Home » Persoonlijke ontwikkeling » Privé » De Visite Tag | Of je hier spontaan mag blijven eten?

De Visite Tag | Of je hier spontaan mag blijven eten?

De naam verklapt natuurlijk wel waar deze tag om draait: volledig om de visite. Altijd al willen weten of we onze visite hier thuis met open armen ontvangen of liever even een telefoontje vooraf krijgen? Ik vertel je alles over onze gastvrijheid in de Visite Tag! 

Twee culturen?

Hoewel Ro niet is geboren in Nederland, merken we hier thuis weinig van cultuurverschillen. We houden er allebei dezelfde normen en waarden op na, qua opvoeding kozen we voor het typisch Nederlandse overleg-model 😉 en klagen lekker op het weer, ongeacht de temperatuur. Maar er is één puntje waarop we wel verschillen zien. Heel herkenbaar waarschijnlijk voor iedereen die in een gemixte relatie zit. Het gaat natuurlijk om gastvrijheid.

Waar bij hem iedereen spontaan mag komen aanwaaien en mee eten, stel ik bij de meeste mensen toch wel prijs op een telefoontje vooraf. Het liefst een (halve) dag bedoel ik daarmee. Puur om me mentaal te kunnen instellen, geloof ik. Stom trouwens, want ik vind het vaak hartstikke leuk. Maar flexibel? Nee, dat ben ik niet echt. En ruimhartig met eten? Ik koop dan toch liever een extra biefstuk dan dat ik de mijne deel. Best een confronterende tag dus, aangezien ik gierigheid en mijn ongastvrije houding eigenlijk heel onhebbelijk vind.

De Visite Tag is bedacht door Blogmama. Neem je hem over? Vergeet haar niet om een linkje in je blog te verwerken 😉 

De Visite Tag Q&A

Onaangekondigd bezoek ontvangen of liever van te voren afspreken?

Nou, zoals je hierboven al kon lezen vind ik het toch fijner als ik vooraf even weet dat er iemand aankomt. Ook om nog even te kunnen opruimen en schoonmaken als dat nodig is (beter gezegd: omdat dat nodig is). Al zijn bepaalde mensen wel altijd welkom, zoals mijn zusje, moeder en naaste vriendinnen die me al langer kennen en geen strak huishouden verwachten. Met vriendinnetjes van June is het trouwens ook een ander verhaal. Sommigen zijn hier echt kind aan huis en die mogen van mij altijd langskomen.

Voor het bezoek langskomt nog even snel boodschappen doen?

Ja. We hebben hier meestal geen snoep, koek of andere lekkere hapjes in huis, omdat we die anders zelf soldaat maken en dan binnen no time weer +5 kilo zijn. Dus als er visite langskomt, halen we eigenlijk altijd wel wat. Tenzij die het niet erg vinden om thee of water te drinken en op rozijntjes van de kinderen te knabbelen.

Visite kan spontaan mee-eten tijdens het avondeten?

Ja. Hoewel ik misschien niet de meest spontane ben, vind ik wel dat je visite altijd moet kunnen mee eten. En als we niet genoeg in huis hebben, dan rij ik wel even snel heen en weer naar de supermarkt voor wat extra’s. Mocht het een vriendinnetje van June zijn die niet eet wat wij op het menu hebben staan, dan kook ik gewoon wat anders voor haar. Mijn ouders waren ook zo en ik heb dat altijd als heel prettig ervaren. Nu wil ik het graag zelf aan onze dochters meegeven.

Het huis opruimen en schoonmaken voor de visite?

Haha ja dat zeker. Je moest eens weten wat ik in vijf minuten voor elkaar krijg 😉

Is jouw huis op dit moment visite proof?

Min of meer… Er liggen hakken in de keuken, Duplo op de salontafel en hier en daar wat los kinderservies van een uurtje geleden. Maar echt een grote troep is het niet. Als de visite eventjes belt van tevoren, kan ik nog snel alles in de keuken, gang en speelgoedkast gooien – alsof het er nooit anders uitzag.

Rekening houden met kinderen die meekomen?

We hebben altijd wel iets in de kast liggen (ontbijtkoek, rijstwafel en rozijntjes) en in de fruitschaal, dus wat dat betreft zijn we voorbereid. Ze zijn ook meestal welkom, al vind ik het niet zo handig wanneer ik zit te werken. Dan heb ik liever dat ze lekker op zolder gaan spelen of dansen.

Schoenen uit alstublieft?

Ja dat zeker! Zeker toen de kleintjes jonger waren en op de vloer kropen, moest alle visite zijn schoenen uit. Vond het idee alleen al zo vies. En nu hoeft visite dat niet per se meer, maar wijzelf dragen eigenlijk nooit schoenen in huis. Alleen als June of ik even snel iets moeten pakken dat we vergeten zijn (Ro is doorgaans iets beter voorbereid). May en Rose daarentegen banjeren regelmatig in hun kaplaarzen door de huiskamer, omdat ze spelen dat ze op reis zijn. Vind ik niet zo’n probleem.

Onverwachts blijven overnachten is geen probleem?

Nee hoor. We hebben sowieso extra matrassen liggen, maar zijn ook bereid om zelf in de huiskamer te gaan liggen en onze gasten in bed te laten slapen. Uiteindelijk is het hier ook weer niet zo’n zoete inval dat we wekelijks op de bank vertoeven, maar meer in geval van nood.

Neem gezellig je hond mee?

Persoonlijk vind ik dat geen fijn idee. We hebben zelf geen huisdieren en #sorrynotsorry sommige honden stinken echt onwijs. Dan zit je na een paar uur nog in die stank. Ik kan daar echt misselijk van worden, dus laat de hond maar lekker thuis.

Zelfgemaakte hapjes en lekkernijen of liever iets makkelijks?

Ligt aan mijn bui. Vind het leuk om te bakken, maar kan net zo makkelijk iets bij de supermarkt kopen. Albert Heijn heeft bijvoorbeeld hele lekkere mini kaas- en worstenbroodjes. Even in de oven en klaar ben je.

Doe alsof je thuis bent of graag zelf de touwtjes in handen hebben?

Wat mij betreft gedragen de gasten zich alsof ze thuis zijn. Zeker als het gaat om drinken: ik vergeet nog weleens iemand iets aan te bieden en dan is het toch prettig wanneer ze assertief genoeg zijn om het zelf maar te pakken.

Als je mag kiezen tussen te vroeg, precies op tijd of te laat bezoek ontvangen bij een afspraak?

Te vroeg vind ik echt niet leuk. Vooral omdat je dan vaak nog helemaal niet klaar bent. Alhoewel ik tegenwoordig met verjaardagen liever alles al de dag van tevoren regel: als je visite dan een halfuur eerder op de stoep staat, maakt dat ook niet meer uit.

Bezoekers mogen de toiletbril omhoog laten staan?

Liever niet, ik vind het sowieso fijner als iedereen zou zitten haha. Het idee dat je te nodig moet om nog te kijken en met je billen op die koude pot terecht komt. Vies ook.

Ik verwacht dat mijn visite even helpt met opruimen?

Nee hoor. Het is hartstikke lief, maar verwacht het niet. Doe het zelf andersom trouwens meestal wel. Al is het maar dat je de glazen in de keuken zet.

Wat doe je bij bezoek dat te lang blijft hangen?

Als ik echt moe ben dan zeg ik het gewoon. En anders Ro wel. Ik zou in elk geval nooit gaan stofzuigen of nadrukkelijk gaan gapen, zoals je weleens hoort haha. En ik denk ook dat je gewoon tegen je gasten moet kunnen zeggen dat je het echt hartstikke gezellig vindt, maar morgen de dag weer genadeloos om 6 uur begint.

Hoe ben jij met onverwachte visite? Gastvrij of een beetje ongemakkelijk? Als je de Visite tag overneemt, wil je me dan ook taggen? Kom ik even lezen!

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Afbeelding, Rawpixel.com – Shutterstock

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

Een gedachte over “De Visite Tag | Of je hier spontaan mag blijven eten?”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten