Lieve Kim

De ideale kerst? Knus, familie en eten

Wat is jouw ideale kerst?

Lieve Kim,

Hoewel ik lange tijd #teamsinterklaas was, is daar afgelopen jaren verandering in gekomen. Niet alleen omdat de oeverloze en ongenuanceerde discussies over en weer me het plezier in het Sinterklaasfeest ontnamen, maar ook omdat het hier nogal eens wat drukte oplevert in huis. Met kerst ervaar ik dat toch minder. Bovendien hou ik van de knusse sfeer in huis: warmte door de lichtjes, kaarsen aan, de boom, even anders eten dan anders en (op kerstochtend) pakjes. Maar mijn ideale kerst?

Familie

Familie staat hier echt op één. Ik wil tijdens kerst het liefst samenzijn met ons gezin, maar boven alles ook met de mensen die me na staan. We eten traditioneel op kerstavond samen (tenzij die dag de andere kant van Junes familie beter uitkomt; we stemmen dat toch zo flexibel mogelijk op elkaar af natuurlijk). Gewoon met zijn vijven, even weinig stress of verplichtingen. Ik vind het heerlijk. Vorig jaar deden we dat voor het eerst op onze eigen manier en dat was echt voor herhaling vatbaar. Dat je dan een dag (of twee) later met je ouders en zusje, zwager en neefjes bent, is een mooie toevoeging.

Samen zijn en lekker eten

Lekker eten hoeft voor ons niks bijzonders te zijn. Ons avondmaal bestond vorig jaar met kerstavond uit gefrituurde aardappelroosjes, kip, tomaatjes, bladerdeeghapjes en gevulde eieren. De kinderen hadden ons geholpen met de voorbereiding en vonden het geweldig. En voor ons ook makkelijk: minimale inspanning, niemand die zeurt over het eten en maximaal genieten. Dat wordt dus een traditioneel recept voor kerst! Lekker eten wat iedereen lust.

Niks hoeven

Een ander onderdeel van de ideale kerst is voor mij dat je niets hoeft. We doen precies waar we zin in hebben. Dat is dus gewoon: simpel kerst vieren, samen zijn met het gezin en met andere familieleden en genieten. Heerlijk! Ik benijd dan ook niemand die het gevoel heeft op een verplichte visite te moeten komen opdraven, opziet tegen een avond met die vervelende oom Hans en precies doet waar je geen zin in hebt. Ik pleit echt voor vrijwillige, onvergetelijke kerstdagen voor iedereen!

Kerstfilms

Een kerst is niet compleet zonder kerstfilms! Het liefst met een flinke portie clichés, goede afloop voor ieder karakter in de film en dat je afsluit met een glimlach.

Een goed doel steunen

Tot slot hoort voor mij het steunen van goede doelen ook echt bij de ideale kerst. Zolang ik in de financiële positie ben om anderen daadwerkelijk te kunnen helpen, doe ik dat. Puur omdat ik weet hoe het is als je niet veel hebt en anderen dan toch voor je klaarstaan (in de vorm van een fonds of toeslagen vanuit de overheid). Dat is een groot goed. En als ik daarvoor iets kan terugdoen, doe ik dat – met kerst nog iets meer dan normaal.

Kortom, ik ben echt gek op kerst. Die sfeer zouden we wat mij betreft het hele jaar wel mogen hebben! Heel anders in elk geval dan oud en nieuw. Als er iets is wat ik (tegenwoordig, maar eigenlijk vroeger ook) een overtrokken feest vind waarbij je verwachtingen vooraf vaak grootser zijn dan de avond zelf, dan is dat het wel. Maakt me ook altijd een beetje weemoedig: terugkijken, nieuwe voornemens maken… Eigenlijk, als ik eerlijk ben, lig ik ook gewoon stiekem het liefst lekker op tijd in bed haha. Begin je het nieuwe jaar in elk geval fris en fruitig.

En jij? Doe je iets speciaals met oudejaarsavond bijvoorbeeld? Maak je goede voornemens? Of heb je er niet zo heel veel mee?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *