home » Persoonlijke ontwikkeling » De Zen tag | Sta ik nog met beide benen op de grond?

De Zen tag | Sta ik nog met beide benen op de grond?

Wanneer je op mijn website DeMamagids.nl komt, zie je waarschijnlijk al snel dat ik in elk geval opensta voor het ‘occulte’ en onaantastbare. Tegelijkertijd kom ik uit een nuchter, atheïstisch nest waar weinig ruimte bestond voor spiritualiteit. Hoe verenigt zich dat met elkaar? In de Zen Tag vertel ik je hier alles over.

Zen tag

Bij Trendbubbles kwam ik een aantal jaren geleden de Zen Tag tegen. Nu ik deze website aan het opschonen en bijwerken ben, besloot ik hem opnieuw in te vullen. Want we zijn inmiddels ruim vijf jaar verder en de antwoorden zijn absoluut anders dan toen. Niet alleen op het gebied van spiritualiteit – waar de tag slechts gedeeltelijk over gaat – maar zeker ook als het gaat om het vinden van mijn rust. Ik ben benieuwd naar jouw antwoorden.

Neem je de Zen Tag over? Vergeet dan niet te verwijzen naar het origineel!

De Zen tag Q&A

Wat is je favoriete zen moment van de dag?

Een tijdje geleden kocht ik in Kopenhagen, bij Søstrene Grene, een groene mok. Ik zag hem staan en in mijn gedachten voelde ik al hoe ontspannend het zou zijn om met die mok in handen en een zacht dekentje over mijn benen op de bank te zitten. Ik twijfelde dus geen seconde en kocht hem. Elke keer wanneer ik hem nu gebruik, voel ik weer die rust die ik in Kopenhagen ook voelde.

Maar niets haalt het bij de momenten waarop onze jongste tegen me aankruipt, moe en hunkerend naar een oxytocineshot. Zijn kriebelende krulletjes in mijn gezicht, dat warme lijfje tegen dat van mij… Wanneer hij zo bij me ligt, probeer ik echt alles in me op te slaan. De tijd gaat met kinderen uiteindelijk zo snel, ik wil hier zoveel mogelijk van genieten. Dat is pas écht zen.

Wanneer ben jij het meest rustig?

Eigenlijk ben ik van mezelf een vrij rustig persoon. Zeker wanneer we thuis zijn. Het meest rustig ben ik waarschijnlijk wanneer ik een boek lees of zit te tekenen. Daar kan ik helemaal in opgaan. Het helpt me bovendien om op te laden, iets waar ik als introvert meer behoefte aan heb.

Hoe wordt je rustig?

Sinds het overlijden van ons jongste dochtertje merk ik veel beter aan mijn lijf waar mijn grenzen liggen. Ik kan nog steeds doordraven als ik ergens enthousiast over ben of heel veel prioriteit aan hang. Maar die gejaagdheid en stress schud ik wel iets makkelijker van me af dan vroeger. Dat doe ik door me heel bewust terug te trekken en een keer diep te zuchten. Verder probeer ik dan iets te doen waarmee ik automatisch wat meer ‘in mijn lijf zak’ en de to do list in mijn hoofd beter kan loslaten. Bijvoorbeeld tekenen, een wandeling maken of puzzelen. Een luchtig boek lezen helpt ook.

Yoga of meditatie?

Vijf jaar geleden schreef ik dat ik eigenlijk nog nooit iets aan yoga heb gedaan, maar dat het me wel leuk lijkt. Zo sta ik er nog steeds in. Mediteren probeer ik wel regelmatig te doen. Ik zet dan rustige muziek op en probeer met mijn ogen dicht om mijn hoofd leeg te maken. Soms denk ik in alle rust na over de dag en wat er allemaal op het programma staat.

Weet je wat het is? We zijn in onze wereld zo gewend om direct aan te staan vanaf het moment dat je wekker gaat. Even op je telefoon kijken, apps beantwoorden, scrollen op Instagram, misschien wat nieuws lezen. Door juist even te focussen op jezelf en hoe je je voelt, creëer je pauze voor de drukte begint. Persoonlijk vind ik dat heel lekker. Ik kan me voorstellen dat een goede yogasessie hier ook aan bijdraagt.

Wat is je favoriete locatie om lekker ‘zen‘ te worden?

Een paar honderd meter verderop ligt een wandelroute langs het water. Hier ga ik graag met onze jongste naartoe. Onderweg zien we schapen en een paar paarden, je komt af en toe iemand tegen die de hond uitlaat, maar verder is het heerlijk rustig. Zwanen die op de rivier dobberen, een fazant in het bedauwde gras, knoppen die voorzichtig tevoorschijn piepen… Je ziet de vergankelijkheid van de natuur en dat maakt me altijd weer bewust van mijn plek in het geheel. Het kan heel relativerend werken.

Zweverig of down to earth?

Vroeger vond ik mezelf nuchter, maar tegenwoordig ben ik best een zwever – als je het al zo moet noemen. Ik vind het namelijk best een lastige omschrijving, omdat het impliceert dat je niet alsnog met beide benen op de grond kunt staan.

In mijn eigen woorden: ik geloof dat er meer is tussen hemel en aarde dan de wetenschap kan bewijzen. Ik sta open voor spiritualiteit en vind het belangrijk mezelf te ontwikkelen op alternatieve manieren. Zo deed ik ademwerk en recent een cacao bliss ceremonie. De inzichten die ik daaruit kreeg, maken me een bewuster mens.

Een ‘zen’ gevoel geeft me….

…rust en inzicht.

Wat is jouw super ‘zen’ tip!

Slaak een diepe zucht en doe je ogen dicht. Probeer naar binnen te keren: wat voel je in je lijf? Dat kan best confronterend zijn, zeker als je veel voor anderen doet en je het liefst alles goed wil doen voor iedereen. Want wat wil jij eigenlijk? Neem je tijd om te ontdekken waar jij blij van wordt. Verder is het denk ik goed om elke dag iets te doen waar je gelukkig van wordt en van kunt opladen.

Zoals ik het aan mijn dochters uitleg: liefde is oneindig, maar je ‘batterij’ moet je af en toe opladen. Dat doe je door iets te doen dat energie geeft. Voor de een is dat een wandeling maken in de natuur, een ander gaat graag naar de bioscoop, spreekt af met vrienden, leest een goed boek of gaat een avondje stappen. Ongeacht waar jouw batterij van oplaadt, dát is waar je in het dagelijks leven ruimte voor mag maken.

Ik probeer dus ook bewust dingen te doen voor mijzelf. Los van de kinderen en soms zelfs los van hun wensen. Dat is moeilijk, maar wel belangrijk: ik wil zoveel mogelijk een liefdevolle en geduldige moeder zijn, dat lukt alleen als ik ook tijd en liefde aan mijzelf besteed.

Van welke muziek wordt jij helemaal rustig?

Rustige jazzmuziek of klassiek, en ik heb een Meditation playlist op Spotify met fijne, rustige nummers.

Van welke workout kom je in staat van ‘zen’?

Dansen helpt me om rustig te worden, net als een goede fitnessessie (hoewel de laatste ook alweer tien jaar geleden is) of een paar baantjes zwemmen.

Waar word jij zen van? Vind je jezelf een zwever of juist heel nuchter?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Uitgelichte afbeelding ©Rido – Shutterstock

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten