De 5 voordelen van op vakantie gaan met je gezin

Op vakantie met het gezin

Als ik heel eerlijk ben, moet ik toch bekennen dat we inmiddels al zo’n zes jaar niet op vakantie zijn gegaan. Zeker niet met het gezin. Natuurlijk waren er af en toe weekendjes weg, maar slechts twee keer met elkaar. De eerste was als een soort low-budget babymoon: met Ro en June naar een bungalowpark in Zeeland. En vorig jaar reden we naar de Belgische Ardennen voor een verblijf in Parc la Clusure. Het is oké voor ons: reizen komt wel als de kinderen groter zijn. Maar toch mis ik het weleens om lekker onderuit te zakken en iedereen te zien genieten. Even op vakantie gaan, heeft zo zijn voordelen!

Even er tussenuit: 5 voordelen van op vakantie gaan

Even geen zorgen om het huishouden of wat je vanavond weer moet eten

Op vakantie is het allemaal makkelijker. Zit je in een appartementencomplex dan kook je makkelijk, ga je voor all-in dan heb je keuze uit een heerlijk buffet en op de camping hoef je ook geen compleet vijfgangenmenu te bereiden op je butaan gasbrandertje. Bovendien, met een beetje mazzel slaan de mannen daar aan het barbecueën en is jouw enige zorg dat de wijn lekker koel staat. Ook het huishouden is even niet jouw zorg.

Een andere omgeving

Bijkomen doe je vaak pas echt als je van omgeving wisselt. Of dat nu binnen Nederland is (denk: prachtige bossen, relaxen langs de kust of juist van de natuur in Zuid-Limburg) of in het buitenland. Helemaal heerlijk is het als je op een plek komt waar je eigenlijk nooit meer weg zou willen. Het lijkt me fijn om dan gewoon een vakantieverblijf te kunnen kopen, zodat je daadwerkelijk altijd kan genieten!

Een stacaravan kopen is eigenlijk best een optie. Je ziet het ook op Instagram regelmatig voorkomen bij mensen die in de stad wonen en graag zo nu en dan even bijkomen met het gezin in een landelijker gebied. Heerlijk toch? Je hoeft niks, maar alles mag, de sfeer is lekker ongedwongen en je zit er, met een beetje mazzel, nog met bekenden ook!

De kinderen leren er veel van

We leren de kinderen open te staan voor iedereen. In een nieuwe omgeving kom je ook in aanraking met een andere cultuur en bijbehorende gebruiken. Ze steken er veel van op als je op vakantie gaat. Zelfs binnen Nederland.

Bijkomen van de rest van het jaar

Hoewel Ro en ik hier allebei niet heel veel behoefte aan hebben (thuis kunnen we ook prima tot rust komen), kan je op vakantie wel beter relativeren en de boel de boel laten. Is mijn ervaring althans. Je krijgt ruimte om bepaalde gebeurtenissen een plekje te geven, omdat je echt even helemaal weg bent. Bovendien merk ik bij mezelf dat ik bijvoorbeeld ook sneller in bad ga liggen of in de sauna zit op vakantie. Daar knap je sowieso van op.

Koop je een vakantiewoning of stacaravan? Dan heb je altijd een bestemming!

Het voordeel van een favoriete plek vinden, is dat je niet meer door de reisfolders of onoverzichtelijke hoeveelheid online aanbieders hoeft te worstelen. Je weet waar je heen gaat. Is dat in Nederland? Dan is het helemaal makkelijk. Je kunt spontaan even naar je vakantiehuisje toe als je daar zin in hebt, ook doordeweeks of met de feestdagen.

Ga jij graag op vakantie? En wat is jouw favoriete vakantiebestemming?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Afbeelding, Dirk Jan Verkuil – Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *