Zoals de naam al verklapt draait deze tag volledig om de peuterspeelzaal. En daar heb ik natuurlijk wel iets over te vertellen, aangezien ik vier kinderen op de peuterspeelzaal heb (gehad). Hieronder lees je alle vragen en antwoorden.
De Peuterspeelzaal Tag
Blogger Mirjam [destijds van MetMirjam.com] tagde me voor de peuterspeelzaal tag – oorspronkelijk bedacht door Malou. Daar heb ik natuurlijk genoeg over te vertellen. Inmiddels hebben we onze vierde op de peuterspeelzaal zitten. Waarom we kozen voor deze vorm van ‘vooronderwijs’ en hoe we die spannende eerste dag vonden, vertel ik in de Peuterspeelzaal Tag!
Neem je de peuterspeelzaal tag over? Vergeet Malou dan niet te taggen!
De Peuterspeelzaal Tag Q&A
Waarom heb je ervoor gekozen om je kind naar de peuterspeelzaal te laten gaan?
Alle vier onze kinderen gingen (en gaan) naar de peuterspeelzaal. Vroeger was het anders. De meeste moeders werkten niet in mijn jeugd. Daardoor spraken ze makkelijker af met elkaar en speelde je regelmatig met een vriendje of vriendinnetje. Vanaf tweeënhalf ging ik bovendien naar de peuterspeelzaal van de Vrije School voor wat extra sociale contacten. Daar heb ik nog steeds een paar fijne herinneringen aan en dat gunde ik mijn eigen kinderen ook.
Ze hebben allemaal niet op de reguliere kinderopvang gezeten. Daardoor wilde ik wel een vorm aanbieden waarbij ze konden spelen en zich voorbereidden op het basisonderwijs. Die vond ik voor mijn oudste dochter bij de Vrije School. De middelste twee gingen naar de peuterspeelzaal bij hun toekomstige basisschool (waar de juf van de oudste inmiddels ook werkte) en mijn zoontje gaat weer naar de Vrije School.
De reden dat we kozen voor de peuteropvang, is dat we het belangrijk vinden dat ze leren spelen met andere kinderen. Daarnaast is het prettig dat er een professional meekijkt met je kind en dat ze zich rustig voorbereiden op de basisschool straks.
Hoe oud was je kind toen hij of zij voor het eerst naar de peuterspeelzaal ging?
De regels hieromtrent zijn de afgelopen jaren regelmatig gewisseld. De oudste mocht vanaf tweeënhalf, de middelste twee gingen vanaf hun tweede verjaardag en de jongste is ergens met 2 jaar en 4 maanden gegaan. Bij hem keken we vooral of hij eraan toe was.
Hoe vond je kind zijn of haar eerste dag?
Wisselend. De oudste had wat meer moeite, haar zusjes liepen naar binnen of ze nooit anders gedaan hadden. Sterker nog, ze moesten naar het raam worden gestuurd om te zwaaien. En de jongste vond het wel lastiger. Hij is ook nog niet heel vaak van mij weggeweest, dus dat vond ik niet zo gek. Mijn ouders zijn zijn enige vaste oppas.
En hoe vond jij het?
Ook wisselend. Het is prettig wanneer je vertrekt en je kind zit vrolijk op een stoeltje. Maar aan de andere kant merkte ik de laatste keer dat ik best snel kon schakelen. Ik weet inmiddels dat kinderen die moeite hebben met afscheid nemen vaak binnen vijf minuten stoppen met huilen. Daarnaast besloot ik een vast ritme te hanteren voor vertrek en daar ging hij redelijk snel in mee. Tegelijkertijd vind ik het wel prettig om weer iets meer tijd te hebben voor mezelf. En als ik hem ophaal en ik krijg zo’n enorme glimlach, dan ben ik heel blij dat ik hem weer zie.
Wat doet je kind het liefst op de peuterspeelzaal?
De meiden vonden de huishoek erg leuk: lekker doen alsof je kookt. Bij de jongste staat een soort knikkerbaan waar hij echt dol op is. Verder houdt hij van klimmen en klauteren. En het fruitmoment haha, net als thuis.
Staat je kind vaak vooraan, of is hij of zij wat meer afwachtend?
Afhankelijk van hun karakter; de een stond wel vooraan en de ander was meer afwachtend. Merk wel dat de jongste drie zussen boven zich heeft. Die gaat zijn eigen weg, maar laat de kaas ook weer niet van zijn brood eten.
Is je kind veranderd sinds hij of zij op de peuterspeelzaal zit?
Ja, dat gaat best snel. De woordenschat neemt toe, ze leren een bepaald ritme en passen dat thuis soms ook toe. Bij die meiden merkte ik ook nog weleens dat ze bepaald gedrag overnamen van andere kinderen, zoals gillen of slaan. Een andere keer trouwens in positieve zin. Verder geloof ik oprecht dat de groepsdruk van de peuterspeelzaal een positieve invloed kan hebben. Ze worden hier gemakkelijker zindelijk, omdat ze andere kindjes zien plassen op de wc. En ze gaan iets sneller mee in het ritme wanneer alle kinderen dat doen.
Heeft je kind al speelafspraakjes gehad?
De jongste in elk geval niet. Hij is de jongste van de groep (de meesten zijn al een tijdje drie) en ik zie de andere ouders meestal niet. Waar hij zit, is de inloop namelijk van 08.00-08.45 en kinderen komen op wisselende momenten binnen. Het is wat mij betreft ook niet nodig. Met drie zussen, twee nichten en vijf neven komt hij qua speelkameraadjes niks tekort. Bovendien zijn kinderen nog wat jong op de peuterspeelzaal om een echt speelafspraakje te maken, denk ik. Dan spreek ik toch sneller af met vriendinnen of vrienden die kinderen hebben in dezelfde leeftijd.
Kijkt je kind al uit naar de basisschool?
Zover zijn we nog niet. We moeten nog meer dan een jaar op de peuterspeelzaal.
Kozen jullie voor een peuterspeelzaal? En wat is jouw ervaring?
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?
Uitgelichte afbeelding ©Igisheva Maria – Shutterstock
Ja omdat ik fulltime thuis was bij de kinderen leek peuterspeelzaal me goed voor ze. Het bleek ook nog wel even lekker rustig te zijn voor mezelf vervolgens, hoewel dat niet de reden was om voor peuterspeelzaal te kiezen.
Klopt inderdaad, dat is een bijkomend voordeel van de peuterspeelzaal 🙂 Maar het sociale aspect is fijn voor de meeste kinderen. Dat kan je thuis vaak niet op die manier bieden.
Ik bleef ook altijd het liefst tot ik het gevoel had dat het ‘goed’ was voor mijn kind als ik wegging. Dat heeft inderdaad niets met een leeg nest syndroom te maken ; ) Het is gewoon dat je als moeder met een goed gevoel wilt weggaan.
Leuke tag! Leuk voor de meiden dat ze in dezelfde groep zitten. Hier zijn ze naar het KVD geweest en zitten nu op de BSO en spelen daar vaak ook samen