De 9 grootste vooroordelen over jonge moeders

9 grootste vooroordelen over jonge moeders

Als je jong moeder wordt, krijg je gegarandeerd te maken met een berg vooroordelen omtrent je leeftijd. Hieronder zette ik de 9 grootste op een rij met daarop mijn weerwoord. Want jong moeder worden? Dat hoeft echt geen complete ramp te betekenen! In tegendeel…

Ik werd jong moeder

In de winter van 2005 ontdekte ik zwanger te zijn van mijn eerste kindje. Ik was 21 jaar, had mijn wilde haren grotendeels verloren en vond dat ik er klaar voor was. Wist ik veel dat niemand je écht kan voorbereiden op het moederschap. Als jonge moeder krijg je ook met veel vooroordelen te maken van buitenaf. Ik zette de 9 grootste voor je op een rijtje.

De 9 grootste vooroordelen over jonge moeders

Wat zielig dat je je hele jeugd moet missen

Deze snapte ik niet zo. Ik ging al vanaf redelijk jonge leeftijd uit dus had genoeg gezien en gedaan: welke hele jeugd? Als je een jaartje of zestien bent bij je eerste, ja, dan begrijp ik die zorgen wel. Maar 22?

Je bent nog zo jong!

Achteraf heb ik wel gelachen. Mijn oma, zelf nog twintig toen ze beviel van mijn vader, riep met onvervalst Rotterdams accent door de telefoon: ‘Ach meid, maar je bent nog zo jong!’ Daarop nuanceerde mijn opa haar uitspraak meteen door haar op haar eigen situatie te wijzen, zo’n vijftig jaar daarvoor: ze was 20. Ja, ik was inderdaad jong bij nader inzien. Maar op dat moment voelde het niet zo.

Het was zeker een ongelukje?

Dit soort vragen vind ik altijd verschrikkelijk brutaal. Stel dat het inderdaad een ongelukje betreft, waarom zou ik dat dan aan een wildvreemde gaan vertellen? Ik vroeg daarom altijd aan de vragensteller: ‘Is het niet belangrijker om te weten of ze gewenst is?’ en hield verder mijn mond. Dat ze geen ongelukje is, ging buitenstaanders toch niks aan?

Je hebt geen idee waar je aan begint

Welke ouder wel?

De vader is zeker weggerend?

Deze heb ik ook een paar keer te horen gekregen. Echt, zelfs al zou het zo zijn geweest, dan is dat toch niet relevant voor jou? Vaak werd deze vraag namelijk gesteld door mensen die hoopten op een sappige roddel. Helaas voor hen hebben haar vader en ik altijd geïnvesteerd in duurzaam ouderschap. Zeker toen we uit elkaar gingen, wilden we dat zij nooit de dupe zou worden van onze beslissing niet meer samen verder te kunnen. En zonder mezelf daar enige credits voor te willen toekennen (dit is hoe het in mijn ogen hoort), daar kunnen veel ouders die op latere leeftijd een kindje kregen nog iets van leren.

Jong moeder én gescheiden? Dan wil niemand je meer!

Dat vond ik altijd de grootste dooddoener die er is.

  • Een moeder die haar relatie verbreekt, jong of oud, zal dit altijd een plekje moeten geven. Ook als je opgelucht bent single verder te gaan, heb je nog altijd kinderen die je had willen behoeden voor dit gevoel. Met dat schuldgevoel zal je moeten leren omgaan. Dit soort stomme opmerkingen helpen daar echt niet bij.
  • Waarom zou niemand je willen als je al een kind hebt? Leven we weer in de vorige eeuw?
  • Scheidingen komen helaas vaker voor dat vroeger. Dat betekent dat je per saldo echt niet de eerste zal zijn die ooit een tweede man krijgt en wellicht aan de volgende leg begint. Dus statistisch gezien is die uitspraak ook onzin.

Dat Ro en ik hierna een relatie begonnen en nog twee dochters kregen, mag bovendien het levende bewijs zijn dat het toch nog goed kwam. En zo niet, dan ook.

Hoe naïef kan je zijn?

Jong moeder worden heeft zeker niet altijd te maken met naïviteit volgens mij. Eerder met een grote zwangerschapswens of een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Niemand weet wat haar te wachten staat na het krijgen van kinderen. En los daarvan is het nu eenmaal gebeurd. Wijzen met je vinger verandert niks aan de situatie. Vraag liever hoe je kan helpen of hou je mond.

Je bent een betere moeder als je wat ouder bent

Is dat per definitie zo? Ik ken hele jonge moeders die er een potje van maakten, maar minstens zoveel die zielsveel van hun kinderen houden en er alles voor doen. En zo zijn er ook genoeg oudere moeders die aanklooien tegenover vrouwen die wel goed bezig zijn.

Kortom, leeftijd heeft er echt niet zoveel mee te maken hoe je bent als moeder. Sterker nog, er zijn genoeg dingen die je kunt leren van jonge moeders.

Nu kan je het nog laten weghalen

En nu kan ik je ook een dreun geven. Alles kan. Als je het maar wil 😉

Of ik nooit spijt heb gehad dat ik jong moeder werd?

Achteraf heb ik daar heus weleens over nagedacht. Had ik niet liever willen reizen? Studeren? Een baan willen zoeken en volgens het boekje willen samenwonen, trouwen en beginnen aan kinderen? Was ik geen betere moeder wanneer ik zou hebben gewacht?

Misschien. Maar weet je? Tegenover al die zaken staat dat ik mijn lieve oudste dochter nooit zou hebben gekregen. Het meisje dat mij moeder maakte, me meer over het leven leerde dan ik anders ooit had gedaan en die me transformeerde tot een beter mens. Ik had me lang niet zo sterk gevoeld, mezelf niet over mijn eigen grenzen heen geduwd en per saldo minder uit het leven gehaald.

Dus spijt dat ik jong moeder werd? Nee, verre van. Ik denk oprecht dat dat het allerbeste is wat me ooit had kunnen overkomen!

Hoe oud was jij toen je (voor het eerst moeder) werd? Heb jij te maken gehad met vooroordelen over je leeftijd?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Shunevych Serhii – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

3 thoughts on “De 9 grootste vooroordelen over jonge moeders

  1. Ik was 25 jaar toen ik beviel van ons eerste kindje. En zelfs dat vonden mensen al heel vroeg. Wilde ik niet nog meer zien van de wereld. Maar ik wist zo zeker dat ik graag moeder wilde zijn, dat ik nooit heb nagedacht over de “perfecte” leeftijd.
    Leeftijd is maar een getal en geen state of mind.

    1. Gek eigenlijk he? 25 is toch gewoon een prima leeftijd? Maar denk dat mensen gewoon altijd iets moeten vinden of zo.. Wat je zegt inderdaad, het is maar een getal. De één is veel meer toe aan kinderen op zijn 25e dan een ander. Bovendien blijft het toch het belangrijkst of je kindje gewenst is, ongeacht hoe oud je bent.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten