superluis

Superluis? Zo bestrijd je hoofdluis en voorkom je besmetting!

Een superluis?

In de Verenigde Staten is hij al tijden bezig aan een opmars. Moeders waarschuwen elkaar digitaal voor het ‘monster’ dat hoogstwaarschijnlijk binnenkort ook bij ons de kop op zal steken. En aangezien RTL Nieuws meldt dat de superluis ook al in België geconstateerd is, vermoed ik dat hij niet lang op zich laat wachten.

Lees ook: Luizen? Alleen al spontaan jeuk wanneer ik erover praat!

Resistent tegen middeltjes

Waar het nieuws op neer komt is het volgende. De hoofdluis is door de jaren heen met steeds meer middeltjes bestreden. Elke keer dat je anti-luizenshampoo gebruikt, bestaat de mogelijkheid dat je een luis mist. Of dat je nimfen/neten niet doodt. En alle beestjes die zo’n aanval overleven, zijn resistent tegen die specifieke shampoo. Bovendien kriebelen ze nog rond en kunnen dus ook een ander weer besmetten – met alle gevolgen van dien. Resultaat van jaren bestrijden met shampoos is dus een luis die zo hardnekkig is geworden, dat reguliere middeltjes en shampoos hun werking verloren zijn. Een superluis dus.

Wat kan je met deze kennis?

In eerste instantie niet veel. Zolang je geen hoofdluis in huis hebt, hoef je jezelf niet veel zorgen te maken. Maar ik vermoed dat je hier niet voor de lol rondneust en dus mogelijk een superluis op je eigen hoofd of dat van de kinderen hebt aangetroffen. Om maar met de deur in huis te vallen: vrijwel niets helpt. Je kan je geld uitgeven aan middeltjes die de luizen en neten verstikken, maar ook dan bestaat de kans dat je een paar beestjes mist. Eenmaal besmet heb je eigenlijk twee opties:

 • de nat-kammethode
 • Air Allé

Nat-kammethode

Belangrijk is dat je het haar nat maakt en voorziet van een dikke laag crèmespoeling. Ook kan je via luizenkliniek.nl een speciale crème aanschaffen die gegarandeerd alle luizen meeneemt, maar ook 90-95% van de neten en nimfen verwijdert in je eerste kambeurt! We hebben die zelf gebruikt en het is heel prettig spul. Daarnaast is het hebben van een goede luizenkam belangrijk. Dus niet de gratis versie die je bij sommige shampoos krijgt of een dubbele met korte metalen punten en een plastic kant. Voor een succesvolle behandeling heb je echt een kam nodig met lange tanden. Kijk voor een tutorial op YouTube!

Air Allé

Een behandeling met de gepatenteerde Air Allé geeft je de garantie dat niet alleen de luizen doodgaan, maar ook neten en nimfen. De superluis maakt dus geen kans meer. Het apparaat werkt als een soort föhn. Elk plekje op je hoofd wordt verwarmd en geen luis overleeft de behandeling. Na afloop wordt je haar helemaal uitgekamd en het grootste deel van de luizen, nimfen en neten verwijderd. De behandeling is behoorlijk prijzig (€ 129,00 per persoon), maar in bepaalde (wanhopige) gevallen kan ik me voorstellen dat het geld je niets meer kan schelen.

In de regio Zuid-Holland Zuid kan je terecht bij:

De Luizenkliniek
Binnendams 101H
Hardinxveld-Giessendam
(naast het station, parkeren is gratis)


Wat je verder nog moet weten over hoofdluis:

 • Dankzij de opkomende selfiecultuur beperkt de hoofdluis zich niet langer tot kinderhoofdjes en onfortuinlijke ouders. In tegendeel, op middelbare scholen en zelfs studentenverenigingen komt het tegenwoordig ook steeds vaker voor.
 • Om te overleven heeft een luis bloed nodig. De kans dat een hoofdluis ’s nachts een bewuste wandeling naar je knuffel maakt, is dan ook vrijwel uitgesloten. Als de paniek toeslaat ben je geneigd alles te ontsmetten, maar de effectiviteit daarvan is nooit bewezen. Eenmaal je hoofd verlaten, keren ze vrijwel niet meer terug.
 • Schaam je niet en licht anderen in. Alleen dan kun je goed bestrijden; zodra een klasgenoot namelijk rondloopt met een besmetting, kan binnen no time de hele klas te kampen hebben met hoofdluis.
 • Voor meisjes is het aan te raden om de haren in een knot of vlecht te dragen. Dit houdt de luis niet helemaal tegen, maar maakt een besmetting lastiger.
 • Gel, haarlak en mousse maken het haar minder aantrekkelijk voor hoofdluizen. Wederom geen garantie dat je hiermee een besmetting voorkomt, maar wel handig om te weten.

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Dit artikel is geen samenwerking. Ik wil hiermee eerlijke en juiste informatie verschaffen aan ouders die helaas te maken krijgen met hoofdluis. 

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

17 Replies to “Superluis? Zo bestrijd je hoofdluis en voorkom je besmetting!

 1. Oh het lijkt mij verschrikkelijk O_o zelf gelukkig nooit gehad omdat ik kroeshaar heb en daardoor altijd vet in m’n haren heb. M’n zoontje heeft geen kroeshaar mocht het zover zijn ga ik die hard wax, crèmes, gel in z’n haar smeren haha en hopen dat hij het nooit krijgt. Van het idee krijg ik al jeuk haha

  1. Ja veel spul in smeren haha, hoop dat het je allemaal bespaard blijft. Als ik hier thuis kijk, vooral de middelste, heeft echt een bos krullen (net iets groter dan kroes). Ik ben bang dat als zij straks nog langer haar heeft en hoofdluis krijgt, we allebei gaan huilen 😉

   Maar idd erg he, erover praten geeft al jeuk!

  1. Verschrikkelijk he? En na een paar keer heb je het zo gehad met kammen! Alleen niet geschikt voor kleine kinderen, maar verder was het echt heel erg fijn.

 2. Hier nog niet aan de orde, maar ik hoop echt dat het ons bespaard blijft 😱😱 ik heb ze niet gehad, mijn zusje wel. Ik had toen mn haar kort en lekker veel wax er in 😉😉

  1. Hoop het ook! Het is echt een nare plaag, als zoiets in de klas heerst hoop ik toch stiekem altijd dat het ons zal overslaan 🙈 Maar fijn dat je kapsel je beschermde! Die wax hielp dus echt.

 3. Het middel hoeft niet perfect te werken, als je het maar vaak genoeg toepast op de juiste plaatsen.
  Als je nu te maken hebt met hoofdluis, dan is er in je omgeving misschien een actieve bron. Het is dan verstandig om te blijven controleren op luis, bijvoorbeeld 1x per week (vaker mag ook). Dit lukt niet perfect maar wel zonder veel stress met zo’n elektrische kam.
  Er zijn tegenwoordig kinderen, maar ook volwassenen, die helemaal niet van de luis af komen. Die kunnen dus een bron van herbesmettingen zijn.
  Ik denk dat het daarbij niet om ‘superluizen’ gaat, maar gewoon om mensen die hun leventje niet goed onder controle hebben. Voor sommige mensen is dat gewoon heel moeilijk.

  1. Daar heb je wel gelijk in.

   En ja het is een kwestie van goed kammen, no pain, no gain. Het is een rotter maar als je het goed doet ben je er na een paar weken wel vanaf.

   Nee al een tijd niks gelukkig, maar weet wel uit ervaring dat je inderdaad iedereen moet controleren.

 4. Helaas kan ook de Luizenkliniek herbesmetting niet voorkomen.
  Ook is het belangrijk dat je het hele gezin behandelt of laat behandelen.
  Het is een heel gedoe, hoofdluis. Maar extra beddengoed wassen, knuffels bevriezen enz enz. is niet nodig. Dit advies kregen we tientallen jaren, maar het is zinloos. Op het hoofd moet je zijn.
  Er zijn verschillende methodes. De een heeft succes met dit, de ander met dat. Ik hoor goede berichten over de elektrische luizenkam. Maar met zo’n ding moet je toch nog steeds het hele gezin 2 weken lang iedere dag uitkammen. Het gaat alleen wat makkelijker. Als het toestel beet heeft, geeft het een piep. Je kunt dus naar de piep luisteren in plaats van steeds zo scherp te moeten kijken. En de kinderen hoeven niet met hun hoofd omlaag te zitten wachten. Je kunt ze voor de video zetten of zoiets. Dat kan het makkelijker voor ze maken om mee te werken.

  1. Dat is helemaal waar, herbesmetting voorkom je er niet mee. Was het maar zo 🙂

   De elektrische kam schijnt niet altijd 100% accuraat te zijn, heb ik gehoord althans. Hoewel t me ideaal lijkt!
   Met nat kammen en crème of crèmespoeling hebben de luizen weinig tot geen grip meer, waardoor ze gemakkelijk te verwijderen zijn. En de speciale crème van de Luizenkliniek neemt ook neten en nimfen mee, crèmespoeling dacht ik niet. Maar dat gaat weer niet samen met de elektrische kam natuurlijk.

   Misschien is een combinatie een goede oplossing, afwisselen zodat je kind inderdaad niet constant met het hoofd omlaag hoeft te hangen.

 5. Nog nooit van die speciale behandeling gehoord maar goed om te weten als het ooit voorvalt.. Ik dacht dat je haren kleuren ze ook minder aantrekkelijk voor hoofdluis zou maken, behalve als je Iets natuurlijk zoals henna gebruikt. Voor kindjes kan dit natuurlijk niet. Toen het in het dagcentrum waar ik werk rond ging gebruikten we ook een preventieve spray. Weet wel niet of dit ook voor de superluis werkt.

  1. Ik kwam er ook pas via internet achter. Van het haar kleuren wist ik niet, zou kunnen. Lastig probleem, je kunt t nooit helemaal oplossen helaas! Alleen maar hopen dat het je kinderen bespaard blijft..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge