Home » Persoonlijke ontwikkeling » Privé » De peuterspeelzaal tag | Leeg nest of wel relaxed?

De peuterspeelzaal tag | Leeg nest of wel relaxed?

Zoals de naam al verklapt draait deze blogtag volledig om de peuterspeelzaal. En daar heb ik natuurlijk wel iets over te vertellen, aangezien beide jongste dochters hierheen gaan. In dezelfde groep nog wel! Hoe dat is? 

De Peuterspeelzaal Tag

Mirjam tagde me laatst voor de peuterspeelzaal tag – oorspronkelijk bedacht door Malou. En dat kwam goed uit, want met twee dochters die in dezelfde groep zitten, heb ik daar natuurlijk genoeg over te vertellen. Waarom we kozen voor deze vorm van ‘vooronderwijs’ en hoe we die spannende eerste dag vonden, vertel ik in de Peuterspeelzaal Tag!

De Peuterspeelzaal Tag Q&A

Waarom heb je ervoor gekozen om je kind naar de peuterspeelzaal te laten gaan?

Zelf zat ik als peuter op de peuterspeelzaal van de Vrije School. Van wat ik me daar nog van herinner, weet ik hoe fijn ik het daar vond. Nieuwe vriendjes maken, lekker spelen en broodjes bakken. Dat gunde ik onze dochters ook. June ging daarom naar dezelfde groep en Rose en May naar de peuterspeelzaal die in hetzelfde gebouw als de huidige basisschool van onze tiener zit.

Daar ging enig protest van mijn kant aan vooraf trouwens, omdat mijn hart bij de Vrije School lag.  Maar eenmaal daar bleek de voormalige juf van June inmiddels hier de groep onder haar hoede te nemen. Zo blij om! Het geeft een stukje sociale vaardigheden mee die je thuis niet helemaal kan bieden, het werken in een groep en de overgang naar de basisschool zal hopelijk kleiner zijn.  

Hoe oud was je kind toen hij of zij voor het eerst naar de peuterspeelzaal ging?

Waar June ‘pas’ met tweeënhalf ging, mochten de kleintjes vanaf hun tweede verjaardag naar de peuterspeelzaal. En hoewel ik dat in eerste instantie wat aan de vroege kant vond, bleken zij daar totaal geen moeite mee te hebben. Gelukkig maar!

Hoe vond je kind zijn of haar eerste dag?

Eerlijk gezegd dacht ik dat ze misschien wel moeite zouden hebben met het vertrek, maar die zorgen bleken volkomen ongegrond. Sterker nog, ze moesten door de juf naar het raam worden gestuurd om te gaan zwaaien. Ergens maar goed ook. Rose had iets meer moeite met het luisteren en blijven zitten, maar May zat meteen op haar stoel alsof ze nooit anders had gedaan.

En hoe vond jij het? 

Ro plaagt me nog weleens: die vindt dat ik last heb van een soort ‘lege-nestsyndroom’ en dat ik te lang bleef plakken, die eerste dag. Ik ben het daar natuurlijk totaal niet mee eens 😉 Ik wilde gewoon de tijd nemen die nodig was en er voor ze zijn. Bij June duurde het namelijk wel even voor ze haar plek had gevonden en ik had geen zin om de druk onnodig op te voeren.

Maar uiteindelijk bleek het allemaal niet nodig. Zodra ze de juffen zien, ben ik automatisch buiten beeld. Inmiddels heb ik daar wel wat meer rust in: bij June zat ik zelf half huilend in de auto, nu genoot ik van de quality time met May en later van de tijd om even rustig iets voor mezelf te kunnen doen. Een tweede kind op de peuterspeelzaal voelt dus wel anders.  

Wat doet je kind het liefst op de peuterspeelzaal?

Zodra we binnenstappen, loopt May eigenlijk automatisch op het keukentje af en de poppenhoek. Rose is trouwens ook dol op auto’s en bouwen, dus die kan je overal neerzetten. Als we ‘s avonds aan tafel vragen hoe hun dag was, zijn ze vooral heel enthousiast over de muziekles, het gymmen of ‘voetjebal’. En buitenspelen vinden ze ook heerlijk, net als liedjes zingen. Nou ja, ik geloof dus niet dat er echt één favoriet onderdeel is.

Staat je kind vaak vooraan, of is hij of zij wat meer afwachtend?

Voor zover ik kan inschatten is Rose duidelijk haantje de voorste, terwijl May meer afwacht. Is ook een verschil in karakter natuurlijk. Aan de andere kant merk ik wel dat de peuterspeelzaal onze jongste hierin ook goed doet. Ze komt meer voor zichzelf op, durft zich duidelijker uit te spreken en gaat haar eigen weg.

Is je kind veranderd sinds hij of zij op de peuterspeelzaal zit?

Ja dat zeker. In het begin merkte je bij allebei dat ze bepaald gedrag overnamen (wat je dan weer herkent van een ander kindje). Soms positief, een andere keer minder. Maar goed, dat is menselijk: je neemt dingen van elkaar over als je tijd met elkaar doorbrengt. Zolang je thuis de structuur gelijk houdt, zakt dat vanzelf wel weer weg.

In positieve zin vind ik dat de peuterspeelzaal veel voordelen heeft. Ze spelen meer met elkaar, leerden ze beter praten, kunnen ze iets beter luisteren (met de nadruk op kúnnen haha) en merk je dat groepsdruk ook bepaalde dingen bijbrengt: doen wat de juf vraagt, nieuwe liedjes, wachten op je beurt… Rose zat voorheen in de klas met haar beste vriendinnetje L., maar die zit inmiddels op de basisschool. Gelukkig zien ze elkaar nog steeds – hoewel L. dan grappig genoeg dus meer optrekt met May dan met onze oudste peuter. Ik merk nu dat ze niet echt meer een beste vriendinnetje heeft. Ze trekt vooral op met de oudste twee kinderen, maar die gaan over een tijdje ook weg. May heeft geloof ik niet echt een beste vriendje of vriendinnetje en speelt met iedereen.

Heeft je kind al speelafspraakjes gehad?

We gaan regelmatig weg met L.: naar de film van K3 bijvoorbeeld, de ballenbak en soms naar de kleuterbios. Heel gezellig! Kunnen haar moeder en ik lekker bijkletsen en de kinderen vermaken zich met elkaar. Verder niet eigenlijk, maar hoeft voor mij ook niet als ik heel eerlijk ben. Rose en May kunnen ook meestal heel goed met elkaar overweg, dat scheelt.

Kijkt je kind al uit naar de basisschool?

Ja zeker. Ik ben alleen heel benieuwd hoe May daarop gaat reageren: die moet dan ineens haar grote zus missen op de peuterspeelzaal. Tegelijkertijd is het waarschijnlijk ook wel goed dat ze dan allebei hun eigen plekje krijgen. Maar Rose heeft er echt zin in. Is er volgens mij enorm aan toe: meer uitdaging en nieuwe vriendjes maken.

Neem je de peuterspeelzaal tag over? Vergeet Malou dan niet te taggen!
Kozen jullie voor een peuterspeelzaal? En wat is jouw ervaring?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

2 gedachten over “De peuterspeelzaal tag | Leeg nest of wel relaxed?

  1. Ik bleef ook altijd het liefst tot ik het gevoel had dat het ‘goed’ was voor mijn kind als ik wegging. Dat heeft inderdaad niets met een leeg nest syndroom te maken ; ) Het is gewoon dat je als moeder met een goed gevoel wilt weggaan.

  2. Leuke tag! Leuk voor de meiden dat ze in dezelfde groep zitten. Hier zijn ze naar het KVD geweest en zitten nu op de BSO en spelen daar vaak ook samen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten