Een bevalling is een gebeurtenis die je leven hoe dan ook zal veranderen. In de bevallingstag staan 11 vragen over jouw bevalling(en) en je kan aanstaande moeders handige tips meegeven. Vul je hem ook in?
De Bevallingstag: over onze keuzes en handige tips
De bevallingstag draait niet om de bloederige details of foto’s van je ontplofte onderkantje. Nee, gewoon om het bijzondere proces dat de geboorte eigenlijk is. In de bevallingstag vind je daarom 11 vragen die allemaal draaien om jouw invulling van de geboorte van je kind(eren). Vul je hem in? Dan zou ik het fijn vinden als je mij tagt 🙂
De Bevallingstag Q&A
Ben je bevallen in het ziekenhuis of thuis? En waarom?
Bij June en Rose koos ik bewust voor een bevalling in het ziekenhuis. Dat was uiteindelijk maar goed ook: mijn vliezen scheurden bij June zo’n vier dagen voor de echte bevalling en Rose daalde niet in. Dat ik van May ook in het ziekenhuis zou bevallen, was voor ons dus eigenlijk geen vraag. Tot een dag voor de daadwerkelijke bevalling: de verloskundige vertelde ons dat thuis bevallen ook hartstikke veilig was en toen ging de knop om.
Persoonlijk vond ik die laatste keer het prettigst. Geen gesleep tijdens de weeën, gewoon rust en je eigen spullen. En achteraf gezien hadden we die keer het ziekenhuis misschien niet eens gehaald, want vanaf het moment dat de ontsluitingsweeën doorzetten totdat ze geboren werd, duurde maar anderhalf uur.
Had je vooraf een geboorteplan geschreven?
Ja, bij de laatste twee wel. Ik vond de bevalling van June zo overweldigend. Bovendien ging er in het ziekenhuis van alles mis, ik kreeg nauwelijks voorlichting en de bevalling (en de eerste nacht) waren verschrikkelijk. Daarom wilde ik onze wensen bij de andere twee echt op papier hebben staan in de vorm van een geboorteplan. En gelukkig maar; in het ziekenhuis wisten ze daardoor precies wat onze wensen waren.
Wat waren jouw specifieke wensen voor je bevalling?
Ik wilde niet te veel mensen aanwezig hebben bij mijn bevalling (co-assistenten, stagiaires of wat dan ook). Eerlijk gezegd vond ik het ook geen prettig idee dat de kraamzorg erbij zou zijn, de laatste keer. Het lot hielp een handje: we beleefden dat speciale moment van haar geboorte echt samen met de verloskundige.
Welke hindernis had je niet verwacht?
Dat ik tijdens mijn derde bevalling de persweeën moest wegzuchten. Ik herinner nog zo goed dat ik Ro bijna in zijn hand beet! Hij trouwens ook 😉 Maar persoonlijk vond ik dat toch wel het lastigst van allemaal.
Waren er ook momenten die je juist enorm vond meevallen?
Ja ik vond het sowieso fijn dat je de scherpe randjes van de pijn van een bevalling een beetje vergeet. Ook vind ik de oerkracht die op dat moment in je loskomt zo bijzonder. Hoewel de pijn op zich helemaal niet meeviel, vond ik de manier waarop je daar als vrouw mee kunt omgaan wel heel speciaal.
Heb je pijnstilling gebruikt? Of juist bewust niet?
Tijdens de eerste bevalling kreeg ik pethidine ingespoten, terwijl ze me vertelden dat het een weeënremmer was. Ik viel in slaap en een uur later werd ik slaapdronken wakker. Door die injectie liep ik slingerend en suf heen en weer door de kamer om de ontsluitingsweeën op de vangen.
Mede daarom wilde ik bij Rose geen pijnstilling, maar belandde in een heftige weeënstorm. Ik geloof dat ik letterlijk smeekte om ‘iets’, want ik trok het niet meer. En net een kwartier nadat ze de spuit in mijn bovenbeen zetten, werd ons meisje geboren. Dus terwijl de kraamvisite binnen druppelde, zat ik glimlachend en zo stoned als een kanarie op bed.
De derde keer beviel ik thuis en was pijnstilling geen optie. Het bleek ook niet nodig, want het opvangen van de weeën ging prima.
Wie waren aanwezig bij je bevalling?
Ro en de laatste keer ook de verloskundige. Precies goed; voor mij hoeft er geen heel peloton aan mensen bij te zijn eerlijk gezegd.
Wie heeft de navelstreng doorgeknipt?
Dat heeft Ro ook gedaan. Vind dat symbolisch gezien ook wel een mooie taak voor de vader. Jij mocht jullie kindje negen maanden dragen, vanaf dat moment kan hij ook een actieve rol gaan spelen. En dat start met het doorknippen van de navelstreng. Al zou ik het zelf ook weleens willen doen, alleen al omdat ik benieuwd ben hoe dat voelt.
Lieten jullie de navelstreng uitkloppen?
Na de eerste bevalling had ik hier nog nooit van gehoord, maar na de tweede en derde bevalling besloten we wel om de navelstreng te laten uitkloppen. Een lotusbevalling (waarbij je de placenta meeneemt tot hij zelf afvalt) ligt in het verlengde hiervan, maar dat zou ik nooit doen. Vind dat toch een beetje onhygiënisch.
Hoe kijk je inmiddels terug op je bevalling(en)?
De eerste was een ramp, de twee die daarop volgden veel relaxter. Misschien omdat ik wist wat ik een beetje kon verwachten? Tegelijkertijd zorgden alle drie de bevallingen voor een heel sterk gevoel.
Wat zijn je ultieme tips aan moeders die nog moeten bevallen?
- Hoe je bevalling ook verloopt – daar kan je immers geen peil op trekken – geloof in jezelf. Jij kan dit! Of het nu met hulpmiddelen is of op eigen kracht, je zet een kindje op de wereld. Jullie kindje.
- Voel je na afloop nooit slecht over iets dat tijdens de bevalling gebeurt, want het blijft een samenloop van omstandigheden, uniek en er is geen ander moment waarop je zo hard je best doet.
- Ontspanning is het toverwoord. Hoe moeilijk ook, maar wanneer je je lijf een beetje kunt ontspannen, zal de bevalling vaak soepeler verlopen.
- Het scheelt als je kan wandelen om de weeën op te vangen, dat verlicht de pijn aanzienlijk.
- Eet geen kaasbroodje of M&M’s van tevoren 😉
Hoe verliep jouw bevalling? Was het een urenlange strijd of viel het juist reuze mee?
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?
Afbeelding, Natalia Deriabina – Shutterstock
Een gedachte over “De Bevallingstag | Onze keuzes en handige tips”"